Едва ли сте забравили неустоимите питки Паркър, с който Роси неотдавна беше подлудила кулинарното Интернет пространство?! Но аз все пак ще ви ги припомня, защото са наистина възхитително вкусни :)
Още от самото начало си бях обещала, че ще ги пробвам и в сладък и в солен вариант - с локум и със сирене...
Необходими продукти:
2 големи яйца
240 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче (11 г) суха мая, или 1/2 кубче свежа
520 г брашно
50 г масло, разтопено - за намазване
За солената плънка:
180 г сирене, изкиснато и намачкано с вилица
За сладката плънка
12 цели локума
12 цели бадема, леко запечени
1 с.л. пудра захар, за поръсване
***От една доза се получават 12 големи или 24 малки питки.
Аз приготвих 12 малки питки с локум и бадеми...
... и 6 големи - със сирене :)
Начин на приготвяне:
Приготвяме тестото в хлебопекарната на програма "тесто" (месене и втасване), като добавяме първо млякото и яйцата, а след това брашното, солта, захарта и маята, ако е суха (ако е свежа - я нароняваме в началото с течните продукти).
Загряваме фурната предварително на 175С.
Покриваме 2 тави с хартия за печене.
Разделяме втасалото тесто на 2 равни части.
От едната част разточваме върху набрашнена повърхност правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, намазваме с част от маслото и нарязваме на ленти.
В началото на всяка лента поставяме от избраната плънка и навиваме на рулца.
Повтаряме и с втората част от тестото.
Подреждаме рулцата на разстояние едно от друго в покритите с хартия за печене тави и оставяме да втасват около 15 минути.
Намзаваме с разтопено масло и печем в предварително загрята на 175С фурна около 15 минути, или до златисто.
Изваждаме готовите питки от фурната и по избор намазваме отново с масло
Ако са със сладка плънка, поръсваме през сито с пудра захар.
Страхотни питки, Роси - пухкави, ароматни и невъобразимо вкусни!!! Огромно благодаря от всички вкъщи за споделената рецепта :)
Мина, наистина са чудесни! И двата варианта са неустоимо вкусни. Поздрави и за двете ви с Роси! :)
ReplyDeleteОбичам ги тези питки!
ReplyDeleteА твоите са неустоими, Мина!
Няма как да не се възхитя от майсторството и на двете ви, Мина! Изглеждат божествено вкусни, пухкави и ароматни! Прекрасна нова седмица, мила! :)
ReplyDeleteМного апетитни и красиво навити-браво,Мина!
ReplyDeleteУспешна нова седмица!
Мина,радвам се,че чрез мен и у вас се насладихте на паркърките!Благодарение на Тони тази рецепта наистина обиколи много трапези и мисля,че се усладиха на всеки.Направила си ги много сладурски,а и идеята с локум и орехи е аправо невероятно попадение!И аз бих посегнала първо към тях.Презентацията ти отново е страхотна!Прегръщам ви всички у дома и ви пожелавам успешна нова седмица,другарче мое!
ReplyDeleteМина, и сладките и солените много ми харесват, но най-вече сладките с локумчето. Грабвам 3-4 и отивам да им се радвам :))) Прегръдки
ReplyDeleteКакво да кажа....хубаво до последна хапка! И красиво!
ReplyDeleteПоздрави, Мина!
И ние ги опитахме тези питчици, Мина! Чуднички са! Но следващия път ще ги направя с твоята сладка плънка - обичам локум :)
ReplyDeleteПоздрави и сладки дни!
Жестоки са! И ние ги пробвахме! Виж с локумче не сме, и определено ми влизат в списъка задачки за уикенда :)
ReplyDeleteЗаиграх се с черното ти коте и забравих накъде бях тръгнала... да въздъхна и аз по чудните ти питки! Още не съм ги правила, макар че им се облизвах и при Роси, и при Ина... След твоето апетитно напомняне, ще взема най-сетне да ги направя! :) Хубав първи снежен ден, Мина! :)
ReplyDeleteЗдравей, Мина:)
ReplyDeleteСамо да попитам - двете тави едновременно ли ги печем?
Ох, аз до колкото си спомням май ги пекох поотделно, че докато оформя тия от втората тава, първите вече бяха готови за фурната :)
DeleteНо ако фурната позволява, могат да се пекат и заедно, като след 10-тата минута разменяме местата на тавите...