КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Thursday, February 28, 2013

Бял боб с ребърца на бавен огън / Slow Cooker White Beans With Vegetables and Pork Ribs




Необходими продукти:

500 г свински ребърца
300 г боб, предварително накиснат (за през нощта) в разтвор от 1 л вода и 1 ч.л. сол
1 глава лук, или 3-4 стръка пресен лук
1 голям или 2 средни картофа
1-2 зелени чушки
1-2 сушени домата, нарязани на лентички - по избор
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
щипка сух девисил
щипка сух джоджен
щипка суха чубрица
1 ч.л. сладък червен пипер
2 до 3 чаши вода


Ingredients:

500 g pork ribs
300 g white beans, pre-soaked (overnight) in a solution of 1 liter of water and 1 tsp salt
1 onion or 3-4 green onions
1 large or 2 medium potatoes
1-2 green peppers
1-2 dried tomatoes, cut into strips - optional
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
pinch of dried lovage
pinch of dried mint
pinch of dried savory
1 tsp paprika
2 to 3 cups water



Начин на приготвяне:

Накисваме боба от предната вечер (или ако ще го готвим вечерта - накисваме от сутринта) в подсолената студена вода.
Измиваме накиснатия боб, прехвърляме в средно голяма тенджера, добавяме около 1 л вода и кипваме на средно силен огън за около 5 минути.
Изхвърляме "първата вода" на боба, изплакваме под течаща вода и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия свинските ребра и ги поръсваме със сол и пипер на вкус.
Подреждаме овкусените ребра на дъното на крок-пота и покриваме с боба.
Добавяме разцепената на 4 глава лук и нарязаните на едро картофи и чушки и нарязаните на лентички сушени домати.
Поръсваме със сухите мерудийки, червения пипер и зехтина и добавяме от 2 до 3 чаши вода.
Похлупваме гърненцето с капака, настройваме уреда на 2-ра степен за 4 часа (или на 1-ва степен за 8 часа - за през нощта) и оставяме да си къкри.
След отреденото за готвене време, отхлупваме крок-пота - и сме готови.
Поднасяме ястието с домашно мариновани люти чушлета ;)

*** А ако белият боб не ни е по сърце, сгъстяваме ястието, като запържим 1 с.л. брашно в 1-2 с.л. зехтин и точно преди да свалим от огъня, прибавим 1/2 до 1 равна с.л. сладък червен пипер.
Изсипваме врящата "запръжка" директно във все още къкрещия боб, разбъркваме и похлупваме вече изключения крок-пот за още около 5 минутки.


Method:

Soak the beans for for about 8 hours in a solution of 1 liter of water and 1 tsp salt.
Wash soaked beans, transfer to a medium saucepan, add about 1 liter of water and boil over medium heat for about 5 minutes.
Throw the "first water", rinse the beans under running water and leave aside.
Wash and dry onto kitchen paper the pork ribs and sprinkle with salt and pepper to taste.
Arrange flavored ribs into the slow cooker pot and cover with the beans.
Add the chopped onion, halved potatoes, peppers and chopped sun-dried tomatoes.
Sprinkle the dry spices, paprika and olive oil and add 2 to 3 cups water.
Cover and cook on high for 4 hours (or on low for 8 hours - overnight).
Serve the dish with homemade pickled chillies ;)

24 comments:

  1. Много си е добре белият боб :)
    Обичам в комбинация с месце, а картофи досега не съм слагала в боб.
    Ще трябва да се поправя.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Илианка, баба ми редовно приготвяше боба бял :) та от тогава ми е слабост... А картофките му вървят супер - уплътняват ястието прекрасно, наместо запръжка с брашно

      Delete
  2. В нашия край си му казваме фасул (просто вметвам).
    А тази манджичка е така приветлива... Представям си сега една побеляла старица и до нея много малки дечица. Мина, много уют създаде с това предложение.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, действително манджичката ми е спомен от детството :) печката на дърва на село и къкрещата тенджера с боб...

      Delete
  3. Мина ,много ми хареса твоят бял боб!Изглежда апетитно с тези ребърца. :).
    Картофите са изненада за мен,но като се замисля си е много добра идея.
    Подсети ме за едно ястие ,което правеше моята баба.
    Желая ти спокойна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мира, явно няма ястие с боб, в което да не е замесена и баба :)
      Картофи на боба добавям, само когато е без запръжки, че му придават прилична плътност, а и вкусът вече е традиция за боб по градинарски вкъщи

      Delete
  4. Ох, от закуска ми се прияде, много вкусно изглежда! Честита Баба Марта - здраве и много усмивки!

    ReplyDelete
  5. Много апетитно е наготвила пак тази вълшебна тенджерка!
    А идеята на стопанката й е страхотна!Адски вкусно ястие,скъпа!
    Честита да ви е Баба Марта на всички у дома,да сте здрави и усмихнати!
    Сърдечна прегръдка от мен и весел празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Голям помощник ми е тенджерката, мила :) чак на моменти ме е яд, че не успявам всяка вечер да съм подготвена откъм продукти - та на следващия ден гладничето на мама да има какво да яде, наместо да изпразва хладилника ;) "без хляб", че хлябът много скъп!!!

      Delete
  6. Невероятно апетитно, не умопомрачително вкусно изглежда и "звучи" рецептата, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!!
      Хубава вечер :)

      Delete
  7. Изглежда много апетитно и така красиво представено, Мина!
    Поздравления и
    първомартенски привет с пожелания за здраве, късмет и много, много щастие, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ди!! Ох, и само да ти кажа :) лученото ти цвете - не ми излиза от ума - прекрасно е!!!

      Delete
  8. Апетитно, много апетитно изглежда!
    Честито Баба Марта Мина!С най-добри пожелания от мен за теб и за всички около теб!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :) честита и на теб!!!

      Delete
  9. Честита Баба Марта,Мина!
    здраве и усмивки

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)
      Пожелания за много здраве и усмивки и от мен!!!

      Delete
  10. Честита Баба Марта, Мина! А предложението е апетитно както винаги!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, благодаря ти!!!
      Прекрасен месец ти желая :)

      Delete
  11. Честит Национален празник,Мина!
    Много настроение и празнично вдъхновение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!!!
      Много поводи за усмивки през месеца и не само :)

      Delete
  12. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/03/clever-chicks-blog-hop-24-and-three.html



    I hope you can make it!



    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for stopping by, Kathy!!! I have already joined your blog and your place is absolutely gorgeous :)

      Delete

Blogging tips