AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, July 11, 2023

Бадемов кекс с газирана вода / Almond Cake with Sparkling Water

 

Поредният от серията бързи неделни кексове, волна интерпретация по предложението на Киро Тодоров.

Необходими продукти:

3 яйца
160 г еритритол, или захар
2 ч.л. екстракт ванилия
150 мл олио
150 мл газирана вода
300 г брашно
15 г бакпулвер, при еритритол (или 10 г бакпулвер, при захар) 
1 щипка сол
100 г бадемово брашно
100 г тъмен шоколад + 2 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
В купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Намасляваме със спрей против залепване, или намазваме с олио форма за кекс с диаметър 24 см.
В голяма купа разбиваме с миксер на средно силна степен яйцата, ванилияат и еритритола (или захарта) до пухкава смес, за 3-5 минути.
Добавяме олиото и газираната вода, като не преставаме да разбиваме с миксер на средна скорост.
Добавяме на части брашното със солта и бакпулвера, като след всяко добавяне разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме бадемовото брашно и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме от сместа.
Изсипваме в подготвената форма и я тупваме леко върху работния плот, за да изкараме въздуха от кексовото тесто.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фирна за 45-50 минути, или докато забодено в кекса дървено шишче излезе чисто.


Изваждаме от фурната и оставяме за  4-5 минути да се охлади с формата, след което обръщаме върху решетка, под която сме поставили хартия за печене или плитка тавичка.
Разтопяваме на водна баня шоколада и олиото до гладка смес и оставяме леко да се охлади.
Заливаме кекса с разтопения шоколад и прехвърляме в подходяща тортена чиния.


И топъл е супер, но студен е прекрасен :)

1 comment:

  1. Прекрасни са ти всички предложения назад, които се върнах да разгледам, някои от тях си запазих за проба!

    ReplyDelete

Blogging tips