Шоколад и дантели!! Не бих отказала нито едното от двете... А какво ще кажете за торта, съчетаваща и шоколад, и дантели???!! Аз лично съм ЗА :)
А ето и за самата торта :)
Рецептата е адаптирана от тук, а за пълнежа се спрях на крем Тофи...
Необходими продукти:
За тестото:
375 г брашно
125 г пудра захар
150 г шоколад ов дропс за печене, микс
10 г бакпулвер
45 г микс от овесени ядки и филирани бадеми
30 г светли стафиди
2 яйца, леко разбити
375 мл прясно мляко
1 с.л. настърхана портокалова кора
160 г масло
За Тофи крема:
220 г захар
30-40 мл студена вода
25 г масло
50 мл сладкарска сметана
100 г крем сирене
200 мл сладкарска сметана
50 г шоколадов дропс, микс
50 г карамелизирани лешници, нарязани на едро (по избор)
За сиропиране на тортата:
50 мл прясно изцеден сок от портокал
3-4 с.л. ром
За декориране на тортата:
100-120 г млечен или тъмен шоколад за моделиране
30-50 г бял шоколад за моделиране
2 ленти захарни дантели (SugarVeil)
Сладкарски бои на прах – перлен и златен дъст
маслен крем, за подмазване
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 210°C.
Покриваме дъното на 2 бр 12 см форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата и оставяме настрани.
Поставяме капсули, или намсляваме форма за 12 броя мъфини и оставяме настрани.
Смесваме всички сухи съставки (първите 6).
Добавяме яйцата, прясното мляко и настърганата портокалова кора и разбъркваме.
Добавяме маслото и разбъркваме, само докато продуктите се смесят.
Разсипваме от сместа с помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица в предварително подготвената форма за 12 бр мъфини, като запълваме около 2/3 от обема на всяка от капсулите.
Останалото тесто рзделяме на 2 равни части, изсипваме в подготвените 12 см форми за торта.
Печем при 210°C за около 25 мин 25 минути, или докато бодната в средата на мъфина/блата клечка, излиза суха.
Изваждаме и оставяме за около 3 мин да се охладят на решетка, след което изваждаме от формите за печене и оставяме да се охладят напълно.
Приготвяме крема като карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и разбъркваме, докато се усвои напълно.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с охладения карамел до хомогенен крем.
Разбиваме с миксер на максимална степен сладкарската сметана до „остри връхчета”и постепенно добавяме към карамеления крем.
*** Ако не ползваме крема и блатовете, и мъфинките веднага съхраняваме добре опааковани в хладилник до 2-3 дни.
*** Мъфинките, блатовете и крема можем да приготвим от предната вечер…
Сглобяване на тортата:
Поставяме първия от блатовете върху избран поднос (може леко да подмажем под блата с маслен крем, за да не се разхожда тортата ни).
Сиропираме с част от портокаловия сироп с ром, като внимаваме да не разводним блата прекалено.
Нанасяме плътен слой от Тофи крема и поръсваме с шоколадов дропс и карамелизирани лешници, по избор.
Сиропираме и втория блат и го похлупваме върху крема, като го поставяме с дъното нагоре.
Измазваме цялата торта с тънък равномерен слой маслен крем.
Размесваме белия шоколад за моделиране добре и разточваме на лист с дебелина около 5 мм.
Притискаме към разточения бял шоколад силиконовата подложка на Sugarveil и изрязваме кръг с диаметъра на тортата (аз ползвах дъното на формата за печене) от щампования шоколад, като центрираме щампата.
Поставяме кръга върху тортата и лееееко притискаме – да се спои с масления крем.
Размесваме млечния шоколад за моделиране добре и разточваме на тънък лист (не повече от 2-3 мм дебелина).
Налагаме отгоре предварително изрязаната според дизайна ни захарна дантела за борда на тортата и изрязваме внимателно остатъците от шоколада.
Притискаме или „нежно” разточваме дантелата върху шоколада, за да прилепне плътно.
Прилепваме шоколадово-дантеления борд към тортата.
Оформяме дребни перлички от млечния и белия шоколад за моделиране и овалваме – тъмните в златна боя на прах, белите – в перлено бяла.
И сме готови :)
А чадърчето :) е по-скоро тест, до каква степен на "малтретиране" са податливи дантелките...
Наслаждаваме се на шоколадово-дантеленото изкушение с чаша силно кафе или ароматен чай :)
Мъфинките :)) не оцеляха да бъдат декорирани, но затова пък сме планирали следваща доза!!!