AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, March 3, 2013

Пиле на фурна с ябълки и лимонов сос / Oven Roasted Chicken with Apples and Lemon Sauce



Адаптирано от предложение на Енджи Касабие за GoodFood :)

Необходими продукти:

600 г пилешки гърди, без гост и кожа
2 средно големи ябълки (кисели)
сол и пипер на вкус
2 с.л. зехтин
300 мл обезмаслено прясно мляко
настърганата кора от 1 лимон
сокът от 1 лимон
2 жълтъка
1 ч.л. натурално царевично нишесте и + 3-4 с.л. прясно мляко , по избор
пресен копър, или мента - за поръсване
клонка чери домати, или домати по избор (нарязани на шайби)


Adapted from Angie Kassabie recipe for GoodFood Bulgaria :)

Ingredients:

600 g chicken breast, skinless and boneless
2 medium apples (sour)
salt and pepper to taste
2 tablespoons olive oil
300 ml skimmed milk
zest of 1 lemon
juice of 1 lemon
2 egg yolks
1 tsp natural cornstarch + 3-4 tablespoons skimmed milk, optional
fresh dill or mint - for sprinkling
sprig of cherry tomatoes or any other kind of tomatoes (sliced)


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия пилешките гърди
Поръсваме от всички страни със зехтин и сол и пипер, на вкус - и оставяме настрани.
Измиваме ябълките и нарязваме на 6-8 шайби с дебелина 1 - 1.5 см - без семките, и намазваме с четка (или поръсваме) със зехтин.
Подреждаме стъпаловидно - ред ябълки, ред пиле в покрита с хартия за печене или алуминиево фолио тавичка.
Печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурнаоколо 15 минути, или до златист загар.
Междувременно приготвяме лимоновия сос, като в малък съд с тежко дъно загреем прясното мляко.
Добавяме настърганата лимонена кора, сол и пипер на вкус, разбърканите жълтъци, лимоновия сок и разбърканото в 3-4 с.л. прясно мляко царевично нишесте.
Сгъстяваме соса на бавен огън, като постоянно разбъркваме енергично, докато се сгъсти.
Разрязваме изпечените пилешки гърди надлъжно почти до края на две и аранжираме върху импровизирано канапе от запечените ябълки.
Поливаме с лимоновия сос и поръсваме с копър или мента.
Декорираме с нарязани наполовина чери доматчета или нарязани на шайби предпочитани домати.

Изключително леко, ароматно и приятно ястие, което с нищо не подсказва, че ако пропуснем царевичното нишесте, е и диетично ;)


Method:

Preheat oven to 180C or 160C with a fan.
Wash and dry the chickeb breast with paper towel
Sprinkle all over with olive oil and salt and pepper to taste - and leave aside.
Wash the apples and cut into seedless 6-8 rings - 1-1.5 cm thick - and brush (or sprinkle) with olive oil.
Arerange applerings and chicken breasts into a baking tray, lined with baking paper or aluminum foil.
Bake in preheated to 180C or 160C with a fan oven about 15 minutes or until golden.
Meanwhile, prepare the lemon sauce. 
Heat the milk into a small heavy bottom pan.
Add the lemon zest, salt and pepper, egg yolks and lemon juice.
Stir together the cornstarchstir and  3-4 tablespoons milk and add it to the milk mixture.
Thicken the sauce over low heat, stiring vigorously until thickened.
Slice the baked chicken breasts lengthwise almost to the end and arranged on a bed of grilled apples.
Pour the lemon sauce over the chicken and sprinkle with fresh dill or mint.
Decorate with halved ​​cherry tomatoes or sliced ​​tomatoes.

Tha's an extremely light, flavorful and enjoyable dish!!




15 comments:

  1. Това изглежда и звучи превъзходно. Само каква вкусотия...
    При първа възможност ще го опитам. Благодаря за идеята, Мина.
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много е приятно, Гери :) горещо го препорчвам на любителите на ястия с пиле...
      Благодаря, че намина и прекрасен ден от мен!!!

      Delete
  2. Много примамливо предложение, Мина! Честит празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Иглика!!! Отдавна си я бях харесала тая рецепта, но все нещо не й идваше редът :)

      Delete
  3. Прекрасно предложение! Добавянето на ябълки в ястията обикновено дава чудесен резултат.
    И сърдечно благодаря за прекрасните обяснения за изработване на захарна дантела! Бяха ми изключително полезни. Бих се радвала да чуя отзиви, Мина.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Албена!! И аз съм фен на комбинацията месо и ябълка :)
      Не мога да се сдържа да те поздравя и тук :) прекрасно изпълнение и приложение на дантелките!!! Радвам се, че съм била полезна

      Delete
  4. Чудесна рецепта и много апетитно поднесена :)

    ReplyDelete
  5. Апетитно предложение с интересен вкус!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  6. О, това ще го опитам съвсем скоро, много апетитно! Прегръдки, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Наистина е леко и приятно, Ева :)
      Хубав ден от мен!!

      Delete
  7. Честити отминали празници,скъпа!
    А рецептата ти е невероятно вкусно съчетание на продукти и се е получила наистина една блажена порция пилешко с това свежо сосче,а ябълките със сигурност си кореспондират уникално с пилешкото!
    А снимката-ах,снимката,удивителна е!
    Прегръдки от мен за теб и моите приятели!Успешен и ползотворен ден! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, мила!! Месцето действително стана свежо и чудесно се допълваше от ябълките и киселкото сосче :), дори и диването, което обикновено отрича употребата на ябълки в манджа и ас все се опитвам да ги маскирам някакси, този път ги оцени :))
      Прегръдки и от мен и специални целувки за Дани!!!

      Delete
  8. Много добра презентация на ястието! Супер елегантно! Поздрави!

    ReplyDelete

Blogging tips