КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, February 25, 2013

Слънчогледови багети / Sunflower Seed Baguettes


Първоначалната идея беше за слънчогледови пръчици, заимствана от любимата холандска пекарна ДжоВан на Ангел Кънчев 37, но пръчиците някакси сами се заформиха като багети :) и грешката категорично се оказа вярна!!!  За рецептата на тестото се доверих на di_ani @ Опитайте...

Необходими продукти:

1 ч. типово брашно
1 ч.бяло брашно 
1/2 ч. ръжено брашно
1 с.л. овесени трици
1 ч.л. мед
1/2 ч.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая (около 4 г суха мая)

150 до 200 г белено сурово слънчогледово семе
едро смляна морска сол, по избор
вода, за намазване


Начин на приготвяне:

Размиваме свежата мая с около 50 мл. хладка вода и кафявата захар, добавяме около 1 с.л. бяло брашно - разбъркваме и оставяме 10-на минути да "шупне".
В купата на стенд миксер или голяма купа смесваме брашната, триците и солта.
Добавяме шупналата мая, останалата 150 г хладка вода, зехтина и меда и разбъркваме с миксер на средна скорост с приставката за тесто около 7-8 минути - до получаване на меко и гладко тесто.
Покриваме купата с памучна кърпа и оставяме да втаса около час на стайна температура, или около 15-ина минути в предварително загрята до 40С и изключена фурна.
След като тестото е вече втасало, размесваме за кратко и разделяме на 5 равни части, оформяме на топчета и покриваме с памучна кърпа.
Разтегляме всяко от топчетата внимателно на лента и с помощта на дланите си разточваме като "фитил" (пръчица) с дължина около 25 см.
Подреждаме готовите "фитили" върху хартия за печене или леко набрашнена работна повърхност, докато приключим с всички топчета.
Върху хартия за печене изсипваме по 15-20 г сурово слънчогледово семе.
Намазваме от всички страни с вода (или разточваме леко с мокри ръце) всяко от оформените хлебчета и овалваме старателно в отделеното слънчогледово семе, като леко притискаме тестото, за да полепнат семките по него, и ако е необходимо, дооформяме багетките.
Пренасяме в предварително застлана с хартия за печене тава и леко поръсваме с едро смляна морска сол, по избор.
След като всички багети са готови, оставяме да втасат, докато фурната се загрява до 180С или 160С с вентилатор.
Печем на средна скара около 20 минути, или до златисто кафяво.


Поднасяме като разядка или с предпочитана салата - като лек обяд или вечеря, или приготвяме през следващите дни сандвичи ;) ако оцелеят дотогава...




18 comments:

  1. Чудесни са!Много обичам хляб със слънчогледово семе:)

    ReplyDelete
  2. Прелест, искам да си отчупя, не да си взема една багетка. Спорна нова седмица, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря!! Обраха овациите тия багетки у нас :)
      Хубава вечер от мен!

      Delete
  3. Ох, какви са хрупкави и вкусни! И тези семенца... така изкушават! Страхотни багетки пръчици! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Кате, благодаря ти!!! Има заявка вкъщи скоро пак да им ги приготвя ;) без промени в рецептата...

      Delete
  4. Неустоими са, Мина!
    Чудесно изкушение!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!! Да си призная - на мен пък твоите питки все са ми пред очите :)

      Delete
  5. Изглеждат прекрасно в това изпълнение, Мина -
    имат много нежен вид със слънчогледовата поръска, а предполагам, че вкусът е станал още по- хубав.
    Моите поздравления,
    благодаря за "основата" и за идеята - ще се възползвам.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ди, благодаря сърдечно - рецептата ти е превъзходна!! Според сина ми :) това е единствения "небял хляб", който не можеш да спреш да ядеш, докато не свърши...

      Delete
  6. Чудесни изглеждат! Направо като излязли от фурната на Jovan :) Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) благодаря!! Честно казано са поне двойно по-големшки от пръчиците на Джован :) и доста по-белички - явно там само от ръжено брашно ги правят... Трябва да се пресрамя и да попитам момичетата или някой от майсторите хлебари ;) какви са им горе-долу пропорциите, че ги бълнуваме вкъщи техните слънчогледови пръчици!

      Delete
  7. Уникални багетки,Мина!И толкова апетитни снимки!Както ми е гладно си е голяма мъка да ги съзерцавам!
    Преди бая време правих едни мини пици охлювчета,дето още спят зимен сън в черновите,та и няколко багетки направих,ама с далеч по-малко сл. семе,ти колко си щедра,ммммм,супер ми харесват така отъркаляни яко!Ще са много хрупкави с толкова поръска!
    Връщам се още назад,че май онзи ден мернах и нещо пилешко.Обичам,когато си активна!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мммм, с нетърпение ще чакам да се пробудят от зимен сън твоите охлювчета и багетки, Роси :) представям си само колко са изкусителни!!!
      Хубав ден от мен, мила :)

      Delete
  8. Невероятни са! А с тази поръска са още по-апетитни и вкусни!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Тилия!!!
      Поздрави и от мен :)

      Delete

Blogging tips