Фин пистачио крем с нежна текстура и уханни свежи ягоди в прегръдката на хрупкава маслена бисквита – десерт, достоен за специален празник, или за всеки ден...
Комбинацията от вкусове, текстури и аромати на два от най-силните афродизиака – шам фъстък и ягоди, е абсолютно взривоопасна и пленява сетивата и развихри фантазиите мигновено ;)
Рецептата е приготвена специално за Dr. Oetker Bulgaria :)
Необходими продукти:
.. за форма с диаметър 26-28 см
За пастата от шам фъстък:
150 г суров шамфъстък, белен
50 мл вода
За основата от маслено тесто:
90 г пудра захар
230 г брашно
30 г бадемово брашно
1 щипка сол
110 г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker
За пистачио крема:
300 г бял шоколад
150 г паста от шам фъстък
1 щипка сол
300 г млечна сметана
1 пак Оригинален пудинг Сметана на Dr. Oetker
За гарниране:
250 г свежи ягоди
50 г суров шамфъстък, нарязан на едро
Начин на приготвяне:
На пастата от шам фъстък:
За да премахнете кафявата ципа от ядките, кипнете вода в малък съд, добавете шам фъстъка и отстранете от котлона.
Оставете да престои 1-2 минути и отцедете.
Извадете бланшираня шам фъстък върху чиста кухненска кърпа, разтрийте внимателно и отстранете ципата от ядките.
Смелете в блендер или кухненски робот почистения шам фъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавете 60 мл вода и продължете да го обработвате за около 1 минута, до гладка паста.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразете до 3 месеца.
На основата от маслено тесто:
Пресейте в купа брашното и пудрата захар, добавете бадемовото брашно и солта и разбъркайте.
Добавете в блендер или кухненски робот сухите съставки и кубчетата студено масло и обработете зе около 30 секунди, докато сместа заприлича на пясък.
Прехвърлете в купа, добавете яйцето и ванилията и разбъркайте с вилица или ръце, само докато тестото се събере.
Месете 1-2 минути, увийте в свежо фолио и оставете за 10-15 минути в хладилника.
Разточете охладеното тесто между 2 листа свежо фолио или кухненска хартия на тънка кора с дебелина 2-3 мм и диаметър 28-30 см - с около 2-3 см по-голяма от диаметъра на формата за печене.
Намаслете дъното и стените на форма за пай или торта с падащо дъно, внимателно прехвърлете тестото във формата и оформете черупката за тарта.
Набодете с вилица дъното на черупката и оставете в хладилника за 20-30 минути.
Загрейте фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Печете 30-35 минути, или до златисто кафяво, като след 20-тата минута можете да покриете с алуминиево фолио ръба на тартата, за да не прегаря.
Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка напълно, преди да напълните с крема.
На пистачио крема:
Поставете белия шоколад и пастата от шам фъстък в купа и разтопете на водна баня, като разбърквате от време на време.
В друга купа смесете пудинга, захарта и млякото и разбъркайте до гладка смес.
Загрейте в тенджерка сметаната, докато заври, добавете пудинговата смес и оставете на средно силен огън да се сгъсти за около 1 минута, като непрекъснато разбърквате.
Изсипете топлия крем върху шоколадовата паста с шам фъстък и оставете да престои около минута.
Добавете щипка сол и разбъркайте, докато съставките се смесят напълно и се получи гладък крем.
Оставете да се охлади за 3-4 минути, като разбърквате.
Сглобяване на тарта:
Разпределете течния, но не горещ крем равномерно до ръба на напълно изстиналата маслена черупка и оставете в хладилника да стяга за 4-6 часа.
Преди да поднесете, измийте и подсушете върху кухненска хартия ягодите и аранжирайте тарта според предпочитанията си.
Поръсете със ситно нарязан шам фъстък и поднесете с любима напитка - от силно кафе до пенливо вино :)