AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, June 29, 2016

Ликьор от бъз / Elderflower Liqueur



Да си приготвиш домашен ликьор от бъз е един от сигурните начини да си запазиш аромата и вкуса на ранното лято в бутилка и да му се наслаждаваш през цялата година :)


Необходими продукти:

30-40 големи съцветия от бъз
1 литър водка (колкото по-силен е процентът на алкохола, толкова по-силен е ароматът на ликьора)
50 г  до 200 г захар, или на вкус


Начин на приготвяне:

Почистваме цветовете от дребни насекоми и замърсявания и максимално отстраняваме дръжките от съцветията.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си - потъмняването не променя вкуса на ликьора ;)
Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за поне две седмици или около месец - колкото по-дълго държим цветовете в алкохола, толкова по-тъмен става ликьорът...
Прецеждаме през цедилка за сирене или през няколко слоя марля и към получения извлек добавяме желаното количество захар и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Съхраняваме в бутилка - с времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.


Особен вкусен е, поднесен с много лед - през летните месеци...



... или чист - през студените зимни вечери...



Ароматна и вкусна добавка към коктейли, вино и чай ;)



...или кремове и сиропи за сладкиши :)







Наздраве!! ;)


Friday, June 24, 2016

Френски сладкиш Париж-Брест с бутер тесто / Puff Pastry Paris-Brest



Френският десерт Париж - Брест е създаден през 1910 г в чест на колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891 г и е най-старото колоездачно събитие, активно и до днес. А специфичната кръгла форма на популярното лакомство символизира велосипедно колело.
Днес, легендарният Париж-Брест може да се намери във всички френски сладкарници по света и е един от най-популярните десерти във Франция.


Моето предложение е олекотено като вкус и не така времеемко и можете да изненадате гостите или любимите си хора по всяко време с неустоим и ефектен френски десерт - хрупкаво многолистно тесто със запечени бадеми, гарнирано с лек крем и свежи сезонни плодове :)

Рецептата можете да намерите и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

1 опаковка (800 г) бутер тесто Белла
1 яйце
30 г филирани бадеми
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване
200 г свежи ягоди, за декориране

За крема:
60 г меко масло
120 г пудра захар
400 г крем сирене (или 200 г крем сирене + 200 г заквасена сметана)
1 ч.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)


Начин на приготвяне:

Размразяваме бутер тестото, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Разбиваме маслото с пудрата захар и ванилията до пухкав бял крем.
Постепенно добавяме крем сиренето, като не преставаме да разбиваме, до получаването на гладък крем, покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разстиламе бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност (или листа, в който са опаковани) и с резец или тънкостенна купа изрязваме четен брой кръгове с диаметър около 10 см (или по избор).
С по-малък резец или тънкостенна чаша (5-6 см) изрязваме центъра на вече изрязаните кръгове, за да се получи нещо като поничка.
Намазваме с разбито яйце половината от бутер ринговете и ги похлупваме с останалите, като притискаме по краищата на тестото, за да не се отделят при печене.
Намазваме отново с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.


Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна около 20 минути, или до златисто кафяво.
Оставяме изпечените бутер рингове да се охладят напълно върху решетка и разрязваме с остър нож надлъжно през средата.


Прехвърляме крема в пош с накрайник и шприцоваме, или нанасяме с лъжичка, върху долната половина от разрязания бутер ринг, гарнираме с резенчета ягоди и похлупваме с горната половина.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.









Monday, June 20, 2016

Домашно сладко от череши / Homemade Cheery Jam



И тази година продължавам със серията домашни сладка на мама, защото са неустоими :))

Необходими продукти:

2 кг череши
от 1 до 2 кг кристална захар, или на вкус :)
2 ч.л. пектин
3-4 капки на всеки 1 кг плод есенция череша, по избор
2 ч.л. лимонена киселина
при необходимост - по 200 мл вода на всеки кг захар - ако черешите не пуснат сок

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Измиваме черешите и почистваме от дръжките и костилките.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото.
В голяма тенджера редуваме на слоеве череши и захар, като завършваме със захар и оставяме за през нощта в хладилника - да пуснат черешите сок.
Ако черешите не пуснат сок, добавяме по 200 мл вода на всеки килограм захар.
След като  сладкото да заври, добавяме пектина, разбъркваме и оставяме да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка вече не се разтича.
Добавяме лимонената киселина и есенцията, разбъркваме и оставяме да поври още 1-2 минути.
Отстраняваме, разтърсваме леко съда - да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.








Saturday, June 11, 2016

Ягодов пай / Strawberry Pie



Започнах с ягодите отрано и като гледам - нямам спиране...

Необходими продукти:

1 опаковка (800 г)  бутер тесто за сладкиши Белла
1 кг ягоди
200 г захар
40 г царевично нишесте (или брашно)
1/2 ч.л. канела
1 яйце
2 с.л. кафява захар за поръсване
ролер за тесто


Начин на приготвяне:

Размразяваме сладкото бутер тесто, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите на филийки.
Намасляваме дъното и стените на форма за пай.
Разточваме, ако е необходимо, върху набрашнена повърхност едната кора бутер тесто, прехвърляме я върху формата за пай, като притискаме леко към дъното и стените, за да й предадем желаната форма и изрязваме излишното тесто, като внимателно прекараме точилката по ръба на формата.
Смесваме в голяма купа нарязаните ягоди, захарта, канелата и нишестето, разтърсваме купата, за да се покрият добре ягодите със сухите съставки и изсипваме в покритата с бутер тесто форма.


С ролер за тесто изрязваме втората кора от тестото и покриваме с нея ягодите, като разтегляме внимателно, за да се отвори нареза от ролера.
Притискаме към ръба на долната кора и отново изрязваме внимателно по ръба с точилката.
От останалото бутер тесто изрязваме цветчета, по избор - и залепяме с малко разбито яйце по ръба на пая.
Намазваме с разбито яйце решетката и поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 35-40 минути, като след 20-тата минута покриваме при нужда с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Добре е да покрием и дъното на фурната с алуминиево фолио - да улавя капчици сок от пая :)


По избор, поръсваме леко с пудра захар...


Оставяме готовия пай да се охлади напълно, при което соковете от печенето на ягодите се сгъстяват и желират, а не се леят волно като на снимките по-долу ;)


Паят е сочен, ароматен и вкусен, като препечената коричка от хрупкаво многолистно тесто перфектно допълва кадифената текстура на ягодовия пълнеж!! :)




Blogging tips