AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, February 28, 2016

Баница с орехи / Sweet Walnut Phyllo Pastry


Още помня бабината баница с орехи - една такава лека и пръхкава и същевременно сладка и сочна - каквато само баницата на баба може да бъде :)

Вероятно подправям спомените с доза носталгия, но не съм се отказала да търся от време на време в забързаното си ежедневие оня неповторим вкус от детството си - и ако не успявам да го докарам съвсем същия, то съм абсолютно близо...

Необходими продукти:

1 опаковка готови кори "Фамилия" (500г)
120 г масло, разтопено
80 мл олио
200 г орехи, ситно смлени
200 г кафява захар (или кристална)
1 ч.л. канела

За сиропа:
800 мл вода
400 г захар
2-3 резенчета лимон
малка пръчка канела
1 с.л. чист екстракт от ванилия


Начин на приготвяне:

В малък съд  кипваме водата, захарта, резенчетата лимон и пръчицата канела и оставяме да къкри на тих огън около 10 минути, или докато остане почти наполовина.
Отстраняваме и оставяме настрани да изстине без да покриваме съда.
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на подходяща тава или форма за печене.
В купа смесваме разтопеното масло и олиото и разпределяме корите две по две.
В малък съд смесваме канелата и кафявата захар.
Застиламе първата кора върху равна работна повърхност и намазваме леко с помощта на четка или поръсваме с масло и олио.
Покриваме с втората кора, намазваме отново леко с масло и олио и поръсваме равномерно с около 2 с.л. орехи.
Поръсваме с канелена захар (1- 1 и  1/2 с.л.) и навиваме откъм дългата страна на корите на стегнато руло.
Пренасяме в застланата с хартия за печене тава и подреждаме откъм късата страна на тавата, като леко свиваме на хармоника навитите на руло кори.
Повтаряме и с останалите двойки кори и намазваме отгоре с останалата мазнина.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, или до златисто кафяво.
Поливаме изпечената баница топла с изстиналия сироп и оставяме поне 2-3 часа да престои преди да поднесем.


Възхитително вкусна и след няколко часа, и след няколко дни - до последната хапка ;)




5 comments:

  1. Ами то по-хубаво от баклава! Страхотна бабина баница, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Йоли, значително по-лека е от баклавата :) и точно толкова пристрастяваща...
      Поздрави и прегръдки от мен!!

      Delete
  2. Разкошна е баницата,скъпа,и бих хапнала няколко парчета!Виждам,че не е отровно сладка и знам,че така абсолютно ще ми хареса!А снимките отново греят,великолепни и много подстрекаващи към изкушения!Много прегръдки у дома с пожелание за щастлив и спокоен месец март!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! Определено не е отровно сладка баничката и е един от незабравимите вкусове от детството ми - не знам как го постигаше баба ми тоя пръхкаво сочен ефект, но никога няма да го забравя :)
      Прегръдки и целувки от нас за всички ви!!!

      Delete
  3. We love such sweets in Greece ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete

Blogging tips