Крехко и ароматно патешко магре е едно от двете предложения, с които скромно присъствам на страниците на вторият брой на първото кулинарно електронно списание SO into FOOD, посветен на виното и шоколада :)
Благодаря отново на очарователния му екип за милата покана и за възможността да бъда част от стилното им, красиво и изпълнено с вкусни рецепти и интересни материали списание!! Успех, момичета!! :) <3
Необходими продукти:
за 2 порции
2 бр патешки гърди с кожата
1 ч.л. сечуански пипер (или прясно смлян черен пипер), или на вкус
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
За пюрето от ябълки:
60 г масло
2 кисели ябълки, обелени, почистени и нарязани на тънко
100 мл Шардоне
3 с.л. желе от дюли
За соса:
100 мл прясно изцеден сок от грейпфрут
60 мл Шардоне
1 ч.л. настъргана кора от портокал
щипка свеж розмарин, ситно нарязан
45 г масло
сол и пипер на вкус
За гарниране, по избор:
листенца свежа градинска салата (валерианела)
зрънца нар
сол, зехтин и прясно изцеден лимонов сок, на вкус
Начин на приготвяне:
На ябълковото пюре:
Разтопете маслото в тиган на средно-висока температура, добавете ябълките, виното и желето и задушете, докато ябълките омекнат - около 5 минути, като разбърквате често.
Прехвърлете в блендер, пюрирайте до гладка смес и оставете настрани при стайна температура.
На патешките гърди:
Загрейте фурната на 200С.
Поръсете патешките гърди със солта и сечуанския пипер и втрийте.
Поставете гърдите с кожата надолу в сух (без мазнина) и студен тиган - от постепенното загряване кожата се отпуска и позволява по-лесното отделяне на мазнината, докато в горещ тиган кожата се запечатва и мазнината си остава вътре) и оставете на средно силен огън за около 5 минути, или докато кожата стане хрупкава.
Обърнете гърдите и запечатайте за около 2 минути.
Обърнете отново с кожата надолу и прехвърлете с тигана* в предварително загрята до 200С фурна за 6 до 8 минути.
*Ако тиганът е с пластмасова или дървена дръжка и на може да се ползва във фурна, прехвърлете гърдите в тавичка, предварително загрята във фурната, а не студена.
Извадете готовото магре от фурната и оставете върху кухненска дъска да отпочине за няколко минути, преди да го нарежете,
На соса:
Отлейте излишните мазнина от печенето, като оставите само един тънък слой в тигана и запазете 3 с. л. от мазнината, за да добавите по-късно към редукцията.
Деглазирайте тигана със сока от грейпфрут на средно-висока температура, като остъргвате с дървена лъжица.
Редуцирайте наполовина, около 2 минути - и добавете Шардонето, настърганата портокалова кора, розмарина и 3 с.л. заделена мазнина от печенето и оставете да къкри за 1 минута.
Добавете маслото, отстранете от котлона и разбъркайте до хомогенна смес.
Подправете на вкус със сол и пипер.
Нарежете отпочиналото магре под ъгъл на средно тънки парчета и поднесете с ябълковото пюре, редукцията от Шардоне и грейпфрут и със свежа градинска салата и зрънца нар, леко овкусени със сол, лимон и зехтин.
Страхотна рецепта и снимки, много апетино изглежда! (:
ReplyDeleteБлагодаря!! По снимките имам още мноооого да работя, но рецептата откровено е супер :)
DeleteМного добре, браво!
ReplyDeleteЧудесна рецепта, Мина!
ReplyDeleteБлагодаря, Дани!!
DeleteИстинско гурме,скъпа!Съчетанието от шардоне,ябълки и цитруси сигурно е великолепно,а пък снимките както винаги са забележителни,всяко листенце си е на мястото по най-прецизен начин!Честита покана и представяне,рецептата е точно като за специален празник!Много прегръдки от мен,другарче мило!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Роси!! Рецептата определено се нарежда сред любимите ни, а пюрето е абсолютно уникално :)
DeleteПрегръдки и целувки и за теб, мила!!
Който си го може, си го може! Това е то, невероятно е!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли - поласкана съм!!! Има си кусурите магрето ми, но пък така имам стимул да опитвам пак и пак ;)
Delete