Едва ли сте забравили неустоимите питки Паркър, с който Роси неотдавна беше подлудила кулинарното Интернет пространство?! Но аз все пак ще ви ги припомня, защото са наистина възхитително вкусни :)
Още от самото начало си бях обещала, че ще ги пробвам и в сладък и в солен вариант - с локум и със сирене...
Необходими продукти:
2 големи яйца
240 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче (11 г) суха мая, или 1/2 кубче свежа
520 г брашно
50 г масло, разтопено - за намазване
За солената плънка:
180 г сирене, изкиснато и намачкано с вилица
За сладката плънка
12 цели локума
12 цели бадема, леко запечени
1 с.л. пудра захар, за поръсване
***От една доза се получават 12 големи или 24 малки питки.
Аз приготвих 12 малки питки с локум и бадеми...
... и 6 големи - със сирене :)
Начин на приготвяне:
Приготвяме тестото в хлебопекарната на програма "тесто" (месене и втасване), като добавяме първо млякото и яйцата, а след това брашното, солта, захарта и маята, ако е суха (ако е свежа - я нароняваме в началото с течните продукти).
Загряваме фурната предварително на 175С.
Покриваме 2 тави с хартия за печене.
Разделяме втасалото тесто на 2 равни части.
От едната част разточваме върху набрашнена повърхност правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, намазваме с част от маслото и нарязваме на ленти.
В началото на всяка лента поставяме от избраната плънка и навиваме на рулца.
Повтаряме и с втората част от тестото.
Подреждаме рулцата на разстояние едно от друго в покритите с хартия за печене тави и оставяме да втасват около 15 минути.
Намзаваме с разтопено масло и печем в предварително загрята на 175С фурна около 15 минути, или до златисто.
Изваждаме готовите питки от фурната и по избор намазваме отново с масло
Ако са със сладка плънка, поръсваме през сито с пудра захар.
Страхотни питки, Роси - пухкави, ароматни и невъобразимо вкусни!!! Огромно благодаря от всички вкъщи за споделената рецепта :)