КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, September 16, 2012

Филе в сос Бешамел / Fillet in Bechamel Sauce



Бързо, лесно и вкусно :) и позволяващо всякакви фриволни вариации - Филе в сос Бешамел

Необходими продукти:

За филетата:
6 свински филета (около 600 г)
сол и пипер на вкус
2-3 стръка прясна мащерка, или щипка суха
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. студено пресован зехтин
25-30 г масло

За соса:
25г масло
25 г брашно
300 мл студено прясно мляко
сол и пипер на вкус
щипка индийско орехче
50 + 50 г чедър, или кашкавал - настърган


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с конвекция.
Поръсваме филетата със сол и пипер.
В тиган с незалепващо покритие загряваме зехтина.
Запържваме филетата за около 1 минута, като добавяме междувременно мащерката и скилидките чесън.
Добавяме нарязаното на кубчета масло и запържваме още около минута.
Обръщаме филетата и пържим и от другата страна около 1-2 минути.
Изваждаме от тигана и подреждаме в подходящ за печене съд



Сосът приготвяме по уникално лесната и сполучлива рецепта на Гордън Рамзи:


В съд с двойно дъно разтопяваме маслото.
Добавяме брашното и запържваме до златисто, като разбъркваме с дървена лъжица.
Добавяме 100 мл от студеното прясно мляко и разбъркваме добре - ако съдът е прекалено нагрят, отстраняваме от огъня за кратко и продължаваме да разбъркваме, докато млякото се поеме.
Добавяме още 100 мл от прясното мляко и разбъркваме енергично с тел за разбиване на яйца.
Добавяме последните 100 мл прясно мляко и овкусяваме със сол, пипер и щипка индийско орехче.
Оставяме да покъкри минута-две, като разбъркваме с телта енергично.
След като сосът ни е готов, добавяме около 50 г настърган кашкавал (или чедър) и разбъркваме, докато се разтопи.
Поливаме с готовия сос филетата и поръсваме с остатъка от настъргания кашкавал.


Печем в предварително загрята до 180С или 160С с конвекция за около 12 до 15 минути.
Поднасяме веднага :) с гарнитура по избор...


Месото е уникално крехко и вкусно, а сосът :) божествен!!




14 comments:

  1. Ауууу, неустоимо е, а и така бързо се приготвя, определено ще го приготвя и у дома, наближават ми хубави поводи :)))))

    Хубава и спокойна неделя, Маги :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Подходящо е за всякакви поводи, Маги :), а и спестява доста ценно време в кухнята, без да страда крайният ефект...

      Delete
  2. Мина, много апетитно!
    А Рамзи сякаш е гледал от мен за соса :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Рамзи може само да взима пример от кулинар като теб, Дани!!! Благодаря ти за комплимента :)

      Delete
  3. Eх, че вкусно, мина, копвам си го за специални случаи, благодаря за рецептата!
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Мариетка!!! Аз пък не мога да забравя твоя галет с круши :) все ми е пред очите, откакто го видях!!!

      Delete
  4. Мина,за мен остана ли да си бучна и аз,толкова е вкуснооооооо!
    Такъв сос и аз много обичам-бешамел със сиренца,обаче с филенце май не съм го съчетавала,брилянтна идея!
    Изкусителка такава,непременно ще опитам и благодаря за така лесната и безобаразно вкусна рецепта!
    Прегръдки за всички у вас и на момчето ти леко да му е през учебната година!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, слънце :)!! Нали знаеш, че моят юнак не признава манджа, ако е без месо, защото той зарзаватът ставал само за гарнитура ;), та експериментите с месце вкъщи не секват - и от време на време се получава нещо бързо, лесно и вкусно :)

      Прегръдки и поздрави на всички вкъщи от нас!!!

      Delete
    2. Идвам да изкажа възхищение от прекрасната и сочна гозба и след дегустацията,направих я мо-та-мо за РД на мойто мило!По принцип не е фен на бялото пилешко месо и трудно му го прокарвам,обаче с този сос добре си похапна и помърка!Благодаря ти,мила,страхотно вкусно беше!Прегръдки!

      Delete
  5. Обичам такиви бързи рецепти, а когато са и с такъв вкус....хммммм....Успешна учебна година на детенце и спокойствие за мама!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти за пожеланията, Игличе!!! Тази учебна година ни е май решаваща за полагани на прилични учебни навици в горен курс :) та да видим как ще мине...
      А за рецептата - гледам от време на време и аз да си отсрамя реда в кухнята у нас, че да не товарим само мама :)

      Delete
  6. Изглежда невероятно апетитно, сигурна съм, че е и толкова вкусно това филе, Мина! Прегръдки! :)

    ReplyDelete
  7. No idea what you say, but the food looks good and the ideas are great.....I guess I will have to try them anyway. Lovely Blog

    ReplyDelete
  8. Strahotna recepta! V momenta q prigotvqm,s netarpenie o4akvam da vkusq.

    ReplyDelete

Blogging tips