AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, February 6, 2016

Домашна сланина с подправки / Homemade Spiced Bacon



Гост шеф - мама :)

Покрай избуялото напоследък любопитство на младежа да пробва изцяло домашно отгледана и приготвена храна, се стигна и до въпросната сланина - изцяло домашно отгледана и подарена му в суров вид за Коледа и специално приготвена от мама - по изпитаната домашна рецепта на леля ми :)

Необходими продукти:

За осоляване:
3 кг прясна домашна сланина
3 л студена вода
морска сол - докато върхът с размер на 5 ст  на потопено в разтвора яйце изплува (мама е пропуснала да измери точното количество на солта, че не е очаквала да искам да споделям рецептата ;)

За овалване:
20 г прясно смлян черен пипер
20 г прясно смлян кимион
40-60 г сладък червен пипер
30 г сминдух, смлян



Начин на приготвяне:

Нарязваме сланината на парчета, според предпочитанията си и съда, в който ще се осолява.
В дълбок съд разтваряме в 3 л студена вода морска сол, докато върхът с размера на 5 ст на потопено в разтвора яйце изплува.
Подреждаме парчетата сланина в подходящ съд и поливаме със соления разтвор.
Притискаме с подходяща тежест, покриваме и оставяме сланината да се осолява 22 (двадесет и два) дни - по този начин поемала точно необходимото й количество сол.
След 22 дни изваждаме сланината от соления разтвори отцеждаме добре върху кухненска хартия или памучна кърпа.
В плитък и широк съд смесваме сухите подправки, овалваме добре всяко от парчетата и завиваме стегнато в стреч фолио.
Оставяме за 24 часа в хладилника, след което прехвърляме и съхраняваме във фризера.
Прехвърляме в хладилника поне 6-8 часа преди консумация.
Режем на тъъънички парченца :)


Приготвена така, сланината не е солена и е невероятно крехка, ароматна и вкусна!!
Идеална за приготвяне на ;) рустик сандвичи, в комбинация с домашно приготвен хляб - съвсем като при баба на село...


7 comments:

  1. Едно тъъъничко парченце на една препечена филийка от домашно хлебче...
    Наистина изглежда много крехка и вкусна!
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!!! Тъъъничко парченце - специално за теб :)
      Поздрави и от мен!!

      Delete
  2. Аха, точно като при баба! :)
    Страхотна сланинка, Мина! Браво!
    Ние слагаме в "панировката" и счукан синап. Едно парченце бих си резнала и аз върху филийка черен хляб.
    Поздрави и хубава неделя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ирме!! Хубавото на домашните рецепти е, че носят на всякакви добавки, според вкусовите предпочитания - сигурна съм и със синап е супер :)
      Хубава седмица ти желая!!!

      Delete
  3. Хи-хи, отваряйки блога ти, Мина се изненадах от тази рецепта.
    Повечето ти предложения са изискани, което ми е създало и аналогичното впечатление за самата теб.
    Е, в крайна сметка всички си похапваме и приготвяме и такива простички, бабини нещица, прав е младежа да се насочи към домашните продукти.
    Моята майка прави точно така сланината, дори това със стотинката е точно по-същия начин обяснено. Така прави и саламура за домашно сирене.
    Разликата е единствено в това, че според мама след като сланината си е поела сол, колкото и е необходимо - тя не поема повече и така си я държат цяла зима в тази саламура, дори и лятото си откарва, на студено в мазето, но да е под водата, да не се подава отгоре. Притискат я с камък.
    Благодаря че ме подсети да си овалям и аз едно парче в подправки:)
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, разсмя ме от сърце :), че какво по-изискано от ;) рустик гурме сандвич с домашна сланинка, пък била тя и под името бекон или панчета??! Иначе аз съм си дете селянче и простичките гозби са ми в кръвта :))
      А това за поемането на солта и мама го твърди, ама си нямаме такова дълбоко хладничко мазе - та във фризера :)
      Хубава и усмихната седмица и на теб!!

      Delete
    2. Селянче, селянче, ама с изискан вкус, направо май със синя кръв:)
      Права си, че простичките гозби имат особен чар! Поздрави!

      Delete

Blogging tips