AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, March 23, 2022

Тарт с шамфъстък крем и ягоди / Strawberry Pistachio Tart

 

Фин пистачио крем с нежна текстура и уханни свежи ягоди в прегръдката на хрупкава маслена бисквита – десерт, достоен за специален празник, или за всеки ден...

Комбинацията от вкусове, текстури и аромати на два от най-силните афродизиака – шам фъстък и ягоди, е абсолютно взривоопасна и пленява сетивата и развихри фантазиите мигновено ;)

Рецептата е приготвена специално за Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:
.. за форма с диаметър 26-28 см

За пастата от шам фъстък:
150 г суров шамфъстък, белен
50 мл вода

За основата от маслено тесто:
90 г пудра захар
230 г брашно
30 г бадемово брашно
1 щипка сол
110 г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker

За пистачио крема:
300 г бял шоколад
150 г паста от шам фъстък
1 щипка сол
300 г млечна сметана
1 пак Оригинален пудинг Сметана на Dr. Oetker

За гарниране:
250 г свежи ягоди
50 г суров шамфъстък, нарязан на едро

Начин на приготвяне:

На пастата от шам фъстък:
За да премахнете кафявата ципа от ядките, кипнете вода в малък съд, добавете шам фъстъка и отстранете от котлона.
Оставете да престои 1-2 минути и отцедете.
Извадете бланшираня шам фъстък върху чиста кухненска кърпа, разтрийте внимателно и отстранете ципата от ядките.
Смелете в блендер или кухненски робот почистения шам фъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавете 60 мл вода и продължете да го обработвате за около 1 минута, до гладка паста.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразете до 3 месеца.


На основата от маслено тесто:
Пресейте в купа брашното и пудрата захар, добавете бадемовото брашно и солта и разбъркайте.
Добавете в блендер или кухненски робот сухите съставки и кубчетата студено масло и обработете зе около 30 секунди, докато сместа заприлича на пясък.
Прехвърлете в купа, добавете яйцето и ванилията и разбъркайте с вилица или ръце, само докато тестото се събере.
Месете 1-2 минути, увийте в свежо фолио и оставете за 10-15 минути в хладилника.
Разточете охладеното тесто между 2 листа свежо фолио или кухненска хартия на тънка кора с дебелина 2-3 мм и диаметър 28-30 см - с около 2-3 см по-голяма от диаметъра на формата за печене.

Намаслете дъното и стените на форма за пай или торта с падащо дъно, внимателно прехвърлете тестото във формата и оформете черупката за тарта.
Набодете с вилица дъното на черупката и оставете в хладилника за 20-30 минути.
Загрейте фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Печете 30-35 минути, или до златисто кафяво, като след 20-тата минута можете да покриете с алуминиево фолио ръба на тартата, за да не прегаря.
Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка напълно, преди да напълните с крема.


На пистачио крема:
Поставете белия шоколад и пастата от шам фъстък в купа и разтопете на водна баня, като разбърквате от време на време.
В друга купа смесете пудинга, захарта и млякото и разбъркайте до гладка смес.
Загрейте в тенджерка сметаната, докато заври, добавете пудинговата смес и оставете на средно силен огън да се сгъсти за около 1 минута, като непрекъснато разбърквате.
Изсипете топлия крем върху шоколадовата паста с шам фъстък и оставете да престои около минута.
Добавете щипка сол и разбъркайте, докато съставките се смесят напълно и се получи гладък крем.
Оставете да се охлади за 3-4 минути, като разбърквате.

Сглобяване на тарта:
Разпределете течния, но не горещ крем равномерно до ръба на напълно изстиналата маслена черупка и оставете в хладилника да стяга за 4-6 часа.
Преди да поднесете, измийте и подсушете върху кухненска хартия ягодите и аранжирайте тарта според предпочитанията си.

Поръсете със ситно нарязан шам фъстък и поднесете с любима напитка - от силно кафе до пенливо вино :)



Tuesday, March 1, 2022

Немска торта с ягоди и ванилов крем / Strawberry Vanilla Shortbread Cake

Хрупкави маслени блатове с уханни канелени трохи, плътен и наситен ванилов крем и неустоим свеж дъх на ягодиизкушение, което ще завладее сетивата ви и дълго ще ви задържи в плен на уникалната си комбинация от вкусове, текстури и аромати  :)

Истинска кулинарна магия във всяка хапка!!

Тортата приготвих преди време за Dr. Oetker Bulgaria, но сега забелязвам, че изглежда абсолютно първомартенски :))


Необходими продукти:

400 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
2 + 1 пак ванилена захар
1 щипка сол
150 г гъста заквасена сметана
175 г меко масло + 100 г студено
75 г захар
1/2 ч. л. канела
340 г сладко от ягоди (или малини)
500 г пресни ягоди
1-2 ч.л. фина пудра захар 

За крема:
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
800 мл. прясно мляко
100 г захар
100 г бял шоколад
50 г масло
200 мл млечна сметана
1 пак ванилена захар
1 пак (10 г) желатинна Dr. Oetker
40 мл студена вода 


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до
 200°C или 180°C с вентилатор.
Смесваме 250 г от брашно и бакпулвера и пресяваме в купа.
Добавяме 2 пакетчета ванилена захар, солта, заквасената сметана и 175 г меко масло.
Месим за кратко с миксер с куката за тесто, след което отново за кратко замесме с ръце, докато получим гладко тесто.
Увиваме тестото в свежо фолио и охлаждаме за кратко в хладилника.
Междувременно смесваме останалите 150 г брашно, 75 г захар, 1 пакетче ванилена захар и канелата в отделна купа. Добавяме 100 г студено масло на малки кубчета и претриваме бързо с ръце, за да получим ронливо ронливо тесто.
Разделяме охладеното тесто на 3 рвни части разточваме върху хартия за печене на кръгли кори с диаметър 22-24 см – ако е необходимо, очертаваме кръга с дъното на форма за печене, за да са равни блатовете.  
Набождаме всеки от блатовете няколко пъти с вилица и поръсваме с  с 1/3 от тестото на трохи.
Прехвърляме с хартията за печене в плитка тава и печем в предварително загрятата до 200°C или 180°C с вентилатор фурна.
Веднага изваждаме готовия  блат от фурната и оставяме да се охлади напълно върху решетка.
Повтаряме с останалите 2 блата, като последния блат нарязваме на 12 равни триъгълни парчрта, докато е още горещ и оставяме да се охлади


На крема:
Накисваме предварително желатина в студената вода за 5-10 минути.
Приготвяме ваниловия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме и 800 мл прясно мляко, и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона, след около минута добавяме белия шоколад, маслото и накиснатия желатин, разбъркваме,  докато се разтопят и охлаждаме крема на ледена баня.
Разбиваме млечната сметана и ванилената захар до меки връхчета и добавяме на части към охладения крем, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Оставяме за 15-20 минути в хладилника да стегне леко. 

Сглобяване на тортата:
Прехвърляме крема в пош с голям звездовиден накрайник.
Намазваме двата цели блата със сладко от ягоди.
Нарязваме свежите ягодите на филийки и подреждаме върху блатовете.
Шприцоваме 12 розички по периферията на всеки от блатовете, като оставяме около 1/2 см борд.
Запълваме и останалата част от блата с крем.
Поставяме внимателно единия блат върху другия и най-отгоре подреждаме като ветрило нарязаните триъгълници.
Оставяме в хладилника да се охлади поне за 1 час.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар и нарязваме с назъбен нож (за хляб).


Честита Баба Марта :)
Да сме здрави и мир за всички под слънцето!!


Blogging tips