ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Monday, February 13, 2017

Страчатела Чийзкейк без печене и Viva la Vita на AVON / No Bake Stracciatella Cheesecake and Viva la Vita by AVON




Вече ми е пролетно!! И празнично...
Утре, нявръх деня на любовта и виното, имаме и годишнина от сватбата ;)
И като погледна през всички тия деветнадесет години назад - си давам сметка, че всеки един ден си е заслужавал!! И е бил по своемо празник - с всички добри, не дотам добри и дори тежки моменти и меланжираните нюанси помежду им...

Затова вероятно и приех кулинарно-ароматното предизивкателство на AVON да пробвам новия им аромат Viva la Vita, зад който стои идеята да се насладим на мига, да живеем сега и да приемаме всеки ден за малък празник, без да чакаме специален повод за това - съвсем по италиански...
... и да споделя за какво типично италианско ястие ме вдъхновява на прима виста :)

Viva La Vita е вдъхновен от жената, която поема контрол, оставя вятърът да отнесе предпазливостта и живее живота за всеки един момент, а ароматната карта на парфюма излъчва чувство на жизненост и свобода на изразяване.

Първоначално обгръща със свеж и жизнерадостен акорд на розов ябълка и пенливи нотки на мандарина и розов грейпфрут.
В сърцето на парфюма, се разгръща разкошното и богата ухание на мимоза, мек полъх на розова магнолия и росни венчелистчета от рози.
На финала ароматът се развива в неустоимо усещане за кадифена прегръдка с дъх на сандалово дърво, ванилия и кашмирено дърво.

Избрах си в негова чест и тройния ни празник утре да приготвя десерт - свеж, с много шоколад, насиден дъх на ванилия и типичен италиански вкус - но като за олекотен пролетен хранителен режим - почти диетичен :)
...  и  с лека романтична закачка - за финален акорд...



Необходими продукти:
за форма с диаметър 18 см (дозата е достатъчна и за 20-22 см форма)

За основата:
120 г фини овесени ядки
1 с.л. какао
1-2 с.л. мед
40 г масло, разтопено
4 г тъмен шоколадов дропс, по избор (или нарязан на дребно тъмен щоколад)
щипка сол

За чийз крема:
500 г маскарпоне
3-4 с.л. мед, или на вкус (може да се замени с кафява захар по избор)
1 с.л. чист екстракт от ванилия 
15 (до 20) г желатин на прах
60 мл студена вода
200 + 60 мл млечна сметана
1-2 с.л. пудра захар (по избор)
160 г тъмен шоколадов дропс (или нарязан на дребно тъмен щоколад)

За декориране:
4-5 с.л. от чийз крема, преди добавянето на шоколада
1 шепа тъмен шоколадов дропс (или нарязан на дребно тъмен щоколад)
1 щепа захарни сърчица



Начин на приготвяне:

Смиламе овесените ядки,какаото и шоколада в блендер.
Добавяме меда и разтопеното масло, блендираме за кратко и разбъркваме до лепкаво тесто.
Поставяме регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто, притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат и равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разбъркваме маскарпонето, меда и ванилията до гладък крем.
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
Разбиваме 200 мл от млечната сметана и 1-2 с.л. пудра захар до меки връхчета.
Кипваме останалите 60 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме да се поохлади.
Добавяме на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване към маскарпоне крема и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме на части разбитата сметана към крема и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре до пухкав крем.
Отделяме 4-5 с.л от крема за декориране, покриоваме със стреч фолио и оставяме в хладилника.
Добавяме към останалия крем шоколадовия дропс и внимателно разбъркваме.
Изсипваме върху охладения блат, заравняваме, покриваме с пластично фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника - или ако ни е спешно :), за 30-40 минути във фризера и след това за поне 2 часа в хладилника.
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга, като прекараме остър и тънък нож между ринга и крема.
Прехвърляме заделения за декориране крем в пош с накрайник тип отворена звезда и декорираме с 4-5 големи и 6-7 по малки розички.
Поръсваме фриволно с шоколадовия чипс и захарните сърчица.
Поднасяме с усмивка и много любов!! :)



И не забравяме да изживяваме всеки ден като празник на живота, наслаждавайки се на всеки един миг...



Viva la Vita!! ;)

8 comments:

  1. Да Ви е честита годишнината, Мина и нека още много такива да посрещате и празнувате!!
    Не мога да не се изкуша да придърпам едно парченце от този ВЕЛИКОЛЕПЕН сладкиш и да се почерпя за Ваше здраве!! Просто е неустоим!!!
    Прегръдки, миличка и незабравими емоции в утрешния ден!!

    ReplyDelete
  2. Здрави и щастливи да сте, Мина! Да се глезите един друг и много да се обичате! Честит празник! Сладкишът е изумителен!

    ReplyDelete
  3. Бъдете здрави и много щастливи, Мина! Прекрасни и споделени моменти! Чуден сладкиш! Прекрасни снимки!

    ReplyDelete
  4. Честита годишнина, Мина! Желая ви много щастие и много обич!
    Прекрасен сладкиш.

    ReplyDelete
  5. Мина,
    сладкишът е достоен за такъв прекрасен празник.Честита годишнина ! Мир, любов и разбирателство и занапред във вашия дом ! Великолепни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  6. Много обичам такива десерти - изумително вкусни и без печене, бърза работа, записвам си го веднага.
    Помня и за празника ви, защото и ние имаме на този ден, малко ви водим по години, но това не е важно.
    Важно е да има любов, с нея трудностите остават зад гърба и лесно се преодоляват, за да дойдат прекрасни моменти, така, както деня следва нощта! Поздрави и още дълги години Любов!

    ReplyDelete
  7. Здравейте, прекрасен чийзкейк! Писах еи коментар на публикацията за бяла шоколадова мус торта с лимончело и ягоди, ако може да ми препоръчате с какво бих могла да заменя алкохола в рецептата. Благодаря ви предварително!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Мисля, че отговорих на въпроса Ви там, но със закъснение, извинявайте!! Шампанското можете да замените с плодов сок, а ликьора (лимончелото) с прясно мляко или млечна сметана.
      успешна и усмихната седмица Ви желая!!

      Delete

Blogging tips