КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, September 6, 2011

Гурме тарт със смокини, бадеми и лавандула / Gourmet Fig, Almond and Lavender Tart




Някак си винаги съм свързвала края на лятото със зрели смокини и дори нямам читаво обяснение за това си усещане :)

И вероятно този сладкиш, по френски интригуващ и пленителен, е своеобразното ми  подсъзнателно сбогуване с лятото, което и 2/3 от годината да траеше :)) пак нямаше да ми е достатъчно, но поне да се подготвим :)) по-така ..."шармантно" за раздялата...


Необходими продукти:


За тестото:

1 ½ чаша брашно
100 г охладено масло, нарязано на кубчета
1/3 чаша пудра захар
1 жълтък
2 с.л. ледено студена вода

За бадемовия  пълнеж:

2 чаши бадеми, бланширани
2 ч.л. мед
1/2 чаша захар
1 ч. л. изсушени цветчета от лавандула
1 голямо яйце
1 / 2 ч. л. бадемов екстракт
700-900 гр  зрели  смокини, нарязани надлъжно на 4 (а ако са от по-едричките – на 8)
2-3 с. л. кафява захар

За гарниране:

2 с. л. мед, леко затоплен до втечняване
изсушени цветчета от лавандула или пресни лавандулови клонки
Ванилов сладолед, по избор




Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме брашното и пудрата захар и добавяме нарязаното на кубчета охладено масло.
Стараейки се да работим максимално бързо, претриваме през пръсти (или намачкваме с вилица) маслото и брашното, докато получим едри трохи..
Добавяме жълтъка и водата и замесваме грубо тесто.
Оформяме на питка, опаковаме в свежо фолио и охлаждаме в хладилника за 30-40 минути.

През фолио или върху набрашнена повърхност, разточваме охладеното тесто на тънка кора, която да покрива дъното и стените на 26-28 см форма за пай.
Намасляваме формата за печене с малко масло, поставяме кората и притискаме да прилепне към дъното и стените на съда.
Набождаме кората равномерно с остра вилица, покриваме със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Междувременно загряваме фурната до 220С или 200С с вентилатор.

Покриваме охладената кора с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипваме отгоре сухи бобови зърна или тежести за печени на пай, за да предотвратим набухването на тестото.
Печем в предварително загрята до до 220С или 200С с вентилатор фурна около 15-20 минути – или докато ръбовете на кората станат леко златисти.
Изваждаме, отстраняваме бобовите зърна и хартията и оставяме да се охлади на решетка.
Редуцираме температурата на фурната до 190С или 170С с вентилатор.

Приготвяме бадемовата паста, като в  кухненски робот или блендер смиламе бадемите и захарта. 


Добавяме меда, лавандулата, яйцето и бадемовия екстракт и пасираме.
Деликатно разстиламе сместа върху изпечената "черупка".
Отгоре подреждаме нарязаните смокини в разминаващи се кръгове.
Поръсваме равномерно с кафявата захар и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна около 30 минути или докато смокините са видимо омекнали и запечени и започват да отделят сок.
Изваждаме от фурната и поръсваме с мед и лавандула.



Изключително богат на вкус и ароматен сладкиш, наситен с усещането за късно лято с :)) френски привкус...

Поднасяме десерта топъл, гарниран с ванилов сладолед, по избор (ние нашия сладолед ;) вече си го бяхме привършили предварително)!


Или охладен - с резенчета пресни смокини ...и силно кафе :))


Смокини, бадеми и лавандула се смесват пленително в това изключително като аромат и текстура сладко изкушение.




1 comment:

  1. It look like good, I feel hungry. Thanks for give sharing this to all together.
    Regards - Blot Tutorial Supporter

    ReplyDelete

Blogging tips