Започнах с ягодите отрано и като гледам - нямам спиране...
Необходими продукти:
1 опаковка (800 г) бутер тесто за сладкиши Белла
1 кг ягоди
200 г захар
40 г царевично нишесте (или брашно)
1/2 ч.л. канела
1 яйце
2 с.л. кафява захар за поръсване
ролер за тесто
Начин на приготвяне:
Размразяваме сладкото бутер тесто, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите на филийки.
Намасляваме дъното и стените на форма за пай.
Разточваме, ако е необходимо, върху набрашнена повърхност едната кора бутер тесто, прехвърляме я върху формата за пай, като притискаме леко към дъното и стените, за да й предадем желаната форма и изрязваме излишното тесто, като внимателно прекараме точилката по ръба на формата.
Смесваме в голяма купа нарязаните ягоди, захарта, канелата и нишестето, разтърсваме купата, за да се покрият добре ягодите със сухите съставки и изсипваме в покритата с бутер тесто форма.
С ролер за тесто изрязваме втората кора от тестото и покриваме с нея ягодите, като разтегляме внимателно, за да се отвори нареза от ролера.
Притискаме към ръба на долната кора и отново изрязваме внимателно по ръба с точилката.
От останалото бутер тесто изрязваме цветчета, по избор - и залепяме с малко разбито яйце по ръба на пая.
Намазваме с разбито яйце решетката и поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 35-40 минути, като след 20-тата минута покриваме при нужда с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Добре е да покрием и дъното на фурната с алуминиево фолио - да улавя капчици сок от пая :)
По избор, поръсваме леко с пудра захар...
Оставяме готовия пай да се охлади напълно, при което соковете от печенето на ягодите се сгъстяват и желират, а не се леят волно като на снимките по-долу ;)
Паят е сочен, ароматен и вкусен, като препечената коричка от хрупкаво многолистно тесто перфектно допълва кадифената текстура на ягодовия пълнеж!! :)
Чудесен и много красив пай! Украсата отгоре е страхотна, много фина и нежна! :)
ReplyDeleteИ всичко е толкова прекрасно с всичките цветенца, като в приказка...
Поздрави и слънчева седмица!
Прекрасна рецепта за един от любимите ми пайове. Много обичам ягоди. Снимките и презентацията са просто перфектни, поздравления!
ReplyDeleteНикога не съм ял такова чуда, не съм го и приготвял! Струва ми се обаче, че времето му наближава. Много красив, успях да се нахраня само със снимките, да ме пита човек защо ям по никое време ;)
ReplyDeleteСтрахотно печиво и снимки, Мина!
ReplyDeleteТестото отдолу не остава ли глетаво?
Благодаря, Веси!! :)
DeleteПри 35-40 минути печене се изпича перфектно тестото и ако не го разрежеш още топло, а изчакаш паят а изстине и соковете от печенето да се сгъстят и един вид желират - има страхотен ягодово карамелен препечен вкус.
Уви, у нас само едно парче оцеля до това си състояние ;))
Неустоим е!
ReplyDelete