AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, December 27, 2020

Семифредо Банан и шоколад / Banana Chocolate Semifreddo

 


Този сезон от годината може и да не е най-подходящият за сервиране на сладоледени изкушения, но семифредо Банан и шоколад е десерт, който можете да си позволите да поднесете по всяко времем и всеки повод :)


Ще ви го предложа като виртуална почерпка за имения ден на младежа днес...

Необходими продукти:

1 пак. Крем Оле банан с шоколад
1 пак. Крем Оле шоколад
400 + 400 мл студено пълномаслено прясно мляко
100 + 60 г тъмен шоколад
60 мл млечна сметана 30%-35%
100 г дребни шоколадови бонбонки, за декориране, по избор


Начин на приготвяне:

Покрийте дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (1 – 1.2 л) със свежо фолио.
Разбийте Крем Оле банан с шоколад с 400 мл студено прясно мляко според инструкциите на опаковката и разделете на 2 равни части.
В отделна купа разбийте Крем Оле шоколад с останалите 400 мл студено прясно мляко и разделете на 2 равни части.


Изсипете първата част Крем Оле банан с шоколад в подготвената форма, заравнете и настържете на едро или нарежете на дребно  20 г тъмен шоколад.
Изсипете отгоре първата част Крем Оле шоколад, заравнете внимателно и отново настържете на едро или нарежете на ситно  20 г шоколад.
Повторете с останалите Крем Оле банан с шоколад и Крем Оле шоколад, като между слоевете не пропускате да настържете на едро или да поръсите нарязан на дребно шоколад.
Покрийте на финала със свежо фолио и замразете за поне 2 часа, или за през нощта във фризера.


Разтопете на водна баня останалите 100 г тъмен шоколад и млечната сметана, разбъркайте до гладка смес и оставете да се охлади.
Освободете замразеното семифредо от формата и фолиото и поставете в подходящ поднос или тортена а чиния.
Полейте с охладения шоколадов ганаш и поръсете с дребните шоколадови бонбонки.
Оставете за 15-20  минути в хладилника, преди да нарежете и поднесете.


Бърз, лесен и ефектен десерт с неустоим класически вкус, с който ще очаровате всички на масата и ще блеснете като кулинарна звезда!! 

И честито на всички именици!! :)


Sunday, December 20, 2020

Многолистна торта с крем Брюле / Mille Feuille Cake with Creme Brulee

 


Ако изненадващо ви се наложи да приготвите ефектен десерт или ви се прииска да поглезите любимите си хора с нещо специално и вкусно, многолистната торта с крем Брюле е винаги подходяща и „точно в десятката“ – неповторим домашен вкус и неустоима кокетна визия!! :)


Необходими продукти

2 пак Оригинален пудинг крем Брюле
1 л прясно мляко
80 г кристална захар
400 г фини кори за баница (1 опковка)  
60 г масло, разтопено
4-5 с.л. пудра захар, или на вкус
200 г свежи малини


Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покрийте дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измийте малините и подсушете върху кухненска хартия.
Разопаковайте корите и разгънете, както са накуп.
С помощта на подходящ съд с диаметър 18-20 см и остър нож очертайте 2 отделни кръга върху корите и изрежете кръговете с кухненска ножица – ще получите около 24-28 отделни кръгли кори.
Намажете първата кора с разтопено масло и поръсете през цедка с пудра захар.
Покрийте с втората кора, отново намажете с масло, поръсете с пудра захар и поставете в приготвената тава.
Повторете с останалите кори, като разполагате максимален брой в тавата, без да ги застъпвате.
Печете последователно 4-5 минути в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна, или до златисто.
Готовите кори подреждайте върху покрита с хартия за печене решетка – да се охладят.

Пригответе пудинга крем Брюле според указанията на опаковката и охладете на ледена или водна баня, като разбърквате непрекъснато.
Поставете първата двойка изпечени кори върху подходящ поднос или тортена чиния, като фиксирате леко с крем на дъното, за да не мърда.
Покрийте с 2 до 3 с.л. крем Брюле, като оставяте около 1 – 1.5 см от периферията на корите непокрити.
Поставете отгоре следващата двойка кори и повторете процедурата с крема.
Повторете и с останалите кори и крем, като завършите с кори.
Оставете тортата настрани за 30-40 минути, до 1 час – да стегне крема.
Декорирайте готовата торта със свежи малини и поръсете през цедка с пудра захар.
Поднесете с напитка по избор.



Wednesday, December 16, 2020

Празнична шарлота с ароматен чийз мус / Festive Charlotte Cake with Spicy Cheese Mousse

 

Празнична рецепта, с пухкав Philadelphia мус, аромат на Коледа и вкус на зимни приключения - истинска магия за сетивата :)

Необходими продукти

300 г крем сирене Philadelphia Original (XL опаковка)
100 г бял шоколад
50 + 50 г натурален (или млечен) шоколад
1 с.л. емулсия канела (или 1 ч.л. канела на прах)
1 с.л. есенция ванилия 
1 с.л. настърган на едро натурален шоколад
1 с.л. орехи (или ядки по избор), ситно нарязани
1/2 ч.л. подправки за коледни бисквитки, по избор
200 + 100  мл млечна сметана 30%-35%
5 до 10 г желатин + 30 мл студена вода
3-4 с.л. бърбън (или коняк, ром, ликьор), по избор (може и силно студено еспресо)
400 г опаковка бишкоти
250 мл силно еспресо, студено
1 с.л. какао на прах, за поръсване


Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и оставяме да се охлади.
Разтопяваме на водна баня 50 г тъмен шоколад и оставяме да се охлади.
Останалите 50 г тъмен шоколад нарязваме с нож на едри стърготини.
Кипваме 100 мл прясна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтваряне и оставяме да се охлади.


В купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето с разтопения бял шоколад до гладък крем.
Добавяме сметаната с желатина, ванилията, канелата, подправките за бисквитки, 1 с.л. настърган шоколад, орехите  и отново разбъркваме.
В отделна купа разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и добавяме поетапно към чийз крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Отделяме 1/4 от крема, добавяме разтопения тъмен шоколад и бърбъна и разбъркваме до пълното им смесване.


Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс със свежо фолио.
Потапяме за кратко всяка от бишкоти в студеното кафе и подреждаме плътно по дъното и стените с озахарената страна към формата.
Изсипваме белия чийз крем и заравняваме.
Изсипваме отгоре шоколадовия крем и покриваме с бишкоти, като отново първо ги потапяме бързо в студено кафе.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга.
Обръщаме готовата шарлота върху поднос и освобождаваме от формата и фолиото.
Поръсваме с какао и останалия настърган шоколад.
Поднасяме с предпочитана напитка за незабравими празнични емоции :)



Saturday, December 5, 2020

Печени круши с крем Брюле / Roasted Pears with Creme Brulee


Галещ сетивата десерт, който можете да приготвите в последния момент и да оберете овациите на трапезата – истински комплимент за ценителите на изисканата домашна кухня!

Необходими продукти

1 пак. Оригинален пудинг крем Брюле
200 г млечна сметана 30%-35%
200 г пълномаслено прясно мляко
40 г кристална захар
4 бр круши
2 с.л. мед
1 ч.л. канела на прах
50 г орехи, нарязани на дребно
2 с.л. кафява захар


Начин на приготвяне:

Отделете 6 с.л. от прясното мляко.
В купа смесете пудинга Крем Брюле и захарта.
Добавете отделените 6 с.л. прясно мляко и разбийте до хомогенна смес.
В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна.
Добавете на струйка пудинга и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и гъст крем.
Отстранете от огъня и оставете да се охлади.
Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покрийте дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разрежете надлъжно крушите на 2 и с лъжичка за плодове или остър нож почистете от семките, като издълбавате малко кладенче.
Подредете в подготвената тава с разрязаната част нагоре и поръсете с мед и канела.
Печете 10 минути в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна.
Извадете от фурната и сипете във всяко от кладенчетата от крем брюлето с лъжица за сладолед или супена лъжица.
Върнете отново във фурната и печете отново 10 минути.
Поръсете с нарязаните орехи и кафява захар и карамелизирайте захарта с кухненска горелка или за 4-5 минути във фурната на горен грил.
Поднесете като десерт или с предпочитано ароматно вино.



Friday, November 13, 2020

Сочен шоколадов сладкиш с лешници / Chocolate Hazelnut Self Saucing Pudding

Ако искате за нула време да приготвите бърз и лесен десерт, с който да впечатлите всички на масата и да сгреете сетивата им, сочният шоколадов сладкиш с лешници е тайното оръжие, което ще ви спечели славата на истинска кулинарна звезда!!

Десерт, които издига шоколадовите сладкиши до нови висоти и превръща в спомени всяка хапка чисто удоволствие :)

Необходими продукти:

100 г масло, разтопено
120 мл прясно мляко
1 ч.л. есенция ванилия
20 г кафява захар 
120 г брашно
100 г Philadelphia с Milka
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
360 мл вода
2 с.л. какао на прах, плюс допълнително за сервиране
75 г Philadelphia с Milka, за гарниране
50 г нарязани запечени лешници, за гарниране
Ванилов сладолед , за сервиране

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180C или 160C с вентилатор.
Намазваме с мазнина 2-литров съд за печене с капацитет 8 чаши.
В купа пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта.
В отделна купа смесваме маслото, млякото, ванилията, половината кафява захар и 100 г Philadelphia с Milka и разбъркваме.
Добавяме сухите съставки и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме в намасления съд и заравняваме.
В тенджера кипваме водата, останалата кафява захар и какаото и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
Изсипваме върху гърба на голяма метална лъжица равномерно върху тестото.
Печем 35-40 минути, или докато стегне отгоре. 


Изваждаме от фурната и оставяме за 15 минути на стайна температура да стегне.
Поръсваме с  допълнително какао и гарнираме с останалата Philadelphia с Milka и нарязаните лешници. 
Поднасяме с топка ванилов сладолед.


Monday, October 26, 2020

Шоколадово кестенов тарт / Chocolate Chestnut Tart


Изчистен като визия и изискан на вкус тарт за имения ден на мама днес - с натурална кестенова паста и тъмен шоколад - съвсем по вкуса ѝ :)
Вкус за ценители!!

Необходими продукти:
...за тарт с размер 26-28 см 

За основата:
400 г шоколадови бисквити (ползвах Еверест, шоколадови)
160 г мандраджийско масло, разтопено

За кестеновата паста:
700 г сварени и почистени кестени
80 г мандраджийскомасло, разтопено
120 мл студена вода
2 с.л. течен мед, по избор

За шоколадовата глазура:
200 мл млечна сметана 30% - 35%

За декориране:
1 с.л. какао
20-30 г тъмен шоколад, настърган



Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Добавяме разтопеното маслото и ванилията и блендираме до като се смесят
Изсипваме във форма за пай с падащо дъно и притискаме към стените и дъното с ръце, лъжица за кафе или дъното на чаша, докато оформим черупка за пай.
В блендер или кухненски робот смиламе сварените, обелени и почистени кестени на ситно брашно.
Добавяме разтопеното масло, меда (по избор) и ванилията и блендираме, докато се смесят.
Добавяме на части водата, докато получим гъста хомогенна паста.
Плучава се около 900 грама паста.
Изсипваме около 700 г от пастата в оформената черупка и с ръце разстиламе и притискаме към дъното и стените.
Заглаждаме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладък крем.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и изливаме внимателно, ползвайки гърба на супена лъжица, върху кестеновата паста.
Накланяме насам-натам, за да покрием цялата повърхност на тарта и оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне.
Поръсваме ръба с какао на прах през цедка и настъргваме шоколада, пак по ръба, на стружки, с помощтта на белачка за зеленчуци.
Поднасяме с предпочитана топла или студена напитка :)


И честит Димитровден на всички празнуващи!!


Thursday, October 15, 2020

Tиквен сладкиш с чийз крем топинг и карамел / Pumpkin Caramel Cream Cheese Poke Cake

 

Има сладкиши, които носят аромата и вкуса на есента – една хапка и сетивата ти избухват в разтапяща душата есенна еуфория…
Пухкава текстура, нежно ухание на домашен уют и съблазнителен вкус на тиква и карамел – и всичко това – гарнирано с копринения вкус на галещ небцето чийз крем  топинг - ммм :)   


Необходими продукти:

За карамеления сос:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
щипка сол

За тестото:
240 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
1/2 ч.л. сол
3 яйца
160 г кристална захар
160 г кафява захар
160 мл олио
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пасирана)
100 мл вода
1 с.л. есенция ванилия

За Чийз топинга:
300 г крем сирене Philadelphia класик
100 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
200 мл млечна сметана (30% - 35%), студена


Начин на приготвяне:

На карамеления сос:
В съд с двойно дъно разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос, отстраняваме и оставяме да се охлади на стайна температура.

На тестото:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на правоъгълна форма за печене с размери около 30 х 20 см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата и ванилията и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки и отново разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Изсипваме в намаслената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30-35 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Изваждаме сладкиша от фурната и докато е още горещ пробождаме с тънка кръгла дръжка на дървена лъжица симетрично дупки навсякъде.
Поливаме с около половината от карамеления сос, като се стремим да запълваме първо дупките и оставяме да се охлади напълно.

На топинга:
Разбиваме с миксер на висока скорост млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме 2 с.л. от пудрата захар към сметаната и продължаваме да разбиваме до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме с миксер крем сиренето, останалата пудра захар и ванилията до гладък крем.
Добавяме на части разбитата сметана и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме върху охладения сладкиш и заравняваме.
Поливаме надлъжно на ленти с останалия карамелен сос и с върха на остър нож прокарваме напречни линии, за да декорираме глазурата с карамела.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути, преди да нарежем.
Нарязваме на квадрата с предпочитана големина (12, 15, 18) и поднасяме с любима топла или студена напитка :)


Истинско кулинарно изживяване с вкус на карамел и тиква и кадифена чийз нотка...



Monday, October 5, 2020

Шоколадово карамелен тарт / Chocolate Caramel Tart

 


Днес баща ми щеше да е на 73 - широко скроен, твърдоглав, своенравен, без предразсъдъци - и купонджия :)

Вероятно затова и днешното ми предложение не е за хора с предразсъдъци, а истинска шоколадово карамелена бомба!!

Необходими продукти:
...за тарт с диаметър 18-20 см

За основата:
450 г шоколадови бисквити (Орео)
110 г масло  
50 г тъмен шоколад за топене, по избор

За пълнежа:
400 г карамелизирано мляко (сгущёнка със захар - от Берёзка)
250 г маскарпоне
5 г желатин
20 мл студена вода

За шоколадовата глазура:
100 г тъмен шоколад за топене
50-70 мл млечна сметана 30%-35%


Начин на приготвяне:

На основата:
В блендер иликухненски робот смиламе бисквитите Орео до трохи.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, добавяме към смлените бисквити и блиндираме до лепкаво тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния, изсипваме тестото и с ръце оформяме основата и около 4-5 см борд натарта - дооформяме и притискаме с лъжица за кафе, обикновена лъжица или дъното на чаша.
Покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне, докато приготвяме пълнежа.

На пълнежа:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
С миксер разбиваме маскарпонето и карамелизираното мляко до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне - и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Разбиваме до пълното му усвояване.
Изсипваме в готовата черупка, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника за час-два, или запрез нощта.

На шоколадовата глазура:
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и покриваме равномерно стегналия крем.
Оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне преди да разрежем и поднесем с предпочитана топла или студена напитка.


Тати,  и дано там, където си, купонът в твоя чест никога не спира!!


Wednesday, September 30, 2020

Суфле омлет с крем сирене и билки / Souffle Omelette with Cream Cheese and Herbs

 


За закуска, топло предястие, лек обяд или вечеря - пухкавото съчетание между суфле и омлет е винаги изкусително, ефектно и вкусно :)

А комбинирано с крем сирене с билки е вече истинско кулинарно изживяване!!



Необходими продукти:

...за 1 суфле омлет


3 яйца

20 г масло

1 с.л. крем сирене Philadelphia с билки

1 голяма щипка сол, или на вкус

1 щипка черен пипер, или на вкус

1/2 ч.л. пресен копър, нарязан на ситно (по избор)



Начин на приготвяне:


Разбиваме в малка купа жълтъците, пипера и крем сиренето до гладка смес.

В отделна купа разбиваме белтъците и солта на твърд сняг.

Към белтъчната смес добавяме разбитите жълтъци и внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.

На средно силен огън разтопяваме в по-дълбок тиган половината от маслото, изсипваме яйчената смес и заравняваме.

Похлупваме с капак и готвим 3-4 минути.

Останалото масло разделяме на две.

Отстраняваме капака и с шпатула внимателно отделяме омлета от стените на тигана.

Повдигаме леко с шпатула и подпъхваме едната част от останалото масло и повтаряме от противоположната страна с другата част.

Разклащаме тигана, за да се отдели омлета с помощта на маслото от дъното и поръсваме със свежия копър, по избор.

Приплъзваме внимателно в затоплена чиния, като прегъваме с помощта на шпатулата на две.  

Поднасяме веднага със свежа сезонна салата.




Friday, September 25, 2020

Гръцки кадаиф с Крем Брюле и бита сметана / Greek Ekmek Kataifi with Creme Brulee

 


Неустоим средиземноморски сладкиш, приготвен бързо и лесно – перфектният десерт, с който да поглезите гостите или любимите си хора и да блеснете като майстор сладкар, без да прекарвате часове в кухнята :)




Необходими продукти:


За сиропа:

400 мл вода

200 г кристална захар

1/2  ч.л. лимонена киселина Dr.Oetker или 2-3 резенчета лимон  

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker


За основата:

150 г суров кадаиф

60 г масло


За крема: 

2 пак Оригинален пудинг Крем Брюле

400 мл млечна сметана 30% – 35%

400 мл пълномаслено прясно мляко

80 г кристална захар

2 жълтъка


За битата сметана:

400 мл млечна сметана 30% – 35%

2 с.л. пудра захар

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker


За декориране:

1 ч.л. канела на прах

50 г орехи, нарязани



Начин на приготвяне:


На сиропа:

В средно голям  съд добавете захарта, водата и резенчетата лимон (ако ползвате такива) и оставете да заври на силен огън, като не бъркате, за да не се захароса впоследствие сиропът. 

Намалете температурата до средна и оставете да поври 10-ина минути, или докато сиропът се редуцира наполовина.

Свалете от огъня, добавете есенцията ванилия (и лимонената киселина, ако ползвате такава) и оставете да се охлади.


На основата:

Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.

Намаслете дъното и стените на форма с размери 20 см х 20 см.

Развийте суровия кадаиф и разделете нишките с ръце, докато стане пухкав и въздушен, като се уверите, че не са останали сплъстени бучки.

Разпределете на равномерен слой в тавата и поръсете с маслото.

Печете 12 – 15 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, или до златисто.

Извадете от фурната и докато е още топъл, но не горещ полейте с охладения сироп.

Оставете настрани, докато сиропът се поеме напълно от основата.


На крема:

Отделете 12 с.л. от прясното мляко.

В купа смесете 2-те опаковки Оригинален пудинг Крем Брюле и захарта.

Добавете отделените 12 с.л. прясно мляко и 2 жълтъка и разбийте до хомогенна смес.

В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна.

Добавете на струйка яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и плътен крем.

Отстранете от огъна и оставете леко да се охлади, като разбърквате непрекъснато.

Изсипете върху сиропирания кадаиф и оставете да се охлади.


На битата сметана:

Разбийте млечната сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета.

Намалете скоростта до средно-ниска и започнете да добавяте пудрата захар – по една супена лъжица наведнъж.

Продължавайте да разбивате, докато се образува хубав и плътен крем.

Добавете разбитата сметана върху крем Брюлето и заравнете.

С вилица набраздете леко повърхността на сметаната в прави или вълнообразни ивици.

Охладете за поне 4 часа, или за през нощта.

Преди да нарежете, поръсете през цедка с канела и едро нарязани или счукани орехи.

Нарежете на и поднесете с предпочитана напитка.




Thursday, September 17, 2020

Бананово пънче / Banana Yule Log

 

Комбинацията банан и шоколад винаги е била сред най-неустоимите, а с Крем Оле банан с шоколад на Dr. Oetker е вече по-лесно от всякога да си приготвите вкусен домашен десерт с любимия вкус :)

Необходими продукти:


За блата:

120 г брашно

1 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker 

1/2 ч.л. сол

3 яйца

160 г кристална захар

3 зрели банана, пюрирани (около 300 г бананово пюре)

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker

2 с.л. пудра захар, за поръсване


За крема:

1 опаковка Крем Оле банан с шоколад

400 мл прясно мляко

250 г крем маскарпоне

3 с.л. кафява захар


За декориране:

50 г тъмен или млечен шоколад

30 мл млечна сметана 30% - 35%

50 г орехи, нарязани



Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.

Застелете дъното и стените на форма с размери около 25 см х 40 см с хартия за печене, или намаслете дъното и стените.

Пресейте в купа брашното, бакпулвера и солта и оставете настрани.

намачкайте с вилица 3 средно големи зрели банана или пюрирайте с пасатор.

В дълбока купа разбийте с миксер на висока скорост яйцата и захарта до пухкава смес.

Добавете банановото пюре и ванилията и разбийте отново.

Добавете на части сухата смес и разбъркайте с шпатула от долу на горе, до пълното ѝ усвояване.

Изсипете в подготвената форма и заравнете. 

Печете 12 до 15 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. 

Извадете от фурната и обърнете върху чиста кухненска кърпа или лист хартия за печене, поръсена с пудра захар. 

Докато блатът е все още горещ, навийте на руло от тесния край и охладете върху решетка. 

Когато се охлади, развийте рулото.

В малка купа разбийте маскарпонето и кафявата захар до гладък крем. 

Разбийте крема Оле банан с шоколад според инструкциите на опаковката.

Добавете постепенно маскарпонето и разбийте, докато се смесят.

Нанесете крема върху изстиналия блат и навийте на стегнато руло.

Опаковайте в свежо фолио и оставете за поне 2 часа в хладилника.

Разтопете на водна баня шоколада и млечната сметана, разбъркайте до хомогенна смес и оставете да се охлади на стайна температура.

Преди да сервирате рулото, освободете от свежото фолио и поставете в подходящ поднос или тортена чиния.

Поръсете с шоколадовия сос и едро нарязани или счукани орехи.

Поднесете с любима топла или студена напитка.


Tuesday, June 30, 2020

Шоколадова мус торта „Черно и бяло“ / Black and White Chocolate Mousse Cake


Букет от фин и ефирен шоколадов мус с нежен Philadelphia вкус с бял шоколад и галещ сетивата Philadelphia с Milka шоколад - какво повече му трябва на човек?!

Парченце Philadelphia мус торта - и животът е прекрасен!! :)


Необходими продукти:
… за торта с диаметър 18-20 см

За белия шоколадов Philadelphia мус:
350 г крем сирене Philadelphia Оригинал
200 г бял шоколад
400 г млечна сметана за разбиване
10 г желатин
50 мл студена вода

За млечно-шоколадовия Philadelphia мус:
175 г Philadelphia с Milka
200 млечна сметана за разбиване
5 г желатин
25 мл студена вода

За глазурата:
200 г тъмен шоколад
100 мл млечна сметана

За декориране:
200 г шоколадов дропс (или шоколадови стърготини)


Начин на приготвяне:

На шоколадовия Philadelphia мус:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути
Разтопяваме на водна баня белия шоколад, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне (ако е необходимо, връщаме за кратко на водна баня)
Добавяме шоколадовата смес постепенно към крем сиренето Philadelphia Оригинал и разбиваме до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.

На млечно-шоколадовия Philadelphia мус:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне.
Добавяме разтопения желатин към Philadelphia Milka и разбиваме до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към шоколадовия крем, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.



Сглобяване на тортата:

Фиксираме ринг за торти в подходяща тортена чиния на 18-20 см.
Изсипваме белия мус, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за кратко.
Изсипваме отгоре шоколадовия мус, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме отново в хладилника за 4-6 часа, или за през нощта.
Разтопяваме на водна баня 200 г тъмен шоколад и 100 мл млечна сметана и разбъркваме до пълното им смесване.
Оставяме да се охлади и преди да започне да стяга изливаме половината от сместа върху шоколадовия мус и връщаме обратно в хладилника за 20-30 минути.
Останалата част оставяме в хладилника.
След  като глазурата на тортата е вече стегнала, прекарваме остър тънък нож между тортата и стените на ринга и освобождаваме от ринга.
Нанасяме отстрани на тортата останалата част от глазурата и покриваме с шоколадов дропс.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.


Поднасяме охладена с любима гореща или студена напитка.

Лека и приятна - идеална за слънчевите летни дни и вечери ;)



Blogging tips