AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, April 23, 2014

Пълнен агнешки бут / Stuffed Leg of Lamb



Необходими продукти:

1 агнешко бутче, около 1.5 кг
60-80 мл зехтин
1ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. прясно смлян пипер
1-2 стръкчета свеж розмарин
3-4 скилидки чесън, разполовени

За плънката:
100 г (около 1/2 ч) ориз, измит обилно под течаща вода
100 г свинско филе, нарязано на кубчета
100 г гъби, нарязани на кубчета
50 г маслини, без костилките и нарязани
2-3 с.л. зехтин
1/2 малка глава (или 1/4 голяма) лук, ситно нарязан
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
3-4 стръкчета пресен магданоз, нарязан на ситно
1-2 стръкчета пресен джоджен, нарязан на ситно
прясно смлян пипер, на вкус
едро смляна морска сол, на вкус
100 мл (около 1 ч) вода, или пилешки бульон

За пикантните картофки:
1 кг пресни бейби картофки
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, пресован
1 стръкче свеж розмарин, само листата
едро смляна морска сол, на вкус



Начин на приготвяне:

На плънката:
Загряваме в тиган с тежко дъно зехтина на средно силен огън и запържваме лука и свинското месо за 4-5 минути.
Добавяме гъбите и отново запържваме, докато остане само на мазнина, около 4-5 минути.
Добавяме ориза и запържваме за минута-две и доливаме постепенно водата, като след всяко доливане изчакваме да се поеме от ориза.
Поръсваме с магданоза и джоджена и подправямесъс сол и пипер на вкус.
Разбъркваме, отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охлади.

На агнешкия бут:
Накисваме бутчето във вода и 2-3 с.л. оцет за 15-20 минути, или докато приготвяме плънката.
Измиваме обилно със студена вода и подсущаваме върху кухненска хартия.
Поставяме в плитка тава с повърхностната мазнина надолу и с остър нож разрязваме месото до костта - от широката към тясната страна на бута, след което внимателно обезкостяваме, като не отделяме костта напълно от месото, а оставяме прикрепена и обръщаме навън.
Поръсваме със солта и пипера и намазваме обилно със зехтин, като втриваме подправките и зехтина в месото.
Разстиламе охладена плънка и зашиваме с готварски конец, като се стрмим да запазим формата на бутчето.
Стягаме зашитото бутче с готварски конец и подпъкваме стръкчета розмарин и разполовените скилидки чесън под конците.
Загряваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Поставяме бутчето в застлана с фолио или хартия за печене плитка тавичка на средна скара и печем така 20 минути.
Намаляваме фурната на 180С или 160С с вентилатор  и печем още 1 час.
Изваждаме готовото бутче от фурната и покриваме с алуминиево фолио за 10-ина минути.

На пикантните картофки:
В дълбока купа поливаме картофките със зехтина, поръсваме с преования чесън, солта и пипера и разбъркваме, докато всички картофи се покрият с филм от мазнината иподправките.
Изсипваме в застлана с хартия за печене плитка тавичка, поръсваме с останалата в купата марината и поръсваме с листата от розмарина.
Около 45-50 минути, преди да е готово бутчето, пъхаме тавичката във фурната над бутчето и печем до златисто кафява коричка.


Отстраняваме старателно всички конци и поднасяме бутчето, нарязано на филийки, с пикантните картофки и зелена салата.



Sunday, April 20, 2014

Честито Възкресение Христово! / Happy Easter!



Честито Възкресение Христово!


Нека Бог ни води в пътя ни!!! Нека изпълва със светлина душите ни и с любов сърцата ни!!! И нека никога не забравяме, че когато виждаме само едни стъпки в пясъка след себе си, "то е било, когато ТОЙ ни е носил на ръце"!!!


А ето и откъси от празничната ни козуначена трапеза :)

Козунак с шампанско и ягоди

Пак и отново :)


Трио козунаци :) от ляво на дясно с препратки към рецептите:


- Козунак със заквасена сметана
- Козунак с шампанско и ягоди
- Шоколадов козунак

Шоколадовият е от пловдивската серия, отпреди седмица :) и дори е още леко замразен, че беше пропуснал да се извади сам навреме от фризера ;)


Някой тази година много си харесва Великденските яйца (за първи път от доста години насам) и си ги е нащракал отвсякъде!!!


Светли Великденски празници!!!


Monday, April 14, 2014

Захаросани сушени ягоди / Candied Dried Strawberries



Наложи ми се спешно да си изсуша домашно захаросани ягоди, че по пазари и магазини готовите вече са зачезнали, а никой вкъщи не иска да се откаже от другия ни любим козунак - с шампанско и ягоди. Доста се порових из нета как да си изсуша захаросани ягоди, но в крана сметка мисията приключи успешно... Сега остава и ягодите да оцелеят до празниците ;)

Необходими продукти:

500 г зрели ягоди, почистени и измити
100 г + 500 г вода - поотделно
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
200 г захар


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме около 500 мл вода и лимоновия сок и накисваме за 10-ина минути почистените от всякаква зеленина, измити и нарязан на четири ягоди - така се предполага, че плодовета запазват цвета си при по-нататъшната обработка.
Кипваме останалите 100 мл вода и захарта в подходящ съд и добавяме отцедените ягоди.
Намаляваме огъня и оставяме ягодите да къкрят в захарния сироp 2-3 минути.
Отстранваме и оставяме да изстинат.
Загряваме фурната до 90С с вентилатор  (или 100С без вентилатор).
След като ягодите са напълно изстинали, отцеждаме максимално от сиропа (най-добре през сито) и подреждаме на разстояние една от друга върху покрити с хартия за печене тави.
Изсушаваме в предварително подгрята до 90С с вентилатор  (или 100С без вентилатор) фурна за поне 3 часа, или докато ягодите са достатъчно сухи, според предпочитанията ни, като от време на време разменяме местата на тавите във фурната, а ако ги сушим без вентилатор - отваряме фурната на всеки 20-ина минути, за да излиза влагата.
Овалваме изсушените ягоди в захар и съхраняваме в буркан, като през първите няколко дни оставяме буркана отворен на сухо, за да позволим на остатъчната влага да се изпари.




Sunday, April 6, 2014

Салата с ягоди и спанак / Strawberry Spinach Salad



Необходими продукти:

100 г бейби спанак, почистен, измит и отцеден
100 г ягоди, почистени, измити и подсушени
50 г синьо сирене, нарязано на кубчета
50 г орехи, запечени
3 с.л. студено пресован зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. течен мед, по избор - пропускем при КЕТО
1 голяма щипка едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л сусам, леко запечен


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме бейби спанака, нарязаните на четири ягоди, синьото сирене и орехите и леко разбъркваме.
В малка купа смесваме зехтина, балсамовия оцет, лимоновия сок, меда, солта и сусама и разбуркваме.
Поръсваме салатата с дресинга и поднасяме







Blogging tips