Monday, October 26, 2020
Шоколадово кестенов тарт / Chocolate Chestnut Tart
Thursday, October 15, 2020
Tиквен сладкиш с чийз крем топинг и карамел / Pumpkin Caramel Cream Cheese Poke Cake
Има сладкиши, които носят аромата и вкуса на есента – една хапка и сетивата ти избухват в разтапяща душата есенна еуфория…
Пухкава текстура, нежно ухание на домашен уют и съблазнителен вкус на тиква и карамел – и всичко това – гарнирано с копринения вкус на галещ небцето чийз крем топинг - ммм :)
Необходими продукти:
За карамеления сос:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
щипка сол
За тестото:
240 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
1/2 ч.л. сол
3 яйца
160 г кристална захар
160 г кафява захар
160 мл олио
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пасирана)
100 мл вода
1 с.л. есенция ванилия
За Чийз топинга:
300 г крем сирене Philadelphia класик
100 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
200 мл млечна сметана (30% - 35%), студена
Начин на приготвяне:
На карамеления сос:
В съд с двойно дъно разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос, отстраняваме и оставяме да се охлади на стайна температура.
На тестото:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на правоъгълна форма за печене с размери около 30 х 20 см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата и ванилията и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки и отново разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Изсипваме в намаслената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30-35 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Изваждаме сладкиша от фурната и докато е още горещ пробождаме с тънка кръгла дръжка на дървена лъжица симетрично дупки навсякъде.
Поливаме с около половината от карамеления сос, като се стремим да запълваме първо дупките и оставяме да се охлади напълно.
На топинга:
Разбиваме с миксер на висока скорост млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме 2 с.л. от пудрата захар към сметаната и продължаваме да разбиваме до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме с миксер крем сиренето, останалата пудра захар и ванилията до гладък крем.
Добавяме на части разбитата сметана и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме върху охладения сладкиш и заравняваме.
Поливаме надлъжно на ленти с останалия карамелен сос и с върха на остър нож прокарваме напречни линии, за да декорираме глазурата с карамела.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути, преди да нарежем.
Нарязваме на квадрата с предпочитана големина (12, 15, 18) и поднасяме с любима топла или студена напитка :)
Истинско кулинарно изживяване с вкус на карамел и тиква и кадифена чийз нотка...
Monday, October 5, 2020
Шоколадово карамелен тарт / Chocolate Caramel Tart
Днес баща ми щеше да е на 73 - широко скроен, твърдоглав, своенравен, без предразсъдъци - и купонджия :)
Вероятно затова и днешното ми предложение не е за хора с предразсъдъци, а истинска шоколадово карамелена бомба!!
Необходими продукти:
...за тарт с диаметър 18-20 см
За основата:
450 г шоколадови бисквити (Орео)
110 г масло
50 г тъмен шоколад за топене, по избор
За пълнежа:
400 г карамелизирано мляко (сгущёнка със захар - от Берёзка)
250 г маскарпоне
5 г желатин
20 мл студена вода
За шоколадовата глазура:
100 г тъмен шоколад за топене
50-70 мл млечна сметана 30%-35%
Начин на приготвяне:
На основата:
В блендер иликухненски робот смиламе бисквитите Орео до трохи.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, добавяме към смлените бисквити и блиндираме до лепкаво тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния, изсипваме тестото и с ръце оформяме основата и около 4-5 см борд натарта - дооформяме и притискаме с лъжица за кафе, обикновена лъжица или дъното на чаша.
Покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне, докато приготвяме пълнежа.
На пълнежа:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
С миксер разбиваме маскарпонето и карамелизираното мляко до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне - и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Разбиваме до пълното му усвояване.
Изсипваме в готовата черупка, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника за час-два, или запрез нощта.
На шоколадовата глазура:
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и покриваме равномерно стегналия крем.
Оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне преди да разрежем и поднесем с предпочитана топла или студена напитка.
Тати, и дано там, където си, купонът в твоя чест никога не спира!!