КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, March 31, 2013

Котлети по милански (ала Миланезе) на фурна / Roasted Pork Cutlets "Alla Milanese"



Идеята за тези удивително вкусни пържолки ми даде моя приятелка, по повод на  ускорените "италиански честоти", на които тия дни трептим всички вкъщи :)
Нейната версия на рецептата адски ми хареса и побързах своевременно да я отрепетирам...

Необходими продукти:

4 бр свински котлети без кост, нарязани на тънко (около 1.5 см)
сол и пипер на вкус
4 с.л. доматена салца (или доматено пюре, леко разредено с доматен сос ;)
4 резенчета моцарела
2-3 с.л. зехтин, плюс няколко капки допълнително - за поръсване
30 г масло
3-4 скилидки чесън, небелен
1 филия сух хляб, за пресни трохи
1-2 щипки сух босилек


Ingredients:

4 boneless pork chops, cut into thin (about 1.5 cm)
salt and pepper to taste
4 tablespoons tomato salsa (or tomato paste diluted with some tomato sauce ;)
4 slices mozzarella
2-3 tablespoons olive oil, plus a few more drops - for sprinkling
30 g butter
3-4 cloves garlic, skinned
1 slice dry bread, for the fresh crumbs 
1-2 pinches of dried basil



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на подходяща тавичка с хартия за печене.
Блендираме 1 филия сух хляб с корите до дребни трохи, изсипваме в плитка чиния и подправяме леко със сол и пипер.
Подправяме котлетите със сол и пипер на вкус.
Сгорещяваме зехтина на средно силен огън и запечатваме пържолките от едната страна за около минута, като междувременно добавяме маслото и скилидките чесън.
Обръщаме котлетите и запечатваме и от другата страна, отново за около минута.
Овалваме един по един в пресните трохи и от двете страни и подреждаме в подготвената предварително тавичка.
Сипваме по 1 с.л. доматена салца (или мааалко повече от 1 ч.л. доматено пюре) върху всеки от котлетите и покриваме с парче моцарела.
Поръсваме със сух босилек и няколко капки зехтин.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурната за 10-12 минути.
Сервираме веднага със запечени пресни картофи с босилек и чесън или свежа зелена салата.


Method:

Preheat the oven to 200C or 180C with a fan.
Line the bottom of a baking pan with paking paper.
Blend 1 slice of dry bread into fine crumbs, transfer the crumbs into a shallow dish and lightly season with salt and pepper.
Season the chops with salt and pepper to taste.
Heat the oil on medium heat and fry the steaks for about a minute, as meanwhile add the butter and garlic cloves.
Flip the chops and fry for another minute.
Roll each of the chops into the fresh crumbs and arrange in the prepared baking pan.
Spoon 1 tablespoon tomato salsa (or a bit more than 1 teaspoon tomato paste) on each of the chops and top with mozzarella.
Sprinkle with dried basil and a few drops of olive oil.
Bake in preheated to 200C or 180C with a fan oven for 10-12 minutes.
Serve immediately with potatoes baked with fresh basil and garlic or with fresh salad on the side.




22 comments:

  1. Това е фантастично, толкова вкусно ми звучи! поздрави и прекрасно утре!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Павлинка!!! Наистина е вкусно и бързо за приготвяне :)

      Delete
  2. И звучи, и изглежда адски вкусно.
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вкусно е, Гери :) потвърждавам!!
      Поздрави!

      Delete
  3. Предложението е невероятно! Много вкусни, сочни пържоли! Допада ми и това, че се пекат.
    Апетитно и красиво поднесено!
    Мина, прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тили, благодаря :)
      Хубав ден от мен!!

      Delete
  4. Аз откога трептя на такива честоти, ама обхвата все още е далеч:):):), Страхотни пържолки, ще взема да си ги направя. Красиви снимки! Хубава нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Кате, у нас голямо трептене пада ;), а пържолките са много вкусни...
      Усмихнат ден ти желая!!

      Delete
  5. Както винаги при теб ухае вкусно,Мина!
    Много апетитно си приготвила и поднесла котлетчетата!
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Мира :) много мило от твоя страна!!
      Усмихнат ден и от мен!

      Delete
  6. Мммм ... Колко вкусноооо!:)
    Хубав ден и хубава седмица!

    ReplyDelete
  7. Разкошни са ! И много сочни !
    Поздрави и хубав април ,Мина !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ивана :) благодаря - хубав и слънчев април и на теб!!!

      Delete
  8. Мина, правя по подобен начин пилешко, само добавям и авокадо. Несъмнено ще опитам и твоята Миланезе рецепта със свинско. Толкова красиво си го поднесла. И ние трептим на италиански честоти и много добре те разбирам мила :))) Прегръдки

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ани, убедена съм, че пиленцето с добавено авокадо ще е много вкусно - ще се възползвам от идеята ти непременно - благодаря!!
      Поздрави и прегръдки :)

      Delete
  9. Невероятни са, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря - много е бързо и лесно!!!
      Хубав ден :)

      Delete
  10. Великолепно ястие и снимки,скъпа!Повече от задължително е да се настроиш на италианка вълна!Поздрави на младежа в това дългоочаквано пътешествие!И не тъжи,със сигурност ще си изкара страхотно и докато се наснимаш на воля,без да те препират,ще се е върнал!Прегръдка за теб и мама! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, мила!! По-скоро репетирам да съм подготвена за след като се завърне младежа :), че там предполагам ще акцентуват на културните, а не на кулинарните ценности - и съм му обещала след пътуването едно пътешествие из вкусовите шедьоври на Италия :))

      Delete
  11. Отново идейно и чудесно предложение от теб! Ще опитам рецептата с удоволствие:)
    Изглежда разкошно:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще се радвам да се хареса :))

      Delete

Blogging tips