AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, January 25, 2011

Бърз тутманик Аелис / Tutmanik aka Multi-layer Bread with Feta Cheese


Рецептата за божествения тутманик на Аелис, която Zi4e беше така добра да ми предостави, е наистина невероятна, както са го казали в култовата реклама :) "сама си става, винаги си става"... Истинско блаженство!!

The divine Aelis'es recipe for a quick tutmanik that Zi4e has been so good to give me, is really incredible!! 

Необходими продукти:

За тестото:

Около 1кг. брашно
1 кубче свежа мая (около 40 г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 яйца
1 чаша хладка вода
350 гр. сирене, наронено
200 г разтопено масло (маргарин или предпочитана растителна мазнина)

За глазурата:

1 яйце, разбито


Римейк - април, 2014



Ingredients:

For the dough:

About 1kg. all purpose flour
1 cube fresh yeast (about 40 g)
1 tsp sugar
1 tsp salt
4 eggs
1 cup lukewarm water
350 g cheese, shredded
200 g melted butter (margarine or any
preferred vegetable oil)

For glaze:

1 egg, beaten


Начин на приготвяне:

Отделяме една чаша от брашното – за доомесване.

В купа разтваряме в хладката вода маята, добавяме захарта и около ½ чаша брашно, разбъркваме до гладка смес и оставяме за няколко минути да втаса.

В отделна купа смесваме 2 чаши брашно и солта.

В голяма купа или купата на електрически миксер разбиваме на средна скорост яйцата и добавяме към тях втасалата смес с маята. Добавяме постепенно и смесеното със солта брашно.

Добавяме останалото брашно поетапно, защото сместа може и да не поеме цялото количество, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е  твърдо, добавяме 1-2 с.л. хладка вода. 




Method:
Leave aside a cup of flour for bench work. 

In a bowl dissolve yeast in lukewarm water, add sugar and about ½ cup flour, stir until smooth and leave aside for few minutes to rise. 

In a separate bowl mix 2 cups flour and salt.

In a large bowl or bowl of electric mixer beat on medium speed eggs and add the risen yeast mixture. 

Add gradually mixed flour and salt. 

Add remaining flour gradually, because the mixture might not take the whole amount until a soft and elastic dough forms, which separates from the walls of the bowl. If dough is too soft, add 1-2 tablespoons flour, if it’s hard, add 1-2 tablespoons lukewarm water. 
Изсипваме тестото върху равна набрашнена повърхност и доомесваме.


Pour the dough onto a flat floured surface and knead.
Разточваме правоъгълна кора – с дебелина около 2 см (моята се получи с размери приблизително 40х40 см)


Roll rectangular crust - about 2 cm thick (mine has got approximately 40x40 cm)
Намазваме кората с 1/3 от маслото и поръсваме с 1/3 от нароненото сирене.

Spread 1/3 of butter all over the crust and sprinkle with 1/3 of shredded cheese.
Сгъваме кората като плик за писмо.


Fold crust as an envelope.
Обръщаме сгънатат кора обратно (прегънатата страна да остане отдолу).


Turn folded crust seam side down.
Разточваме до първоначалните размери, отново намазваме с  втората 1/3 част от маслото и втората 1/3 част от нароненото сирене.


Roll to the initial crust size, spread the second 1/3 of the butter and the second 1/3 of the shredded cheese.
И отново прегъваме кората навътре като плик.


Fold again as an envelope.
Отново обръщаме кората (прегъната страна да остане отдолу), разточваме до първоначалните размери на кората, намазваме с последната част от маслото и поръсваме с последната част от сиренето. 

Turn again folded crust seam side down, roll initial size, spread with the last part of the butter and sprinkle with the last part of the cheese.

Сгъваме отново като плик. Получава се дебела кора  с  почти квадратна форма.

Fold again as an envelope. The crust is thick and almost square shaped.
Без да разточваме кората, обръщаме с прегънатата част надолу в подходяща по размер тава, предварително покрита с хартия за печене или намаслена добре и поръсена с брашно.

Without rolling the crust, place the folded crust seam side down into a suitable baking pan, previously lined with baking paper or oil well and sprinkled with flour.




Четириъгълната тавата, която аз си бях приготвила, се оказа прекалено голяма и се наложи да сместя творението си в кръгла тава, но това не развали никакси крайния резултат :) 


The rectangular baking pan, which I have prepared, has been too large and I’ve needed to  place my crust into a round pan, but that does not spoil the final result at all hopefully :) 

Нарязваме прегъната кора на триъгълници по следния начин: първо по черните линии, след това по червените и последно по сините.
Притискаме леко с края на точилката всяко триъгълниче по средата - да се разтворят по-добре пластовете тесто.


Cut the folded crust into triangles as follows: first the black lines, then the red and at last the blue ones.Lightly press with a rolling-pin’s end in the middle of each triangle - to let dough layers open better.


Аз толкова се бях отплеснала по избора на що годе подходяща тава, че съм пропуснала да снимам тутманика нарязан…

Тутманикът втасва, докато се пече и това е едно от големите предимства на тая рецепта.

Намазваме нарязания тутманик с разбитото яйце, поставяме на горна скара  и печем в студена фурна, на долен реотан на 170 С за около 30 минути. 

Проверяваме внимателно дали е запечен леко отдолу, преместваме на долна скара и довършваме печенето на грил на 170 С за още около 10 минути или до златисто кафяво.

***Ако фурната не е с разделно нагряване, печем в студена фурна на 170С на средна скара, като през първите 30 минути тутманикът е покрит с хартия за печене или алуминиево фолио, след което отстраняваме хартията и печем още 10-ина минути или до златисто кафяво.


I seem to have been so busy to wonder what kind of pan to use that I’ve failed to make photos of the cut crust...

The Tutmanik rise while baking and that’s one of the greatest advantages of this recipe. 

Spread cut crust with beaten egg, put on upper rack and bake in a cold oven, on oven’s bottom bake element  (sorry, I don’t know the exact word) at 170C for about 30 minutes. 

Check carefully whether it is slightly roasted below, move to lower rack, turn on the oven’s grill and finish baking  at 170C for another 10 minutes or until golden brown. 

*** If the oven is not supplied with separatebake elements,  bake in a cold oven on middle rack at 170C, keeping for the first 30 minutes Tutmanik covered with baking paper or cooking foil, then remove paper and bake another 10 minutes or until golden brown. 



Сервираме топъл, дори :) горещ - умопомрачително вкусен е!! 


Serve warm, even:) hot – the Tutmanik is tremendously delicious!!



Рецептата ни е любима и я приготвям вкъщи редовно, но обикновено не оцелява до снимки :)

Този път успях да открадна един-два кадъра от последния "римейк" - преди тутманикът безследно да е изчезнал...

Римейк (18.04.2014)
Пухкав като душичка!!!


52 comments:

  1. Mina, Mina...this is so good! I love how it looks and I know it taste amazing!!!

    ReplyDelete
  2. Wonderful use of feta and a beautiful bread as always. :)

    ReplyDelete
  3. Мина, много е апетитен :)
    Тези дни Илианка от "Щъркелово гнездо" го показа,
    а сега и ти!
    И понеже и на двете ви имам доверие/имам го на всички, които чета/, ще го направя!
    Поздрави с усмивки,
    Дани

    ReplyDelete
  4. Mina-This is to "die for" bread. I can see how fluffy, light, beautiful, and delicious it is!

    I have an award for you to claim. Please stop by my blog! Congratulations!

    ReplyDelete
  5. Oh looks beautiful and yummy! great photos!

    ReplyDelete
  6. О, страхотен е!
    Отдавна не съм правила тутманик, а твоето предложение така ме изкушава, Мина! Имам няколко почивни дни и сигурно ще се възползвам :)

    Поздрави :)

    ReplyDelete
  7. Oh my God, Mina, this looks amazing! Seriously, it looks like I could break a piece off right through my monitor ... I wish!!
    It's beautiful!

    ReplyDelete
  8. Леле, как изглежда само!
    Обожавам всякакви тестени неща, а този тутманик наистина ме впечатли. Ще го пробвам при първа възможност :-)

    ReplyDelete
  9. It is so tempting to start on this recipe right now, but I know I have to study it a bit more. Your bread looks flaky and chewy all at the same time. YUMMY!!

    ReplyDelete
  10. Дани, Тони, Ирина - благодаря момичета!!! Обожавам коментарите ви!! А тутманикът на Аелис е наистина страхотен - горещо го препоръчвам :) много е вкусен, лесен и винаги си става :))

    Thank you ALL girls!! I truly enjoy all your comments!! And :) I strongly recommend this recipe - it's easy, tasty and always working :))

    Oh, Elisabeth, thank you so much for the blog award!!! It's adorable :)

    ReplyDelete
  11. Мина, от снощи не ми излиза от ума тази чудесия, страхотен е станал тутманикът, поздравления!

    ReplyDelete
  12. Мариета, благодаря :) много е готина рецептата, пробвай я. Аз съвсем мързеливо замесих тестото с миксера - и пак си стана :)

    ReplyDelete
  13. Много е хубав.Правих го няколко пъти вече.Бърз и лесен.Благодаря за рецептата.

    ReplyDelete
  14. Супер рецепта! Ще го пробвам задължително!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  15. Изпуснала съм тази рецепта. Малко да се захлади и мятам тутманика в печката. У дома много обичаме подобен род тестеничко и с удоволствие ще си хапнем.

    ReplyDelete
  16. Ооооо, въобще не чакай да се захлажда :) направо утре за закуска запрятай ръкави - става бързо и е ААААДСКИ вкусен!!! Горещо го препоръчвам :))

    ReplyDelete
  17. Супер е този тутманик - съвсем подходящ за мразовитите утра като днешното.

    ReplyDelete
  18. тутманика стана страхотен-вече два пъти го правя.

    ReplyDelete
  19. it looks delicious,

    ReplyDelete
  20. Рецептата за божествения тутманик на Аелис, която Zi4e беше така добра да ми предостави, е наистина невероятна, както са го казали в култовата реклама :) "сама си става, винаги си става"... Истинско блаженство!!

    ReplyDelete
  21. Здравейте, аз съм нова в 'месенето'. Рецептата наиситна изглежда много лесна и хубава, и в момента я правя, но за съжаление нещо не се справям, трудно пое и 3/4 от брашното и то само се къса... някой има ли представа как да го оправя :)

    ReplyDelete
  22. Здравейте, проблема с късането на тестото, може ли да се дължи на това, че сложих 1 чаена чаша вода? По-голяма ли трябваше да е? Аз добавих още около 1 ч.вода и тестото стана на топка - т.е. спря да се 'къса' :) но докато добавях сиренето пролича, че пък сега водата е много. Сега се пече, но след 30 мин. на горна скара с долен реотан още е абсолютно сурово :(

    ReplyDelete
  23. Здравейте, и моля да ме извините за безумно закъснелия отговор!!! 1 чаена чаша вода при мен си беше напълно достатъчна - нямам представа защо Ви се е късало тестото - може маята да е била застояла в магазина и да се е пресякла, или самото брашно нещо да не е било читаво, но аз по-скоро залагам на маята... За изпичането - всяка печка си има :) характер и при Вашата може би е необходимо да се пече по-дълго време, или на варианта - средна скара с покриване... дано все пак да Ви се е получил вкусен тутманикът, защото рецептата е уникална :)

    ReplyDelete
  24. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ReplyDelete
  25. bravo neveroqten tutmanik

    ReplyDelete
  26. Здавейте , моля да ме извините , ако бъда нетактична ,но тази 1 чаена чаша вода на 1 кг брашно - Как точно ще се омеси това тесто ? Аз съм учила технология на приготвяне и за да стане тестото пухкаво трябва съотношението течност:брашно да е поне 1:2 . И ако 1 яйце е 50 мл , яйцата стават около 200 мл , и ако чаената чаша е 200 мл тогава по мое изчисление течността става 400 мл и даже по-малко защото яйцето не е точно течност . Направих тутманика, но за постигането на пухкавото тесто , за което говорите ми трябваха 2 чаени чаши вода от по 200 мл Голямо месене падна , но стана супер ! Моля те , уточни милилитрите на въпросната чаена чаша в рецептата . Благодаря !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Извинявайте, че с такова огромно закъснение Ви отговарям, но явно писмата от последните коментари са отишли в спама и едва сега виждам, че има задавани въпроси... Нямам Вашата висока квалификация, нито претенциите да съм автор на рецептата, но след като прочетох коментара Ви за съотношението течности/брашно - ми се струва, че водата, яйцата и разтопеното масло са общо около 600 г/мл , което би трябвало да е достатъчно за 1 килограм брашно... За мерна чаша ползвам чашата от комплект с мерни чашки и лъжички - сега я премерих и е равна точно на 200 мл, но дори и да ползвате чаена чаша (която е 240 мл) не би трябвало течността да Ви в по-малко! Все пак съжалявам, че сте се почувствала по един или друг начин подведена от описаната в блога ми рецепта! При нас винаги е сработвала безотказно :)
      Хубава пролет Ви желая!!!

      Delete
  27. Здравеите!
    И аз днес запретнах ръкави и месах ли месах тестото.Направих го точно по рецептата и.... нищо не срана.Дори с милиметър не помръдна и стана изпечен от вън и тестян от вътре.Само да отбележа че съм нова във този блог но не в месенето и готвенето.Не съм искала да бъда груба.Лек ден и успех на всички с тази рецепта.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Съжалявам, че и на Вас не Ви се е получил тутманикът :( и въобще не сте груба - идеята на този блог е да си помагаме взаимно :) Причините да не набухне тестото не са малко - от качеството на маята и брашното, до технологията на изпичане - знаете, че според старите градски легенди :) всяка печка си пече по свой си "тертип"... А може просто да не Ви е било ден - тази рецепта (първоизточникът, както се вижда от самото заглавие на публикацията - не съм аз) обиколи на времето цялото блогърско пространство у нас, плюс форумите и ФБ и повечето девойки са възхитени от нея, :) както и самата аз... Успех със следващата рецепта за тутманик, която пробвате!!!

      Delete
  28. Страхотен тутманик стана! Невероятен ! Огромно благодаря за рецептите!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че Ви е харесала!!! У нас този тутманик е любим :)

      Delete
  29. СТРАХОТНА РЕЦЕПТА!Стана божествено вкусен тутманиик. При месенето пое около 750-800 гр.брашно. До сега 4-5 пъти съм пробвала различни рецепти за тутманик и не ми се получаваше добре. Тази рецепта спазих стъпка по стъпка и най-после успях:))) Благодаря за рецептата! Хубав ден:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз благодаря, че споделихте мнението си :) и че рецептата Ви е харесала!!! Откакто я пробвахме вкъщи, друг тутманик май не съм месила :)) само на нея залагаме...
      Усмихната пролет!!

      Delete
  30. Лесен и вкусен тутманик.Лично аз сложих малко повече хладка вода,две лъжички суха мая и брашно към 1 кг.За да е вкусен се слага повече сиренце и масло.В допълнение-преди печенето сложих по едно малко парченце масло по средата на всяко от разрязаните парченца-точно в средата където са натиснати според рецептата.Днес ,при вторият опит се получи дори и по-добър от на снимката а вкусът е уникален.
    БТВ-днес рискувах с температурата и го пеках на горен и долен реотан-първо на долна скара.Коричката се получава когато преместите тавата на горна скара и още топъл горен изключен реотан.
    Да ви е сладко и благодаря за рецептата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мисля, че брашното с 50-тина 100 грама винаги може да варира - в зависимост от големината на яйцата, влажността на климата :) и т.н. и благодаря, че споделяте опита си за коричката :) следващия път ще пробвам и аз!!!
      Слънчева и весела пролет Ви желая!!!

      Delete
  31. Благодаря за страхотната рецепта.
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  32. Поздравления за страхотната рецепта.Видях че се е коментирало съотношението на продуктите и искам да споделя моя опит-тази вечер направих този страхотен тутманик-използвах брашно на ССОФИЯ МЕЛ-(пакет от 2 кг)-от килограма който бях претеглила след замесването ми остана около 150 гр-всички други продукти ги спазих стриктно-само вместо масло-смесих по 50 гр-св.мас,олио,масло и маргарин.Другото което направих е че замесих отначало тестото в хлебопекарната(щот съм мързелива булка)сложих първо разбитите яйца,после шупналата мая пуснах програмата за тесто и като се смесиха добавих 2-те чаши брашно със солта и постепенно добавях по малко от брашното докато взе да се отлепя от стените на контейнера,тогава извадих контейнера(без да изключвам програмата)извадих тестото,доомесих си го на ръка,махнах бъркалките и върнах тестото в контейнера и в машината.Оставих го да си удвои обема и изключих машината.При оформянето на тутманика тестото стоеше на конци и беше много пухкаво.От там нататък спазвах стриктно указанията на рецептата-получи се страхотно вкусен и много пухкав тутманик.Определено ще присъства често на нашата трапеза.Благодаря още веднъж за чудесната рецепта.Съжалявам че няма как да кача снимка на моя тутманик за да видите страхотния резултат.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря замилите думи и за прекрасните обяснения за хлебопекарната - много са полезни!!! Видях тутамника Ви във фейсбук и адски ми хареса - дори показвах снощи снимките вкъщи как майсторки сте го надиплили :) и моите хора при вида му бяха категорични, че ще трябва пак да го замеся за неделната ни закуска :))
      Радвам се, че се е харесала рецептата!!!

      Delete
  33. Пропуснах да кажа и за печенето-фурната ми е от модерните с вентилатор.Сложих скарата на 2 ниво,покрих тавата с фолио и пуснах фурната на горен и долен реотан(без вентилатор)на 170* за около 35-40 минути след това махнах фолиото и пуснах вентилатора и пекох до хубав златисто кафяв цвят-може би за около 10-15 минути получи се страхотна коричка отгоре и отдолу..Дано съм била полезна.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Невероятно полезен споделен опит!!! Сърдечно благодаря :) и аз ще се възползвам вече от хлебопекарната при замесването на тутманика ;)

      Delete
  34. Благодаря за рецептата! Отдавна ми се правеше тутманик и тази вечер това и направих.Съчетан с айрян всички останахме много доволни :)

    ReplyDelete
  35. Готовият вече тутманик се реже до дъното на тавата по указаните линии или леки разрези само отгоре?Благодаря предварително!!!!!!

    ReplyDelete
  36. Благодаря за прекраната рецепта и чудесното обяснение!
    В разстояние на една седмица два пъти правя тутманика, толкова много се хареса в къщи.
    Поздравления и моите адмирации за всичко публикувано в блога!

    ReplyDelete
  37. Само една забележка и то не по рецептата - нека сирене да се превежда, като Bulgarian cheese, а не като Feta cheese. Първо двете неща са различни, второ айде малко да им намалим мераците на гърците да си присвояват всичко (в Америка повечето хора си мислят, че баклавата е гръцка) и трето вече по цял свят има магазини с български стоки и е добре хората да започнат да разпознават и купуват българското. Аз на колкото хора в Америка съм обяснил кое е българско, а не "гръцко" и те са пробвали българското, нито един от тях не се е върнал на гръцкото - никога не е излишна малко просветителска дейност.

    ReplyDelete
  38. Стана перфектен !!! С един гОООлям айрян :)

    ReplyDelete
  39. Прекрасна рецепта. За първи път правя подобен тип тестено изделие и като на магия стана - пухкав и с нежно хрупкава коричка. Благодаря. Благодаря. Благодаря! Блогът Ви е вдъхновение. :)
    Мария

    ReplyDelete
  40. Уникална рецепта! От години я правя и съм очаровала всеки, който я е опитал. Благодаря за прекрасната рецепта. Алиса

    ReplyDelete
  41. Невероятен. Днес го направих . Боже каква вкусотия. Благодаря за рецептата

    ReplyDelete
  42. Здравейте!
    Ще е грешка ли ако го оставя да повтаса няколко часа на стайна температура?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не би трябвало да има проблем, ако след това го печете, като вече втасал тутманик :)

      Delete

Blogging tips