Трудно успявам да включа тиква в менюто на детенце - не вярвам да са им я сервирали в градината, защото именно детската градина е люлката на всички ненавистни за него манджи, но въпреки това я хапва само на тиквеник. С тези блондис с карамел и тиква обаче :) директно го заковах!!! Бяха обявени за по-вкусни и от тортата за баба ми, която от години не отстъпва топ позицията си в неговата класация ;)
Необходими продукти:
125 г масло
125 г бял шоколад
100 г захар
100 г кафява захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л ром
80 г брашно
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер
За карамелено-тиквения сос:
200 г пюре от печена тиква
100 г захар
50 мл студена вода
30 г масло
2 с.л. сладкарска сметана
2 с.л. ром
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 20 см покриваме с хартия за печене и оставяме настрани.
На блонди слоя:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и белия шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес бялата и кафявата захар, рома, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес. Разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме блонди слоя в предварително подготвената тава
На карамелено-тиквения сос:
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто захарта и водата.
Добавяме сметаната и разбъркваме енергично до усвояването й.
Прибавяме масло и рома и отново разбъркваме, докато се усвоят.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Смесваме охладения карамел и тиквеното пюре и разбъркваме отново до хомогенна смес.
Изсипваме карамелено-тиквения слой върху блонди слоя и с помощта на нож за масло разбъркваме (от долу нагоре), като оформяме къдрави завркънкулки :), които впоследствие не си и личат толкова...
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 30-35 минути, или докато клечка за зъби, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно (поне за 4 часа) и нарязваме на квадрати.
Поднасяме с предпочитана топла напитка :)
Сочен и богат на вкусове и аромати сладкиш, в който няма как да не се влюбите още след първата хапка!!! :)
И сега за COOLinar:
На 8-ми и 9-ти ноември в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, София ще се проведе изключително интересното събитие COOLinar: www.coolinar.net - едно истински вълнуващо изживяване за всеки кулинар по душа!!! Организаторите на Coolinar бяха така мили и любезни да ме поканят и да предложат безплатни пропуски и за още 2-ма мои читатели, почитатели на кулинарното изкуство, за което искрено им благодаря!!!
Всеки, който би искал да се включи в това забавно мероприятие, все още може да остави коментар под съобщението във Facebook дневника ми (или тук, въпреки че то май вече време не остана) и в понеделник сутрин (т.е. утре) ще „изтегля“ с импровизирана томбола двамата късметлии, които ще обявя и тук :)
Двудневната програма на COOLinar включва: Съвети от експерти по здравословно хранене; Кулинарни състезания за любители готвачи – индивидуално и по отбори; Дегустации, експерименти и съвети; Приготвяне на коктейли и кулинарни битки; И още много професионални съвети, рецепти, вкусен аромат от приготвени ястия, дискусии, молекулярна гастрономия на живо :) и не само!!!
Чудесен десерт. Определено ще се пробва и още повече, че и аз имам една капризна девойка, която все се чудя как да излъжа да хапне.
ReplyDeleteОтносно събитието COOLinar ще чакам да разкажеш интересни неща! ;)
Мина, чудесен е сладкишът ти! А за събитието - има вероятност да присъствам и много ще се радвам да се запознаем. :) Ще се оглеждам за теб. :)
ReplyDeleteСърдечни поздрави и честито за наградата!
И мен закова :)....блондито изглежда превъзходно!
ReplyDeleteЗавиждам благородно за кулинарното събитие и честито на печелившите!
Поздрави, Мина!
Изглежда много апетитно.
ReplyDeleteХубава вечер и успешна нова седмица!
Чудесно предложение, Мина!
ReplyDeleteИ аз бих го опитала с удоволствие!
Усмихната седмица!
Ехааа,ама как само си подредила масата-печена тиква,кафенце с каймак и сочен кейк-превъзходна колекция!
ReplyDeleteИмаш късмет,че не си ми наблизо,щях да цъфна без покана.Просто на любими изкушения в любима компания трудно бих устояла,мила!
Моите също грам не обичат тиква,но намирам начин да им я прокарам по разни заобиколни пътеки.
Прегръдка най-сърдечна за теб и моите любими другарчета!
Вълшебна тиквена фиеста, Мина -
ReplyDeleteтолкова слънчева, ароматна и изкушаваща, представена с чудесна рецепта и снимки.
Изглежда страхотно, поздрави и хубава нова седмица, Диана
Това блонди обещава да е много вкусно!
ReplyDeleteСнимките ти отново са прекрасни, Мина!
Страхотно!А сладкишът непременно ще се пробва!
ReplyDeleteЕ, Мина, това е сериозна оценка! Удържала си голяма победа :) А като гледам снимките, със сигурност е заслужена!
ReplyDeleteПоздрави и хубава вечер!
Мина, много ми хареса блондито. А щом и дребосъчко си заковала, това вече си е новина :))) Спечели и мен :)))
ReplyDeleteИ аз съм от закованите :) Изглежда неустоимо вкусно!
ReplyDeleteБлондито звучи идейно и много сладичко!
ReplyDeleteА за coolinar, малко съжалявам, че не прочетох по-рано поста ти. Надявам се ще разкажеш :)