КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, July 13, 2015

Перфектният чийзкейк без печене :) със сладко от вишни / No Bake Morello Cherry Cheesecake



Още щом прочетох коментара на Гери за сладкото от вишни на мама, ми беше ясно, че на този чийзкейк няма да му се размине...  И добре че не му се размина! Пристрастяващо вкусен е :)


Необходими продукти:

За основата:
200 г бисквити с масло (или чаени)
80-100 г разтопено масло

За пълнежа:
400 г крем сирене (ползвала съм крем сиренето на Лидл - Класик, от 200 г)
400 г заквасена сметана (на Данон)
200 г захар
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон

20 г желатин на прах (2 пакетчета), или около 4 ч.л. агар-агар (ако предпочитате растителен желиращ агент)
60-80 мл студена вода

400 г млечна сметана (Pilos на Лидл)

За гарниране:
300-350 г домашно сладко от вишни


Начин на приготвяне:

Покриваме дъното на 22 см форма за торта с подвижен борд с хартия за печене.
Смиламе в блендер бисквитите до ситни трохи, добавяме разтопеното масло и размесваме до получаването на хомогенна маса.
Изсипваме в приготвената форма, притискаме (ползвам дъното на дозиращата лъжица от кафе машината) до оформянето на плътен блат, покриваме с фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвим пълнежа.
Накисваме в студената вода желатина за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, захарта, ванилията и лимоновия сок до гладък крем.
Разтваряме желатина на водна баня и добавяме на тъъъничка струйка към чийз крема, като не преставаме да разбиваме с миксера.
В отделна купа разбиваме с миксера на висока скорост сметаната до меки върхове и добавяме постепенно към чийз крема.
Изсипваме готовия крем върху охладената подложка, покриваме с фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника (или 30-40 минути във фризера) да стегне.
На водна баня леко загряваме сладкото от вишни, за да се отпусне, ако е необходимо - охлаждаме до стана температура, нанасяме равномерно върху стегналия чийзкейк и връщаме обратно в хладилника за около час (или около 20 минути във фризера), за да стегне и сладкото от вишни.
Преди да освободим готовия чийзкейк от формата, прекарваме остър нож между кейка и стената на формата и освобождаваме от ринга.
Прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния и съхраняваме в хладилника.
Поднасяме охладен.


Невероятно фин и пухкав като текстура, лек на вкус - с освежаващо киселееща нотка от вишните - и неустоимо вкусен!!!


Вкъщи категорично беше обявен за "Перфектния чийзкейк!" от главния дегустатор, който като човек, недолюбващ смесването на вкусове, дори не е запален фен на чийзовете във всевъзможните им форми  ;)

33 comments:

  1. Леле, ами аз като един не запален, ами изгорял вече техен фен... Какво да правя сега?!
    Направо си глътнах езика... Мина, вълшебен е!
    И на мен ми се върти идея за такъв без печене, ама ще гледам да изтърпя още няколко дни, че да му се порадваме повече хора. Прекрасен е твоят, наистина се е получил перфектно!
    Да ви е много сладко вкъщи! Аз и със снимки се нахраних, голяма красота. :)
    Усмихнат и спорен ден, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, абсолютно виновна си за направата и унищожаването на този чийзкейк, мила :), откакто ми подхвърли идеята - все търсех да открадна малко време и да приготвя нещо чийзкейкесто със сладко от вишни... Но съм ти и адски благодарна, че голяма вкусотия излезе!!
      На вид е далече от приличен даже, че го правих по бързата процедура (във фризера) и снимах набегом, но виж на вкус се получи абсолютно прекрасен - поне според нас.
      Прекрасна нова седмица ти желая!! :)

      Delete
    2. Мина, нямам никава заслуга, изцяло си е твое творение този красавец. ;)
      Браво, наистина! :)

      Delete
    3. А, имаш, Гери :), имаш!!! Посмъртно нямаше да се сетя да мацна това сладко върху чийз, ако не беше споменала, но идеята ти така ми допадна, че мира не ми даде, докато не я реализирах :))

      Delete
  2. Абсолютно съм съгласна, Мина. Това е един перфектен чийзкейк! Много, много примамливо изглежда. Браво!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Йоли!! На вид, да си го каем честно си е направо неугледен :), но на вкус е наистина, ако не съвършен, то съвсем близо до съвършенството :)
      Усмихната седмица от мен!!

      Delete
  3. Страхотен е, Мина! Изглежда толкова изкушаващо... Снимките също са перфектни!
    Поздрави и успешна седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Светлана, благодаря сърдечно :)
      Поздрави и от мен и прекрасна седмица!!

      Delete
  4. Много е очарователен, Мина! Самото съвършенство!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Габи, благодаря!! На вкус поне (за вид и през ум не ми минава) наистина е близо до абсолютното съвършенство - според експертите вкъщи, де ;)
      Поздрави и от мен!!

      Delete
  5. Гарантирано перфектен е,Мина!Точно в същия състав бе и моя,скоро ще го покажа,но аз сложих само 1 пакетче желатин и бе повече кремест и не така стабилен.Твоят е перфектен не само на вкус,но и на визия-невероятен и умопомрачителен на квадрат!Пък щом е и с онова божествено сладко на мама Дими,спор няма-това е чийз за милиони!
    Голяма прегръдка от мен за всички у дома,а аз отивам да скролна снимките още веднъж-заслужават го!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! И едва ли е случаен изборът на състав на чийзовете ни - нали знаеш - "великите умове мислят еднакво" ;)
      Аз съм си взела и агар-агар да го пробвам вместо желатина, но нещо пак бързах и се отвях, и забравих, и остана за следващия път, та пробвам ли го, непременно ще споделя... Но сладкото на мама наистина перфектно му "лепна" :)
      Поздрави, прегръдки и целувки и от нас, мила и спорна и усмихната седмица ви желая!!!

      Delete
  6. Перфектен е отвсякъде- визия, вкус- много ми харесва, Мина! Обожавам сладко от вишни!
    Хубава нова седмица и много усмивки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, бети!!! И у нас сладкото от вишни е супер любимо :)
      прекраснанова седмица и на теб!!!

      Delete
  7. И аз го правя така чийзкейка и е абсолютен фаворит. Понякога запичам блата за повече хрупкавост. С това сладко обаче е неустоим!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз май само на печени чийзое запичам блатовете, но идеята за повече хрупкавост много ми допада и вероятно следващия път ще се възползвам от идеята :) А сладкото наистина страхотно прилегна на рецептата...
      Поздрави и прекрасен ден от мен!!

      Delete
  8. Здравейте ,може ли да посочите каква марка крем сирене и заквасена сметана сте използвали,Благодаря

    ReplyDelete
    Replies
    1. Готово :), добавих го като пояснение към рецептата, че не открих читави снимки.
      Крем сирене напоследък ползвам Класик на Лидл от 200 г, млечна сметана - Pilos на Лидл, а заквасена сметана ползвам обикновено на Данон...

      Delete
  9. Рецептата е супер,но защо желатина ми стана на бучки?Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вероятно сместа с крем сиренето и заквасената сметана е била по-студена и желатинът е станал на бучки от прекомерната разлика в температурата...

      Delete
  10. Сиренето и сметаната извадих от хладилника,а желатина разтворих на водна баня.Как трябва да го направя,бихте ли ми обяснили,тъй като за пръв път работя с желатин!Иначе се получи страхотно и така го харесаха децата,а това е най-важно в моя случай. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вероятно трябва да го добавя към описанието на рецептата - благодаря ви, че ми обърнахте внимание! :)
      Та без да съм професионалист и без претенции за експертно мнение - ако продуктите са на стайна температура или охладите до стайна температура разтопения вече желатин, преди да го добавите към сместа - не би трябвало да възниква проблема с бучиците.
      Радвам се, че децата са го харесали!! - те са най-експертното жури :)

      Delete
  11. А без желатин дали ще се получи?

    ReplyDelete
  12. Според мен и на външен вид се е получил идеален! Обожавам чийзкейк, рецептата е отлична.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :), много бърза и лесна е реептата...

      Delete
  13. Изпробвах рецептата! Невероятен стана. Само да вмъкна, че следващия път ще сложа 400гр бисквити, т.к. домочадието обича по-дебел блат. Адмирации за рецептата! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ели!! И едно от най-хубавото на домашно приготвените сладкиши е :) че можем да си ги модифицираме на воля, както на нас ни харесва - сигурна съм, че и с повечко бисквити ще е чуден!!
      Поздрави :)

      Delete
  14. Здравейте! Искам да ви попитам, възможна ли е замяна на желатина с агар-агар и какво трябва да е неговото количество, ако може да се използва? Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, спокойно можете да замените желатина с агар-агар, като за 250 мл/г продукт използвате 1 ч.л. агар-агар на прах (или малко повече за цитрусови смеси), приготвен според инструкциите на опаковката, или като го накиснете във вода (плодов сок) и след това обаче оставите да къкри 5 минути, като разбърквате до пълното му разтваряне и сместа, към която го добавяте не бива да е студена :)
      Поздрави!!

      Delete
  15. А защо се слага хартия за печене на дъното на формата?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз слаган хартия за печене, че ми е по-лесно да го прехвърля в тортена чиния и за да не си наранявам дъното на формата, ако режа директно :)

      Delete
  16. Здравейте!
    Искам да изкажа искрената си радост и силна гордост от себе си! Аз, жената с две леви ръце, за която кухнята е онази страшна стая в нас, се реших да опитам да сготвя чийзкейка (не за друго, ами защото Лидъл е под прозореца ми, а в нас прелива от сладко от баба) и резултатът е - "Мила, ще направиш ли още един?" :))))))

    ReplyDelete
  17. Искам да питам как разтваряме желатина точно ако може да кажете

    ReplyDelete

Blogging tips