Докато все още има череши :) лесен и вкусен домашен сладолед с дъх на лято...
Необходими продукти:
200 г череши
2-3 с.л. кафява захар
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 капки есенция череша, по избор
200 г маскарпоне
3-4 с.л. мед, течен
400 мл млечна сметана
3-4 капки есенция ванилия
Начин на приготвяне:
Почистваме черешите от костилките, нарязваме на половинки, поръсваме с лимоновия сок и поставяме в касерола или малка тенджера
В купа смесваме захарта и царевичното нишесте, поръсваме черешите и разбъркваме.
Кипваме черешите на средно висока температура, като разбъркваме постоянно.
Превкючваме на средно ниска температура и оставяме да къкри 3-4 минути, или докато се сгъсти, като отново непрекъснато разбъркваме.
Отстраняваме от котлона, добавяме есенция череша, ако ползваме - и охлаждаме на ледена баня.
През това време разбиваме млечната сметана и есенцията ванилия до меки връкчета.
В отделна купа разбиваме маскарпонето и меда за кратко, колкото да се смесят.
Добавяме охладените череши и разбиваме, отново, само докато се смесят.
Добавяме на части разбитата сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пухкава смес.
Прехвърляме в подходящ съд, покриваме по повърхността със свежо фолио и замразяваме във фризера за поне 3-4 часа.