AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, December 28, 2021

Баклава чийзкейк / Baklava Cheesecake

 


Вкъщи баклава се приготвя предимно по Коледа или Нова Година и всеки път ми се иска хем да пробвам нещо ново и вълнуващо, хем да не изневерявам на неустоимия класически вкус на този божествен сам по себе си десерт :)
Затова тази година се спрях на варианата баклава чийзкейк с основа и стени от маслено тесто с ядки, плънка от меден чийзкейк и гарнитура от фина баклава.
Реултатът – неописуемо кулинарно изживяване!!
Баклавата е неустоимо хрупкава и уханна, маслената кора с ядки попива на места от сиропа на баклавата и всичко това, в комбинация с копринената консистенция на чийз крема, избухва като фойерверк от вкусове и текстури и буквално взривява сетивата от наслада и удоволствие.

Необходими продукти:

За сиропа:
60 г кристална захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
60 мл вода
120 г мед, течен
1 ч.л. екстракт ванилия
1 пръчка канела

За маслената кора: 
170 г масло, на стайна температура
100 г фина пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
220 г брашно
100 г ядки, нарязани на ситно (използвах 20 г шам-фъстък и 80 г орехи пекан)

За баклавата:
400 г фини кори 
120 г ситно нарязани ядки (използвах 40 г шам-фъстък и 80 г орехи пекан)
1 ч.л. канела на прах
100 г масло, разтопено

За чийзкейка:
340 г мед, течен
60 г заквасена сметана
1 голямо яйце
1 голям яйчен жълтък
2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 ч.л. канела на прах

За декориране:
8 половинки ядки орех пекан
1-2 с.л. шам-фъстък, ситно смлян


Начин на приготвяне:

На сиропа:
Поставяме всички съставки в малка тенджера, оставяме да заври на среден огън. 
След като заври, намаляваме на средно слаб огън и оставяме да къкри за около 3 до 5 минути, като бъркаме непрекъснато.
Отстраняваме от котлона и оставяме настрана да се охлади до стайна температура.

На маслената кора:
Поставяме маслото в голяма купа и разбиваме с миксер на средно-висока скорост за 2-3 минути. 
При изключен миксер добаяме пудрата захар и разбъркваме на ниска степен, докато се смесят. 
Увеличаваме скоростта до средно-висока и разбиваме за 1-2 минути.
Добавяме ванилията и разбъркваме.
Добавяме брашното и месим с бъркалката за тесто на ниска скорост, докато тестото се събере. 
Добавяме ядките и месим за кратко, като не прекаляваме с месенето, за да не премесим тестото.
Намасляваме дъното и стените на 18-20 см форма с по-висок борд (9-10 см) и падащо дъно и покриваме дъното и стените с хартия за печене.
Поставяме тестото в тавата и с потупване покриваме дъното и стените с равномерен слой тесто.
Оставяме във фризера, докато приготвяме баклавата и чийзкейка.

На баклавата:
В купа смесваме ситно нарязаните ядки и канелата.
Измерваме вътрешния диаметър на формата за печене, покрита с кората.
Развиваме напълно фините кори и прегъваме напречно на две, за да получим около 40 броя кори.
С регулеруем ринг за торти или чиния с подходящ размер очертаваме с остър нож кръг с измерения диаметър върху корите и изрязваме с кухненска ножица.
Поставяме първия лист кори върху силиконова или дървена подложка, покрита с хартия за печене и намазваме с помощта на сладкарска четка с разтопено масло.
Поставвяме втори лист отгоре и отново намазваме с масло.
Повтаряме с още 8 кори по същя начин, докато корите станат общо 10 и всички са намазани с масло и подредени.
Върху тях разпределете 1/4 от ядките.
Покрийте ядките с кора и намаслете>
Повторете с още 4 кори - трябва да подредите общо 5 кори намазани с масло
Поръсете със следващата 1/4 от ядките - итака докато свършите и последната 1/4 от ядките.
Върху последния слой ядки подредете последните 10 (или колкото са ви останали) кори, намазани с масло - схемата е следната:
10 листа кори - 1/4 доза ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 10 листа кори.
Поставяме подредените кори баклавата във фризера, докато маслото стане твърдо.
Изваждаме от фризера след около 30 минути и с остър нож нарязваме баклавата на 8 равни часте (на 4 и после отново на 4), като внимаваме да не прорежем корите до края, а да запазим последните няколко кори цели, за по-лесно пренасяне и поставяне на баклавата върху крема.
Съхраняваме нарязаната баклава в хладилника, докато не дойде време да я използваме.

На чийзкейка:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Поставете крем сиренето в голяма купа и разбиваме с миксер на средно-висока степен за 2-3 минути, до пухкав и гладък крем. 
Добавяме меда и разбиваме до смесване.
Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме, докато се смесят.
След това добавяме яйцето и яйчения жълтък и разбиваме до пълното им усвояване, като изстъргваме стените на купата.
Добавяме ванилията и канелата и разбъркваме, докато се усвоят.
Изсипваме крема върху студената маслена кора и поставяме внимателно охладената баклва върху чийзкейка (ако е необходимо, изрязваме равномерно отстрани баклавата, за да се побере свободно в маслената кора).
Печем около 60 до 80 минути в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна, като през втората половина на печенето покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. 
Извадждаме от фурната и оставяме чийзкейка да престои около 5 минути.
Заливаме баклавата постепенно със сироп, като изчаквамет сиропът да се поеме, преди да полеем отново.
Оставяме чийзкейка да изстине и го прибираме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
Преди да разрежем чийзкейка, декорираме с орехови ядки пекан и ситно смлян шам-фъстък.





Wednesday, December 22, 2021

Бадемова торта с боровинки и бял шоколад / White Chocolate and Blueberry Almond Cake


Невероятно лека и неустоима на вкус боровинкова торта с дъх на бадеми и бял шоколад, с която можете да посрещнете всеки празник подобаващо!!

Можете да намерите рецептата и в сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)

Необходими продукти:
...за торта с диаметър 18-20 см

За блатовете:
240 г брашно
60 г бадемово брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сол
170 г масло, меко
300 г кристална захар
3 големи яйца
2 ч. л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
150 мл прясно мляко
1 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За боровинковия крем:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
400 мл прясно мляко
80 + 80 г кристална захар
300 г крем сирене
200 г боровинки
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
20 г желатин на Dr. Oetker
40 мл студена вода

За декориращия крем:
100 г масло, меко
100 г пудра захар
250 г маскарпоне, на стайна температура
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За шоколадовия ганаш:
200 г бял шоколад
80 мл млечна сметана 36%
1/2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
1/2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker

За сиропа:
50 г захар
100 мл вода
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За желето от боровинки:
200 г боровинки
150 мл вода
100 г захар
5 г желатин + 20 мл студена вода
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker

За декориране:
2 пак. цветни захарни перли на Dr. Oetker
50 г домашен бадемов марципан


Начин на приготвяне:

На шоколадовия ганаш:
В малък съд кипнете сметаната и отстранете от котлона.
Добавете нарязания на ситно шоколад и оставете да се разтопява за около 3 минути, след което разбъркайте до гладка смес.
Добавете на части хранителната боя, като разбърквате енергично, до получаване на желания нюанс и оставете да се охлади напълно.
Покрийте със свежо фолио и съхранявайте за поне 4-6 часа в хладилника.

На сиропа:
В малък съд кипвнете водата, захарта и лимоновия сок, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи.
Оставете сместа да къкри 10 минути, или докато се редуцира наполовина.
Отстранете, добавете ванилията и бадемовата есенция, разбъркайте да се смесят и оставете сиропа да се охлади напълно.
Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

На желето от боровинки:
Накисвете желатина в студената вода за 5-10 минути.
В средно голям съд кипнете водата и захарта, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи.
Добавете боровинките и оставете да къкрят 5 минути.
Отстранете от котлона и изчакайте 1 минута преди да добавите накиснатия желатин и ванилията.
Разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно и оставете желето да се охлади.

На блатовете:
Загрейте предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 3 18-20 см форми за печене с пдащо дъно (ако разполагате само с 1 форма - печете блатовете последователно един след друг).
В средна купа разбийте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта, докато се комбинират добре.
Добавете към прясното мляко есенцията бадем и разбъркайте.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и захарта до пухкав бял крем, около 3 минути.
Намалете скоростта и добавете яйцата едно по едно, като разбъркате до пълното им усвоявяане след всяко добавяне.
Добавете ванилията и разбъркайте.
Добавете редувайки сухите съставки и ароматното мляко, като започнете и завършите с брашното - 3 добавки брашно и 2 добавки мляко - и изчаквате пълното им поемане след всяко добавяне.
Разпределете сместа равномерно в подготвените форми и печете 30-35 минути в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна.
Поставете изпечените блатове да се охладят за 10 минути върху решетка, след което ги обърнете върху решетката и оставете да изстинат напълно.

На боровинковия крем:
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.
В средно голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре.
Оставете да заври, превключте котлона на средно-ниска температура и варете около 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстранете готовия крем от котлона, изчакайте да се охлади около минута и добавете накиснатия желатин, като разбърквате добре до пълното му разтваряне.
Оставете крема да се охлади леко, като разбърквате от време на време.
С блендер или кухненски робот пасирайте боровинките, добавете лимновия сок и ванилията и разбъркайте.
Добавете на части боровинково пюре към крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване.
В голяма купа разбийте с миксер на средно-силна скорост крем сиренето и останалите 80 г захар до гладка смес.
Добавете на части крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване.
Разделете на 2 равни части, покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

На декориращия крем:
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и пудрата захар до пухкав бял крем, около 3 минути.
Намалете скоростта и добавете маскарпонето на части, като след всяко добавяне разбивате до пълното им смесване, като не прекалявате с разбиването, за да не се пресече.
Добавете ванилията и бадемовата есенция и разбъркайте за кратко.
Ако случайно се пресече, загрейте на водна баня, като разбървате енергично до гладък крем и оставете да се охлади напълно  :)


Сглобяване на тортата:
С дълъг остър нож изравнете блатовете от всички страни.
Прехвърлете първата част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху подходящ поднос и стегнете с регулеруем ринг за торти, ацетатна лента или хартия за печене.
С помощта на сладкарска четка или супена лъжица нанесете около 2-3 с.л. от студения сироп.
Нанесете с поша боровинковия крем от периферията към центъра и нанесете втори пръстен от крема върху първия само по периферията на блата.
Запълнете по средата с половината от боровинковото желе и заравнете.
Поставете втория блат и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа.
Прехвърлете втората част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник и нанесете по същия начин като при първата част.
Запълнете отново по средата с втората част от боровинковото желе и заравнете.
Поставете най-отгоре последния блат, с дъното нагоре и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа.
Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за 6-8 часа, или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и ацеттната лента или хартията за печене.
Към охладения шоколадов ганаш добавете 200 г от маскарпоне крема и разбъркайте с шпатула до гладка смес с консистенция на течен шоколад.
Покрийте с така получената глазура тортата от всички страни и заравнете с шпатула или дълъг кухненски нож.
Прехвърлете останалата част от маскарпоне крема в пош с къдрав накрайник и шприцовайте симитрично по периферията на тортата 12 розички.
Декорирайте с цветни перли и снежинки или звездички, изрязани с формичка за сладки от домашно приготвения бадемов марципан и съхранявайте готовата торта в хладилника.
Поднесете с любима гореща напитка или пенливо вино за отбелязване на семеен празник, както и посрещане на Коледа или Нова година :)


Tuesday, December 7, 2021

Шоколадова трюфел торта / Chocolate Truffle Cake

 


За 23-ия рожден ден на младежа - шоколадова, с шоколад ;)
... и звезди - пътеводни, Коледни, примамливи, длечни, покорени и достъпни...

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18 см

За блатовете:
180 г брашно
180 г захар
6 с.л. Премиум какао Dr. Oetker
1/2 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
1/2 ч.л. сода бикарбонат Dr. Oetker
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца, леко разбити
120 мл прясно мляко
120 г заквасена сметана
120 мл олио
1 с.л.екстракт ванилия Wilton
2 с.л. коняк 

За шоколадовия крем:
4 с.л. Премиум какао Dr. Oetker
1 с.л. захар
4 ч.л. пудинг Шоколад на Dr. Oetker
240 мл прясно мляко
1 яйчен жълтък
15 г масло
1 ч.л. екстракт ванилия Wilton
1 с.л. коняк
60 г тъмен шоколад за топене

За шоколадовия ганаш за измазване:
120 мл млечна сметана 35%
120 г тъмен шоколад за топене
2 с.л. коняк
1/2 ч.л. екстракт ванилия Wilton

За шоколадовия ганаш за декориране:
120 мл млечна сметана 35%
120 г тъмен шоколад за топене
180 г фина пудра захар
60 г Премиум какао Dr. Oetker
2 с.л. коняк
1 ч.л. екстракт ванилия Wilton

За сиропиране на блатовете:
4-6 с.л. коняк

За декориране:
2-3 с.л. шоколадови стърготини
2-3 с.л. поръски, по избор



Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 3 форми за печене с пдащо дъно и размер 18-20 см (ако разполагаме само с 1 форма - печем блатовете последователно един след друг).
В купа пресяваме заедно брашното, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта.
Добавяме захарта, яйцата, млякото, заквасената сметана, олиото, ванилията и коняка и разбиваме с миксер на ниска степен, докато се смесят.
Разпределяме равномерно между 3-те подготвени форми и печем в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна за 20 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи и върховете се връщат обратно при леко докосване.
Оставяме готовите блатове да се охладят за  4-5 минути във формите, след което обръщаме върху решетка да се охладят напълно.

На шоколадовия крем:
Приготвяме крема поне 6 часа предварително (или за през нощта), за да има време да стегне.
В тенджера смесваме какаото, захарта и пудинга. 
Добавяме бавно млякото, като разбиваме непрекъснато.
Добавяме и жълтъка и коняка, като продължаваме да разбиваме до гладка смес.
Оставяме да се готви на срдна температура, като бъркаме непрекъснато, докато кремът започне да се сгъстява и да бълбука - около 10 минути. 
След като започне да се сгъстява, продължаваме да готвим за още 1 пълна минута.
Отстраняваме от котлона, добавяме маслото, ванилията и шоколада и разбиваме до гладък крем.
Изсипваме в купа, покриваме със свежо фолио, поставено точно върху повърхността на крема, и охлаждаме за поне 6 часа или за през нощта.

На шоколадовия ганаш за измазване:
Приготвяме ганаша поне 1 час преди да сглобим тортата, за да е охладен и сгъстен, но и да може да се нанася с лекота.
В тенджера загряваме сметаната на средна температура, точно преди да заври.
Изсипваме горещата сметана върху шоколада и оставяме да престои на стайна температура около 3 минути, преди да разбъркаме с шпатула, до гладък и гъст крем.
Оставяме настрана да се охлади поне за час, преди да сглобим тортата. 

На шоколадовия ганаш за декориране:
Приготвяме ганаша за глазурата веднага след приготвянето на ганаша за покриване на тортата, за да е готов за декориране на тортата.
В тенджера загряваме сметаната на средна температура, точно преди да заври.
Изсипваме горещата сметана върху шоколада и оставяме да престои на стайна температура около 3 минути, преди да разбъркаме с шпатула, до гладък и гъст крем.
Охлаждаме за поне 1 час, като разбъркваме на всеки 15 минути, за да се охлади равномерно, докато се сгъсти и охлади напълно.
Към охладения ганаш добавяме пудрата захар, какаото, ванилията и коняка и разбиваме с миксер на средна скорост за 3-4 минути, до пухкав крем.
Прехвърляме в пош с накрайник 1M на Wilton и съхраняваме в хладилника. 

Сглобяване на тортата:
Разбъркваме шоколадовия крем, за да се отпусне леко.
С нож-изравнител за блатове или дълъг и остър кухненски нож (или конец) разделяме всеки от 3-те блата, така че да имаме 6 равни блата.
Поставяме първия от блатовете, с разрязаната част нагоре, върху поднос за торта и със сладкарска четка леко намазваме или напръскваме с коняк.
С помощта на шпатула разпределяме 1/5 от шоколадовия крем равномерно върху сиропирания вече блат, като оставяме около 1 см по ръба ненамазан. 
Повтаряме подреждането, сиропирането и покриването на блатовете с крем, като последния блат поставяме с дъното нагоре.
Накрая трябва да имаме 6 етажна торта, с 5 слоя крем. 
Покриваме тортата с шоколадовия ганаш за измазване, като изсипваме около 1/2 от ганаша върху тортата и с помощта на шпатула разнасяме равномерно ганаша към краищата и по борда на тортата. 
Изсипваме и останалия ганаш и наняме равномерно по цялата торта.
Покриваме долата част на борда неравномерно с шоколадови стърготини.
С шоколадовия ганаш за декориране в поша украсяваме тортата, като шприцоваме розички - най-напред по горния периферен ръб на тортата, а след това и вътре в кръга - равномерни или асимитрични.
Декорираме със захарни поръски хаотично залепени по борда и небрежно поръсени и отгоре върху тортата.
Съхраняваме тортата в хладилника, като 10-ина минути преди да сервираме, изваждаме на стайна температура.
Поднасяме с нещо горещо и силно или пенливо и весело за отбелязване пазник или посрежане на Новата Година ;)


Пухкава, сочна и плътна на вкус трюфел торта - с нежен като консистенция крем и богат шоколадов вкус с дъх на отлежал коняк, които в комбинация с интригуващата текстура на шоколадовите стърготини я превръщат в завършено и незабравимо изживяване!!


Blogging tips