AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, August 24, 2017

Фунийки с фини кори и ванилов крем / Vanilla Filo Cones




Нов прочит на любим традиционен десерт  :)
Приготвят се за минути, а оставят задълго усещането за гурме изживяване!!

Можете да откриете рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

За фунийките:
60-80 г масло, разтопено
100 мл студена вода, за намазване

За крема:
800 мл прясно мляко
2 пакетчета пудинг Ванилия
100 г бял шоколад  (за топене, или нарязан на парчета)
60-80 г масло
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За сиропа:
200 мл вода
80 г захар
1-2 резенчета лимон
1-2 с.л. мед
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За гарниране:
200 мл млечна сметана
8 г (1 пакетче) фикс за сметана, по избор
1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия
1 шепа счукан шамфъстък, за поръсване (или ядки по избор) 



Начин на приготяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на две плитки тави с хартия за печене и оставяме настрани.


Разстиламе първата от корите върху равна работна повърхност, намазваме с масло и сгъваме надлъжно на две, намазваме отново с масло и отново надлъжно прегъваме на две.




Намазваме получената дълга лента с масло и вече напречно разрязаме на две през средата.



Навиваме всяка от половинките на фунийка... 




... и с четката от маслото намазваме отгоре с вода, за да останат фунийките хрупкави.














Повтаряме с останалите кори и подреждаме шахматно, като се стараем завития край да остава отдолу,  в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 8-12 минути, или до златисто.

Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят върху решетка.
Освобождаваме от металните форми и оставяме да се охладят напълно.












Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстяваме с една идея повече.
Отстранаме от огъня, добавяме белия шоколад, маслото и ванилията и разбъркваме, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно.
Оставяме крема да се охлади напълно, като разбъркваме от време на време, за да не хваща коричка, или покриваме плътно по повърхността на крема със свежо фолио.


Приготвяме сиропа, като в малък съд кипваме водата, захарта и резенчетата лимон, намаляваме пгъня и ставяме сиропа да къкри на тих огън, докато се редуцира почти наполовина – около 8-10 минути.
Отстраняваме от огъня, добавяме меда и ванилията, разбъркваме, докато медът се разтвори напълно и оставяме настрани.


Можем да приготви и фунийките, крема и сиропа от предния ден и да съхраняваме фунийките в плътно затворен контейнер, а крема и сиропа в хладилника.

Разбиваме млечната сметана с фикса и ванилията до остри връхчета.


Поставяме всяка от фунийките в по-дълбока чаша, с пош и накрайник пълним със студения крем (без да ги препълваме).













Подреждаме легнали шахматно в плитък и широк съд (тава или поднос).


Преди да поднесем, поливме леко със сироп всяка от фунийките с лъжица, с пош и накрайник декорираме със сметана и поръсваме със счукан шам фъстък (или ядки по избор).


Поднасяме със силно кафе или напитка по избор :)



Tuesday, August 15, 2017

Шоколадов чийзкейк с малини, без печене ;) / No Bake Raspberry Chocolate Cheesecake



Лек, свеж и ефирен - комплимент за сетивата!! :)

Необходими продукти:
За форма с диаметър 20-22 см

За основата:
300 г (2 опаковки) бисквитки с шоколад и лешник на Лидл, заменяме за КЕТО с 200 г смлени лешници или ядки по избор + 2-3 с.л. стевиола на прах + 1-2 с.л. натурално какао
80 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За чийз крема:
600 г крем сирене (на Лидл - Hochland или Goldessa, класик)
3-5 с.л. течен мед (на вкус), пропускаме при КЕТО
200 г шоколад за топене (тъмен, или на вкус), за КЕТО тъмен 85%
3-4 капки концентрирана есенция мента
400 + 100 мл млечна сметана (на Лидл)
20 г желатин
60 мл студена вода

За шоколадовия ганаш:
100 г шоколад за топене (млечен, или на вкус), за КЕТО тъмен 85%
60 мл млечна сметана
1-2 капки концентрирана есенция мента

За декориране:
200 г свежи малини
листенца свежа мента
настърган шоколад, млечен или на вкус, за КЕТО тъмен 85%


Начин на приготвяне:

Блендираме бисквитките и разтопеното масло до ситни трохи и изсипваме във фиксирн на 20 см върху поднос или тортена чиния регулеруем ринг за торти, чийто борд предварително сме покрили с ацетатна лента или хартия за печене - притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме ментовата есенция и оставяме да се охлади, но без да стяга.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 мин.
Разбиваме с миксер крем сиренето и меда до гладък крем и прибавяме охладения шоколад, като непрекъснато разбиваме.
Кипваме 100 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме, като непрекъснато разбъркваме накиснатия желатин, докато напълкно се разтвори и оставяме да се охлади.
Добавяме на тънка струйка охладената сметана с желатина към шоколадовия крем, като непрекъснато разбиваме с миксера, докато се усви напълно.
Разбиваме останлите 400 мл млечна сметана до меки връхчета и постепенно добавяме към шоколадовата смес, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Изсопваме върху стегналия блат и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.
Кипваме 60 мл млечна сметана, добавяме млечния шоколад и ментовата есенция за ганаша, разбъркваме до гладка и лъскава смес и оставяме да се охлади, но без да стяга.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатното фолио и поливаме с още течния, но охладен ганаш (моят беше малко по-топличък ;) и се поразтече).
Подреждаме отгоре малините и поръсвамв с настърган шоколад.


Поднасяме с листенца свежа мента :)



И силно кафе, или предпочитана напитка ;)




Thursday, August 10, 2017

Агнешка супа със спанак и ориз / Lamb Soup



Бърза, лесна и непретенциозна супа, която търпи много вариации - можем да заменим спанака с лапад, коприва, киселец, кейл, манголд или всяка друга предпочитана зеленийка...
И носи пролетно настроение на трапезата през цялата година ;)

Необходими продукти:

400 г агнешки ребърца (или предпочитано агнешко месо)
2-3 с.л. зехтин
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1 ч.л едро смляна морска (или хималайска) сол, или на вкус
50 г ориз
2-3 стръка пресен лук*, нарязан на ситно
150 г бейби спанак, или нормален, нарязан на ситно
1 яйце
2 с.л. кисело мляко, или  на вкус
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер, за поръсване
1/2 с.л. пресен джоджен, нарязан на ситно


Начин на приготвяне:

Кипваме в подходящ съд 1.5-2 литра вода, добавяме агнешкото месо, зехтина, дафиновия лист, бахара, зърната черен пипер и половината от солта и оставяме да заври.
Намаляваме на средно силен огъи и оставяме супата да къкри без капак, докато месото се свари - около 40-50 минути.
По избор, можем да обезкостим месото, да го нарежем на ситно и да го върнем обратно в супата :)
Добавяме ориза, лука и спанака и оставяме да къкри, докато се свари ориза - 10-15 минути.
Застройваме с разбитото кисело мляко и яйце, като първо добавим на тънка струйка около 1/2 чаша от булона на супата към млечно-яйчената смес при непрекъснато разбъркане (за да не се пресече белтъка) и след това добавим вече темперираната застройка към супата - отново при непрекъснато разбъркване.
Доовкусяваме с останалата сол и прясно смления черен пипер.
Поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен и поднасяме.

*Ако ползваме стар лук, добавяме нарязан на едро заедно с месото.



Blogging tips