КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, August 27, 2012

Малинов чийзкейк / Raspberry Cheesecake




Има хора, с които сякаш вселената специално се е постарала да ни срещне!! Някакси са ни близки, преди още да сме се виждали очи в очи... И след като вече се срещнем, си даваме сметка колко истинско е било усещането за глобалния вселенски замисъл да пресече пътищата ни :)

За едно такова мое специално приятелче, което "на живо" е още по фино, елегантно, мило и очарователно създание, и за лъчезарната му и красива дъщеря се опитах да приготвя десерт, за който си мислех, че знам, че е сред предпочитаните (но уви не и от девойчето, затова :) на него специално ще му се реванширам по един или друг начин!!).

Та за Малиновия чийзкейк :)

Спрях се на фантастичната рецепта на Ina Garten, която обаче се оказа неприложима 1 към 1 в онзи момент - та му ударих една импровизация - свят да му се завие на човек... Приготвях кейка пак по нощите, добре, че рецептата едва ли не го изисква :)) и разбира се, се оказа, че блажено съм забравила дъното на необходима ми форма в офиса, и вместо прилично висок 20 сантиметров чийз, да се задоволя с по-нисичкото му 25-26 см подобие (но поне имаше в какво да го приготвя),,,

Необходими продукти:

За подложката:
16 бисквитки орео ( с чаени определено би се получило по-добре!!)
80 г масло, разтопено

За пълнежа:
600 г крем сирене
400 г заквасена сметана
200 г захар
4 яйца
2 жълтъка
настърганата кора от 2 лимона
1 1/2 ч.л. чист екстракт от Ванилия (моят беше свършил и ползвах прехчета - по 1 на яйце/жълтък)

За топинга:
600 г малини
2/4 ч сироп Grenadine (или домашен сироп от малини, ягоди,вишни, касис) + 1/4 ч студена вода, разбити
1/4 чаша студена вода
5 г желатин

Начин на приготвяне:

На подложката:
Загряваме предварително фурната на 175 С или 155 С с вентилатор.
Блендираме бисквитките орео.
Добавяме разтопеното масло и блендираме отново, до пълното му усвояване.
Изсипваме в 20-22 см форма с подвижен борд и с притискане оформяме равномерна подложка (кора) по дъното и около 1-2 см от борда.
Печем в предварително загрята фурната на 175 С или 155 С с вентилатор за около 8 минути и оставяме да се охлади напълно.

На пълнежа: 
Увеличаваме фурната na на 230 С или 210 С с вентилатор.
Разбиваме в голяма купа с миксер на средно висока степен крем сиренето, заквасената сметана и захарта за около 5 минути.
Добавяме постепенно яйцата и жълтъците - по 2 наведнъж, и разбъркваме добре.
Добавяме настърганата кора от лимон и ванилията и отново разбъркваме.
Изсипваме сместа върху изстиналата подложка.
Печем в загрятата до 230 С или 210 С с вентилатор фурна за 15 минути.
Намаляваме температурата на фурната на 110 С или 90 С с вентилатор и печем за още 1 час и 15 мин (75 мин).
Изключваме фурната и оставяме вратата й отворена и оставяме чийзкейка да постои във фурната още около 30 минути - кейка няма да е напълно стегнал в центъра, но това не бива да ни притеснява :)
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади на стайна температура от 2 до 3 часа .
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за през нощта (около 8-12 часа).
Освобождаваме чийзкейка от формата, като прекарваме затоплен нож между стените на формата и кейка и го оставяме с все основата на формата в подходящ поднос за сервиране (аз бях покрила основата на формата за печене с хартия за печене, за да не ми се надере при нарязването на чийза).

На Топинга:
Накисваме желатина в 1/4 ч студена вода за около 10 минути.
Почистваме и измиваме малините.
Разтопяваме накиснатия желатин в микровълнова фурна на най-ниска мощност за 5-10 секунди, като внимаваме да не кипне, или на водна баня.
Смесваме разтопения желатин със сиропа и разбъркваме добре.
В купа изсипваме малините и желатиновия сироп и внимателно се стараем да покрием малинките със сиропа.
Подреждаме върху чийзкейка и съхраняваме в хладилник до сервиране.



Това е вторият печен чийзкек, който приготвям през живота си :))) първият не стигна до снимки, но определено ще повторя рецептата, било то с пресни или замразени малини :)

А тези прекрасни и невероятно вкусни бисквитки с парченца шоколад в очарователната кошничка са ни подарък :)) завиждате ли ми вече?! И би трябвало, защото са невероятно вкусни!!!

Детенце заяви категорично, че по-готини домашни кукита не е опитвало, но то и без друго си е запален фен на кулинарните еликсири!!!


Роси, благодаря ти и тук, скъпа моя - че те има :) и че си ми такова сладко приятелче!!!


P.S. За рецептата на кукитата :) ще чакаме Роси да подскаже, че да си ги забъркаме и у нас :))





31 comments:

  1. Прекрасни! И кейкът , и бисквитките:)

    ReplyDelete
  2. Росито си заслужава всяка малинка и трохичка от прекрасния десерт!
    Поздравления за прекрасния чийзкейк и разкошния снимков материал!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Милена!! Слънчице лъчезарно е Роси!! Дано да й е харесал чийзът :) нейните кукита бяха БОЖЕСТВЕНИ!!!

      Delete
  3. Страхотни са и чийз-кейкът и кукитата, а двете им майсторки заслужават само адмирации!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, благодаря!!! Дано не съм разочаровала Роси :)

      Delete
  4. А аз още не мога да се реша да правя чийзкейк с печене. Мина, голяма си подстрекателка :) Изглежда чудесно, много апетитен и :)) много плодов!
    И бисквитките са чудни, да се надяваме Роси да прескочи някоя от кайсиените чернови и да ни зарадва скоро с тях. Не се и съмнявам, че са вкусни, хем от Роси, хем с шоколад :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пепи, запрятай ръкави и пробвай :) няма нищо сложно!!! Аз не приготвям у нас печен, защото младежът предпочита суров, но като видя снимките на този ;) заяви, че би го пробвал ако пак направя...
      А рецептата за бисквитките на Роси я чакаме с нетърпение - уникални са!!!

      Delete
  5. Мина, чийзкейка с печене е един фантастичен десерт!
    Не знам защо има страх от този начин на приготвяне :)
    Твоят е божествен!
    Хареса ми сиропа от нар, но точно такъв не съм виждала :)
    И "кукитата" си ги бива!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  6. Благодаря, Дани!!! У нас не го приготвяме не от страх :), а защото детенце е фен на парфетата... А сиропът е фантастичен - подарък ми е от две приятелки, та не знам от къде е...

    ReplyDelete
  7. Мина,не съм опитвала чийзкейк с печене,но този изглежда страхотно,с тези малинки отгоре мммм!
    кукитата са супер,вече съжалявам ,че съм далече от този прекрасен Елексир !!!
    хубава нова седмица
    поздрави

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!!! Първият чйиз с печене, който приготвях, беше с лимони и се получи супер вкусен :) но не стигна до публикация :))
      А на Еликсирчето бисквитките са супер!!!

      Delete
  8. Правих подобен, пак с малини, беше много вкусен;)
    Твоите приятелчета със сигурност са си облизали пръстите;)
    А за кукитата-освен и аз да чакам Роси да подскаже;)
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мъхче, благодаря ти!!!Малинките много подхождат на тоя тип десерти :), а кукитата ще ги чакаме заедно :))

      Delete
  9. Мина,просълзи ме,честно!!!!
    Много мило ми стана,че даде писмено изражение на мислите,които абсолютно чувствам и аз от тази наша среща и мога само да кажа,че съжалявам,че ни делят 500 км.,защото си страхотна,мила,сърдечна и предана приятелка и на "яве" !Вече ми липсваш,и не само ти....специални поздрави и прегръдки на мама!!На момчето ти също!
    Изключително се радвам,че бисквитките са се харесали и най-вече на младежа,защото бяха специално за него!Не знаех дали обича кокос,защото има в тях,та преди да ги направя идвах в блога ти да видя правила ли си нещо с него и открих,че си!
    Рецептата им правилно предполага Пепи,е в черновите,защото тези бисквитки направих у нас преди тези,които донесох,и понеже много ги харесахме реших,че това ще бъде пълнежа на кошничката :).
    И накрая нека кажа за чийза като най-достоверен свидетел на всичките му забележителни качества,че е невероятен и точно по мой вкус!Много фина текстура,изпечен точно колкото е нужно,а малините го допълваха перфектно!За твое успокоение питах госпожицата и насаме хареса ли й и отговорът беше-Да!Тя по принцип не обича печен чийз,но твоят много й хареса,а предполагам,че и гренадинът е допринесъл много,защото отдавна ме врънка да й взема,но не знам от къде.
    И за де стане поста ми по-дълъг от публикацията ще кажа накрая,че съм изключително благодарна за цялото отделено внимание към мен и дъщеря ми и че съм много щастлива,че успяхме да се видим най-накрая и си допаднахме толкова много!
    Дани каза-искам и моята баба да е такава "готина" като на Мина майка й! :)
    Много ни беше хубаво с вас,благодаря ти,слънце!И...до нови срещи...този път при нас!
    Прегръщам те много силно!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сега пък ти ме просълзи, слънчице!!! Караш ме да се червя до уши от безкрайно милите ти ласкави думи за мен и за майка ми!!! Тя беше изумена и очарована, че се познаваме от "интернет" ;), а така сме си били говорели, все едно се знаем от деца :))! Дано и на вас да ви е било така приятно, както и на нас!!! Безкрайно съм щастлива, че най-после успяхме да се видим, мила - и вече ни липсвате и вие!!! Не бях многословна този път в публикацията си, защото с думи ми е трудно да опиша емоциите си от срещата ни :), но пък разказвах в най-подробни детайли на детенце... Младежът беше безкрайно разочарован, че не успя да се запознае и с теб, и с девойката :)), та специално му обещах да ги запознаем скоро :)!! Специални благодарности и от него за бисквитките - уникални са и кокосът беше отбелязан с адмирации от негова страна!!! С нетърпение чакаме да споделиш рецептата :))
      А с още по-голямо нетърпение - да си видим отново!!!
      Хиляди прегръдки и целувки, мила и специални поздрави на детенцето ти и татко му!!!!

      Delete
  10. Исках да напиша "И за де НЕ стане поста ми по-дълъг от публикацията...." :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) с трепет и неописуемо удоволствие изчетох поста ти, мила :)) и така ми се прииска да сте пак тук!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Delete
  11. Искрено се радвам и на творенията и на двете ви, и на дружбата ви. Чаках този пост, тъй като Роси сподели с мен за тази "среща с Мина от София", пишейки си с нея за неосъществената ни среща лятото на Варна, а оказа се - и тук, в София. Още повече сега ще съжалявам за това неосъществяване. Тъй или иначе от Роси разбрах коя е "Мина от София", да посещавала съм блога, намирала съм чудесни неща, но не знаех кой се крие зад него. Е, Мина сега ще наминавам тук, с още по-голямо удоволствие:)

    ReplyDelete
  12. Te ha quedado muy hermoso y seguro delicioso un cheesecake de espectáculo,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  13. Страхотно интро, невероятен десерт и вълнуваща история! Сърдечни поздрави и прекрасна вечер! :)

    ReplyDelete
  14. Блаженство е да си похапваш този десерт с дъх на малини....и в компанията на две приятни дами с още по-приятни блогове.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  15. Истинска божествена наслада! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева :) дано да се е харесал и на "виновничката" да се реша да забъркам печен чийзкейк :)

      Delete
  16. Вие сте невероятни! Уважавам ви много и двете и приятелството ви е нещо наистина прекрасно! Пожелавам ви да го съхраните все така и да имате още много срещи! Страхотни кукита и подаръчето от Роси - да ти е честито и със здраве да си го ползвате и пълните все с вкусни бисквитки и бонбончета!:) Упс, чийзкейка е неустоим - малинова прелест!

    ReplyDelete
  17. Мале, какъв чийзкейк! Направо запреглъщах пред монитора.
    Чудесен е!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз май изпуснах малините :) да го пробвам отново, но непременно ще повторим през зимата със замразени...

      Delete

Blogging tips