AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, November 17, 2013

Питки Паркър "Роси" / Parker House Rolls



Едва ли сте забравили неустоимите питки Паркър, с който Роси неотдавна беше подлудила кулинарното Интернет пространство?!  Но аз все пак ще ви ги припомня, защото са наистина възхитително вкусни :)
Още от самото начало си бях обещала, че ще ги пробвам и в сладък и в солен вариант - с локум и със сирене...

Необходими продукти:

2 големи яйца
240 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче (11 г) суха мая, или 1/2 кубче свежа
520 г брашно
50 г масло, разтопено - за намазване


За солената плънка:
180 г сирене, изкиснато и намачкано с вилица

За сладката плънка 
12 цели локума
12 цели бадема, леко запечени
1 с.л. пудра захар, за поръсване

***От една доза се получават 12 големи или 24 малки питки.

Аз приготвих 12 малки питки с локум и бадеми...


... и 6 големи - със сирене :)


Начин на приготвяне:
Приготвяме тестото в хлебопекарната на програма "тесто" (месене и втасване), като добавяме първо млякото и яйцата, а след това брашното, солта, захарта и маята, ако е суха (ако е свежа - я нароняваме в началото с течните продукти).
Загряваме фурната предварително на 175С.
Покриваме 2 тави с хартия за печене.
Разделяме  втасалото тесто на 2 равни части.
От едната част разточваме върху набрашнена повърхност правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, намазваме с част от маслото и нарязваме на ленти.
В началото на всяка лента поставяме от избраната плънка и навиваме на рулца.
Повтаряме и с втората част от тестото.
Подреждаме рулцата на разстояние едно от друго в покритите с хартия за печене тави и оставяме да втасват около 15 минути.
Намзаваме с разтопено масло и печем в предварително загрята на 175С фурна около 15 минути, или до златисто.
Изваждаме готовите питки от фурната и по избор намазваме отново с масло

Ако са със сладка плънка, поръсваме през сито с пудра захар.


Страхотни питки, Роси - пухкави, ароматни и невъобразимо вкусни!!! Огромно благодаря от всички вкъщи за споделената рецепта :)




12 comments:

  1. Мина, наистина са чудесни! И двата варианта са неустоимо вкусни. Поздрави и за двете ви с Роси! :)

    ReplyDelete
  2. Обичам ги тези питки!
    А твоите са неустоими, Мина!

    ReplyDelete
  3. Няма как да не се възхитя от майсторството и на двете ви, Мина! Изглеждат божествено вкусни, пухкави и ароматни! Прекрасна нова седмица, мила! :)

    ReplyDelete
  4. Много апетитни и красиво навити-браво,Мина!
    Успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  5. Мина,радвам се,че чрез мен и у вас се насладихте на паркърките!Благодарение на Тони тази рецепта наистина обиколи много трапези и мисля,че се усладиха на всеки.Направила си ги много сладурски,а и идеята с локум и орехи е аправо невероятно попадение!И аз бих посегнала първо към тях.Презентацията ти отново е страхотна!Прегръщам ви всички у дома и ви пожелавам успешна нова седмица,другарче мое!

    ReplyDelete
  6. Мина, и сладките и солените много ми харесват, но най-вече сладките с локумчето. Грабвам 3-4 и отивам да им се радвам :))) Прегръдки

    ReplyDelete
  7. Какво да кажа....хубаво до последна хапка! И красиво!
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  8. И ние ги опитахме тези питчици, Мина! Чуднички са! Но следващия път ще ги направя с твоята сладка плънка - обичам локум :)
    Поздрави и сладки дни!

    ReplyDelete
  9. Жестоки са! И ние ги пробвахме! Виж с локумче не сме, и определено ми влизат в списъка задачки за уикенда :)

    ReplyDelete
  10. Заиграх се с черното ти коте и забравих накъде бях тръгнала... да въздъхна и аз по чудните ти питки! Още не съм ги правила, макар че им се облизвах и при Роси, и при Ина... След твоето апетитно напомняне, ще взема най-сетне да ги направя! :) Хубав първи снежен ден, Мина! :)

    ReplyDelete
  11. Здравей, Мина:)
    Само да попитам - двете тави едновременно ли ги печем?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ох, аз до колкото си спомням май ги пекох поотделно, че докато оформя тия от втората тава, първите вече бяха готови за фурната :)
      Но ако фурната позволява, могат да се пекат и заедно, като след 10-тата минута разменяме местата на тавите...

      Delete

Blogging tips