AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, November 15, 2024

Торта тиквено лате със солен карамел / Pumpkin Spice Latte Cake with Salted Caramel

 


Торта с любими вкусове за имения ми ден отпреди няколко дни - тиквено лате със солен карамел - истинско есенно заклинание за щастие!!

Обичам многокомпонентни торти с щедра заигравка на вкусове и текстури и за личните си празници понякога успявам да се доредяи  да приготвя подобна :))

Спрях се този път на наситено шоколадов блат с лек полъх на кафе, чийзкейк крем с тиква и микс от ароматни подправки, солен карамел, плътен маскарпоне крем с мед и карамел, орехова гранола с бял шоколад, хрупкав ванилов меренг и фин бял шоколадов ганаш с лек кафе туист...

Необходими продукти:
за форма с диаметър 18-20 см

За шоколадовия блат с кафе:
... идеята за блата заимствах от Yotam Ottolenghi
120 г масло, нарязано на кубчета
100 г тъмен шоколад за топене
1 ч.л. разтворимо кафе, разтворено в 175 мл вряща вода
120 г захар
1 голямо яйце, леко разбито
2 ч.л. екстракт ванилия
120 г брашно
5 г бакпулвер
15 г какао на прах
1 щипка сол

За ваниловия меренг:
1 белтък
1 щипка сол
55 г захар
1 ч.л. екстракт ванилия

За соления карамел:
120 г захар
60 г масло
60 мл млечна сметана 30% - 36%, затоплена
1/4 ч.л. едро смляна морска сол

За микса от подправки:
3 с.л. (21 г) смляна канела
2 ч.л. (5 г) смлян джинджифил
1 и 1/2 ч.л (4 г) смляно индийско орехче
1 ч.л. (3 г) смлян карамфил
1 ч.л. (2 г) смлян бахар, по избор
1 щипка смлян черен пипер, по избор

За пюрето от тиква:
300 г тиква с кората
20 г масло, разтопено
1 с.л. мед
1/2 ч.л. микс от подправки
1/2 ч.л. екстракт ванилия

За чийзкейк крема с тиква:
7 г желатин
20 мл студена вода
100 г маскарпоне
100 г пюре от тиква
50 г мед
100 мл млечна сметана 30% - 36%
1 ч.л. екстракт ванилия
1 ч.л. микс от подправки

За ореховата гранола:
80 г орехи, нарязани на дребно
20 г мед
20 г брашно от овесени ядки
20 г масло, разтопено
1/2 ч.л. микс от подправки
40 г бял шоколад за топене

За шоколадовия ганаш:
200 г бял шоколад
150 мл млечна сметана 30% - 36%
100 г масло, меко
1/4 ч.л. разтворимо кафе

За крема с маскарпоне:
10 г желатин
30 мл студена вода
400 г маскарпоне
50 г солен карамел
30 г мед
100 мл млечна сметана 30% - 36%
2 ч.л. екстракт ванилия


Начин на приготвяне:

На шоколадовия блат с кафе:
Загряваме фурната до 170°C или 150°C с вентилатор. 
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на форма за печене с падащо дъно 18-20см.
В голяма термоустойчива купа смесваме маслото, шоколада и горещото кафе и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме захарта и разбиваме на ръка, докато се разтвори. 
Добавяме яйцето и ваниловия екстракт и разбиваме отново на ръка до гладка смес. 
В друга купа пресяваме брашното, какаото на прах и солта, след което добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме до гладко кексово тесто. 
Тестото е леко течно, но така трябва да бъде :)
Изсиппваме тестото в подготвената форма и потупваме дъното на формата, за да отстраним въздуха.
Печем в предварително загрята до 170°C или 150°C с вентилатор фурна за 40-45 минути, докато шишче, забодено в центъра, излезе чисто или само с няколко сухи трохи. 
Горната част образува коричка и се напуква малко, но това е ОК. 
Оставяме блата да се охлади върху решетка за 20 минути, преди да я извадим от формата.
Освобождаваме от формата и оствяме отново върху решетка, докато изстине напълно.

На ваниловия меренг:
Загряваме предварително фурната до 110С или 100С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене, на която сме очертали от долната страна кръг 18-20 см.
Разбиваме с миксер на средна скорост белтъците с щипка сол на сняг.
Добавяме ванилията и захарта, лъжица по лъжица, при непрекъснато разбиване.
Превключваме на силна скорост и продължаваме да разбиваме още 5-6 минути, до лъскаво целувчено тесто.
Прехвърляме в голям пош с голям кръгъл накрайник и оформяме блат по очертанията на хартията.
Печем в предварително загрята до 110С или 100С с вентилатор фурна 90 минути, след което изключваме фурната и оставяме блата вътре, докато фурната изстине, без да я отваряме.

На соления карамел:
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и разбъркваме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади.

На микса от подправки:
В херметически затварящо се буранче смесваме подправките и разклащаме добре, докато се смесят напътно, без никакви бучици.
Съхраняваме в плътно затворен съд на стайна температура.

На пюрето от тиква: 
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме тиквата на филийки с дебелина около 2 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 60 минути.
Отстраняваме кората и смесваме изпеченета тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки.
Пасираме до гладко пюре.

На чийзкейк крема:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
Покриваме дъното на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене, а стените с ацетатна лента.
В голяма купа рабиваме за кратко с миксер на средна скорост 100 г маскарпоне, 100 г пюре от тиква, меда, млечната сметана, екстракта ванилия и 1/2 ч.л. микс от подправки до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин, за да го темперираме и разбъркваме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, докато се поеме напълно.
Изсипваме в подготвената форма, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 2 часа или за 30-40 минути във фризера.

На ореховата гранола:
Загряваме предварително фурната до 170С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В купа смесваме орехите, брашното от овесени ядки, 1/2 ч.л. микс от подправки, маслото и меда и разбъркваме с вилица до едри трохи.
Разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем 6-8 минути в загрята до 170С или 150С с вентилатор фурна, като разбъркваме да не прегори.
Изваждаме от фурната и оставяме да се поохлади.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад, добавяме охладената орехова смес и разбъркваме, докато трохите се покрият с шоколад.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и притискаме с лъжица ли дъното на чаша и оставяме да се охлади.

На белия шоколадов ганаш:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме 1/4 ч.л. разтворимо кафе и белия шоколад.
Изчакваме 2-3 минути да се шоколадът да се разтопи и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и обработваме с пасатор, като изтегляме сместа нагоре.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника да се охлади за поне 6 часа.
Непосредствено преди да измажем тортата, разбиваме с миксер за съвсем кратко до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с голям кръгъл накрайник.

На крема с маскарпоне:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме за кратко с миксер на средна скорост маскарпонето, соления карамел, меда, млечната сметана и екстракта ванилия до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин, за го темперираме и разбъркваме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, докато се поеме напълно от крема.
Отделяме в малък съд около 50 г от крема за декориране на тортата и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио.

Сглобяване на тортата:
С помощта на нож за блатове, нож за хляб, или конец изравняваме блата и заделяме изрезките за декориране на тортата, по избор.
Поставяме равния шоколадов блат върху подходящ поднос.
Фиксираме с регулеруем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
С помощта на поша и накрайника нанасяме около 100 грама от маскарпоне крема и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме върху покрития с крем блат.
Нанасяме върху чийзкейка около 100 грама от маскарпоне крема и заравняваме.
Очертаваме ринг с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с около 120 г солен карамел.
Покриваме карамела с останалия крем и заравняваме.
Освобождаваме ореховата платка от формата и поставяме внимателно върху крема.
Нанасяме отгоре тънък слой солен карамел, около 2-3 с.л. и покриваме с изстиналия целувчен блат, с дното нагоре.
Покриваме тортата със свежо фолио и оставяме за поне 6-8 часа в хладилника да стяга.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, покриваме с разбития до пухкав крем ганаш и измазваме равномерно с шпатула или широк кухненски нож.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути ганашът да стегне.
Прехвърляме заделения за декориране крем в пош с накрайник Сент Оноре и декорираме тортата.
По избор, поръсваме с капки карамел, звездовиден анасон и гвоздейчета карамфил.


Thursday, November 7, 2024

Торта Брита – финландска торта с пухкав крем, меренг и боровинки / Finnish Brita Cake a.k.a. Britakakku

 


Торта Брита, или Britakakku на фински, е торта чудо!! Позволява безброй импровизации, без да губи специфичния си вкус, което я прави перфектната торта за всеки сезон и за всеки празник.

Ароматна основа с дъх на канела и хрупкава целувчена коричка, пухкав баварски крем с бита сметана и свежи боровинки – истинска скандинавска класика с леко намигване към есента 😊


Необходими продукти:

За маслените блатове:
75 г масло
100 г кафява захар
3 жълтъка
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker
2 ч. л. подправка за меденки, или смес от канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил на прах
2 ч.л. Есенция Ванилия 38ml Dr. Oetker

За меренга:
3 белтъка
1 щедра щипка сол
165 г захар
2 ч.л. Есенция Ванилия 38ml Dr. Oetker

За крема:
1 пак. Специален пудинг с вкус Баварски крем Dr. Oetker
750 мл прясно мляко
200 мл млечна сметана, студена
100 г захар

За декориране:
200-250 г свежи боровинки
1 с.л. пудра захар
звездовиден анасон, пръчици канела, по избор


Начин на приготвяне:

На маслените блатове:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и борда на 2 кръгли форми за печене с диаметър 20-22 см с хартия за печене.
Разбиваме маслото и кафявата захар с миксер на средно силна степен до пухкава бяла смес.
Добавяме жълтъците, един по един, като след всяко добавяне разбиваме до пълното им усвояване.
В купа пресяваме сухите съставки, добавяме към маслената смес и разбъркваме до гладко тесто.
Разпределяме тестото в подготвените форми.


На меренга:
Разбиваме с миксер на средно силна степен белтъците, солта и ванилията на пяна и добавяме постепенно захарта, като не преставаме да разбиваме, до плътно и лъскаво целувчено тесто.
Разпределяме върху масленото тесто във формите и печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за около 30-35 минути.
Оставяме блатовете да се охладят напълно във формите върху решетка.


На крема:
Разбъркваме съдържанието на пакетчето Специален пудинг с вкус на баварски крем със захарта и около 100 мл от прясното мляко.
Кипваме останалото мляко и добавяме сместа за крема при непрекъснато разбъркване.
Варим около 3 мин на ниска степен, като не преставаме да разбъркваме.
Охлаждаме крема на ледена баня до стайна температура.
Разбиваме студената млечна сметана с миксер, най-напред на ниска, а след това на висока степен, до твърди връхчета.
Разбиваме за кратко охладения пудинг и дoбавяме битата сметана на части, като бъркаме със шпатула от долу нагоре до пухкав крем.


Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху тортена чиния, гарнираме с половината от крема и половината от плодовете.
Поставяме внимателно втория блат и гарнираме с останалия крем.
Ако под тежестта на горния блат и влагата от крема меренгът на долния блат поддаде и се деформира, подпъхваме деформираните части с шпатула или широк кухненски нож навътре и заравняваме😊
Украсяваме тортата с останалите плодове, пръчици канела и звездовиден анасон, по избор.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.


Sunday, October 27, 2024

Бисквитена торта със солен карамел / Salted Caramel Icebox Cake


 


Бърза, лека и много вкусна бисквитена торта със солен карамел и карамелизирани пуканки за имения ден на мама вчера :)

Необходими продукти:

400 г обикновени бисквити 
100 мл студено прясно мляко
1/4 ч.л. сол на дребни кристали, за поръсване

За крема:
1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г кристална захар
20 г кафява захар
250 г маскарпоне
2-3 с.л. мед
2 ч.л. Екстракт Ванилия

За соления карамел:
120 г захар
60 г масло
60 мл млечна сметана, затоплена
1/4 ч.л. едросмляна морска сол

За карамелизираните пуканки:
100 г готови пуканки
60 г захар
20 г масло
2-3 щипки едросмляна морска сол

Начин на приготвяне:

На крема:
В голяма купа отмерваме 800 мл прясно мляко.
В касерола разтопяваме кристалната захар до светъл карамел, изсипваме в прясното мляко и разбъркваме, докато се разтопи, след което охлаждаме на ледена баня и прецеждаме, за да не останат бучици от карамела.
В съд за варене смесваме пудинга и кафявата захар и постепенно добавяме карамеленото мляко, като разбъркваме непрекъснато.
Оставяме да заври, като не преставаме да разбъркваме, за да не загори и варим на ниска степен около 3-5 минути, отново при непрекъснато разбъркване.
Отстраняваме и охлаждаме на ледена баня.
В голяма купа разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, меда и екстракта в анилия за кратко, само докато се смесят.
Добавяме на части охладения пудинг и разбиваме до гладък крем.

На соления карамел:
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади.

На карамелизираните пуканки:
Приготвяме пуканките непосредстрвени преди да гарнираме тортата.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
В по-голям съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Отстраняваме от огъня, добавяме пуканките и разбъркваме, докато се покрият равномерно с карамел.
Изсипваме в подготвената тава, поръсваме със солта и разделяме, докато са още топли, като внимаваме да не се изгорим на горещия карамел :)

Сглобяване на тортата:
Покриваме дъното на форма с падащо дъно с размер 18-22 см с хартия за печене и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студено прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с крем и заглаждаме.
Повтаряме, докато свършат крема и бисквитите, като завършваме с крем.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа.
Освобождаваме тортата от формата и ацетатната лента и прехвърляме в тортена чиния.
Гарнираме с карамел и декоририрам с карамелизирани пуканки.
Преди да поднесем, поръсваме с дребни кристалчета сол.

Tuesday, October 22, 2024

Норвежка бадемова Торта за успех / Suksessterte - Norwegian Almond Success Cake


Suksessterte - Торта за успех, наричана още Жълта торта, е норвежка бадемова торта с прекрасна глазура от жълт яйчен крем, поръсена с шоколад.

Норвежците я приготвят за всякакъв вид тържества през годината - сватби, рождени дни, първо причастие, великденски и коледни празници.
Богата и деликатна на вкус торта, без глутен – с неустоима основа с вкус на бадемова целувка и ухаещ на ванилия яйчен крем, разбит с масло, който завладява и най-придирчивия вкус...

Необходими продукти:

За крема:
1 пак Специален пудинг за бисквитена торта Ванилия на Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г кристална захар
3 жълтъка
80 г масло

За целувчените блатове:
3 белтъка
1 щипка сол
150 г смлени бадеми или бадемово брашно
125 г пудра захар
2 ч.л. Есенция Ванилия 38ml на Dr. Oetker
1 ч.л. Есенция Бадем 38мл н, по избор

За топинга:
30-50 г тъмен шоколад, настърган

Начин на приготвяне:

На крема:
Смесваме съдържанието на пакетчето със захарта и 4-5 супени лъжици от прясното мляко
Разбиваме останалото мляко с жълтъците и загряваме при непрекъснато разбъркване.
Отстраняваме от котлона, добавяме приготвената пудингова смес, разбъркваме и връщаме на котлона на ниска степен за още една минута, като непрекъснато бъркаме до сгъстяване на крема.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Охлаждаме на ледена баня, като разбиваме с миксер на средно-силна степен за около 5 минути до пухкав крем.
Покриваме със свежо фолио плътно по повърхността и съхраняваме в хладилника.


На блатовете:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на голяма правоъгълна тава, около 35 х 25 см, с хартия за печене.
В купа смесваме смлените бадеми и пудрата захар.
Разбиваме белтъците с щипка сол до твърд сняг.
Добавяме смлените бадеми, пудрата захар и ванилията и разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре, докато се усвоят.
Разпределяме сместа върху покритата с хартия за печене тава и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната, веднага обръщаме върху хартия за печене и остраняваме хартията от основата.
Разделяме с нож напречно през средата на 2 равни части и оставяме да се охладят.

Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху поднос, покриваме с половината от крема и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, покриваме с втората половина от крема, заравняваме и оставяме в хладилника за поне 20-30 минути да стегне.
Поръсваме с настърган шоколад и нарязваме на квадрати или правоъгълници.

Сервираме с любов 😊




Saturday, October 19, 2024

Тиквеник с ябълки и орехи / Pumpkin Strudel with Apples and Walnuts

 


Любимо за сезона изкушение, което никога не омръзва - ароматен, сочен и вкусен тиквеник, че и с хрупкава коричка :)

Необходими продукти:

400-500 г кори за баница
1 кг обелена тиква, настъргана на едро
3 ябълки, обелени, почистени и настъргани на едро
100 г орехи, нарязани на едро
2 ч.л. Пекарска емулсия – Канела (уникална е!) или 10 г канела на прах
5-6 капки Есенция – Френска Ванилия, или 2 ч.л. Екстракт Ванилия
100 мл олио
6-7 с.л. кафява захар
1-2 с. л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
В купа смесваме тиквата, ябълките, орехите, емулсията и есенцията и разбъркваме, докато се смесят.
Броим корите по две и разделяме сместа според броя им.
Разстиламе първата кора върху хартия за печене и намазваме с олио с помощта на сладкарска четка.
Покриваме с втората кора, намазваме отново с олио и поръсваме равномерно с тиквена смес.
Поръсваме с 1 с.л. кафява захар и навиваме с помощта на листа хартия на руло.
Подреждаме в подготвената тава, като леко свиваме на хармоника, ако е необходимо.
Повтаряме с останалите кори и тиквената смес.
Намазваме с олио и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 40-45 минути, или до златисто кафяво.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.

Перфектен за десерт или компания на сутрешното кафе ;)

Tuesday, October 15, 2024

Бърза супа от броколи / Gordon Ramsay Broccoli Soup


Тази супа от бриколи Гордън Рамзи сякаш я е правил спеиално за мен!!
Бърза, лесна и мнооого вкусна - точно както аз ги разбирам супите :)

Необходими продукти:

За супата:
400-500 г броколи
1.5 л вода
1-2 ч.л. едро смляна морска сол
2-3 щипки прясно смлян черен пипер

За гарнирне:
50 г орехи, леко запечени
50-100 г козе или синьо сирене
зехтин, за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарязваме броколите на розички, почистваме и измиваме.
В по-голям съд кипваме водата, посоляваме, добавяме броколите и отново леко посоляваме.
Похлупваме съда, и оставяме да ври за 3 минути на силна степен - проверяваме броколите с остър нож, би трябвало да се режат лесно.
Отцеждаме през гевгир, като запазваме бульона..
Прехвърляме броколите в блендер или кухненски робот, доливаме от бульона, наполовина на количеството броколи, и пасираме до гладка кремообразна смес.
Посоляваме на вкус - и супата ни е готова :)
Подреждаме няколко ореха в чиния за супа, върху тях поставяме 2-3 резенчета сирене и поръсваме с пипер на вкус.
Доливаме супата отстрани и поръсваме със зехтин.


Или си я сипваме в купа, чаша, или както ни харесва и си я поръсваме с орехи и сирене :)
Приготвя се за по-малко от 10 минути и носи на всякакви импровизации...
Фантастична е!!




 

Sunday, October 6, 2024

Тиквен кекс с хрупкав топинг / Pumpkin Crumb Coffee Cake

 


Вчера баща ми щеше да празнува 77-ия си рожден ден и дано там, където е сега, купонът за празника му да е бил грандиозен, защото винаги е носил купона в душата си...

Рецептата за този ароматен сладкиш с вкус на есен е заимствана от Heather, която стршно харесвам като кулинар и не веднъж съм ѝ се доверявала :)

Необходими продукти:

За хрупкавия топинг:
100 г брашно
50 г орехи, ситно смлени
100 г кафява захар
50 г кристална захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче
80 г масло, разтопено

За тестото:
200 г пюре от тиква  (печена с масло тиква, пюрирана)
110 г масло, разтопено
100 г кафява захар
80 г кристална захар
100 мл прясно мляко
2 големи яйца
2 ч. л. екстракт ванилия
250 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол сол
2 ч. л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор и поставяме решетката в центъра на фурната.
Намасляваме правоъгълна форма около 28х18 см с незалепващ спрей за печене, или масло.
В купа смесваме всички съставки за топинга, до едри трохи.
В голяма купа разбиваме всички течни съставки - пюре от тиква, разтопено масло, захар, прясно мляко, яйца и ванилия.
В отделан купа Пресяваме заедно сухите съставки - брашно, царевично нишесте, бакпулвер, сол и букет подправки.
Добавяме сухите съставки към течните и разбиваме, само докато се овлажнят, но останат няколко ивици брашно.
Равномерно разпределяме тестото в намаслената форма за печене и поръсваме с трохите за хрупкавия топинг.
Печем около 35-40 минути в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, докато клечка за зъби или тестер за торта, поставени в центъра, излезе чиста или с няколко влажни трохи, полепнали по нея.
Поставяме формата върху решетка за охлаждане и оставяме да се охлади за около 30-45 минути, след което нарязваме кекса и поднасяме топъл, или пък студен :)
Винаги е прекрасен!!

Перфектният есенен десерт, а защо не и закуска :)

Tuesday, October 1, 2024

Крем супа от карфиол / Creamy Roasted Cauliflower Soup

 

Сгряваща сетивата крем супа от карфиол с чипс от бекон, особено подходяща зе предстоящите хладни дни.
Идеята заимствах от Супичка, с леки допълнения, според предпочитанията вкъщи :)

Необходими продукти:

500 г карфиол
3-4 скилидки чесън
1 средно голяма глава лук
30 г масло
500 мл прясно мляко, леко затоплено
200-400 мл вода
1/2 ч.л суха мащерка
сол и пипер на вкус
3-4 тънки резенчета бекон, за гарниране

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Накъсваме карфиола на розички, измиваме добре и отцеждаме.
Обелваме и измиваме лука и чесъна и нарязваме лука на четири.
Подреждаме зеленчуците в тавата, нарязваме половината масло на тънко върху тях и поръсваме със сол и ронена мащерка.
Добавяме резенчетата бекон встрани от зеленчуците и печем всичко в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за около 30 минути, или до златист загар на карфиола, като след 10-тата минута вадим бекона и го поставяме върху кухненска хартия.
Отделяме няколко розички от изпечения вече карфиол за гарниране и пасираме останалите зеленчуци в блендер или кухненски робот.
Добавяме прясното мляко и пасираме до гладка смес.
Прехвърляме в тенджера и разреждаме с водата.
Готвим на средно силен огън около 20 минути, или до желаната гъстота.
Отстраняваме от котлона, добавяме останалото масло, подправяме със сол и пипер и разбъркваме.
Гарнираме със заделените розички запечен карфиол и чипса от бекон.
Поднасяме супата гореща.

За веган вариант можем да заменим маслото със зехтин, а прясното мляко със зеленчуков бульон и кротко да пропуснем бекона ;)

Friday, July 5, 2024

Кайсиев сладкиш с кокос без брашно и захар / Low-Carb Apricot Coconut Cake

Сочен и ароматен кокосов сладкиш с кайсии - истинско кайсиево баунти!!

Волна сезонна импровизация по любимия кето шоколадов сладкиш - получи се повече от страхотно :)

Необходими продукти:

10-12 кайсии, измити и подсушени
3 големи яйца
3-4 капки есенция ванилия
3-4 капки есенция кокос, по избор
2 с.л. кокосово масло, или предпочитана мазнина
4 + 1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител
4 с.л. млечна сметана
100 г кокосови стърготини
2 с.л. кокосово брашно
10 г бакпулвер
1 с.л прясно изцеден лимонов сок
3-4 листенца свежа мента, нарязани на ситно
1 с.л. еритритол, за поръсване, по избор


Начин на приготвяне:

Покриваме дъното и стените на форма за печене с падащо дъно 18-20 см с хартия за печене.
Разбиваме с миксер на средна скорост яйцата, есенциите, кокосовото масло, 4 с.л. еритритол и сметаната до гладка смес.
В купа смесваме кокосовите стърготини, кокосовото брашно и бакпулвера, добавяме към яйчената смес и разбъркваме, докато се смесят.
Прехвърляме в подготвената форма и заравняваме.
Разполовяваме 6-7 кайсии, отстранваме костилките и нареждаме плътно върху сместа, като леко притискам, за да портнат.
В купата на блендер или кухненски робот смесваме останалите кайсии, почистени от костилките и нарязани, заедно с 1 с.л. еритритол и лимоновия сок и обработваме до гладко пюре.
Нансяме равномерно пюрето върху подредените кайсии и печем в предваритлно загрята до 180С фурна за 25-30 минути, след което превключваме на 220С и функция грил и печем още 15 минути, или докато ръбчетата на кайсиите започнат да се запичат.
Изваждаме изпечения сладкиш от фурната и оставямеда се охлади за 4-5 минути върху решетка.
Освобождаваме от формата и хартията за печене, охлаждаме и съхраняваме в хладилник до сервиране.
Поръсваме с нарязана на ситно свежа мента и еритритол, преди да поднесем.


Кокосовия блат е фантастичен и се допълва перфектно със свежия вкус на кайсиите и ментата :)

Tuesday, July 2, 2024

Крехки свински ребра / Tender Pork Spare Ribs


 

Крехки и сочни свински ребърца на фурна с домашен барбекю сос и салата от тиквички - ммм !!

Бях заинтригувана основно от техниката на печене, почти сами се приготвят, което аз винаги високо ценя :)

... като само малко повече се заиграх със соса.

Необходими продукти:

За ребрата:
1 кг свински ребра
1/2 с.л. оцет (ползвах ябълков)
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. микс от сухи подправки: риган, мащерка, розмарин, майорана, босилек
пресен лук, нарязан на ситно, за гарниране

За барбекю соса:
200 г домати, обелени и почистени от семките (може и от консерва)
1 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
1 с.л. оцет (ябълков)
1 с.л. кафява захар
2 с.л. мед, течен
2 с.л. соев сос
1 с.л. уорчестър сос
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 с.л. бърбън или уиски, по избор

За салатата от тиквички:
1 по-малки тиквичка, измита и подсушена
1 с.л. сусам, леко запечен
2 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет, или прясно изцеден лимонов сок
1 скилидка чесън, пресована
1-2 щипки кафява захар
1 ч.л. свежи листа от кориандър (или магданоз), нарязани на ситно - по избор


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С
Обелваме ципата от задната страна на ребрата или нарязваме шахматно с остър нож.
Поръсваме с оцет и зехтин и втриваме старателно сухите подправки от всички страни.
Увиваме в алуминиево фолио и печем за 1 час на 200С, след което изключваме и оставяме ребрата за още 1 час във фурната, без да отваряме вратата, за да се досготвят на остатъчната топлина.
Междувременно приготвяме соса, като обработваме всички съставки в блендер или кухненски робот до гладко пюре и готвим в дълбок тиган на средно силна температура и без капак 10-15 минути, или до желаната гъстота, като разбъркваме от време на време.
След като месото е готово, отстраняваме фолиото, прехвърляме в покрита с хартия за печене тава и щедро покриваме с барбекю сос от всички страни.
Печем още 10-15 минути във фурната на 220С-240С и функция грил (или предварително загрята до 220С-240С фурна), като обръщаме ребрата за равномерен загар :)
Докато месото се пече, приготвяме салатата, като смесваме подправките за дресинга на салатата и разбъркваме добре, след което нарязваме тиквичките на спирали или на тънки ленти с белачка за зеленчуци, подправяме с дресинга и поръсваме със сусам и ситно нарязан кориандър или магданоз, по избор.
Гарнираме ребрата със ситно нарязан пресен лук и поднасяме с останалия сос барбекю и салата от тиквички.

Месото е крехко, сочно и изключително ароматно и вкусно и перфектно се допълва от хрупкавата свежест на салатата и опушено сладката магия на соса :)

А чаша ледено студена бира перфектно завършва композицията ;)


Friday, June 28, 2024

Черешов сладолед / Cherry Ice Cream

 

Докато все още има череши :) лесен и вкусен домашен сладолед с дъх на лято...

Необходими продукти:

200 г череши
2-3 с.л. кафява захар
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 капки есенция череша, по избор
200 г маскарпоне
3-4 с.л. мед, течен
400 мл млечна сметана
3-4 капки есенция ванилия

Начин на приготвяне:

Почистваме черешите от костилките, нарязваме на половинки, поръсваме с лимоновия сок и поставяме в касерола или малка тенджера
В купа смесваме захарта и царевичното нишесте, поръсваме черешите и разбъркваме.
Кипваме черешите на средно висока температура, като разбъркваме постоянно.
Превкючваме на средно ниска температура и оставяме да къкри 3-4 минути, или докато се сгъсти, като отново непрекъснато разбъркваме.
Отстраняваме от котлона, добавяме есенция череша, ако ползваме - и охлаждаме на ледена баня.
През това време разбиваме млечната сметана и есенцията ванилия до меки връкчета.
В отделна купа разбиваме маскарпонето и меда за кратко, колкото да се смесят.
Добавяме охладените череши и разбиваме, отново, само докато се смесят.
Добавяме на части разбитата сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пухкава смес.
Прехвърляме в подходящ съд, покриваме по повърхността със свежо фолио и замразяваме във фризера за поне 3-4 часа.


Поднасяме като вкусна превенция на летните жеги ;)

Tuesday, June 25, 2024

Пиле на тиган с тиквички и гъби / Zucchini Mushroom Chicken Stir Fry

 


Ароматно и богато на вкус ястие със звучното българско име "стир фрай", което се приготвя за не повече от 20 минути, но печели сърцето и небцето на всеки, който го опита!! 
Рецептата е на Катерина, с която в далечната вече 2010 година стартирахме почти по едно и също време кулинарните си блогове и се окуражавахме взаимно в хитовия тогава foodbuzz :)

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на хапки
2 с.л. царевично нишесте
3-4 с.л. олио
1 с.л. чесън, нарязан на ситно
1/2 с.л. джинджифил, настърган (или 1/2 ч.л. джинджифил на прах)
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
1 тиквичка, нарязана на полумесеци с дебелина 0.5 см
3-4 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет (или бял винен оцет)
2 ч.л. кафява захар
1 с.л. сусам, за поръсване
пресен лук, нарязан на ситно, за поръсване
сусамово масло, за поръсване, по избор

Начин на приготвяне:

Поставяме пилешките хапки в купа, поръсваме с царевичното нишесте и разклащаме, докато се порият равномерно.
В малка купа разбиваме соевия сос, оризовия оцет и захарта.
Загряваме олиото в голям тиган или уок на висока температура, добавяме пилешките хапки и готвим 6 до 8 минути, или докато придобият златист загар от всички страни и се сготвят.
Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана.
Намаляваме температурата до средна и в същата мазнина добавяме чесъна и джинджифила и готвим за 15-20 секунди, или само докато започнат да ухаят вкусно :), като непрекъснато разбъркваме.
Увеличаваме температурата отново до висока, добавяме гъбите и тиквичките и готвим за 4-5 минути, или докато леко омекнат и добият загар, като отново непрекъснато разбъркваме.
Връщаме пилето обратно в тигана и разбъркваме.
Добавяме соевия сос с оцета и захарта и разбъркваме, докато всеичко се покрие със соса.
Готвим  1-2 минути, или докато всичко се загрее и сосът леко се сгъсти, като не преставаме да разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и поръсваме със сусамово масло, ако ползваме, и сусам.
Гарнираме със ситно нарязан пресен лук и сервираме. 


Бързо, лесно и абсолютно перфектно за лятото ястие, когато престоят в кухнята не е сред любимите  на никой...
И уникално вкусно!!

Tuesday, June 18, 2024

Свински джолан в гювеч със зеленчуци / Pork Shank in a Clay Pot

Вечна класика, за по-дъждовните и прохладни дни, дори и през лятото :)

Необходими продукти:

1 свински джолан
1 глава лук
2 големи моркова
4-6 по-големи картофа
1 зелена чушка
1-2 домата
1 глава чесън, разрязана напречно на две
200 г зелен боб, може и замразен
200 г грах, може и замразен
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка
2-3 стръка свеж магданоз
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч.л. сладък червен пипер, или на вкус
100 мл бяло вино
400 мл пилешки бульон, или вода
2-3 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме картофите и зеленчуците на едро и подреждаме морковите на дъното на гювеча.
Измиваме и подсушаваме джолана, обтриваме със сол, черен и червен пипер и поставяме върху морковите по средата на гювеча.
Аранжираме наоколо останлалите зеленчуци и поръсваме стръкчетата свежи и сухите подправки.
Добавяме отстрани виното и бульона и поръсваме със зехтина.
Похлупваме гювеча и поставяме в студена фурна на долна скара.
Печем за 30 минути на 200С, след което превключваме на 180 и печем още 2 часа, като последните 15-20 минути отстраняваме капака, за да добие ястието апетитен загар.
Отстраняваме стръкчетата подправки, зърната бахар и пипер и дафиновия лист, преди да сервираме.
По избор, поръсваме със ситно нарязън магданоз.


Месото се отделя само от костите, поело вкуса и аромата на виното, подправките и зеленчуците...
А зеленчуците??! Зеленчуците се топят в устата, буквално!
Абе, всичко приготвено в гювеч е по-вкусно ;)


Monday, June 10, 2024

Лесен шоколадов сладолед / Easy Chocolate Ice Cream

 


На фона на предстоящите летни жеги, бързите и лесни домашни сладоледи са като спасителен оазис за сетивата - идеални за десерт, за освежаване по всяко време, че и за ...основно, гарнирани подобаващо :)

Необходими продукти:

2-3 зрели банана
100 г тъмен шоколад
200 мл млечна сметана
3-4 капки френска ванилия, по избор

Начин на приготвяне:

Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да се охлади.
В блендер или кухненски робот пюрираме бананите, добавяме разтопения шоколад и блендираме, докато се смесят.
Разбиваме сметаната с ванилията до меки връхчета и добавяме на части към шоколадово-банановата смес, като разбъркваме, докато се смесят.
Прехвърляме в подходящ съд, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и замразяваме във фризера за 3-4 часа.
И се наслаждаваме на плътен и ароматен сладолед с много шоколадов вкус.


Можем да гарнираме с настърган шоколад, предпочитани плодове, карамелизирани ядки и без да стопраме въображението си ;)

Monday, June 3, 2024

Ризото с домашен телешки бульон и гъби / Homemade Beef Broth and Mushroom Risotto

 


Гост шеф - младежът!!

Необходими продукти:

За домашния телешки бульон:
300 г телешки шол
1 средно голям морков
1 средно голяма глава лук
100 г корен от целина
1 връзка пресен магданоз
2-3 стръка прясна мащерка
1 стрък целина
1-2 зрънца бахар
1 дафинов лист
5-6 зрънца черен пипер
1.5 л студена вода
едро смляна морска сол, на вкус

За ризотото:
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
30 г масло
1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
4 супени лъжици зехтин
250 г ориз арборио
100 мл сухо бяло вино
1 литър домашен телешки бульон
2 с.л. маскарпоне
3 с.л. прясно настърган пармезан
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус

За овкусяване на месото и зеленчуците, по избор :)
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус


Начин на приготвяне:

На бульона:
Нарязваме почистените и измити зеленчуци на едро, а телешкото месо на филийки или едри парчета.
Прехвърляме в голяма тенджера и добавяме стръковете магданоз с все дръжките и подправките, без солта.
Доливаме студената вода и оставяме да заври на силен огън, след което намаляваме на средно-ниска степен и оставяме да къкри около час и половина.
Отстраняваме месото и зеленчуците и прецеждаме бульона.
Овкусяваме със сол, непосредствено преди да използваме.


На ризотото:
В тиган сгорещяваме маслото с 1 с.л. зехтин и сотираме гъбите за 4-5 минути, овкусяваме с малко сол и пипер и оставяме настрани.
В дълбок тиган или касерола задушаваме лука в зехтина за 3-4 минути, добавяме ориза, разбъркваме и готвим още минут-две.
Добавяме виното, разбърквяаме и готвим, докато се поеме.
Прибавяме 1/4 (около 1 чаша) от телешкия бульон, оставяме да заври и готвим, докато се усвои, като често разбъркваме.
Постепенно добавяме на части останалия бульон в продъкжение на около 15 минути, като след всяко добавяне изчакваме добавеното количество бульон да се усвои, което ни помага да приготвим кремообразно ризото.
Когато оризът се сготви до степен ал денте :), добавяме гъбите, разбъркваме и ако е необходими, овкусяваме със сол и пипер.
Добавяме маскарпонето и настъргания пармезан и разбъркваме.
По избор, сгорещяваме в отделен тиган маслото, към което добавяме телешкото месо и зеленчуците от приготвянето на бульона, запържваме за съвсем кратко, буквално мятаме няколко пъти в тигана и овкусяваме със сол и пипер.
Сервираме ризотото в затоплени съдове, поръсено с люспи отлежал пармезан, като по избор можем да гарнираме и телешкото от бульона.


А зеленчуците - за гарнитура, уникални са на вкус :))

Blogging tips