Необходими продукти:
За патешките гърди:
2 бр патешки гърди с кожата
1 с.л. пипер, едро смлян или счукан
1 с.л. едро смляна морска сол
За крушите:
1 круша - обелена, разполовена и почистена от семките
200 мл вода
75 г захар
настърганата кора от 1/2 лимон
За винения сос
200 мл червено вино
сол и пипер на вкус
200 мл пилешки бульон
1-2 ч.л. мед
20 г масло, на кубчета
Картофено пюре или сотирани картофки - за сервиране - за предпочитане :) отделно!!
Но преди да продължа :) искам да се похваля с футуристичните мелнички за сол и пипер, които така кокетно позират, наред с патешкото магре - подарък са ми от Роси и са ни вече абсолютно любими!!! Не са ли прекрасни?!!!
Благодаря ти, мило другарче!! Така си и всеки път на масата с нас :) и подправяш с настроение менюто ни!!!
А сега за рецептата, която фриволно адаптирах от предложение на Гордън Рамзи за приготяне на патешки гърди - изключително бързо и лесно за приготвяне и невероятно вкусно!!
Начин на приготвяне:
На патешките гърди:
Загряваме фурната на 200С.
С остър нож нарязваме кожата на патешките гърди на "каре".
Поръсваме със сол и пипер и втриваме подправките, все едно масажираме магрето.
Поставяме гърдите с кожата надолу в подходящ за фурна тиган и на слаб огън оставяме за 10-15 минути, да се отдели мазнината.
Отцеждаме отделената мазнина, превключваме на по-силен огън и запържваме, докато кожата стане хрупкава.
Обръщаме гърдите и запържваме за около 2 минути.
Прехвърляме тигана в предварително загрята до 200С фурна и печем 8-10 минути (аз удължих печенето до 12 минути ;) за по-сигурно - и магрето определено беше започнало да поизсъхва, затова понякога е добре човек да се вслушва в препоръките на експертите!!)
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути да "отпочинат".
На крушите:
В подходящ съд смесваме захарта и водата.
Оставяме да закъкри, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.
Добавяме настърганата лимонова кора и разбъркваме.
Кипваме за няколко минути - докато сиропът започне да се сгъстява.
Прибавяме крушите и пошираме за около 2-3 минути от всяка страна.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охладят.
На червеното вино:
Сипваме виното в подходящ съд и подправяме със сол и пипер.
Кипваме и оставяме да поври около 3-4 минути, или докато се редуцира наполовина.
Добавяме пилешкия бульон и отново оставяме да изври наполовина.
Прибавяме меда и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, което придава приятен блясък на соса.
Прибавяме крушите и добавяме от захарния сироп постепенно, като опитваме - докато сосът се получи по наш вкус.
Нарязваме всяко от магреата "под наклон" на 3-4 парчета и сервираме с половинка круша (цяла или нарязана на ветрило), като поливаме с винения сос
Ето и порцията на младежа, който не обича да смесва вкусове, и обикновено си получава гарнитурата отделно ;)
Аз освен, че попрепекох магрето, някакси успях и да удавя другата порция в сос (все едно сипвам яхния :@!!!) и тотално да убия цвета на месото :D, но въпреки това вкусът на ястието е неповторим и определено влиза в топ рецептите ни!!
Наздраве ;)