AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, September 27, 2019

Пиле със зеленчуци в гювеч и тайните на перфектната пилешка яхния / Chicken in a Pot and the Perfect Chicken Casserole Secrets




Ако и на вас ви е вече есенно, заповядайте да погостуваме заедно на Градус - Естествено вкусно пиле, където споделям някои от тайните на перфектната пилешка яхния - и да сгреем сетивата си с ароматно и вкусно Пиле със зеленчуци в гювеч :)

Есента е сезонът, в който сетивата ни спонтанно започват да ни нашепват идеи за топлина и комфорт, вкусна домашна храна и споделени моменти със семейството и приятелите. И желанието да се съберем на масата около уханна и сгряваща душата пилешка яхния и да споделим усещането за домашен уют с любимите хора неизменно надделява пред десетки други възможности.


Ето и няколко лесни и бързи идеи, които ще превърнат всяка непретенциозна пилешка яхния в истинско кулинарно тържество :)

Избери правилния вид месо. Използвай  за приготвянето на яхнията си  качествено пилешко месо, което не е отделено от костите – постното месо без кост ще стане жилаво и сухо и ще провали цялото ястие. Затова избери цяло пиле Градус в зелената опаковка – така ще си спокоен, че ще приготвиш сочно и вкусно пиле без неприятни изненади и без значение, дали ще го сготвиш цяло, или ще го разделиш на порции предварително.

Запечатай на тиган. Запечатването на месото предварително запазва соковете в него и го запазва по-сочно и вкусно. За тази цел, загрей част от мазнината за готвенето в съд с тежко дъно и добави пилето – цяло, или на порции – и запържи за около минута от всички страни, като междувременно подправяш със сол и пипер.

Комбинирай различни видове месо. Ако приготвяш яхния само с по-постно месо, например пилешки гърди – добави нарязана сурова наденица, бекон или панчета – така по-постното месо няма да се получи сухо и жилаво, а сочно и вкусно.

Използвай правилно подправките. Винаги добавяй твърдите свежи подправки като дафинов лист и розмарин в началото на готвенето, а по-нежните като магданоз, мащерка, джоджен – в края.  Така всяка от тях ще отдаде максимума от аромата си. За ястия, които отнемат по-дълго време за готвене, използвай сушени вместо пресни подправки – те отдават аромата си по-бавно и го запазват по-дълго при термична обработка.

Извлечи най-доброто от зеленчуците. Кореноплодните зеленчуци като моркови, сладък картоф, гулия, червено цвекло, целина, пащърнак са страхотен избор при приготвянето на яхнии и гювечи, тъй като могат да издържат по-дълг време на готвене. Можеш да добавиш и малко картофи, за допълнителна плътност на ястието.
Подлюти. Когато добавяш брашно за уплътняване на пилешката яхния, добави и лъжичка горчица или щипка  лют червен пипер за допълнителен отскок на вкуса.  А ако използваш и колбас (наденица, бекон, панчета), подправянето с лъжичка пълнозърнеста горчица в края на готвенето придава страхотен вкус на яхнията.

Придай испански чар. Или добави пушен червен пипер, чесън и няколко резена чоризо, за да придадеш онова специално усещане за фламенко в ястието си.

Използвай вино. Останалото недопито червено или бяло вино може да издигне яхнията ти до нови вкусови висоти. Добави виното към ястието преди бульона или водата, изчакай го да кипне и остави да покъкри за малко, преди да добавиш останалата течност – така алкохолът ще се изпари, оставяйки само най-доброто от виното в храната.

Сирене, моля! Добави  настъргано твърдо сирене или кашкавал, след като отстраниш ястието от огъня, за допълнителен аромат, или изостанали парчета твърдо сирене или кашкавал, преди да прибавиш бульона – само не забравяй да ги отстраниш, преди сервиране :)

Поднеси под прикритие :) Поднеси останалата пилешка яхния под формата на вкусен пай.  Обезкости месото и прехвърли останалото ястие в съд за пай. Загрей фурната до 200°C (180°C вентилатор) и печи около 30-35 минути, или докато тестото се разлисти и добие златисто-кафяв загар.

С хрупкава коричка. Поръси галета и пармезан върху яхнията при готвене във фурна за последните 15 минути за хрупкав завършек, а като алтернатива, при готвене на котлона, поръси с галета и пармезан, след като е вече готова и пъхни във фурната на горна скара до хрупкава коричка.

А ето и моето предложение за ароматна, вкусна и сгряваща сетивата яхния - Пиле със зеленчуци в гювеч :)


Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус
5-6 по-големи картофа, нарязани на едро
2-3 моркова, нарязани на едро
1 по малък патладжан, нарязан на кръгчета и изкиснат за 10 мин. В подсолена вода
3-4 чушки, нарязани на едро
1-2 домата, обелени и нарязани на 4
1 чаша грах
1 чаша зелен боб, почистен и нарязан
1-2 глави лук, нарязани на 4
1 глава чесън, разполовена напречно на 2
1 люто чушле (или голяма щипка лют пипер), по избор
1 чаша пасирани домати (пресни или от консерва)
1 чаша пилешки бульон (или вода)
½ чаша бяло вино, по избор (или вода)
4-5 с.л. зехтин
1-2 дафинови листа
¼ връзка (10 + стръка) прясна мащерка
¼ връзка пресен магданоз
10-ина зърна черен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
Едро смляна морска сол и прясно смлян пипер на вкус
1 ½ чаша брашно + ½ чаша топла вода, за тесто за запечатване на гювеча


Начин на приготвяне:

Постави скарата по средата на фурната и загрей предварително на 220С или 180С с вентилатор.
В тиган с тежко дъно сгорещи 2 с.л. от зехтина и запечатай пилето за по 1 минута от всички страни, като междувременно поръсваш със сол и пипер.
Подложи част от зеленчуците на дъното на гювеча и положи пилето върху тях.
Добави останалите зеленчуци около пилето, подправи със сол и пипер на вкус, със сладкия червен пипер и долей с доматения сос, пилешкия бульон и бялото вино.
Поръси с останалия зехтин.


Замеси от брашното и водата меко и еластично тесто и оформи на фитил върху набрашнена повърхност.
Покрий с фитила ръба на гювеча и притисни капака върху тестото – да се запечата съда добре.
Печи първите 20 минути на 220С или 200С с вентилатор фурна, след което намали температурата на 200С или 180С с вентилатор и печи още 1 час.


И вече имаш най-лесно приготвената в гювеч и изключително вкусна пилешка яхния със зеленчуци!!




Thursday, September 12, 2019

Бисквитки с лешникова нуга / Hazelnut Nougat Cookies



Бисквитки с лешникова нуга, парченца лешници и капки шоколад - перфектната компания на кафето, зареждащия чай, или ободряващата домашна лимонада...
Всъщност, перфектанта компания на ... всичко!!
Уханни, с хрупкави парченца лешник и топящ се в устата шоколад - перфектни, без да са натрапчиво сладки!!
Какво повече му трябва на човек?!

А, и идеални за похапване в офиса ;)


Необходими продукти:

200 г лешникова нуга
100 г мандраджийско масло, меко
1 фермерско яйце
300 г предпочитано брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 с.л. екстракт ванилия
2-3 капки еснция шоколад и лешник
100 г лешници, нарязани на едро
100 г шоколадов дропс за печене

Относно лешниковата нуга - ето така изглежда :)


Комплект метални резци - Облак, слънце и луна - на MeriMeri, които напоследък са ми абсолютно любими, или предпочитани рези ;)


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 160С.
Покриваме дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разбиваме маслото и нугата до гладък крем.
Добавяме яйцето и есенциите и разбивам едо пълното им усвояване.
Добавяме брашното, бакпулвера и солта и замесваме гладко тесто.
Увуваме в стреч фолио и оставяме за 20-30 мин в хладилника.
Разточваме през стреч фолио на кора с дебелина около 1/2 см, поръсваме с нарязаните лешници и шоколадов дропс и отново леко разточваме, да потънат леко добавките в тестото.
Изрязваме бисквитки с избраните резци и подреждаме в покритите с хартия за печени тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят върху решетка.


Поднасяме с като десерт, или за закуска...


... с предпочитана гореща или студена напитка...


... или просото - за удоволствие ;)



Monday, September 2, 2019

Ароматно пиле на бабрбекю / Flavorful BBQ Chicken


Поканата на Градус - Естествено вкусно пиле да им гостувам с няколко идеи за цяло пиле на барбекю съвпадна точно с началото на лятната ми ваканция и си признавам, че бях адски ентусиазирана, защото ми се предоставяше възможността да представя виждането си за лятно барбекю от прекрасната градина на Лили ...



...откраднато местенце от рая, което спокойствието, красотата и безвремието са си избрали за среща...


Заповядайте да им погостуваме заедно и да се забавляваме като за последно през това лято ;)



Приготвено в градината, на терасата или сред природата, барбекюто с приятели или любимите хора е винаги специално изживяане, за което с удоволствие си спомняш през цялата година. А тайната на страхотното пиле на барбекю - онова сочното и нежно на вкус месо с хрупква, приятно опушена кожичка, се състои в няколко лесни за изпълнение стъпки, с помощта на които си подсигуряваш неповторимото гурме изживяне на открито, така приятно и достъпно през летните месеци.

Започни с избора на пиле с добро качество. Може този съвет да звучи като здрав разум, но е особено важен, тъй като пилето с не дотам добро качество е от основните причини за изсушеното, лошо приготвено пиле на барбекю. Ако пилето не е било правилно хранено или обгрижвано, това ще се отрази зле на вкуса на месото. Затова заложи на цяло пиле Градус в зелената опаковка - прясно, свежо и с гарантиранивкусови качества – характеристики, които Градус покрива напълно и които гарантират перфектен резултат всеки път.



Остави пилето да се отпусне на стайна температура преди печене на скара. Не хвърляй пилето направо от хладилника върху барбекюто – ако пилето е още студено, то може да се сготви неравномерно, като остане изсушено и пресготвено отвън, преди да е дори още топло отвътре. И въпреки че е разбираемо да не искаш да оставяш месото на стайна температура твърде дълго преди готвене, приемливо е да го оставиш да престои до 30 минути, които му позволяват да достигне необходимата температура и да се изпече равномерно и определено си заслужава отделеното време.

Нарежи пилето правилно. Печенето на цяло пиле със сигурност е впечатляващо, но приготвянето му отнема много време и е необходима известна практика за правилното му разрязване впоследствие, затова е добре да оформиш цялото пиле като „пеперуда”, което всъщност означава разрязване по дължината на гръбнака, за да може да се разполижи върху грила.  Това не само ускорява времето за печене, но се готви по-равномерно и е по-лесно да се разреже на порции впоследствие. Ако все пак решиш да печеш пилето на порции, увери се,  че са еднакви, което  ще помогне на за  равномерното им изпичане. А ако някои от порциите имат  неправилна дебелина, начукай с чук за месо или разточи с точилка.

Солта е твой приятел.  Преди да сготвиш пилето , щедро втрий сол по цялата му повърхност – вкусът на солта  бледнява по време на печенето, като същевременно придава обилен аромат и запазва сочността на месото. Или накисни предваротелно пилето в саламура – солен, леко подсладен разтвор, защото солта, комбинирана със захар, реагира с протеина в пилешкото месо, като му позволява да запазо сочността си. По този начин, дори ако леко прекалиш с печенето на месото, саламурата образува защитен задържащ влагата щит, като предпазва пилето от изсъхване и пресготвяне.

Подготви грила си правилно. Независимо дали ще печеш на закрито или на открито, на печка или скара на дървени въглища или газ, подготви работната повърхност на баребкюто си за успех – трябва да е напълно чиста, без остатъци от предишно печене и леко намазана с растително масло или парче сланина. Чистата предварително приготвена скара ще предпази пилето от залепване и ще гарантира приятен и „чист”  аромат - никой не иска пилето му да има вкус на останки от последното приключение на скарата.
Не готви на силен огън. Докато пържолките изискват силен огън за запечатване и бързо готвене на скара, пилето няма да се готви добре при подобни обстоятелства, а ще изгори отвън, и ще остане сурово отвътре. То ще се готви по-равномерно и качествено при по-ниска температура, затова средно-ниска температура на скара на дървени въглища или средна на газова скара, са идеални за приготвяне на идеалното пиле.

Не добавяй соса твърде рано. Подправи пилето преди печенето, но не забравяй да добавиш соса едва към края на приготвямето му - причината е проста - сосовете за барбекю обикновено съдържат захар, която прегаря много по-бързо от месото и ако пилето е намазано със сос от самото начало, бързото прегаряне на захарта може да даде невярна индикация за готовността му.  То ще изглежда готово отвън, но отвътре все още може да е сурово и недопечено. А за времето, необходимо за изпичането му отвътре, външността вече ще е овъглена и изсъхнала. Затова, вместо да гарнираш пилето със соса преди и в началото на печенето, добави соса едва към края, което  ще позволи на месото да поеме аромата и вкуса от соса, докато се допича и отпочива.

Остави пилето да отпочине. Верояно на всички наоколо ще е трудно да устоят на изкусителния аромат и пролъстителната гледка от  барбекюто,  но по-добре овладей желанието да накъсаш  или нарежеш пилето веднага след свалянето му от скарата и го остави да почива няколко минути преди сервиране, което ще позволи процеса на готвене да завърши и ще предотврати изтъичането на соковете, така че пилето да остане сочно и крехко  и ще осигури на всички невероятно кулинарно изживяване.

А ето и моето предложение за ароматно лятно пиле на бабрбекю :)


Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус
1 пресен ананас
200 г пресни боровинки
2 бр авокадо
3-4 с.л. зехтин
1-2 бр лайм
2-3 стръка свеж розмарин
Резен сланинка, за намазване на скарата
40 + 40 мл бренди, бърбън или ром, по избор


Начин на приготвяне:

Измий и подсуши пилето върху кухненска хартия.
Разрежи по дължината на гръбнака или гръдната кост – тип „пеперуда”.
Намажи обилно със зехтин от всички страни, поръси с 40 мл от алкохола (по избор) и втрий солта и пипера.
Почисти ананаса от кората и сърцевината и нарежи на шайби с дебелина около 1 – 1.5 см.
Прехвърли нарязания ананас в по-дълбок съд и поръси с останалите 40 мл алкохол.
Приготви бабребекюто и когато достигне желаната температура намажи обилно скарата с парче сланина.
Постави пилето с кожата нагоре върху клонките розмарин и печи в продължение на 10 минути.
Поръси леко със зехтин шайбите ананас, подреди на скарата и печи заедно с пилето, докато се карамелизират и придобият златисто-кафяв загар, като запазиш соковете от мариноването на ананаса с алкохола.
След първите 10 минути обърни с кожата надолу и печи още 10 минути.
Обръщай пилето на веки 10 минути, като всеки път обръщаш и шайбите ананс.
Преди последното обръщане намажи с четка пилето от всички страни със соковете от мариноването на ананаса с алкохола.
Печи до готовност - при пробождане от месото на пилето трябва да започнат да изтичат бистри сокове.
Отстрани от барбекюто, пикрий леко с алуминиево фолио и остави за няколко минути месото да отпочине.
Поднеси с изпечените резени ананас, боровинките,нарязаното на тънки филийи авокадо и резенчета лайм.



Blogging tips