КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, March 6, 2013

Ръжен хляб с орехи / Rye Walnut Bread



Рецептата е адаптирана от предложението на Бети и за замесване в машина за хляб:

Необходими продукти:


500 г пълнозърнесто брашно
250 г ръжено брашно
1 пакетче (10 г) суха мая
1/2 кубче (20 г) свежа мая
1 и 1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. кафява захар
2 с.л. зехтин
450 мл топла вода
50 мл хладка вода
250 г орехи, нарязани на едро
3-4 с.л. зехтин, за намазване, по избор
1 с.л. едро смляно ленено семе, за поръсване

Начин на приготвяне:

В малка купа размиваме свежата мая с 50 мл хладка вода и кафявата захар.
Добавяме 1-2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме настрани за 5-6 минути - да шупне.
В контейнера на хлебопекарната смесваме топлата вода, шупналата мая и зехтина.
В купа смесваме брашната и солта и добавяме към течните съставки в хлебопекарната.
Добавяме и сухата мая и включваме машината за хляб на програма "тесто" - моята програма е с времетраене 1.5 ч, но към края на първия час тестото ми опря в капака :) и не изчаках програмата докрай...
След като съставките за тестото се смесят, някъде между 5-тата и 10-тата минута, добавяме и нарязантие на едро орехи.
Изсипваме втасалото тесто върху набрашнен работен плот и размесваме за 2-3 минути.
Разделяме на 6 равни части.
Разтегляме или разточваме всяка от 4-те части на кора с размери около 20 х 10 см и дебелина около 2 см.
Намазваме със зехтин, навиваме на руло и оставяме настрани, докато оформим останалите хлебчета.
*** Първите 4 части пекох в тавичка с 4 гнезда, размерите на които идеално ми пасват за козунаци, кексове и хлебчета, а останалото тесто разделих на още 4 части и оформих по съшия начин като 4 рулца заа тавичка с размери 20 х 12 см.
След като всички хлебчета са вече оформени, подмазваме със зехтин или спрей за печене тавичките, или застиламе с хартия за печене плитка голяма тава.
Подреждаме хлебчетата по тавите, намазваме със зехтин и поръсваме с едро смляното ленено семе и оставяме да втасат, докато удвоят обема си.
Междувременно загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Печем втасалия хляб около 35-40 минути, или до златисто-кафяво.
Изваждаме от фурната и оставяме, както си е в тавичката, върху решетка за около 3-4 минути, като го покриваме с памучна кърпа, преди да го поднесем.
Съхраняваме охладен в хартиен плик или кутия за хляб.

Удивително вкусен и ароматен хляб :)

20 comments:

  1. Още не съм се запалила по домашното приготвяне на хляба, нямам смелост може би. Но пък така въздишам по красоти като тази...
    Чудесен е, Мина, представям си филийка от този орехов хляб с масло и мед... Фантазия направо.
    Поздрави и лека вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, няма нищо страшно :) затварящ очи, поемаш дълбоко дъх, запряташ ръкави - и готово - ще си имаш божествено ухаещ, домашно изпечен хляб... Кулинар като теб със сигурност ще се справи брилянтно

      Delete
  2. Приказен хляб, точно по вкус ми е! Обожавам хляб с орехи, ще бъде пробван със сигурност! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Павлинка!! Ще се радвам ако се хареса и вас :)

      Delete
  3. Не съм приготвяла хляб с орехи, само мога да си представя вкусът му! Не се и съмнявам че ще ми допадне!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тили, чуден е вкусът му - горещо го препоръчвам... И което е най-странно :) студен е дори още по-вкусен и уханен

      Delete
  4. Чудесно предложение ,Мина!
    Ореховият хляб е много вкусен.Твоят възбужда сетивата!
    Поздрави и приятен ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Мира!! Хубава седмица от мен :)

      Delete
  5. Невероятен е, Мина! Наскоро харесах подобна рецепта за питки и вече няма да отлагам приготвянето им. Прегръдки! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря!! Убедена съм че ще ти харесат питките :) и с нетърпение ще ги очаквам...

      Прегръдки и прекрасна нова седмица от мен :)

      Delete
  6. Страхотни хлебчета,Мина!Много ми харесва и представянето им-така небрежно-уютно!Не съм правила никога такова съчетание от брашна без да има бяло,много интересна е рецептата и пак са си бухнали хлебчетата.С орехи приветствам,допада ми!
    Много ми е драго да идвам по-честичко тук,липсваше ми със сигурност!
    Прегръдка за теб и поздрави за моите приятели! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, и аз не бях пробвала без бяло брашно преди, но явно маята - и суха, и свежа :) си е свършила работата и си бухнаха доволно хлебчетата... А хляб с орехи у нас много се харесва, въпреки че юнакът малко се мръщи на "черните" брашна ;) къде-къде по хубаво било едно такова бухнало бяло хлебче с орехи според него... И на мен ми е много приятно да успявам да се задържам по-честичко тук и с вас, мило другарче - и гледам да се възползвам от всяка свободна минута!!
      Прегръдки и пожелания за вкусна и прекрасна нова седмица :)

      Delete
  7. Страхотни са! А уютното им поднасяне е просто невероятно!

    ReplyDelete
  8. Още веднъж честит да е празника,скъпа,на теб и мама!
    Прегръдка най-мила от мен!
    Наздраве! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Прегръдки и от нас, мила!!! И много целувки за Дани :)

      Delete
  9. Мина, честит празник1
    Бъди все така мила и вдъхновяваща!
    Бъде здрава и обичана!
    Радвам се, че ти е допаднала рецептата. Аз нямам машина за хляб...
    Много красиво представяне!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сърдечно благодаря Бети - за милите пожелания и за прекрасната рецепта, която така щедро си споделила с нас!!! Адски се хареса вкъщи и определено ще е един от редовно поднасяните на трапезата ни хлябове :)

      Delete
  10. Честит празник,Мина!
    Бъди здрава,щастлива и обичана!
    Приятна празнична вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Мира!!!
      Аз нещо не успявам да отворя страничката ти, но ще се пробвам през друг браузер...

      Delete

Blogging tips