AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, September 29, 2011

Руладини с горгонзола, прошуто и смокини / Gorgonzola, Prosciutto & Fig Rolls



Една не съвсем типична за нашите географски ширини комбинация, в която почитателите на смесени вкусове със сигурност ще се влюбят :)


Необходими продукти:

4 бр филета от свинско месо
120-160 г сирене Горгонзола
4 ленти прошуто
4-6 средно големи смокини
2-3 с.л. зехтин
сол, на вкус
пипер, на вкус
1-2 щипки сух розмарин, или 2-3 стръка пресен
1 чаша бяло вино
2 с.л. качествено бренди или уиски
1 ч.л. мед, по избор


Начин на приготвяне:

Нарязваме смокините на кръгчета.
Разделяме Горгонзолата на 4 равни части.
Изтъняваме филетата с точилка, или начукваме с чук за пържоли.
Поръсваме всяко от филетата двустранно със сол, пипер, розмарин и зехтин.
Разстиламе върху работна дъска филетата, едно по едно - и покриваме всяко с лента прошуто.
В едини край добавяме парче Горгонзола и 2-3 резенчета смокини и навиваме на стегнато руло  (можем да забодем рулото с клечка за зъби, за да запази формата си, но задължително отстраняваме клечките преди да сервираме ястието).
Покриваме рулата със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Смесваме в малка купа виното, брендито (аз ползвах уиски), останалите нарязани смокини и меда (по избор).
Загряваме фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Подреждаме рулата в подходящ съд за печене и поливаме с доовкусеното вино и похлупваме съда или покриваме плътно с алуминиево фолио.
Печем на долна решетка в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 20-25 минути, след което отстраняваме капака/фолиото, и печем още 15-20 минути (в зависимост колко е крехко месото), като от време на време поливаме със соса от печенето.
Изваждаме ястието от фурната, покриваме съда отново с фолио или капак и оставяме около 5 минути да "отпочине" от печенето.

Сервираме със соса от печенето и/или гарнитура по избор.




Monday, September 12, 2011

Торта "Карнавал" / Carnival Cake





Така :)) първо и основно -  ще помоля за снисхождение, защото това е първата ми торта, покрита и украсена с фондан...


Ама не - това на горната снимка не е тортата, а маската от фондан, предназначена за декорация на тортата, но понеже съм много умна :)) освен че я направих много тънка и нищо не подложих под фондана да стабилизира положението, нямах и достатъчно време да я изчакам да изсъхне като хората... И разбира се, след като я пренесох успешно (!!!) и монтирах върху тортата - се разпука по средата от собствената си тежест... Та се наложи да импровизирам в последния момент със заместители на маската...


Но пък сърце не ми даде да не си я покажа, че много си я харесах ;) като за първи път...


Та за тортата :)




Спрях се на по-примитивен вариант на покриване, защото не бях сигурна дали ще се справя с разточването на фондана, а и защото нямам все още повечето инструменти, които облекчават работата...


И разбира, се наложи се да спретна бързо умалено копие на официалната маска, което даже нямаше време да позасъхне - та се сбръчка, като го наложих на тортата - и тотално нова концепция за останалите детайли - ама - здраве...




Необходими продукти:


Рецептата за пандишпановия блат заимствах от Милена @ Sweet Kingdom:


225 г брашно
6 яйца
165 г фина захар
75 г разтопено краве масло


За крема:


200 г заквасена сметана
1/2 чаша захар
250 мл течна сметана
настърганата кора от 1 лимон
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
150-200 г пресни малини


За сиропиране на блата:


около 100-120 г прясно изцеден портокалов сок
1-2 с.л. ром


Рецептата за масления крем за измазване заимствах от Дими @ Тайната на нашата вечеря, като само замених есенцията:


125г масло, на стайна температура
1/2 ч.л. есенция ром
2 чаши пудра захар, пресята
2 с.л. прясно мляко




Начин на приготвяне:


За приготвянето на блата следвах инструкците на Милена, но разделих блата само на две, че нещо по-сбит от нейния ми се получи :))


Крема за пълнежа приготвяме като разбиваме в голяма купа с миксер сметаната и захарта, докато захарта се разтвори напълно.
В отделна купа разбиваме с миксер течната сметана до пухкав крем, добавяме настърганата кора от лимон и лимоновия сок и разбиваме до хомогенизиране на сместа.
Прибавяме около 1/4 от разбитата сметана към заквасената сметана и захарта и разбъркваме със силиконова шпатула.
Добавяме останалата част от разбитата сметана и разбъркваме, може и на средна степен с миксер, до получаване на хомогеннен крем.


Масления крем приготвих по инструкциите на Дими - за едноетажна торта всъщност се оказа достатъчно и половината количество крем, така че - продуктите могат да се редуцират на половина...




Сглобяване на тортата:


Върху поднос за торта, тортена чиния или подложка за торта мацваме малко от масления крем (да не ни се разместват блатовете) и поставяме първия блат - аз лично долният блат го оставям за най-отгоре, че да ми е по-равна повърхността на тортата :)
Сиропираме и нанасяме около 2/3 от сметановия крем.
Посърваме обилно с малинки, добавяме останалия сметанов крем и заглаждаме.
Сиропираме и втория блат и го ооставяме върху крема, са по-равната страна нагоре.
Ако кремът от пълнежа е твърде мек - оставяме тортата в хладилника за 30-ина минути - да стегне.
Измазваме тортата с тънък слой от масления крем, колкото да задържи фондановото покритие и отново оставяме в хладилника да стегне.


Междувременно подготвяме фондана за покриването на тортата. Размеваме захарното тесто добре, за да стане еластично и докато размесваме, прибавяме желания цвят боя и месим, докато получим равномерен цвят.


*** Фонданът може да се оцвети и от предния ден (моят си го бях оцветила :) и от преди седмица) и да се съхранява плътно увит в свежо фолио, а преди да се ползва - само да се размачка добре.


Разточваме оцветения вече фондан върху поръсена с фино царевично нишесте (или фина пудра захар, но на мен пудрата захар нещо ми лепне твърде много) работна повърхност.
Изрязваме, един по един, равномерни триъгълници от всеки цвят, като внимателно налагаме върху тортата всеки тънко разточен триъгълник от захарно тесто и заглаждаме, започвайки от средата към края, докато покрием цялата торта.


*** Добре е да фиксираме триъгълниците един към друг, като леееееко подмазваме краищата им със сладкарско лепило, разбит белтък или просто вода, за да прилепнат плътно един към друг ;) и да не отзяват като моите! Ама аз забравих, притисната от липсата на време...


Изрязваме с остър нож  излишното количество тесто.
Декорираме тортата по избор, като е добре :)) по-едрите 3D детайли, от които се очаква да стоят изправени - да са приготвени предварително, за да могат да изсъхнат добре (т.е. ;)) наложи ми се в движение пак да преоткрия топлата вода!).


И сме готови :))




Нямах време да глазирам тортата,а само леко я напудрих със сребрист прашец, ама явно не беше подходящия - та не стана равномерно...




Единственото нещо, с което все пак не успях да се преборя и не схванах - беше как ДА НЕ СИ забивам ноктите във вече наложения върху тортата и изгладен фондан, докато добавям детайлите :))




А ето и парченце :)









Tuesday, September 6, 2011

Гурме тарт със смокини, бадеми и лавандула / Gourmet Fig, Almond and Lavender Tart




Някак си винаги съм свързвала края на лятото със зрели смокини и дори нямам читаво обяснение за това си усещане :)

И вероятно този сладкиш, по френски интригуващ и пленителен, е своеобразното ми  подсъзнателно сбогуване с лятото, което и 2/3 от годината да траеше :)) пак нямаше да ми е достатъчно, но поне да се подготвим :)) по-така ..."шармантно" за раздялата...


Необходими продукти:


За тестото:

1 ½ чаша брашно
100 г охладено масло, нарязано на кубчета
1/3 чаша пудра захар
1 жълтък
2 с.л. ледено студена вода

За бадемовия  пълнеж:

2 чаши бадеми, бланширани
2 ч.л. мед
1/2 чаша захар
1 ч. л. изсушени цветчета от лавандула
1 голямо яйце
1 / 2 ч. л. бадемов екстракт
700-900 гр  зрели  смокини, нарязани надлъжно на 4 (а ако са от по-едричките – на 8)
2-3 с. л. кафява захар

За гарниране:

2 с. л. мед, леко затоплен до втечняване
изсушени цветчета от лавандула или пресни лавандулови клонки
Ванилов сладолед, по избор




Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме брашното и пудрата захар и добавяме нарязаното на кубчета охладено масло.
Стараейки се да работим максимално бързо, претриваме през пръсти (или намачкваме с вилица) маслото и брашното, докато получим едри трохи..
Добавяме жълтъка и водата и замесваме грубо тесто.
Оформяме на питка, опаковаме в свежо фолио и охлаждаме в хладилника за 30-40 минути.

През фолио или върху набрашнена повърхност, разточваме охладеното тесто на тънка кора, която да покрива дъното и стените на 26-28 см форма за пай.
Намасляваме формата за печене с малко масло, поставяме кората и притискаме да прилепне към дъното и стените на съда.
Набождаме кората равномерно с остра вилица, покриваме със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Междувременно загряваме фурната до 220С или 200С с вентилатор.

Покриваме охладената кора с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипваме отгоре сухи бобови зърна или тежести за печени на пай, за да предотвратим набухването на тестото.
Печем в предварително загрята до до 220С или 200С с вентилатор фурна около 15-20 минути – или докато ръбовете на кората станат леко златисти.
Изваждаме, отстраняваме бобовите зърна и хартията и оставяме да се охлади на решетка.
Редуцираме температурата на фурната до 190С или 170С с вентилатор.

Приготвяме бадемовата паста, като в  кухненски робот или блендер смиламе бадемите и захарта. 


Добавяме меда, лавандулата, яйцето и бадемовия екстракт и пасираме.
Деликатно разстиламе сместа върху изпечената "черупка".
Отгоре подреждаме нарязаните смокини в разминаващи се кръгове.
Поръсваме равномерно с кафявата захар и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна около 30 минути или докато смокините са видимо омекнали и запечени и започват да отделят сок.
Изваждаме от фурната и поръсваме с мед и лавандула.



Изключително богат на вкус и ароматен сладкиш, наситен с усещането за късно лято с :)) френски привкус...

Поднасяме десерта топъл, гарниран с ванилов сладолед, по избор (ние нашия сладолед ;) вече си го бяхме привършили предварително)!


Или охладен - с резенчета пресни смокини ...и силно кафе :))


Смокини, бадеми и лавандула се смесват пленително в това изключително като аромат и текстура сладко изкушение.




Blogging tips