AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, July 25, 2014

Домашна лимонада / Homemade Lemonade



Едва ли не знаете как да си приготвите сами лимонада, но да споделя и нашата любима рецепта :)

Необходими продукти:
за 1 кана или 6 чаши

Прясно изцеден сок от 3 лимона
1/2 лимон, почистен от кората, ципите и семките
4-6 с.л. мед, или на вкус
12-15 листенца свежа мента, или 2-3 стръкчета
10-15  големи кубчета лед
студена вода за разреждане
1/2 лимон с кората, нарязан на кубчета, за сервиране
листенца свежа мента, за сервиране



Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот смесваме прясно изцедения лимонов сок, почистения от кората, ципите и семките 1/2 лимон, меда, листата мента и 3-4 кубчета лед и блендираме до получаване на хомогенна смес.
Прехвърляме в кана или разпределяме по чашите.
Блендираме 5-6 кубчета лед - до едър скреж.
Добавяме нарязания на кубчета 1/2 лимон и блендирания лед към лимонената смес и разреждаме със студена вода на вкус.
Добавяме кубчета лед и гарнираме с листенца свежа мента.
Сервираме веднага - със сламка или лъжичка за разбъркване.


Перфектната напитка за лятото - здравословна, вкусна и повече от лесна за приготвяне :)


Tuesday, July 22, 2014

Вита баница с мляко и сирене в Мултикукър / Bulgarian Milk and Cheese Phyllo Pie a.k.a. Banitsa in Multicooker


От маса време планирах да стартирам в блога рубрика за децата в кухнята, но дакато реализирам проекта, то детето си стана младеж, затова и ми се стори по-подходящо новата рубрика да носи името "Мъже в кухнята" :)

Който си има подрастващи мъже вкъщи знае, че това са обикновено едни вечно гладни създания, способни да поемат неописуеми количества храна, която, освен че никога не е достатъчна, сякаш автоматично се трансформира в енергия, изразходването на която пък отново води до необходимост от нови неуписуеми количества харана... Общо взето, кръгътр е омагьосан, а гладът на подраствашия мъж - вечен :)! А ако, не дай Боже, въпросният мъж расте и в обкръжението на родител кулинарен блогър - положението е съпоставимо с природен катаклизъм - освен вечния нестихващ глад, културата му на хранене вече е култивирана до сериозни висоти, а самочувствието за собствените му кулинарни умения и познания почти съизмеримо с глада му (че малко ли е гледало, помагало и чакало детето родителят кулинарен блогър да приготвя и най-вече снима храната му, точно когато е ама най-неистово гладно?!)!!! Та когато и посиняването от игра на компютъра вече не помага да се залъже поредният пристъп на неистов глад, младежът се сеща, че може и сам да се справи прекрасно в кухнята и да си приготви (без да снима!!!) нещо бързо, лесно и вкусно, та да успее да оцелее до обикновено късната вечеря... То не са бъркани яйца с карамелизиран лук, омлети в лучени кръгчета, хрупкав бекон или пилешко филе на тиган, мъжки тост сандвичи с всички налични видове сирена и свежи зеленчуци, фроузън (разбирай "охладен", че кой ти чака да се замразява) йогурт с мед, орехи, бисквитки и каквито се намират плодове... И всеки път кухнята след това изглежда сякаш френският легион е готвил вътре - чак недоумявам откъде в скромните 2.50 на 3 сме съумели да поберем толкова съдове, уреди и джаджи?!

И когато от Philips ме поканиха да тествам мултифункционалния им кухненски уред :), първата ми мисъл беше най-после да приведа в действие отколешната си идея за мъжете в кухнята и да проверя, дали новият им Мултикукър, освен спестяването на дежурене край печката и улеснененията при приготвяне на по-здравословна храна, може да ми спести и почистването на купища съдове, котлони и фурни, особено след като и детенце се е вихрило кухнята! Обикновено съм много взискателна при избора на уредите и съдовете, които влизат в домакинството ни, но сега си признавам, че съм дори по-взискателна по отношение на този уред (доколкото това е възможно), защото многобройните функции, които предлага - варене пържене, задушаване, печене, притопляне, готвене на пара, че и приготвяне на кисело мляко - предполагат и по-активното му използване, включително и от младежа... Затова ще споделям своевременно и обективно личните си впечатления :)

И след като за първата ни семейна среща с Philips Multicooker бе единодудушно решено да приготвим нещо любимо, лесно, вкусно и ;) засищащо глада,  се спряхме на "Млечна баница с яйца и сирене", която младежът да приготви сам и като за първи път - пред зоркия ми поглед и ... обектив.


Необходими продукти:

2 бр дърпани кори на сач
300 г сирене
3 + 2 бр яйца
200 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
60 г масло, разтопено



След 5-6-минутнтното им взаимно опознаване с мултикукъра, се пристъпи към действие...

Начин на приготвяне:

В купа нароняваме сиренето.
Добавяме 3 от яйцата и разбъркваме с вилица.

Добавяме содата към киселото мляко и разбиваме.





Прибавяме към сиренето и яйцата и отново разбъркваме с вилица.




Разгъваме първата кора и намазваме с разтопено масло.
Поръсваме равномерно с половината от сиренето и яйцата.
Навиваме на руло и завиваме на спирала.



Намазваме дъното и около 1/3 височина стените на съда на мултикукъра с рзтопено масло.




Пренасяме завитата кора в центъра на съда.
Повтаряме намазването с масло и поръсването със сирене и с втората кора, нанвиваме на руло и завиваме около първата кора в съда на мултикукъра.


В отделна купа разбиваме с тел за яйца млякото и останлите 2 яйца и със сместа заливаме навитите кори.




Включваме мултикукъра на програма "Печене", задаваме температура 180С и време за печене - 1 час, затваряме капака на съда и стартираме програмата.






След като баницата е изпечена, я изваждаме от съда с помощта на приставката за готвене на пара и я прехвърляме в подходящ поднос или чиния. *** Последните няколко кадъра по изваждането на баницата ми се загубиха по трасето, но обещавам, като ги намеря - да ги кача и тях. 

А ето и клипчето как бързо и лесно да си приготвите баниата в мултикукър - Guest Star - младежът :)



И си имаме най-вкусната и абсолютно професионално приготвена баница с мляко яйца и сирене, на която може да завиди и майстор баничар ;)


Лесно като детска игра ;)



Wednesday, July 16, 2014

Домашна Пикантина (Вегета) / Homemade Vegetable Seasoning


Никога не съм била привърженик на крайностите, затова и се опитвам да не стигам до крайности дори по отношение на здравословното хранене, но се хващам как напоследък все по-често и по-често посягам към натурални и домашно приготвени съставки.
След вкуса на домашно сушените домати от миналото лято и захаросаните ягоди от тази пролет, мама се запали по домашно супените плодове и зеленчуци съшо :) и ми подари дехидратор, което веднага ме наведе на мисълта, че мога да приготвя и универсална домашна зеленчукова подправка. Признавам си, че със спокойно сърце я добавям към всичко, дори и в дресинга на някои салати - само десертите още щадя...

Необходими продукти:

500 г месести домати (аз ползвах чери домати, че най-ми се доближават до вкуса на бабините градински домати)
500 г лук
500 г моркови
1 глава целина
2-3 стръка целина, листа
1 глава пашърнак, по избор
3-4 скилидки чесън, по избор
1 връзка магданоз
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 средно люта чушка, по избор
1 ч.л. натурално царивично нишесте, по избор
1 ч.л. кафява захар, по избор
1 ч.л. морска сол, или на вкус
1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме зеленчуците и нарязваме на филийки (чери доматите само разполовяваме). Измиваме и подсушаваме листата магданоз и целина
Изсушаваме в дехидратор или върху хартия за печене на 40-50С във фурната, като съобразяваме времето за сушене със съответния зеленчук.
Смиламе изсушените листа и зеленчуци в блендер или кафемелачка, добавяме подправките и блендираме за кратко, докато се смесят.
Съхраняваме готовата зеленчукова подправка в плътно затворен съд на сухо и прохладно място.
*** Аз лично предпочитам да не приготвям подправката наведнъж, а съхранявам изсушените листа и зеленчуци в хартиени пликове на сухо и прохладно - и меля в кафемелачката поредната доза, когато предходната свърши, като добавям по щипка от подправките.




Blogging tips