КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, May 19, 2014

Печена патица с хрупкава кожичка / Crispy Roast Duck



Никога не съм приготвяла цяла патица и доста се порових за подходяща рецепта, но в крайна сметка заложих на предложението на Jessie @ The Hungry Mouse, придружено от  изключително ясни и подробни разяснения и онагледяващи процеса снимки!!!  И въпреки че керамичният ми нож се оказа фрапиращо по-остър за случая, отколкото очаквах - и грозно изпонарязах кожата на горката патица, крайният резултат беше повече от задоволителен ;)


Необходими продукти:

1 патица (2.2 -2.5 кг)
1 ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер

За глазурата:
3 с.л. мед
3 с.л. чист кленов сироп ( в оригиналната рецепта е меласа)
3 с.л. прясно изцеден сок от портокал
1 с.л. соев сос
1 голяма щипка лют червен пипер, фино смлян


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 150С.
Измиваме патицата под течаща студена вода - отвън и отвътре, почистваме от прораснали пера и подсушаваме с кухненска хартия.
С остър нож внимателно прорязваме под ъгъл кожата на гърдите, като внимаваме да не прорежем и месото, защото ще изсъхне при печенето.
Изрязваме излишната мазнина и и кожа, като оставяме кожата на шията достатъчно дълга, за да можем да я подпъхнем под патицата при печене (за по-сигурно я забождаме с дървен шиш за гърба).
С остра вилица или върха на остър нож пробождаме по ъгъл кожата по и около бутчетата и корема на патицата.
Втриваме солта и пипера от всички страни, включително и в кухината.
Кръстосваме и завързваме краката с готварски конец и подпъхваме крилата под гърба.
Поставяме патицата  върху скара с гърдите нагоре и пъхаме във фурната, като под скарата поставяме тава, в която ще се събира мазнината.
Печем  патицата с гърдите нагоре 1 час на 150С.
След първия час, изваждаме патицата от фурната, пробождаме отново кожата с върха на остър нож, като не забравяме и кожата около бутчетата, и обръщаме внимателно патицата с гърдите надолу.
Изливаме събраната в тавата мазнина в предварително приготвен съд и връщаме патицата във фурната.
Печем 1 час с гърдите надолу на 150С.
След втория час, изваждаме патицата от фурната, обръщаме я с гърдите нагоре, повтаряме пробождането с върха на остър нож и изливането на мазнината от тавата.
Връщаме патицата във фурната и печем 1 час на 150С с гърдите нагоре.
След третия час - изваждаме и отново изпълняваме ритуала с пробождането, обръщането на патицата и изливането на мазнината от тавата.
Връщаме за четвърти път във фурната и печем още 1 час на 150С с гърдите надолу.
Докато патицата се пече за четвърти път, приготвяме глазурата като в малка тенджерка смесваме меда, кленовия сироп, портокаловия сок, соевия сос и лютия червен пипер и оставяме сместа да покъкри на средно-силен огън, като непрекъснато разбъркваме, докато глазурата се посгъсти, достатъчно, за да "облече" гърба на лъжицата - и оставяме настрани.
След четвъртия час, изваждаме патицата и превключваме фурната на 200С.
Обръщаме патицата с гърдите нагоре и изливаме мазнината от тавата.
След като фурната се загрее до 200С, връщаме патицата и печен на 200С с гърдите нагоре около 10 минути - за още по-хрупкава кожичка.
След 10-ина минути изваждаме патицата от фурната - кожата вече трябва да е препечена и  златисто-кафява.
Нанасяме с четка глазурата по цялата патица (ако глазурата е стегнала повечко и е прекалено гъста и се разнася трудно - затопляме леко, докато отново се втечни), така че да е плътно и обилно покрита.
Връщаме отново във фурната и печем на 200С за още 5-7 минути, докато придобие красив медно-махагонов цвят.
Изваждаме патицата от фурната и оставяме да почине за 10 минути.
Прехвърляме в подходящ поднос или чиния и поднасяме с предпочитана гарнитура и/или сос - цяла, или на порции.



20 comments:

  1. То и "отвратително" добре изглежда тази патица. Представям си тиха вечер със семейството и вкус, който кара всичко да замлъкне и дамо вилиците да отмерват всяка вкусна хапка;)
    Поздравления, Мина! И хубава седмица!

    ReplyDelete
  2. Мина, прекрасна е! Ама като от списнание извадена... Справила си се чудесно! :)
    Поздрави и да ви е сладко!

    ReplyDelete
  3. Аз само веднъж съм пекла патица по една френска рецепта с кисело зеле и разни сладка в допълнение. Патицата беше чудесна, но гарнитурата, меко казано, странна. Затова повече не съм и помисляла за такова ястие! Досега! Твоите снимки просто са страхотно зарибяващи! Пък и процесът ми се струва не сложен, само малко дълъг :) Но в името на прекрасния вкус ... Ще си запиша, че трябва задължително да се пробвам :) Поздравления, Мина!

    ReplyDelete
  4. Прекрасна коричка и снимки, Мина! Добре, че си я направила с кленов сироп, че никак не обичам вкуса на меласата, а мисля да си бодна едно парченце, ако позволиш :)

    ReplyDelete
  5. Писах, писах, а накрая даде грешка :( Не знам дали ще излезе предишния коментар, но за всеки случай накратко - великолепно! И снимките, и рецептата! Поздравления!

    ReplyDelete
  6. Ще гледам само с едното око,Мина,защото ако отворя и второто и падам директно под масата!
    Това е шедьовър,достоен за корица на списание!
    Великолепна патица-изключително ефектно поднесена,с невероятен тен!
    Както винаги си се справила блестящо,скъпа,поздравления!
    Прегръдки и поздрави на всички у дома!

    ReplyDelete
  7. как ли сега ще мога да заспя?! Невероятна рецепта, изпълнение и снимки, Мина! Прегръдка с пожелания за спорна седмица! :)

    ReplyDelete
  8. Мина ,страхотен кулинарен шедьовър!
    Чудесна рецепта ,перфектно приготвена патица и поднесена с много вкус!
    Поздравления!

    ReplyDelete
  9. Мина,възхитена съм от тая прекрасна рецепта .Перфектно си обяснила стъпка по стъпка.Търсих рецепта за патица,скоро си купих немска-2.600гр ,но аз искам да я направя със зеле .Можеш ли да ми помогнеш ,на кой етап да от печенето да я ''полегна'' вуху зелето .Благодаря ти предварително;))
    Поздравления!
    Ина

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет Ина, и извинявай, че чак сега ти отговарям!!! - вие сигурно вече сладко сте си похапнали патицата :)
      Но ако все пак предпочиташ някога да приготвиш патица със зеле точно по тая схема на печене и ако приемем, че зелето е кисело, аз бих я полегнала върху накълцаното бяло кисело зеле и поне 1 чаша вода (в зависимост от големината на тавата) след 3-ия час и бих продължила с рецептата по-горе до края, като 30-ина минути преди финала бих добавила и шепа (до две) ориз и още поне чаша вода (или колкото е необходимо)...

      Delete
  10. И аз със закъснение :) Честит рожден ден ,Мина ! Желая ти здраве ,късмет и много обич! А сега за патицата .Не ,не съм я сготвила все още .Чака си реда за края на месеца ,когато аз имам рожден ден .Много рецепти гледах из нета ,но твоята много ми допадна ,а и като видях какъв рейтинг има не се поколебах .Реших да я пека без зеле .С част от мазнината ще задуша картофи .Но ще ти досадя с още два въпроса ,относно глазурата.Никога не съм правила глазура с мед ,а моите са традиционаилисти,та се чудя меда не придава ли сладък привкус на кожата на патицата и...с какво мога да заменя кленовия сироп и меласата или да ги пропусна .Извинявай за дългия пост .
    Поздрави!
    Ина

    ReplyDelete
  11. Здравейте, поздравления и от мен! Приготвих патицата точно по рецептата и стана невероятно вкусно - сега мъжът ми иска печена патица всяка седмица :))) Има само един недостатък - след печенето цялата ми фурна е изпръскана с мазнина и се налага основно почистване. Имате ли някакви идеи как да се предотврати това?

    ReplyDelete
  12. миналия декември за първи път пробвах рецептата-сподели ми я синът ми-останахме впечатлени,тази година ще повторим-трябва повечко време ама си заслужава!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Определено си заслужава всяка менута, от времето в кухнята покрай нея :)

      Delete
  13. Страхотна рецепта, днес я приготвих и още си облизваме пръстите! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че се е харесала :)

      Delete
  14. здрасти,само не разбрах,фурната на каква функция е,печем отгоре и отдолу,само отгоре или отгоре и отдолу с вентилатор!
    благодаря

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Печем патицата в предварително загрята до 150С фурна - отгоре и отдолу - без вентилатор.
      Поздрави!!

      Delete
    2. Мерси за отговора,ние вече я опекохме,както сте написали.
      Не стана както очаквахме,но може би, защото е за първи път,има една миризма, която не ни допадна въобще,на "мокра кокошка",която до голяма степен остана и след печенето,ние ли нещо не сме направили както трябва или има ли начин как да се избегне, или може би е от нашата патица, или сорта?

      Delete
    3. Аз обикновено готвя от патиците на Лидл, че имам наблизо техен магазин и не съм се сблъсквала с подобна миризма. Не знам, дали сте приготвяли охладена или замразена птица и дали въпросната миризма би могла да бъде от начина на съхранение, преди да стигне до вас, но аз като непрофесионалист в подобен случай бих пробвала да накисна патицата в ароматна билкова марината. И си признавам, че не се сещам как при печенето може да се получи подобна миризма, ако продуктите са ОК - едва ли има и вие какво да объркате при приготвянето, по-скоро патето е имало някакви кокоши забежки :)

      Delete

Blogging tips