КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Thursday, March 14, 2013

Пиле с лимон и каперси / Chicken with Lemon and Capers


Необходими продукти:

600 г пилешки гърди - обезкостени, с кожа
сол и пипер, на вкус
2 с.л. зехтин
30 г масло
2 клонки свеж розмарин, или 1 голяма щипка сух
1/3 ч  Мартини Бианко
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2-3 шайби лимон, по избор
1-2 с.л. каперси

Ingredients:

600 g chicken breasts - boneless, skined
salt and pepper to taste
2 tablespoons olive oil
30 g butter
2 twigs fresh rosemary or 1 large pinch dried rosemary
1/3 cup Martini Bianco
2-3 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2-3 slices ​​lemon, optional
1-2 tablespoons capers

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия пилешките гърди.
Поръсваме равномерно от всички страни със сол и пипер на вкус.
В тиган с тежко дъно и подвижна дръжка (или друг подходящ и за печене във фурна съд) загряваме на средно силен огън зехтина и поставяме пилешките гърди, с кожата надолу.
Добавяме маслото и розмарина и запържваме за около минута-две.
Обръщаме от другата страна и отново запържваме за около минута-две.
Добавяме мартинито, лимоновия сок, шайбите лимон (по избор) и  каперсите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 10-12 минути.
Сервираме върху паста или със свежа салата, като поливаме със соса от печенето, непосредствено преди да поднесем.

Method:

Pre-heat oven to 180C or 160C with a fan.
Wash chicken breasts and dry over kitchen paper.
Sprinkle evenly all over with salt and pepper to taste.
In a heavy bottom pan with removable handle (or other suitable baking pan) heat the olive oil on medium heat and place the chicken breasts, skin side down.
Add the butter and rosemary and fry for a minute or two.
Turn the breasts and fry for another minute or two.
Add the martini, lemon juice, lemon slices (optional) and capers.
Bake in preheated to 180C and 160C with a fan oven for 10 to 12 minutes.
Serve over pasta or with fresh salad and sprinkle with the sauces from baking roght brfore serving.


21 comments:

  1. Огладнях при вида на това пиленце, Мина! Изглежда много апетитно и предполагам, че е толкова вкусно. Прегръдки! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!! Определено се получи добре пилето така :)
      Хубава вечер!!

      Delete
  2. Кое от кое е по-вкусно тук... И докато се наканя, ето втора рецепта с пиле, която ме примамва. НО първо съм запланувала пилето с лимонов сос и ябълки, още го помня.
    Прекрасно е всичко, Мина, поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, аз малко да поскромнича ;) и двете рецепти си струват да се опитат, стига да обичаш пиле с цитрусова нотка, разбира се...
      Поздрави и от мен :)

      Delete
  3. Звучи и изглежда страхотно! Вдъхновяваш да го пробвам :) Наистина ли се пече толкова бързо?! Моята фурна си мисля, че няма да забележи за толкова кратко време, че съм й задала работа ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пече се перфектно, без да изсъхва месото и без да остава розово по средата - имам предвид купени охладени пилешки гърди, стандартен размер (или добре размразени) - за домашно пиле вероятно ще са нужни още минута две да се запържи + още няколко минутки във фурната, но не повече от 2-3 :)... И разбира се, фурната е предварително загрята до съответните градуси - времето за печене е проверено многократно :))

      Delete
  4. Голяма вкусотия си поднесла ,Мина!
    Толкова апетитна снимка,че чак усетих аромата.
    Ще го пробвам задължително. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Мира!!! Ще се радвам да споделиш впечатления, ако го пробваш :)
      Хубава вечер и от мен!!!

      Delete
  5. Мина, що има мартини, има и парти, остава и Джордж Клуни да дойде:)....Перфектно е пиленцето, прегръдки!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, не остана от пиленцето за Джордж Клуни :), но и мартини не остана...
      Поздрави и прегръдки :)

      Delete
  6. Комбинацията между пилешко и лимон е перфектна!
    А мартинито ... идеален начин домакинята да изпрати малка стреличка към сърцето на мъжа си :)
    Приятна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. И у нас пиле с лимон се харесва :) или поне ги научих моите хора да го харесват...
      Приятни почивни дни ти желая :)

      Delete
  7. Страхотна снимка! Веднага предизвика приятни асоциации! Много ми хареса рецептичката, все с любими неща. Хубава вечер :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)наистина е лека и приятна рецептата...
      Хубави почивни дни от мен :

      Delete
  8. Пак дразниш лъва ,Мина!Как ще дочакам обяд при вида на това вкусно пилешко ми е трудно да си представя,зор ще е определено!То цвят,то съчетание,то подредба-всичко е бижу!
    За мартинито обаче не съм убедена,че ще ми даде сърце да го жертвам в тигана,голям съм му фен за коктейли и май ще го гаврътна след гозбата :)) .
    Свинско с лимони опитахме,но пилешкото още ми е в графа предстоящи,с Пепи успешно ми напомняте,че сега е момента на сочните цитруси.
    Прегръдка и хубави почивни дни за цялото семейство,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, много добре се получи така пиленцето (ама пък съм скромна, а???)... За мартинито и аз имах колебания, но така приятно ми ухаеше :) и с такива едни сладко-тръпчиви нотки ме съблазняваше, та реших, че ще си пасне добре с останалите съставки, а и обещаваше да придаде нови измерения на ястието... А и знаеш колко обичам да го готвя алкохола :))
      Прегръдки и уютни почивни дни и за вас, мила!!!

      Delete
  9. Страхотно...,
    изглежда много ароматно, фино и средиземноморско, Мина!
    Чудесна рецепта, изпълнение и снимка,
    моите поздравления -
    усмивки и пролетно настроение, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ди, благодаря ти!!! И на мен едно такова средиземноморско настроение ми създаде рецептата, че чак се размечтах за слънце и шум на вълни :))
      Хубави почивни дни ти желая!!

      Delete
  10. О, пиленце с мартини и розмарин... това трябва да се опита:)
    Чудесна идея!

    ReplyDelete

Blogging tips