Да си приготвиш домашен ликьор от бъз е един от сигурните начини да си запазиш аромата и вкуса на ранното лято в бутилка и да му се наслаждаваш през цялата година :)
Необходими продукти:
30-40 големи съцветия от бъз
1 литър водка (колкото по-силен е процентът на алкохола, толкова по-силен е ароматът на ликьора)
50 г до 200 г захар, или на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме цветовете от дребни насекоми и замърсявания и максимално отстраняваме дръжките от съцветията.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си - потъмняването не променя вкуса на ликьора ;)
Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за поне две седмици или около месец - колкото по-дълго държим цветовете в алкохола, толкова по-тъмен става ликьорът...
Прецеждаме през цедилка за сирене или през няколко слоя марля и към получения извлек добавяме желаното количество захар и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Съхраняваме в бутилка - с времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.
Особен вкусен е, поднесен с много лед - през летните месеци...
... или чист - през студените зимни вечери...
Ароматна и вкусна добавка към коктейли, вино и чай ;)
...или кремове и сиропи за сладкиши :)
Наздраве!! ;)