Рецептата за нежния и ефирен бял шоколадов мус, можете да намерите и на страниците на февруарския брой на кулинарното електронно списание SO into FOOD, в което Мария и Гери
са успели умело да съчетаят магията на шоколада и виното :)
Необходими продукти:
за 4 муса
250 г маскарпоне
50 г захар
40 г шампанско (или предпочитано сухо бяло вино)
150 г бял шоколад
200 + 60 мл млечна сметана
5 г желатин на прах + 30 мл студена вода
За декориране:
Листенца свежа мента
Зрънца нар
Стружки бял шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте маскарпонето, захарта и шампанското до гладък крем.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.
На водна баня разтопете белия шоколад.
Кипнете 60 мл от млечната сметана, отстранете от огъня, добавете накиснатия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне.
Добавете млечната сметана с разтопения желатин към шоколада, разбъркайте до гладка смес и оставете да се охлади, но без да стяга.
Добавете на части овкусеното маскарпоне към шоколадовата смес и разбъркайте до гладък и лъскав крем.
Разбийте останалите 200 мл млечна сметана до меки връхчета и постепенно добавете към шоколадовия крем, като разбърквате със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре, до пълното им смесване.
Разсипете муса в чаши и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа.
Пригответе шоколадови стружки, като затоплите леко парче бял шоколад и с белачка за зеленчуци оформите къдрави „стружки“.
Преди да поднесете муса, поръсете с шоколадови стружки и декорирайте с листенца свежа мента и зрънца нар.
Прелестно бяло! Усещане за свежест, страхотен стил и разкош :)
ReplyDeleteБлагодаря, Танче!! И много нежен и приятен на вкус :)
DeleteПрекрасна седмица от мен!!
Ах, че вкусотия! А тези чаши все едно никога не са били докосвани! Кристални :) Не знам как го постигаш, Мина, но е страхотно (на мен никога не ми се получава) :)
ReplyDeleteПоздрави и усмивки! :)
Много нежен мус, представен прекрасно!
ReplyDeleteБлагодаря!! И е много вкусен ;)
DeleteЕдин кадър,обаче какъв-запомнящ се!Страхотен баланс в съчетанието на муса и невероятна нежност при презентацията!Много ми харесва декорацията,зеленкото и червено изпъкват прекрасно на фона на снежнобелия мус!Истински майстор си,мила!
ReplyDeleteРоси, много лек и приятен е на вкус мусът - горещо го препоръчвам не само с шампанско, а и с всяко друго предпочитано светло ликьорче... А като го снимах - ми беше едно такова празнично и "Валентинско" отвътре, което вкъщи автоматично значи и "сватбено" ;)
DeleteПрегръдки, мила!!!
Wow this looks so delicious!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr/