КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, March 26, 2013

Шоколадов козунак / Chocolate Easter Bread




Идеята е скромно заимствана от Fabrizio Galla :)

Необходими продукти:

За първото тесто:
2 яйца
120 г захар
80 г меко масло, но не разтопено
200 мл хладка вода
40 г свежа мая
400 г брашно

За второто тесто:
2 яйца + 1 жълтък
120 г захар
50 г мед
60 г меко масло, но не разтопено
40 г какао на прах
1/2 ч.л. сол
1 с.л. чист екстракт от ванилия (или 6 прахчета)
1 ч.л. настъргана портокалова кора
300 г  брашно

За плънката:
100 г бадеми, леко запечени и нарязани на едро
100 г шоколадов дропс за печене, натурален

За глазурата:
80 г захар
50 г сурови бадеми
1 ч.л.  царевично нишесте
1/2 ч.л. какао на прах
1 белтък
1/2 ч.л. екстракт бадем
2-3 с.л. едра кристална захар за поръсване (златна)


Начин на приготвяне:

В контейнера на машина за хляб, на отворен капак и програма "Тесто", след активиране програмата,  добавяме един след друг продуктите за ПЪРВОТО ТЕСТО: леко разбитите яйца, захарта, мекото, но не разтопено масло, хладката вода и надробената свежа мая и оставяме за 2-3 минути да се смесят (или докато маята се разтвори напълно).
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - получава се почти кексово тесто - меко и лъскаво :)

***В този момент се предполага да затворим капака на машината и да изчакаме тестото да се меси и втасва, докато удвои обема си (т.е. чинно да си изчакаме програмата да привърши), но аз си признавам, че реших да съкратя процедура :)) жертвайки вероятно част от конците в козунака - и започнах веднага добавянето на продуктите от ВТОРОТО ТЕСТО

Започваме да добавяме последователно, като след всяко добавяне изчакваме добавеният продукт да се поеме от тестото: леко разбитите яйца и жълтъка, захарта, меда, мекото, но не разтопено масло, какаото на прах, солта, ванилията и настъргана портокалова кора.
Започваме да добавяме постепенно брашното, като отново след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.

*** Може да е необходимо около 50 г повече или по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността или големината на яйцата - моите си бяха купени от магазина и не особено големи, но 3 от общо 5-те яйца бяха с по 2-е жълтъчета :)) и аз не знам как и защо - чак заподозрях генна мутация...

След като тесто е започне да се отделя само от стените на контейнера, изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново - вече при затворен капак - моята 90-минутна - и изчакваме края на програмата.

*** За въпросните 90 минути, тестото (или поне моето) не беше втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си, затова го оставих както си е, без да отварям капака на машината, още около час (или колкото му отнеме, за да втаса добре).


***Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 нормални, или 3-4 малки козунака.


Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и за 2 средни козунака разделяме на две.
Разделяме първата половина на 3 равни части, от всяка оформяме с ръце нещо като триъгълник и поръсваме с нарязани на едро бадеми и шоколадов дропс.
Навиваме, като започваме от върха и разтегляме и усукваме, като оформяме с ръце стегнато руло.
Повтаряме и с останалите 2 части и сплитаме на традиционна плитка.
Поставяме сплетените козунаци в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и оставяме за около 15 минути в в предварително подгрята до 45-50С фурна, или докато удвоят обема си.

Междувременно приготвяме бадемовата паста за глазурата, като блендираме или разбием с миксер всички съставки, без захарта за поръсване, до хомогенна смес. Пастата трябва да не е твърда, за да може да се нанася без проблем върху тестото преди печене - ало се получи твърде гъста, можем да добавим още малко белтък...
Намазваме втасалите козунаци с бадемовата паста и поръсваме с едра кристална захар.
Превключваме фурната на 110С или 90С с вентилатор и печем около 10-15 минути, след което отново превключваме - този път на 180С или 160С и печем още 10-15 минути, или до готовност - като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали козунаците са изпечени - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути върху решетка, преди да извадим от формата.
Внимателно изваждаме козунаците от формата и връщаме върху решетката да се охладят напълно.




31 comments:

  1. Пу първа да се пресегна за парченце от този невероятен експеримент,Мина!Толкова красиво си ни го представила,и сплела чудесно,равномерно(не като мен),много е хубав и какви конци-конец до конец!
    Мина,каква е целта на двойното замесване,не може ли всичко без маслото наведнъж?
    Прегръдка,мило ми другарче!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)хич и не се опитвай да си спестиш от твоя неОбикновен козунак, слънце :) добре, че като го видяхме нашите вече бяха във фурната, че онова малкото щеше да лудне за козунака ти :)
      Признавам, че не знам каква му е идеята на този прословут майстор за двойното замесване (сега ще се ровна да видя дали мога да намеря линка с първообраза, че ми е вкъщи), но предполагам, че е нещо свързано с втасването... Аз двойното замесване съм споменала, че го прескочих - нямах нерви да го чакам да втасва веднъж и после да добавям продукти :) и пак да го чакам да втасва - но продуктите, колкото и да осакатих първообраза на рецептата, ги добавях на два пъти ;) просто от суеверие - да не взема съвсем да "сгелпя" нещата...
      Прегръдки и от мен, мила :) и хубав следобед ти желая!!!

      Delete
    2. И аз нямам нерви за допълнително удължаване на и без това дълговременната процедура по правене на козунак,затова ще замеся наведнъж,но ужасно ми е любопитен вкуса и по Великден нали ще има повече дни подмотаване,ще направя и един такъв,шоколадов!Прегръдка отново!

      Delete
  2. Уникален е, Мина! Нареждам се веднага след Роси за парче от него, много апетитен е! Прегръдки с пожелания за прекрасен следобед! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Ева!!! Много ще се радвам да се видим на по чаша кафе и парче козунак с тебе и Роси :)

      Delete
  3. Мина, за няма и седмица втори страхотен козунак показваш. Няма да се разберем така; най-много да хващам пътя и да идвам на гости там :))
    А тази втората снимка е толкова реалистична.... направо ми се ще да хващам автобуса вече.
    Хубава вечер да ти е!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пепи, идвай :) казваш и слагам следващата доза да се бърка и втасва!!!
      Хубава вечер и от мен :))

      Delete
  4. Айде, започнахте да ме обстрелвате с кой от кой по-апетитни и ароматни козунаци. Този е върха!
    Тази година съм си обещала да опитам да направя един и аз;)
    Хубава вечер, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мъхче, голяма зараза е правенето на козунаци :)) аз цяла година не се сещам да правя, но месец-два преди Великден у нас се размазваме от козунаци...
      Хубав ден ти желая :)

      Delete
  5. Разкошен козунак! Невероятно интересно предложение!
    Спокойна нощ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се хареса у нас козунака, Тили :) рецептата е вече потвърдена за Великденското меню...
      Усмихнат ден от мен!!

      Delete
  6. Изглежда красиво :) Интересен цвят за козунак :)))Нали все жълтички сме свикнали да си ги представяме? Чудесно хрумване!
    Поздравления за което!

    ReplyDelete
    Replies
    1. у нас нали всички сме по шоколада - та реших да експериментирам с някоя и друга по-разчупена рецепта тая година :))

      Delete
  7. Минааа, нямаш спирка ей, как ги измисляш тези вариации на козунаци не знам :))
    Казвам ти тази година ще правя, но по твоя рецепта :) При теб е цяла библиотека коя от коя по вкусни рецепти за козунаци :) Прегръдки

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ани, надявам се да си намериш нещо, което да ви допадне като рецепта :))
      Поздрави и прегръдки!!

      Delete
  8. Чудесни са новите ти рецепти, Мина,
    но този козунак е впечатляващ -
    поздравления за идеята, рецептата и особено за майсторството ти!
    Сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дианка!!! На магия го забърках - с мисълта, че вероятно нищо няма да стане, но то взе, та се получи чудно :))
      успешен и усмихнат ден ти желая!!!

      Delete
  9. Разкошотияяяяя-браво, Мина!

    ReplyDelete
  10. Олллляля, страхотия е, подкарахте серията двечките си Роси, нямате милост с тези козунаци, ама приемам, че правите презентация за католическия Великден, а не да ни карате да преглъщаме или да запрятаме ръкави.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) може и като реверанс към католическия Великден да го отчетем, Игличе, но поне при мен си е ежегодна пред-великденска "козуначена треска", която след това цяла година не ме и спохожда!! Така че - запрятайте бодро ръкави :)

      Delete
  11. Мина, мисля, че с този козунак ще спечелиш и хората, които не си падат по това тестено изкуство. Прекрасно нещо си сътворила.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери!!! Въпреки че идеята е заимствана от рецепта за панетоне, крайният резултат си имаше типични козуначен аромат и вкус :) с елементи на шоколадово блаженство...
      Хубава съботна вечер ти желая!

      Delete
  12. Страхотия си приготвила :) Много красиви снимки :)

    Хубав ден!!1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)
      Хубава съботна вечер от мен!!!

      Delete
  13. И да се наредя съм сигурна, че е свършил, обаче ако има втори дубъл, си запазвам ред:) Чуден козунак! Поздрави!

    ReplyDelete
  14. Мина, този козунак от кога го гледам! И си мисля, че съм ти писала, колко много, много ми харесва, нали е шоколадов, но явно с гледането съм си останала!
    но аз много харесах и шампанско-ягодовия...Голям майстор си!

    ReplyDelete
  15. Здравейте, от дълго време следя вашия блог и съм възхитена от всички рецепти и снимки, които показвате и споделяте. Бих искала да Ви попитам как се замесва козунака на ръка, защото не разполагам с машина?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      При замесването на ръка добавяте първо сухите съставки и след това течните, например:
      - за 1-то тесто: брашното; яйцата - леко разбити със захарта, като си оставите около 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно за маята, която разтваряте в хладката вода и иизчаквате 5-10 минути да шупне; мекото масло...

      - за 2-рото тесто: в съда, в който ще замесвате, добавяте брашното, пресято заедно с какаото на прах и солта; първото тест;, яйцата - разбити със захарта и ванилията; меда; мекото масло и настърганата портокалова кора

      И месите, месите :) месите - докато тестото стане едно такова гладко и лъскаво...

      Delete
  16. Здравейте,
    Първо искам да изкажа възхищението от блога Ви! Има много интересни рецепти! Но и снимките и описанията са много добри и няма как да не се мотивираш да приготвиш нещо!
    Та и аз се мотивирах за този козунак, но тестото нещо не ми се получи добре. Правих го на ръка и тестото стана много течно и лепкаво. Използвах значително количество мазнина и брашно при месенето, за да може да се стегне тестото.
    И при правене в хлебопекарна ли се получава така? Полученото тесто би трябвало да е същото когато се прави на ръка.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, съжалявам, че не ви се е получило!! Приготвяла съм рецептата поне 3 пъти (2 поредни години), но само в хлебопекарна и отклоненията в количеството брашно са около 50 гр, както и съм отбелязала в рецептата... Има разлика в последователността при добавяне на продуктите при месене на ръка (описала съм ги в коментарите по-горе), но разликата в количествата не би трябвало да има... Понеже и тази година съм планирала да правя въпросния козунак - ще снимам как точно изглежда тестото, ако това би могло с нещо да помогне...

      Delete

Blogging tips