Нов прочит на любим традиционен десерт
:)
Приготвят се за минути, а оставят задълго усещането за гурме изживяване!!
Приготвят се за минути, а оставят задълго усещането за гурме изживяване!!
Можете да откриете рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella
Необходими продукти:
За фунийките:
60-80 г масло, разтопено
100 мл студена вода, за намазване
За крема:
800 мл прясно мляко
2 пакетчета пудинг Ванилия
100 г бял шоколад (за топене, или нарязан на парчета)
60-80 г масло
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За сиропа:
200 мл вода
80 г захар
1-2 резенчета лимон
1-2 с.л. мед
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За гарниране:
200 мл млечна сметана
8 г (1 пакетче) фикс за сметана, по избор
1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия
1 шепа счукан шамфъстък, за поръсване (или ядки по избор)
Начин на приготяне:
Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на две плитки тави с хартия за печене и оставяме настрани.
Разстиламе първата от корите върху равна работна повърхност, намазваме с масло и сгъваме надлъжно на две, намазваме отново с масло и отново надлъжно прегъваме на две.
Навиваме всяка от половинките на фунийка...
... и с четката от маслото намазваме отгоре с вода, за да останат фунийките хрупкави.
Повтаряме с останалите кори и подреждаме шахматно, като се стараем завития край да остава отдолу, в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 8-12 минути, или до златисто.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят върху решетка.
Освобождаваме от металните форми и оставяме да се охладят напълно.
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстяваме с една идея повече.
Отстранаме от огъня, добавяме белия шоколад, маслото и ванилията и разбъркваме, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно.
Оставяме крема да се охлади напълно, като разбъркваме от време на време, за да не хваща коричка, или покриваме плътно по повърхността на крема със свежо фолио.
Приготвяме сиропа, като в малък съд кипваме водата, захарта и резенчетата лимон, намаляваме пгъня и ставяме сиропа да къкри на тих огън, докато се редуцира почти наполовина – около 8-10 минути.
Отстраняваме от огъня, добавяме меда и ванилията, разбъркваме, докато медът се разтвори напълно и оставяме настрани.
Можем да приготви и фунийките, крема и сиропа от предния ден и да съхраняваме фунийките в плътно затворен контейнер, а крема и сиропа в хладилника.
Разбиваме млечната сметана с фикса и ванилията до остри връхчета.
Поставяме всяка от фунийките в по-дълбока чаша, с пош и накрайник пълним със студения крем (без да ги препълваме).
Подреждаме легнали шахматно в плитък и широк съд (тава или поднос).
Преди да поднесем, поливме леко със сироп всяка от фунийките с лъжица, с пош и накрайник декорираме със сметана и поръсваме със счукан шам фъстък (или ядки по избор).
Поднасяме със силно кафе или напитка по избор :)