КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, July 2, 2012

Торта с Ирландско кафе и диви рози / Irish Coffee Cake with Wild Roses



Дано не съм ви дотегнала тотално с тия захарни дантели :)), но на мен самата не ми остава време да им се нарадвам, та няма как да не споделям спорадичните си изблици на възторг и с вас....

Въпросната торта беше замислена като нещо съвсем различно, но в процес на приготвяне претърпя (май и тя като доста от нещата, които приготвям) поредица метаморфози ;)


Необходими продукти:

За блатовете:
7 големи или 8 малки яйца
300 г (около 1 1/2 ч.ч.) захар
есенция кафе
180 г (около 1 1/2 ч.ч.) брашно
15 г (11/2 пакетче) бакпулвер

За крема:
500 г маскарпоне
2 ч.л. нес кафе (или предпочитано инстантно кафе)
2 ч.л. кафява захар
30 до 50 мл. студена вода
40 мл. Бейлис
400 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
100 г бял шоколадов чипс


За сиропиране на блатовете:
100 мл силно силно еспресо
50 мл Ирландско уиски
50 мл Бейлис
2 с.л. бита сметана


За покриване на тортата:
500 г Фондан RegalIce - Бял шоколад
"златисти" захарни дантели SugarVeil, оцветени при приготвянето с гел боя на AmeriColor - Злато и покрити със златиста боя на прах
маслен крем, за измазване на тортата (аз ползвах от крема за пълнежа, защото ми се искаше да пробвам да "шокирам" тортата, ама без съвсем да разуча технологията - та пълната катастрофа беше ;) на косъм)
листенца и цвят от бяла дива роза (или каквато ни се намира) - най-добре домашна - градинска и нетретирана с препарати
златиста боя на прах , за блясък на розовите листенца



Начин на приготвяне:

На дантелите:
Приготвяме си няколко дни напред захарните дантели, като към количеството SugarVeil айсинг добавяме няколко капки златна боя и си действаме, както си му е редът, като след отлепване на дантелите от подложката ги "дъстваме" със златиста боя на прах, и съхраняваме в плътно запечатан целофанен плик.

На блатовете:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на3 бр 22 см. форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме добре стените и дъното (или печем блатовете последователно).
Пресяваме заедно брашното и бакпулвера и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна степен яйцата на пяна за около 3-4 минути.
Добавяме захарта постепенно и разбиваме на максимална степен до пухкав крем за около 5-8 минути.
Добавяме есенцията.
Прибавяме на етапи брашното и бакпулвера и разбъркваме с миксер на средна скорост до хомогенна смес.
Разделяме тестото на 3 равни!!! части и изипваме в предварително подготвените форми.
Печем в предварително загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво - забодена в центъра на блата клечка трябва да излиза суха - като през първите 20 минути не отваряме фурната.
Изваждаме готовите блатове и оставяме да се охладят, както са във формите, около 3-5 минути върху решетка, след което освобождаваме от формите и оставяме да изстинат напълно върху решетка.

На крема:
Разбиваме с миксер за кафе (или бъркаме като едно време :) с лъжица) нес кафето, кафявата захар и студената вода на гъста пяна
Прибавяме постепенно към маскарпонето, разбъркваме непрекъснато с миксер на ниска степен, до хомогенна смес.
Прибавяме Бейлиса и разбъркваме отново.
Разбиваме сметаната и пудрата захар до "остри връхчета" и поетапно прибавяме към маскарпонето с кафе, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица до пълното им смесване.

Сглобяване и покриване на тортата:
Измиваме и подсушаваме върху кърпа розовите венчелистчета и цветчета.
Поставяме първия напълно изстинал блат върху леко "мацната" с крем тортена чиния или подходящ поднос и сиропираме с 1/3 от Ирландското кафе.
Разстиламе около 1/4 от крема и поръсваме с половината от шоколадовия чипс.
Похлупваме с втория блат и повтаряме процедурата със сиропирането, крема и чипса.
Покриваме с третия блат, като оставяме дъното му от горната страна на тортата.
Измазваме тортата с останалата 1/2 част от крема (или си я измазваме с класическия маслен крем - за по-сигурно).
Покриваме с подходяща купа и оставяме във :)) фризера да се "шокира" моля, разбиращите и знаещите да не се шокиратдокато подготвяме фондана за покриването й.
Размесваме фондана върху леко поръсена с царевично нишесте работна повърхност и разточваме на тънък слой - около 0.3 до 0.5 см.
Покриваме "шокираната" торта и изглаждаме фондана с шпатула.
Покриваме борда на тортата със захарните дантели, като напасваме внимателно парчетата - да не се разминават шарките, и притискаме леко към свежо положения фондан - можем да фиксираме краищата им със сладкарско лепило, ;) ако ни се намира, че да не отзяват впоследствие като моите...
"Дъстваме" розовите венчелистчета и цветчета с помощта на четка със златиста боя на прах и аранжираме върху тортата.

И сме готови :)


Съхраняваме в хладилник до поднасянето или подаряването й :)


36 comments:

  1. Боже, Боже...какви дантели си направила бе момиче?И на кого ще му омръзне да гледа красивото?
    Много нежна торта!
    Браво!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря за окуражителните думи и похвали!!! :)

      Delete
  2. Какъв чудесен вкус ще има тази торта, като съдя по продуктите! А за визията просто нямам думи! Много обичам ретро стил, а тук е съчетан с романтика, елегантност и много стил в подбора на цветовете. Резултата е прекрасен!
    Сърдечен поздрав и пожелание за шарени летни дни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Лети!!! Първоначалната идея за тортата беше коренно различна, но нали знаеш какви капризни създания умеят да бъдат понякога тортите ;) и как държат да изглеждат по техен си начин...

      Прекрасно лято ти желая и аз!!!

      Delete
  3. Such a beauty! I know this must taste as delicious as it looks!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank for stopping by Lizzy!!! Your compliments are highly appreciated :)

      Delete
  4. Мина, няма скоро да ни омръзнат тези прекрасни дантели!
    А тортата като вкус е страхотна!
    Много ще ни разглезиш с тази чудесна визия!
    Прегръдка и хубав вторник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, сърдечно благодаря!!! Невероятна си, както винаги :)!!!

      Прекрасен остатък от седмицата ти желая :)

      Delete
  5. Дантелите изобщо няма да ни омръзнат, прави си ги и не му мисли! А тортата ще да е адски вкусна!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Зори :)!!! Признавам си, че не мога да им се наситя на дантелите и сигурно ще има да ви досааааждам с тях (виновен!!) :))

      Delete
  6. Съвършена е тортата, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря ти!!! Комплиментът ти много ме радва :)

      Прекрасна вечер от мен!!

      Delete
  7. Такава красота, не може да дотегне!

    ReplyDelete
  8. Мина как ще ни си додяла с тези красоти .Винаги ми е приятно когато съм при теб и се наслаждавам искрено на красотите които твориш.
    Браво!
    Сърдечни прегръдки мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравче, благодаря ти, мила!!! Винаги имаш добра дума за всеки - уникална си!!
      Сърдечни прегръдки и от мен :)

      Delete
  9. Ела да ми "дотегнеш" с тези дантели, приготвяйки ми ги вкъщи...:)
    Много нежно изглежда тортата, прегърната от това фино "бижу".
    Лошото е, че с украсите съм скарана, ама какво пък, нали ти ще ми ги правиш ;)))

    Усмихната вечер :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ееее, Инче - супер си с украсите :) недей да си скромна, след като си така талантлива!!! И ти благодаря за комплиментите :)

      Прекрасна вечер и на теб!!

      Delete
  10. Мина, няма шанс да ми писне от тези дантели. Толкова са красиви! А тортата... тортата е страхотна!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Зори!! Но наистина не ми се иска да дотягам с дантелките, въпреки че още са ми супер тръпка :)

      Delete
  11. Красотата не омръзва!Съвършена е!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Таня, благодаря!! Много мило :)

      Delete
  12. Възхищавам се на хората, които могат да плетат, но пък това вече е върха! Честно ти казвам винаги си мисля първоначално, че са истински... Невероятен талант си! Браво! И венчелистчетата - много нежни.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Кате!! Много се лаская от думите ти, но приготвянето на дантелите няма нищо общо с таланта :) измислили са го лесно и просто хората - бъркаш, мажеш, чакаш да изсъхне и отлепяш :))... Виж за венчелистчетата си беше 200 % импровизация по неволя!

      Delete
  13. Много идейно!
    МИНА, има да ни изкушаваш сега с тези дантели!
    Направила си много вкусна и стилна торта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бети, благодаря ти - адски ме ласкаеш!! Но определено ще се изпълнява вкъщи рецептата на бис ;)

      Delete
  14. Аааа,няма парченце,значи е била подарена....блазе на получателя,толкова изискана и невероятно ефектна торта,скъпа!Както и предишната,с тази дантела създаваш уникална красота и има някакъв много нежен финес-деликатно,ненатрапчиво,стилно,ефирно!
    Много си се постарала,наистина,комплименти!
    Прегръщам те!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, благодаря ти слънчице!! Прораснаха ми ушетата от ласкавите ти комплименти за тортата :))и наистина големи промени я споходиха, позна мила...

      Прегръдки и от мен и прекрасна вечер!!!

      Delete
  15. Мина, тортата е фантастична. Така харесвам елегантни и без излишества торти като твоята. Все още не се престрашавам да се пробвам. Остава ми само да се наслаждавам на публикации като тази.
    Прекрасно е!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!!! Не знам какво има да се престрашаваш :)) цяла се сутрин се разхождам из коридорите на кулата ти :) и не мога да се нагледам на чудесиите, които си ни представила!!

      Прекрасен ден ти желая!!!

      Delete
  16. Пак си ни поднесла произведение на изкуството, Ваня, а само при мисълта за крем с дъх на кафе, ммм...поздрави и пожелания за прохладни дни!

    ReplyDelete
  17. Прекрасна е, изключително красиво изпипана! А вкусът съм сигурна, че е божествен! Хубав уикенд! :)

    ReplyDelete
  18. Много красива и нежна торта, само като я видях и денят ми стана по-хубав. Поздравления. rosbarbaros

    ReplyDelete
  19. Отново прелест! Красота и изящество:)

    ReplyDelete

Blogging tips