AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, August 19, 2014

Заек с горчица (LAPIN À LA MOUTARDE) в Крок Пот / Slow Cooker Rabbit with Mustard (LAPIN À LA MOUTARDE)



Отдавна не съм показвала нищо приготвено в Crock-Pot, но не защото не използвам съдинката, а защото прибягвам към нея, когато ми е най-натоварено - и след като най-накрая успея да се добера до вкъщи в края на деня - храната, която междувременно се е сготвила сама, бива отдавна дегустирана неколкократно и за снимане почти нищо не е останало :)
Но се надявам с тази рецепта за заек с горчица и бяло вино да се реванширам за всички пропуснати сесии ;)


Необходими продукти:

1 заек - цял, или нарязан на 8 парчета
5 с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
60 г мало
2 резена бекон, нарязан на кубчера
1 глава лук, нарязан на кубчета
150 мл сухо бяло вино
150 мл готварска сметана
2-3 клонки свеж розмарин
2 дафинови листа
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
500 г зелен боб за сервиране, по избор


Начин на приготвяне:

В купа смесваме горчицата, зехтина, около 2/3 от морската сол и 2/3 от пипера и намазваме обилно заека от всички страни.
В тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото и запържваме лука и бекона около 5 минути - докато лукът омекне и беконът започне да покафенява - и прехвърляме в крок-пота.
Загряваме в тигана останалата част от маслото, запържваме заека от всички страни - за около 8-10 минути - и прехвърляме в крок-пота.
Добавяме в тигана бялото вино и оставяме да къкри 2-3 минути.
Добавяме и сметаната, разбъркваме добре и оставяме да къкри за още 3 минути.
Поливаме със сместа заека в крок-пота, добавяме розмарина и дафиновите листа, похлупваме крок пота и включваме на 2 степен за 4 часа.
След като ястието е готово, поръсваме с останалата морска сол и пипера и запичаме по избор за 10-ина минути във фурната на горен грил на 220С или 200С с вентилатор, или докато месото добие златист загар.
Междувременно бланшираме зеления боб за 3-4 минути във вряща вода и веднага потапяме в ледена баня.
*** Ако ще приготвяме ястието в обикновен съд, а не в крок-пот, доливаме към сметаната още 250-300 мл пилешки букьон (или вода) и оставяме да къкри не 3, а 5 минути.
Ако ползваме обикновена тенджера, гърне или друг съд - похлупваме ястието и оставяме ястието да заври на средно силен огън, след което намаляваме огъня и оставяме да къкри 1 час.
Около 10 минути преди ястието да е готово, поръсваме с останалата сол и пипер.

Сервираме със соса и бланширан зелен боб, по избор.


Приготвено така, месото е крехко, сочно, ароматно и изключително вкусно!!




Thursday, August 7, 2014

Чийзкейк браунис с малини в Мултикукър / Raspberry Cheesecake Brownies in Multicooker



Десертът е любимата част от менюто на всички вкъщи.  Спокойно бихме могли да зпочвами и завършваме всяко хранене с десерт :))
Затова и решихме своевременно да пробваме как се справя мултикукърът с приготвянето на десерти. Избрахме нещо лесно, много шоколадово, креместо, с плодове и любимо - Чийзкейк браунитата с малини на Ирина. Абсолютно сме влюбени в тая рецепта - както и да я приготвя човек - все се получава и винаги е безумно вкусна!! Затова и решихме, че младежът спокойно може да ме отмени и да я оттренира в мултикукъра за рождения ден на татко си :)


Необходими продукти:

За брауни слоя:
125 г масло
125 г тъмен шоколад
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
80 г брашно
20 г какао

За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
50 г захар
1 яйце
50г брашно
настърганата кора от 1/2 лимон
100 г малини, измити и подсушени


Начин на приготвяне:

За брауни слоя:
Изрязваме от хартия за печене кръг с диаметъра на съда на Мултикукъра.
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и шоколада.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охладят за около 5 минути.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и ги оставяме настрани.


Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Прибавяме брашното, солта и какаото към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме внимателно, до получаване на хомогенна смес.


Намасляваме дъното и стените на съда на Мултикукъра със спрей за печене или предпочитана мазнина и застиламе дъното с хартията за печене.
Изсипваме тестото за брауни слоя и разстиламе равномерно.





За чийзкейк слоя:
В блендер смесваме продуктите за чийз крема и блендираме до хомогенна смес.







Изсипваме получения крем върху брауни слоя и с помощта на лъжицата от сета на мултикукъра разбъркваме, за да докараме мраморен ефект.
Разпределяме малините върху чийзкейк слоя, като леко ги притискаме, за да потънат в сместа.



Настройваме мултикукъра на програма "Печене", на 150С, за 30 минути - затваряме капака на уреда и стартираме програмата.
*** След 30-тата минута обаче браунито ни се стори недопечено и продължихме да го печем още 20 минути.








След 50-тата минута вече приехме, че е готово - по дървеното шишче, забито в центъра, бяха полепнали неголямо количество доста влажни трохи...

Изваждаме съда с изпеченото вече чийзкейк брауни от мултикукъра и оставяме върху решетка да се охлади за поне 1 час.

Обръщаме охладеното брауни върху приставката за готвене на пара и отстраняваме хартията за печене от дъното.







Похлупваме с подходяща чиния, обръщаме внимателно и нарязваме на нещо като квадрати :)










Поднасяме браунитата с предпочитана гореща или студена напитка.


Ние им се насладихме на по чаша пенливо малиново розе - за здравето на рожденика ни!!



Получиха се неустоимо вкусни - сочни, с плътна кадифена структура и изумителен баланс на вкусовете!!


Blogging tips