AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, December 18, 2023

Джинджифилова къщичка / Gingerbread House

 


Винаги и за всичко знаем, че можем да разчитаме на мама - през цялата година ... и всяка година!!
Затова с младежа решихме за Коледа да ѝ приготвим нейна собствена джинджифилова къщичка :)
Бях си запазила рецептата за най-вкусните джинджифилови бисквитки, които запазват формата си след изпичане преди доста време, някъде през 2018 или 2019 - и най-после настъпи идеалният момент да я изпробваме.
И запретнахме ръкави...
А на мама оставихме да се забвалява с усилията ни и чаша ароматно кафе с пухкава пяна ;)

Необходими продукти:

За джинджифиловото тесто:
220 г масло, меко, но все още студено
220 г кафява захар
160 г течен мед
2 големи яйца
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
40 г Густин - фино царевично нишесте на Dr.Oetker
2 и 1/2 ч.л. канела на прах
2 ч.л. джинджифил на прах
1/8 ч.л. карамфил на прах
1/2 ч.л. сол
600 - 650 г бращно 

За глазурата:
500 г + 2 с.л. суха смес за роял айсинг (белтъчна глазура)
60 мл вода

ИЛИ
2 белтъка
500 г фина пудра захар, пресята
1/2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1/8 ч.л. лимонена киселина


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 190С или 170С с вентилатор.
Приготвяме 2 или 3 плитки тави за печене, в зависимост от големината на формичките за къщичката.
В голяма купа разбиваме с миксер на среда скорост маслото и захарта до гладка смес.
Остъргваме стените и дъното на купата с шпатула, добавяме меда и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме яйцата, едно по едно, като остъргваме стените на купта и разбиваме след всяко добавяне до пълното им усвояване.
Добавяме ванилията, царевичното нишесте, канелата, джинджифила, карамфила и солта и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се смесят.
Добавяме около 2/3 от брашното и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се поеме от сместа.
Добавяме на части, малко по малко, останалата част от брашното, докато тестот се оформи на топка и се отделя от стените на купата.
Разточваме между два листа хартия за печене кора с дебелина около 1 см и изрязваме елементите на къщичката на 1-2 см разстояние.
Прехвърляме с помощта на долния лист хартия за печене в плитките тави за печене и печем от 10 до 14 минути, или докато бисквитките стегнат по краищата и са малко по-меки към средата.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разбиваме роял айсинга - според инструкциите на опаковката, или като смесим всички продукти в голяма купа и разбием с миксер на средно-ниска скорост за 3-4 минути, или до плътна бяла консистенция - ако е необходимо, добавяме с чаена лъжикя по малко от сместа до получаване на желаната консистенция.
Аз лично предпочитам за слепване на къщички да работя с една идея по-плътен айсинг, за по-голяма стабилност на сглобката :))
Прехвърляме готовия айсинг в два 2 поша - единият с малък кръгъл накрайник, а другият с голям кръгъл накрайник.
Декорираме изстиналите елементи на къщичката с роял айсинг с помощта на поша с по-малкия накрайник и оставяме за 45-60 минути глазурата да стегне.
Слепваме къщичката върху подходящ поднос с помощта на поша с по-големия накрайник, като при поставянето на покрива подлагаме с подходящи чаши или малки купи, за да се задържи по-лесно, и оставяме така за 45-60 минути, или докато стегне глазурата.
Междувременно можем да приготвим с останалото тесто бисквитки за допълнителна декорация на къщичката, или за похапване :)
Поръсваме къщичката с 1/2 ч.л. пудра захар за заснежен ефект, по избор.


Месихме, кроихме, строихме, творихме и - воала - къщичката на мама е готова!!

И коледните празници са вече официално открити!!

А вие приготвихте ли си вече Вашата джинджифилова къщичка за Коледа?? ;)

Thursday, December 7, 2023

Най-шоколадовата торта за рождения ден на младежа / The Best Chocolate Cake for My Son's Birthday

 

Тази много шоколадова торта е за най-специалния празник в годината - за рождения ден на сина ни :)

Ще ви споделя моя малка тайна за УАУ ефекта на всеки негов празник ... тортата - винаги старателно подбирам вкуса и визията ѝ - нещо класическо, нещо ново, нещо любимо и нещо специално!

От мига, в който той се появи като най-светъл предколеден подарък в живота ни, и до днес - четвърт век по късно, всеки ден с него е благословия и празник - зарежда ни с много щастие и любов - от онази възторжената, изстрадана, но пречистваща и опияняваща любов - родителската, която ти се иска да раздаваш и да раздаваш, и да споделяш...

...но дискретно и ненатрапчиво по възможност :))

Защото споделената любов е още по-силна, нали?! - независимо от отброените години :)

Блатът е по рецептата за най-шоколадовата торта на Pierre HERMÉ и е само от пет съставки (добре де, 6 - с ванилията, на която не мога да устоя), но пък какви ;) няма начин нещо да се обърка, дори и нарочно :)

А идеята за визията съм заимствала фриволно от Pastry Chef Nicolas Lambert.

Необходими продукти:

На блата:
250 г масло, на стайна температура
180 г захар
4 големи яйца
70 г  брашно
250 г тъмен шоколад
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

На крема:
250 г маскарпоне
50 г масло, на стайна температура
50 г Истински мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За декориране:
50 г тъмен шоколад
1 ч.л. Премиум какао на Dr.Oetker 
1 ч.л. Истински мед
1 стръкче свежа мащерка 


Начин на приготвяне:

На блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се поохлади.
В голяма купа разбиваме с миксер на среднао силна скорост маслото, захарта и ванилията до пухкава смес.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Към сместа добавяме пресятото брашно и разбъркваме добре.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30 – 35 минути, изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно.

На крема:
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост съставките за крема за кратко - около 3-4 минути, или докато се смесят до гладък крем и прехвърляме готовия крем в пош с голям кръгъл накрайник.

На декорацията:
Очертаваме на хартия за печене спирала с диаметър 18 см.
Разтопяваме на водна баня шоколада и прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник.
Очертаваме с шоколада спирала върху обратната страна на хартията за печене и оставяме в хладилника.

Сглобяване на тортата:
Поставяме шоколадовия блат върху подходящ поднос и шприцоваме крема, като започваме от периферията и се движим към центъра на тортата.
Поръсваме вече стегналата шоколадова спирала с какао на прах и с помощта на палетен или широк кухненски нож я поставяме върху тортата.
Декорираме с капчици мед и поръсваме с листенца свежа мащерка.
Режем тортата с горещ сух нож и поднасяме с усмивка :)

Наситено шоколадовия вкус и плътната влажна текстура на основата се допълват перфектно от свежия копринен крем и хрупкавите парченца шоколад от спиралата.

Честит 25 рожден ден, наше пораснало момче!  Нека дните ти са празник!

И нека бог те води в пътя ти, и бди над теб неотлъчно!! 

Ще се радвам да споделите и вашите най-специални празници и малките ви тайни за успеха им :)

Wednesday, November 29, 2023

Сладкиш с карамелена тиква и орехи / Giant Caramel Pumpkin and Walnut Cinnamon Bun

 


Понякога нещо толкова дребно като лъжичка уханен мед към любимия десерт се превръща в най-истинската грижа за душата – тайната съставка, която отключва оная скрита врата в съзнанието ни, която ни води в свят, изпълнен със спокойтвие, безвремие и неподправено удовлетворение от нас самите – истинска МЕДитация за сетивата 🍯

Покана за душева МЕДитация е днешното предложение за десерт – мед, тиква и Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker - есенна кулинарна Нирвана
😊 


Необходими продукти:

За тестото:
600 г брашно
1 щипка сол
1 пакет суха мая Dr. Oetker
40 мл топла вода
120 мл прясно мляко
80 г захар
1 яйце, леко разбито
40 г масло, разтопено
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За пълнежа:
60 г масло, разтопено
100 г кафява захар
1 с.л. канела на прах

За топинга:
100 г кафява захар
60 г масло
60 г Истински мед мед
1 с.л. канела
500 г печена тиква, на кубчета

За ваниловия крем:
1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
800 мл прясно мляко
80 грама захар
60 г масло

За гарниране:
400 - 800 г от вече приготвения ванилов крем със 
Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
100 г орехи, запечени
2 с.л. Истински мед
1 ч.л. канела


Начин на приготвяне:

На тиквата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застиламе плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме тиквата на филийки с дебелина 2-3 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 60 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
Отстраняваме кората и нарязваме охладената тиква на кубчета.

На тестото:
В голяма купа пресяваме брашното, солта и маята и добавяме останалите продукти за тестото.
Разбъркваме с шпатула, докато сместа се събере и замесваме меко и елстично тесто.
Оформяме тестото на топка, прехвърляме в намаслена купа и покриваме със свежо фолио.
Оставяме на топло за около 1 час да втаса, или докато поне удвои обема си.

На топинга:
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на дълбока форма с диаметър 25 см.
В неголяма тенджера смесваме кафявата захар, маслото, меда и канелата и готвим на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи напълно и се получи хомогенен карамел.
Изсипваме карамела в подготвената форма и поръсваме равномерно отгоре нарязаната на кубчета тиква.

На ваниловия крем:
Приготвяме специалния пудинг за бисквитена торта според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 80 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади. 

На пълнежа:
В купа смесваме захарта и канелата.
В отделна купа разтопяваме маслото.

На канеленото руло:
Размесваме втасалото тесто за съвсем кратко и разделяме на две равни части.
Разточваме едната част върху намаслена работна повърхност на кора с размер около 25 х 40 см и дебелина 
0.5 см.
Със сладкарска четка нансяме половината разтопено масло за пълнежа и поръсваме отгоре равномерно половината от канелената захар.
С нож за пица разделяме кората на 5 равни ленти по дължина.
Навиваме първата лента на стегнато руло и продължаваме, докато навием заедно всички ленти, една след друга на голямо стегнато руло.
Поставяме в средата на формата за печене върху кубчетата печена тиква.
Повтаряме процедурата с втората част от тестото и навиваме лентите, една по една, около централното руло.
След като цялото тесто е навито, покриваме формата със свежо фолио и оставяме на топло за 45 минути, или докато тестото удвои обема си.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Печем около 35-40 минути и ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио към края, за дане прегаря.

Сглобяване на сладкиша:
Изваждаме готовото руло от фурната, покриваме с термоустойчив по-широк поднос и с помощта на кухненски ръкавици веднага обръщаме сладкиша в подноса, като внимаваме дане се изгорим с топинга, който е много горещ.
Оставяме леко да се охлади и гарнираме с ваниловия крем.
Поръсваме със запечени орехи, разтопен мед и канела на прах.


Поднасяме не просто сладкиш, а есенна магия за блаженство!



Monday, November 20, 2023

Бисквитена торта с тиква и ванилов крем / Pumpkin and Vanilla Icebox Cake

 

Има моменти, когато ти се иска да избягаш от ежедневните грижи, да загърбиш неотложните ангажименти и да се поглезиш с нещо любимо, познато и вкусно, но в същото време специално и ...УАУ!
А, и лесно за приготвяне...
И какво по-лесно, любимо, познато и вкусно от бисквитена торта с дъх на ванилия, тиква и мед, които галчт не само сетивата, но и душата – истинска МЕДитация в една хапка блаженство :)

Необходими продукти:

За пюрето от тиква:
500 г тиква, с кората
30 г масло
2 с.л. Истински мед
1 с.л. канела на прах
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За тортата:
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr.Oetker
800 мл. прясно мляко
100 г захар
80 г масло
250 г обикновени бисквити
500 г мaскарпоне
60 г Истински мед
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
200 г пюре от тиква

За гарниране:
100 г орехи, нарязани на едро и леко запечени
1-2 с.л. Истински мед
1 ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне:

На пюрето от тиква:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор. Застиламе плитка тава с хартия за печене. Нарязваме тиквата на филийки с дебелина 2-3 см и подреждаме в подготвената тава. Поставяме тънко резенче масло върху всяко от парчетата. Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 60 минути. Отстраняваме кората и смесваме изпеченaта тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки. Обработваме до гладко пюре.

На крема:
Приготвяме ваниловия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 100 г захар. Отстраняваме от котлона, добавяме маслото, разбъркваме, докато се разтопи, и охлаждаме на ледена баня. Разбиваме маскарпонето с меда и есенцията ванилия с миксер на ниска степен за около 2-3 минути, докато се смесят. Добавяме на части охладения ванилов пудинг, като след всяко добавяне разбиваме с миксер на ниска степен за кратко, докато пудингът се усвои.
От получения крем отделяме в купа 300 – 360 г, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме в хладилника за измазване на тортата. От останалата част от крема отделяме 600 г за ваниловия пълнеж на тортата. И към останалите 400 г от крема добавяме 200 г тиквено пюре и разбъркваме до гладък крем.

Сглобяване на тортата:
Покриваме дъното на правоъгълна тава с размери около 20 х 30 см с хартия за печене, като оставяме част от хартията да виси поне от 2 страни на тавата – за по-лесно изваждане на тортата. Редим първи ред бисквитки в правоъгълна тавичка. Покриваме с тиквен крем и върху него директно нанасяме ванилов крем. Повтаряме процедурата още два пъти, като завършваме с ванилов крем. Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 8 часа.
Преместваме готовата торта за 1 час във фризера за по-лесно сглобяване. Изваждаме от фризера и с помощта на хартията я поставяме върху кухненска дъска за рязане. С остър нож разрязваме тортата надлъжно през средата на 2 равни части и поставяме двете дълги и тесни парчета едно върху друго в поднос. Измазваме със заделения за целта крем и оставяме в хладилника да стегне глазурата. Преди да поднесем, поръсваме със запечени орехи, течен мед и канела на прах.

Вкусът си заслужава :)

Sunday, November 12, 2023

Торта с тиква и фъстъчен карамел / Pumpkin Peanut Butter Caramel Cake

 

Торта с тиква и карамел за имения ми ден вчера - традиционната и особено любима комбинация за сезона!!

Но с лек туист на текстури и вкусове :)
Наситено шоколадов брауни блат с тиква, щедро гарниран с чийзкейк с фъстъчено масло и мед, покрит с карамел с фъстъчено масло, орехова гранола с шоколад и хрупкав ванилов меренг - и всички заедно в нежните обятия на деликатен маскарпоне крем и фина наметка от бял шоколадов ганаш с дискретен фъстъчен крънч...

Необходими продукти:
за форма с диаметър 18-20 см

За брауни блата:
60 г масло
100 г тъмен шоколад
1 яйце
70 г кристална захар
30 г кафява захар
2 ч.л. екстракт ванилия
60 г брашно
1 с.л. какао
100 г пюре от тиква (печена или варен ана пара тиква, намачкана до пюре с вилица)
2 с.л. олио
1/2 ч.л. канела

За чийзкейк крема:
10 г желатин
30 мл студена вода
150 г маскарпоне
40 г течен мед
50 г фъстъчено масло
100 мл млечна сметана
1 ч.л. екстракт ванилия

За карамела с фъстъчено масло:
120г кристална захар
60 г масло
60 мл млечна сметана
50 г фъстъчено масло
1 щипка сол

За гранолата с орехи:
80 г сурови орехови ядки, нарязани на едро
20 г мед
20 г брашно от овесени ядки
20 г масло
30 г тъмен шоколад

За меренга:
1 белтък
1 щипка сол
55 г захар
1 ч.л. екстракт ванилия

За ганаша с бял шоколад и фъстъчено масло:
150 мл млечна сметана
150 г бял шоколад
30 г фъстъчено масло
50 г меко масло

За крема с маскарпоне:
10 г желатин
40 мл студена вода
350 г маскарпоне
50 г карамел
30 г течен мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. екстракт ванилия

Инструменти:
- форма с падащо дъно и диаметър 18 см
- регулеруем ринг за торти
- шпатула за заглаждане
- ацетатна лента
- накрайници Wilton #1M, #2D, #6B
- пошове за еднократна употреба


Начин на приготвяне:

На брауни блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на форм за печене 18-20см.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и разбъркваме до хомогенна смес.
В купа разбиваме жълтъците, захарта и ванилията, докато захарта се разтопи.
Добавяме брашното и разбъркваме, докато съставките се смесят.
разделяме сместа на 2 равни части.
Едната, заедно с какаото, добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме.
Към втората добавяме пюрето от тиква, олиото и канелата и разбъркваме.
Изсипваме шоколадовата смес в подготвената форма и заравняваме.
Добавяме с лъжица отгоре тиквената смес и заравняваме или разбъркваме с лужица, без да стигаме до дъното, за мранорен ефект.
Печем в предварителнозагрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 30 -35 минути, или докато забоден в центъра тестер излиза само с няколко полепнали трохи.
Изваждаме от фурната и осатявме за 4-5 минути да се охлади с формата върху решетка, след което освобождавяме от формата и обръщаме върху решетка до пълно охлаждане, поне 2 часа.

На чийзкейка:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
Покриваме дъното на форма с диаметър 18-20см с хартия за печене, а стените с ацетатна лента.
В голяма купа рабиваме за кратко с миксер на средна скорост 150 г маскарпоне, меда, фъстъченото масло, млечната сметана и ванилията, докато се смесят.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  докато се усвои.
Изсипваме в подготвената форма, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 2 часа или за 30-40 минути във фризера.

На карамела:
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта и фъстъченото масло, разбъркваме и оставяме да се охлади.
Отделяме 50 г карамел за маскарпоне крема + 2-3 с.л. за спойка на целувчения блат.

На гранолата:
Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене.
Смесваме орехите, брашното и меда в купа и разбъркваме с вилица до едри трохи.
Разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем 5-6 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор фурна, като наблюдаваме да не прегори.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме охладената орехова смес и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да се охлади.

На меренга:
Загряваме предварително фурната до 110С или 100С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене, на която сме очертали от долната страна кръг 18 см.
Разбиваме с миксер на средна скорост белтъците с щипката сол на сняг.
Добавяме ванилията и захарта, лъжица по лъжица, при непрекъснато разбиване.
Превключваме на силна скорост и продължаваме да разбиваме още 5-6 минути, до лъскаво тесто.
Прехвърляме в пош с голям кръгъл накрайник и оформяме кръгъл блат по очертанията на хартията.
Печем в предварително загрята до 110С или 100С с вентилатор фурна около 90 минути, след което изключваме фурната и оставяме блата вътре, докато фурната изстине, без да я отваряме.

На  ганаша:
Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме белия шоколад и фъстъченото масло.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор , като изтегляме сместа нагоре.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника да се охлади за поне 6 часа.
Непосредствено преди да измажем тортата, разбиваме с миксер за съвсем кратко (буквално за половин оборот успях да сгафя с консистенцията) до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.

На маскарпоне крема:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме за кратко с миксер на средна скорост маскарпонето, карамела, меда, млечната сметана и ванилията, докато се смесят.
Разтопяваме на водна баня желатина, като следим да не кипне.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  докато се усвои.
Отделяме 3-4 с.л от готовия крем, смесваме с 1-2 с.л. фъстъчено масло и 1/2 ч.л. канела, покриваме плътно по повърхността със стреч фолио и оставяме в хладилника, за декориране на тортата.

Сглобяване на тортата:
Поставяме брауни блата върху подходящ поднос.
Фиксираме с регулеруем ринг и и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от маскарпоне крема, около 100 грама, и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме върху покрития с крем брауни блат.
Нанасяме върху чийзкейка отново тънък слой маскарпоне крем, около 100 грама, и заравняваме.
С помощта на поша очертаваме ринг с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с карамела (около 120 грама).
Покриваме карамела с тънък слой маскарпоне крем (около 100 грама) и заравняваме.
Освобождаваме ореховата платка от формата и поставяме внимателно върху маскарпоне крема.
Нанасяме отгоре заделените 2-3 с.л. карамел и покриваме с изстиналия меренг, с дното нагоре.
Покриваме тортата със свежо фолио и оставяме за поне 6-8 часа в хладилника да стяга.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, покриваме с помощта на пош и кръгъл накрайник с разбития до пухкав крем ганаш и измазваме равномерно с шпатула или широк кухненски нож.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути да стегне ганаша.
Прехвърляме заделения крем за декориране в пош с къдрав накрайник (Wilton #1M, #2D, #6B) и декорираме тортата с фриволно оформени малки и големи тикви, като си оставяме около 1-2 ч.л. от крема, към който добавяме 1 ч.л. какао, разбъркваме и шприцоваме опашки на тиквите.


Monday, September 11, 2023

Пухкави питки с маслини и сушени домати / Fluffy Sun-Dried Tomatoes Olive Rolls

 


Необходими продукти:
за 6 големи, или 12 малки питки

За тестото:
100 мл суроватка (или затоплена вода)
200 мл прясно мляко, затоплено
60 мл зехтин 
50 г захар
2 големи яйца, леко разбити
800 - 850 г брашно, пресято
2 ч.л. едро смляна морска сол
14 г суха мая

За плънката:
60 г сушени домати, нарязани на едро
60 г маслини, нарязани на ситно
60 г пармезан, настърган (или кашкавал)
60 г масло, разтопено 
1-2 клонки свеж розмарин, нарязан на ситно (по избор)


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарна добавяме първо течните, а след това и сухите съставки и стартираме програма "Тесто".
Ако е необходимо добавяме по малко пресято брашно или суроваткаа, докато получим тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се замазва под бъркалките.
След приключване на програмата, ако тестото не е удвоило обема си, покриваме със свежо фолио и оставяме в загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното.

При замесване на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. затоплено прясно мляко, захар и брашно.
В голяма купа или тава смесваме първо сухите съставки, след което добавяме към тях течните и активираната мая - и месим 10-ина минути.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в предварително загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40С, с термоустойчива купа с вода на дъното.
Покриваме с хартия за печене 1 или 2 плитки тави, в зависимост от броя на питките.
Премесваме за съвсем кратко втасалото тесто и разделяме на 6 или 12 равни части - около 200 г за голяма и 100 г за малка питка.
Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 20 х 10 см.
Намазваме с масло, поръсваме с пармезан, нарязани сушени домати, маслини и розмарин, след което завиваме на руло, усукваме на "фитил" и връзваме на "възелче".
Подреждаме готовите питки в подготвените тави, на разстояние една от друга, покриваме с памучна кърпа или свежо фолио.
Оставяме впредварително загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, да втасват за 15-20 минути, или докато удвоят обема си.
Намазваме втасалите вече питки с разтопено масло и поръсваме с пармезан.
Връщаме ги във фурната на средна скара, превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем около 30-35 минути за големите и 20-25 минути за малките питки, като при необходимост покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегорят.
Поднасяме веднага - горещи, топли, студени - винаги са изумителну пухкави, ароматни и вкусни.



Friday, August 25, 2023

Крем парфе с праскови и домашна гранола без печене / Peach Parfaits with No Bake Granola


Лека и свежа лятна рецепта за моментите, когато ви се хапва нещо сладко - тук и сега.
Нещо, което да утоли желанието за вкусен десерт, но без да се налага да включвате фурната и без бъркотия в кухнята.
Толкова вкусен, бърз и лесен, че ще се превърне в любимия летен десерт :)
А защо не и закуска??!

Рецептата е споделена и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria


Необходими продукти:
за 4-6 десерта

За крема:
400 мл студено прясно мляко
2-3 праскови, нарязани на кубчета и 4-6 резенчета

За домашната гранола без печене:
50 г сусамов тахан
50 г течен мед
2 с.л. кокосово масло, разтопено
1 щипка едро смляна морска сол
100 г фини овесени ядки
50 г едро нарязани орехи
50 г едро счукани лешници
50 г филирани бадеми

За гарниране:
Резенчета праскова
Листа свежа мента


Начин на приготвяне:

На домашната гранола без печене:
В малка купа смесете тахана, меда, солта, ванилията и кокосовото масло и разбъркайте до гладка
консистенция.
В голяма купа смесете фините овесени ядки и тахановата смес и разбъркайте, докато се комбинират, катоможе да ги размесите леко с ръце и да ги нароните.
Добавете микса от ядки, разбъркайте отново и натрошете до желаната големина на гранолата.
Съхранявайте в плътно затворен съд в хладилника до седмица.


На крема:
Пригответе ваниловия крем според указанията на опаковката.


Сглобяване на десерта:
Разделете крема на 4 или 6 части, според броя на десертите.
Покрийте дъното на всяка от чашите с половината от всяка доза ванилов крем и поръсете с 2-3 с.л. гранола.
Покрийте с кубчета праскова и добавете останалата половина от всяка доза ванилов крем.
Поръсете с гранола и гарнирайте с резенчета праскова и листа свежа мента.


* Вместо орехи, лешници и бадеми, за гранолата можете да използвате 150 г микс ядки, семена и/или сухи плодове, по избор.


Tuesday, July 11, 2023

Бадемов кекс с газирана вода / Almond Cake with Sparkling Water

 

Поредният от серията бързи неделни кексове, волна интерпретация по предложението на Киро Тодоров.

Необходими продукти:

3 яйца
160 г еритритол, или захар
2 ч.л. екстракт ванилия
150 мл олио
150 мл газирана вода
300 г брашно
15 г бакпулвер, при еритритол (или 10 г бакпулвер, при захар) 
1 щипка сол
100 г бадемово брашно
100 г тъмен шоколад + 2 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
В купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Намасляваме със спрей против залепване, или намазваме с олио форма за кекс с диаметър 24 см.
В голяма купа разбиваме с миксер на средно силна степен яйцата, ванилияат и еритритола (или захарта) до пухкава смес, за 3-5 минути.
Добавяме олиото и газираната вода, като не преставаме да разбиваме с миксер на средна скорост.
Добавяме на части брашното със солта и бакпулвера, като след всяко добавяне разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме бадемовото брашно и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме от сместа.
Изсипваме в подготвената форма и я тупваме леко върху работния плот, за да изкараме въздуха от кексовото тесто.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фирна за 45-50 минути, или докато забодено в кекса дървено шишче излезе чисто.


Изваждаме от фурната и оставяме за  4-5 минути да се охлади с формата, след което обръщаме върху решетка, под която сме поставили хартия за печене или плитка тавичка.
Разтопяваме на водна баня шоколада и олиото до гладка смес и оставяме леко да се охлади.
Заливаме кекса с разтопения шоколад и прехвърляме в подходяща тортена чиния.


И топъл е супер, но студен е прекрасен :)

Monday, June 26, 2023

Лесен нуга сладолед със зелени смокини / Easy Nougat Ice Cream with Fig Jam

 


Няма нищо по-вкусно от нуга сладолед със зелени смокини през лятото - някакси спонтанно гали сетивата с усещане за морски бриз и созополски въздух.

А завладяващият послевкус на портокали  и бадемов крокан е само бонус :)

Без яйца, без варене и без губене на ценно време в кухнята - бъркаш, замразяваш, поднасяш!!

Необходими продукти:

500 мл млечна сметана, студена
150 г подсладено кондензирано мляко
150 г зелени смокини от сладко, нарязани на ситно
150 г плодчета кумкуат от сладко, нарязани на дребно (или портокалови корички)
100 г бадеми, леко запечени
50 г захар
2 ч.л. екстракт ванилия
2-3 капки есенция смокиня, по избор

Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта до светъл карамел и отстраняваме от огъня.
Добавяме бадемите и разбъркваме, докато целите се покрият с карамел.
Изсипваме върху кухненска дъска, покрита с хартия за печене, разнасяме на тънък слой и оставяме да изстинат напълно.
Начупваме на парчета и в блендер или кухненски робот смиламе до едри трохи.
Разбиваме студената сметана, ванилията и есенцията смокиня с миксер до меки върхове.
Добавяме подсладеното кондензирано мляко и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смеси с разбитата сметана.
Добавяме на части нарязаните зелени смокини, кумкуата и бадемовия крокан и разбъркваме внимателно, докато се смесят.
Изсипваме в правоъгълна кексова форма, покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера за поне 4 часа.

Феновете на екстремно сладкия вкус биха могли да поръсятсладоледа със сироп от смокиновото или портокалово сладко ;)

Monday, May 29, 2023

Мъфини с боровинки и кокосова захар / Blueberry Muffins with Coconut Sugar

 

За бърза закуска или неангажиращ десерт - мъфините са винаги верния избор :)

Необходими продукти:

160 г брашно
10 г бакпулвер
80 г кокосова захар
1 щипка сол
2 големи яйца
120 мл прясно мляко
80 мл олио
100-120 г пресни или замразени боровинки
1-2 с.л. кокосова захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Подреждаме във форма за мъфини 12 хартиени форми, или намасляваме със спрей против залепване или масло.
В купа пресяваме заедно брашното и бакпулвера, добавяме кокосовата захар и солта и разбъркваме.
В отделна купа разбиваме яйцата, млякото, олиото, ванилията и боровинковата емулсия.
Добавяме течните към сухите съставки и разбъркваме за кратко, само докато се смесят.
Разпределяме тестото между хартиените форми, като ги пълним не повече от 2/3 обема им.
Поръсваме отгоре боровинките и кокосовата захар.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 20 минути, или докато центровете на кексчетата започнат да се връщат обратно при лек натиск и забит в средата на мъфина тестер излезе чист.
Охлаждаме мъфините във формата за 4-5 минути върху решетка, преди да поднесем.



Monday, May 22, 2023

Бадемов кекс с кафе / Almond Coffee Bundt Cake

 


Бадемов кекс с ароматно кафе и нерафинирана тръстъкова захар Панела с дъх на карамел за имения ден на съпруга ми вчера :)

Текстурата е леко зърнесто-дъвкателна, а вкусът - уникален, с усещане за страстен флирт между бадемов марципан, кафе и карамел ;)

Необходими продукти:

3 големи яйца
160 г нерафинирана тръстикова захар Панела (или предпочитана кафява захар)
5 с.л. силно горещо кафе еспресо
5 с.л. олио
1/2 с.л. екстракт ванилия
2-3 капки концентрирана есенция бадем, по избор
120 г брашно
160 г бадемово брашно, или ситно смлени бадеми
10 г бакпулвер
1 щипка сол
1 с.л. фина пудра захар (или какао), за поръсване

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно.
Намасляваме със спрей против залепване (или намазваме с масло) форма за кекс.
В купа разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес.
Добавяме кафето, олиото и есенциите и разбиваме за кратко отново.
Добавяме на 2-3 части сухите съставки, като разбъркваме след всяко добавяне, колкото да се смесят.
Изсипваме в подготвената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 35-40 минути, или докато забодено в кекса дървено шишче излиза чисто.
Изваждаме от фурната и оставяме за 4-5 минути да се охлади с формата върху решетка.
Обръщаме в подходяща чиния и поръсваме през цедка с фина пудра захар или какао.
Поднасяме с кафе, чай, или нещо домашно и любимо - за десерт или закуска :)

И честити да са всички с имената Константин и Елена!!

Monday, April 3, 2023

Козунак с бира / Beer Easter Bread

 

Локумките с бира са ми любими от детството и вероятно затова ми беше любопитно да пробвам как ще се получи козунак с бира :)
Е, страхотен е!!

Необходими продукти:
за 4 козунака по 500 г 

За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък
200 г захар
200 мл бира
50 г масло, разтопено
50 мл олио
1 с.л. екстракт ванилия
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. коняк, или алкохол по избор
настърганата кора от 1 лимон
800-850 гр. брашно, пресято 
1 щипка сол
10 г суха мая

За плънката:
200 г локум
200 г орехи, начупени на едро
200 г стафиди

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
4 с.л. млени лешници
4-8 с.л. перлена захар
12 орехови половинки
2-3 локума, нарязани на кубчета

Начин на приготвяне:

На тестото:
В контенейра на хлебобекарна добавяме първо течните, а след това и сухите продукти, и стартираме хлебопекарната на програма "Тесто".
Ако е необходимо добавяме със супена лъжица по малко пресято брашно или бира, докато получим тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се замазва под бъркалките.
След приключване на програмата, ако тестото не е удвоило обема си, покриваме със свежо фолио и оставяме в загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното.

При замесване на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. бира, захар и брашно.
В голяма купа или тава смесваме първо сухите продукти, след което добавяме към тях течните продукти и активираната мая, и месим 15-20 минути.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в предварително загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40-50С с с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (ако не ползваме еднократни хартиени форми).
Премесваме за съвсем кратко втасалото тесто и разделяме на четири равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от трите частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 30-15 см, поръсваме с орехи, локум и стафиди и оформяме "на фитил".
Разтегляме и усукваме всеки от фитилите и сплитаме на плитка.
Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) в предварително загрятата до 40С-50С фурна с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с перлена захар и смлени лешници.
Декорираме с орехови ядки и локум и връщаме във фурната, като покриваме козунаците с хартия за печене.
Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото тестер излиза сух.


Thursday, March 16, 2023

Панакота с маскарпоне и маракуя / Mascarpone and Passion Fruit Panna Cotta

 

Импровизирано бързо и лесно кремче, според наличностите в момента, като маракуята може да бъде заменена с пюре от всеки предпочитан или сезонен плод - свеж, замразен, консервиран  :)

Необходими продукти:
...за 6 големи или 12 малки кремчета

За крема:
200 г млечна сметана
250 г маскарпоне
400 г пълномаслено прясно мляко
150 г пулпа от маракуя, без семки - прясна или консервирана
2-3 с.л. кафява захар, или на вкус
2 ч.л. екстракт ванилия
20 г желатин + 40 мл студена вода

За соса от маракуя:
170 г пулпа от маракуя, със семки
1 с.л. кафява захар, или на вкус
1 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В голяма купа смесваме маскарпонето, млечната сметана, маракуята, захарта и ванилията и разбиваме с миксер на средна степен до гладък крем.
В малък съд кипваме прясното мляко, отстраняваме от огъна, след минута добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме.
Добавяме към крема и разбиваме на ниска степен за около минута, след което превключваме на средно-висока степен и разбиваме за още 1-2 минути.
Разпределяме по чашките и оставяме в хладилника да стяга за около 2 часа.

На соса от маракуя:
В малък съд смесваме захарта и царевичното нишесте.
Изсипваме в тенджера пулпата от маракуя, добавяме захарта с нишестето и разбъркваме.
Кипваме сместа и оставяме за 4-5 минути да къкри на ниска степен, като разбъркваме, докато започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и охлаждаме на ледена баня.
Разпределяме между кремчетата и оставяме гарнираната панакота в хладилника за поне 2 часа.



Tuesday, March 7, 2023

Тарт със сладък картоф и солен карамел / Salted Caramel Sweet Potato Tart

 


Бърз и лесен тарт без печене и желиране за мързеливи неделни и не само следобеди...
А гарниран с допълнителна доза карамелен сос и поръсен с дребни кристали сол, си е вече кулинарно приключение, от хубавите :)

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см

За основата:

200 г шоколадови бисквити
80 г масло, разтопено

За соления карамел:
200 г захар
120 г масло
120 г млечна сметана, затоплена
1/2 ч.л. морска или хималйска сол

За пълнежа:
500 г сварен сладък картоф
30 г масло, разтопено
120 г солен карамел*
2 ч.л. екстракт ванилия


Начин на приготвяне:

На основата:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите и маслото до ситни трохи.
Изсипваме в подготвената форма и притискайки с лъжица оформяме основа и 4-5 сантиметров борд.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

На соления карамел:
В подходящ съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилника.

На пълнежа:
В блендер или кухненски робот обработваме всички съставки на плънката до фино пюре.

На тарта:
Изсипваме карамеленото пюре в охладената черупка за тарта, без да я освобождаваме от формата, и заравняваме.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа.
Освобождаваме готовия тарт от формата и прехвърляме в подходящ поднос.
Преди сервиране режем с остър нож и по избор поръсваме със затоплен солен карамел и дискретна щипка фини кристали морска или хималайска сол


Приготвя се за по-малко от 10 минути, при необходимост :) може да бъде сервиран след 20 минути и със сигурност ще очарова всички на масата!!

* Става и с готов солен карамел от Лидл, за съвсем мързелив вариант ;)

Sunday, February 26, 2023

Бадемова халва / Badam Halwa


Лука 6:37
Не съдете и няма да бъдете съдени. Не осъждайте и няма да бъдете осъждани. Простете, и ще ви бъде простено.

Прошка моля и прошка давам!!

И ви предлагам една малко по-различна халва, наред с традиционната бяла нуга халва, за днешния празник - бадемова паста, подсладено мляко и шафран - истински десерт за владетели :) 

Произходът ѝ се корени около 200 години назад в арабския свят,  откъдето е привнесена най-напред в крайбрежни градове като Карачи и Кожикоде в Индия, за да поеме по всички посоки на света и да спечели сърцата на хората с кралската си текстура и неустоим вкус.

Необходими продукти:
200 г бадемово брашно
200 мл вода
400 г подсладено кондензирано мляко, или на вкус
15 г (1 с.л.) гхи 
1/4 ч.л. до 1 ч.л. шафран
1 ч.л. екстракт ванилия, по избор
2-3 капки есенция бадем, по избор
2-3 с.л. филирани, или нарязани бадеми, леко запечени

Начин на приготвяне:
Покриваме дъното и стените на правоъгълна форма за хляб с размер около 21 х 11 см с хартия за печене или свежо фолио.
В тиган с незалепващо покритие смесваме бадемовото брашно и водата и оставяме да се накисне за 30 минути.
Добавяме кондензираното мляко и гхито и готвим на среден огън за 20 минути, като разбъркваме, докато халвата започне да се отдели от тигана и придобие еластична текстура.
Добавяме шафрана и готвим още 10 минути, като не преставаме да разбъркваме, докато халвата запчне да се събира като гладко еластично тесто.
Изсипваме в подготвената форма, притискаме и заравняваме.
Покриваме с хартия за печене или свежо фолио и оставяме да се охлади.
Обръщаме върху кухненска дъска или подходящ съд, поръсваме със запечените бадеми и нарязваме с остър нож на резенчета, кубчета или с формички за бисквитки.
Само една хапка е достатъчна да се почувстваме щастливи :)



Blogging tips