AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 28, 2022

Торта с шамфъстък и малини / Pistachio Cake with Raspberry Coulis

 


Въпреки че сме свикнали като че ли да свързваме шамфъстъка с баклава и тежки и сластни азиатски десерти, бях очарована да преоткрия този традиционен за изтока продукт уникално вмъкнат в свежи и съвремени леки торти, особено популярни сред рускоезичните домакини.
А комбинацията с пресни малини надгражда вкуса до неотразим кулинарен шедьовър :)

Рецептата е специално приготвена за Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:

За пастата от шамфъстък:
200 г суров шамфъстък
70-80 мл вода

За блатовете:
...адаптирано от carriecakeee
3 яйца
80 г захар
6о г брашно
40 г шамфъстък, ситно смлян
1 щипка сол
50 г паста шамфъстък
40 мл прясно мляко
50 г масло

За крамбъла от шамфъстък:
50 г суров шамфъстък
20 г захар
20 г брашно
20 г масло
40 г бял шоколад
1 с.л. олио

За чийзкейка:
... идеята е заимствана от le_krendel
300 г крем сирене
80 г захар
50 г паста шамфъстък
1 ч.л. есенция ванилия
100 мл млечна сметана
30 мл студена вода

За малиновото кули:
350 г малини, пресни или замразени
50 г захар
Прясно и зцеден сок от ½ лимон
30 мл студена вода

За крема  с шамфъстък:
500 г маскарпоне
80 г пудра захар
50 г паста шамфъстък
200 мл млечна сметана
15 г желатин
40 мл студена вода

За ганаша с бял шоколад и шамфъстък:
150 мл млечна сметана
150 г бял шоколад
50 г паста шамфъстък
50 г меко масло

За декориране:
100 г свежи малини
1 с.л. суров шамфъстък, бланширан 
5-6 свежи връхчета розмарин
1 ч.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

На пастата от шамфъстък:
Почистваме кафявата ципа от ядките, като кипнем вода в малък съд, добавяме шам фъстъка и отстраняваме от котлона.
Оставяме да престои 1-2 минути и отцеждаме.
Изваждаме бланшираня шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтриваме внимателно и отстраняваме ципата от ядките.
Смиламев блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавяме 80 мл вода и продължаваме да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхраняваме в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразяваме до 3 месеца.

На блатовете:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
В голяма купа разбиваме белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Добавяме постепенно захарта и продължаваме да разбиваме до остри връхчета.
В отделна купа разбиваме жълтъците и ванилията до бяло.
В малък съд смесваме разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме млечната смес към разбитите жълтъци и разбиваме до пълното им смесване.
В купа пресяваме сухите съставки, добавяме ситно смления шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме жълтъците към белтъците и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Добавяме на части сухите съставки, като продължаваме да разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Разделяме сместа на 2 равни части и прехвърляме в подготвените форми.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до сух тестер.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обръщаме върху решетка, докато се охладят напълно.

На крамбъла от шамфъстък:

Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и смиламе на едро.
Добавяме маслото и обработваме за кратко, колкото да се смесят.
Разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор фурна, като разбъркваме, за да не прегорят.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и олиото, добавяме охладените ядки и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да стегнат.


На чийзкейка:

Накисваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
Покриваме дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, ванилията и млечната сметана до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Прехвърляме сместа в подготвената форма, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

На малиновото кули:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме малините.
В тенджера кипваме озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон и оставяме за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и оставяме за 1 минута да се охладят.
Добавяме накиснатия във вода желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.

На крема с маскарпоне:

Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме крема на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

На ганаша с бял шоколад и шамфъстък:

Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада и пастата от шамфъстък.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор с изтеглящи нагоре движения.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбиваме с миксер до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от първата половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейка, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставяме по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме с половината от малиновото кули.
Нанасяме останалата част от първата половина на крема и заравняваме.
Поставяме отгоре крамбъла от шамфъстък  и нанасяме плътен слой от втората половина от крема.
Очертаваме отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълваме с втората половина от малиновото кули.
Покриваме с останалия крем и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента и покриваме с помощта на поша и накрайника тортата от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш.
Измазваме равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставяме в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Декорираме със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсваме леко през цедка с пудра захар. 

Фина, нежна, лека и ефирна торта - изящна комбинация от вкусове, текстури и аромати, които се обичат :)
Можем с увереност да я приготвим и поднесем за всеки специален за нас и близките ни хора празник!!

Wednesday, November 23, 2022

Tорта с тиква, карамел и ароматни орехови ядки / Pumpkin Spice Cake with Caramel and Spiced Walnuts

 

Любимата на всички вкъщи торта за сезона - с вкус на есен и предколедно настроение!! 
Пухкави блатовес пюре от тиква и уханни сгряващи подправки.
Плътен и наситен карамел със завладяващи тиквени нотки и послевкус на щастие.
Кадифен чийзкрем с привкус на тиква и карамел.
Копринен маскарпоне крем с ванилово намигане и усещане за карамел и тиква.
Хрупкав орехов крамбъл с дъх на масло и тъмен шоколад за контрапункт.
В дискретната прегръдка на фин шоколадов ганаш и запечени ароматни орехи за комплимент.
Не торта, а поезия - флирт на вкусове, аромати и текстури, които се обичат!!
Рецептата е споделена и на сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см

За пюрето от тиква:
500 г тиква с кората
30 г масло, 2 с.л. кафява захар
1 ч.л. букет подправки
1 ч.л. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

За карамела с тиква:
240 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана
100 г пюре от тиква
1 щипка сол

За ореховия крамбъл:
70 г сурови орехови ядки
20 г кафява захар
20 г брашно
20 г масло
30 г тъмен шоколад

За ароматните орехи:
30 г цели орехови ядки
1 с.л. кафява захар
1 с.л. олио
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил) 

За блатовете:
120 г брашно
5 г бакпулвер Dr.Oetker
½ ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
½ ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил) 
¼ ч.л. сол
1 голямо яйце (или 2 малки) 
80 г кристална захар
80 г кафява захар
80 мл олио
100 г пюре от тиква
50 мл вода
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За чийзкейк крема:
20 г желатин Dr.Oetker
40 мл студена вода
300 г крем сирене
80 г карамел
200 г пюре от тиква
200 мл млечна сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л.  подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)

За крема с маскарпоне:
10 г желатин Dr.Oetker
20 мл студена вода
500 г маскарпоне
100 г карамел
200 мл млечна сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За шоколадовия ганаш:
200 г тъмен шоколад
100 мл млечна сметана

Начин на приготвяне:

На пюрето от тиква: 
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме тиквата на филийки 1.5-2 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 55-60 минути.
Отстраняваме кората и смесваме изпеченета тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки.
Обработваме до гладко пюре

На карамела с тиква:
Кипваме сметаната.
В отделен съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта и пюрето от тиква, разбъркваме и оставяме да се охлади на стайна температура.
Отделяме карамел за чийзкейка и крема и разделяме останалия на 2 равни части.

На ореховия крамбъл:
Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и смиламе на едро.
Добавяме маслото и смиламе за кратко, колкото да се смесят.
разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор вурна, като разбъркваме.
Изваждаме от фурната и оставяме сместа да се охлад.
Разтопяваме на водна баня шоколада и олиото, добавяме охладената орехова смес и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да се охлади

На ароматните орехи:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Разбъркваме ядките с олиото захарта и подправките и  разстиламе на тънък слой в подготвената тава.
Печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 15 минут, изваждаме от фурната и оставяме да се охладят

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата, ванилията и емулсиите и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки на части, като разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Разделяме на 2 равни части, изсипваме в подготвените форми, заравняваме и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до сух тестер.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обръщаме върху решетка и оставяме да се охладят напълно.

На чийзкейк крема:
Покриваме дъното на две форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.
Накиваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, карамела, пюрето от тиква, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  до пълното му усвояване.
Разделяме сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) изсипваме в подготвените форми, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стягат.

На крем с маскарпоне:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, карамела, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  до пълното му усвояване.
Разделяме на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

На шоколадовия ганаш:
Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме нарязания на ситно шоколад.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи, разбъркваме до гладък  крем, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охладинапълно – трябва да е с конситенция на течен шоколад.

Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.

Нанасяме тънък слой от първата половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейк слоевете, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставяме по-големия по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с едната половина от карамела.
Нанасяме останалата част от първата половина крем и заравняваме.
Поставяме отгоре ореховия крамбъл и нанасяме тънък слой от втората половина крем.
Поставяме по средтата втория слой чийзкейк, отново нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с другата половина от карамела.
Нанасяме останалата част от втората половина от крема и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измазваме равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставяме в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Заглаждаме след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорираме с ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли Dr. Oetker, по избор.


Monday, November 14, 2022

Ябълкова торта с овесени ядки / Oatmeal Apple Cake

 

Торта за закуска?? Защо не :)
Лека, лесна за приготвяне, здравословна и буквално неустоима - с вкус на есен и ухание на домашен уют.
Рецептата гостува на страницата на Dr. Oetker Bulgaria 

Необходими продукти:

За блата:
200 мл прясно мляко
160 г пълнозърнесто брашно
2 яйца
50 г кафява захар
50 г орехи, леко запечени
½ ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
1 пак. захар с канела Dr.Oetker
2 пак. Овесена закуска с ябълки и канела Vitalis Dr. Oetker (или 100 г фини овесени ядки)

За плънката:
4 ябълки
Прясно изцедеб сок от ½ лимон
50 г кафява захар
1 ч.л. канела 

За глазурата:
600 г цедено кисело мляко
50 г кафява захар
30 г орехи, леко запечени
25 г какао Dr.Oetker, за поръсване
 

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия запечене.
Кипваме прясното мляко, заливаме овесените ядки, разбърваме и оставяме леко да набъбнат.
В купа смесваме останалите съставки и разбъркваме, може и с вилица, докато се смесят.
Прибавяме овесените ядки и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 20-25 минути .
Обръщаме готовия блат върху решетка и оставяме да се охлади.
Обелваме почистваме и настъргваме ябълките.
Добавяме останалите съставки, разбъркваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника.
Смиламе орехите на едро.
Разбъркваме цеденото кисело мляко изахарта, докато загарта се разтопи.
Фиксираме охладения блат върху поднос или тортена чиния.
Стягаме с регулеруем ринг за торти или ринга от формата за печене.
Добавяме отгоре настърганите ябълки, заедно с отделения сок, заравняваме и притискаме плътно с лъжице.
Заливаме с млечния крем и заравняваме.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, или за през нощта.
Преди да поднесем, поръсваме със смлените орехи и след това с какаото.


Можете да приготвите като бърза торта за през седмицата, или да поднесете за Бъдни вечер.


Blogging tips