Необходими продукти:
1 агнешко бутче, около 1.5 кг
60-80 мл зехтин
1ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. прясно смлян пипер
1-2 стръкчета свеж розмарин
3-4 скилидки чесън, разполовени
За плънката:
100 г (около 1/2 ч) ориз, измит обилно под течаща вода
100 г свинско филе, нарязано на кубчета
100 г гъби, нарязани на кубчета
50 г маслини, без костилките и нарязани
2-3 с.л. зехтин
1/2 малка глава (или 1/4 голяма) лук, ситно нарязан
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
3-4 стръкчета пресен магданоз, нарязан на ситно
1-2 стръкчета пресен джоджен, нарязан на ситно
прясно смлян пипер, на вкус
едро смляна морска сол, на вкус
100 мл (около 1 ч) вода, или пилешки бульон
За пикантните картофки:
1 кг пресни бейби картофки
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, пресован
1 стръкче свеж розмарин, само листата
едро смляна морска сол, на вкус
Начин на приготвяне:
На плънката:
Загряваме в тиган с тежко дъно зехтина на средно силен огън и запържваме лука и свинското месо за 4-5 минути.
Добавяме гъбите и отново запържваме, докато остане само на мазнина, около 4-5 минути.
Добавяме ориза и запържваме за минута-две и доливаме постепенно водата, като след всяко доливане изчакваме да се поеме от ориза.
Поръсваме с магданоза и джоджена и подправямесъс сол и пипер на вкус.
Разбъркваме, отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охлади.
На агнешкия бут:
Накисваме бутчето във вода и 2-3 с.л. оцет за 15-20 минути, или докато приготвяме плънката.
Измиваме обилно със студена вода и подсущаваме върху кухненска хартия.
Поставяме в плитка тава с повърхностната мазнина надолу и с остър нож разрязваме месото до костта - от широката към тясната страна на бута, след което внимателно обезкостяваме, като не отделяме костта напълно от месото, а оставяме прикрепена и обръщаме навън.
Поръсваме със солта и пипера и намазваме обилно със зехтин, като втриваме подправките и зехтина в месото.
Разстиламе охладена плънка и зашиваме с готварски конец, като се стрмим да запазим формата на бутчето.
Стягаме зашитото бутче с готварски конец и подпъкваме стръкчета розмарин и разполовените скилидки чесън под конците.
Загряваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Поставяме бутчето в застлана с фолио или хартия за печене плитка тавичка на средна скара и печем така 20 минути.
Намаляваме фурната на 180С или 160С с вентилатор и печем още 1 час.
Изваждаме готовото бутче от фурната и покриваме с алуминиево фолио за 10-ина минути.
На пикантните картофки:
В дълбока купа поливаме картофките със зехтина, поръсваме с преования чесън, солта и пипера и разбъркваме, докато всички картофи се покрият с филм от мазнината иподправките.
Изсипваме в застлана с хартия за печене плитка тавичка, поръсваме с останалата в купата марината и поръсваме с листата от розмарина.
Около 45-50 минути, преди да е готово бутчето, пъхаме тавичката във фурната над бутчето и печем до златисто кафява коричка.
Отстраняваме старателно всички конци и поднасяме бутчето, нарязано на филийки, с пикантните картофки и зелена салата.