AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, December 25, 2014

Коледна пуйка с прошуто и портокалова глазура с кленов сироп / Prosciutto Orange Maple Roasted Turkey


Необходими продукти:

1 пуйка (3 - 3.5 кг)
10 резена прошуто (или бекон)
100 мл прясно изцеден сок от портокал
40 мл кленов сироп (или течен мед)
3-4 с.л. зехтин, за намазване на пуйката
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
10-ина гвоздейчета карамфил (или клечки за зъби) за фиксиране на прошутото)

За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на кубчета
3-4 пилешки дробчета, нарязани
150 г гъби, нарязани на кубчета
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
2/3 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно (или щипка сух)
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода

Начин на приготвяне:

Измиваме пуйката и подсушаваме с кухнренска хартия.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо и дробчета със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
В тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около 2-3 минути нарязаното на кубчета месо и дробчетата, добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме лука и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме ориза и запържваме за няколко минути, докато остане само на мазнина.
Доливаме на части 1 чаша вода и разбъркваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Овкусяваме с още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме подсушената пуйка отвътре със зехтин, сол и пипер и пълним с плънката, като от време на време добавяме със супена лъжица вода.
Зашиваме с готварски конец.
Загряваме фурната до 190С или 170С с вентилатор
В малка купа смесваме портокаловия сок и кленовия сироп с около 1/3 от останалата сол и разбъркваме.
Натриваме цялата пуйка със зехтин, намзваме с готварска четка с портокаловата глазура и поръсваме със сол и пипер.
Покриваме диагонално и симетрично (от ляво и от дясно към средата) гърдите на пуйката с резените прошуто (или бекон), като ги препокриваме и фиксираме краишата им с гвиздейчета карамфил (или клечки за зъби), за да не се накъдрят при печенето.
Фиксираме крилата на пуйката към тялото с шишчета за барбекю, като ги подпъхваме под птицата и връзваме краката с готварски конец.
Заделяме около 1/3 от наличната портокалова глазура и с остатъка намазваме отново цялата пуйка и поръсваме със сол и пипер.
Поставяме върху скара в плитка тава, в която сме сипали около 1 чаша вода и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна 3-3.5 часа, като покриваме с фолио, ако започне да се запича твърде бързо и ако е необходимо доливаме от време на време с вода в тавата под пуйката.
Изваждаме изпечената вече пуйка от фурната, намазваме със заделената портокалова глазура, отстраняваме клечките за зъби, ако сме използвали такива вместо карамфил, покриваме пуйката леко с алуминиево фолио и оставяме да си почива 10-15 минути преди да нарежем.
Сервираме с плънката и прецедения сок от печенето.

Честита Коледа :) и наздраве!!!


Wednesday, December 24, 2014

Снежинки от точени кори / Phyllo Dough Snowflakes





Мечтаете ли си понякога за снежна зима? Не забързана, мъглива,  угрижена, сива, опушена и кална - а спокойна, бяла, тиха, светла, с пухкав сняг, подканващи преспи, загадъчни пъртини и дъх на празници, канела и домашен уют? И за завладяващата магия на снежинките?

Снежинките! Тайната най-вероятно е в снежинките...

Предлагам ви да си приготвите малко снежна магия бързо и лесно и да заредите всички вкъщи с ведро празнично настроение :)

Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на снежинките отнема около 20-30 минути, а приготвянето им от 5 до 15 минути, ако дозите за печене са повече от една.

Необходими продукти:

3, 6 или 9 листа точени кори Белла
30 гр масло
3-4 с.л. пудра захар
канела или какао, по избор


Начин на приготвяне:

Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.
Разделете пакета точени кори на 3 по 3 листа
Разстелете първия лист върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
Разрежете с кухненска ножица наслоените кори напречно през средата - ще получите два симетрични правоъгълника.
Прегънете на триъгълник и изрежете остатъка, за да получите квадрат.
Повторете с останалите парчета наложени кори и оформете различни по големина квадрати.
Прегънете всеки от квадратите, както е показано на снимките по-долу, и с помощта на ножица или резец за бисквитки изрежете триъгълници, полукръгчета и каквито ви хрумне други геометрични форми, за да оформи.
Тук спокойно можете да включите малчуганите в семейството да помагат, като дадат воля на въображението си и оформят сами снежинките :)


Разгънете внимателно изрязаните вече снежинки и подредете в застланата с хартия за печене тава.
Напръскайте снежинките с разтопено масло и печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 5 - 8 минути, или до златисто, като внимавате да не ги препечете прекалено.
Извадете от фурната и поръсете през сито с пудра захар.


Поднесете с мляко, горещ шоколад, чай или кафе - за закуска или като междини хапване.
По избор можете да поръсите някои от снежинките с щипка канела или какао...
И не се притеснявайте, че някоя от снежинките може междувременно и да се поначупи - остават си все така очарователни, хрупкави, ароматни и вкусни!


Можете да поднесете снежинките, поръсени с фино настърган пармезан, или друго предпочитано сирене, като добавка или декорация към вкусни домашни супи :)


Светли и благословени празници, скъпи приятели!!!


Sunday, December 7, 2014

Торта Фереро Роше / Ferrero Rocher Cake




На днешния ден преди 16 години на бял свят се появи най-голямата ми любов и най-голямото ни щастие :)

Да ни е жив и здрав младежът - нека следва мечтите си и нека бог го закриля и подкрепя по пътя му!!

Рецептата е адаптирана за форма с размер 20-22 см

Необходими продукти:

За блатовете:
7 големи яйца
100 г кафява захар
200 г запечени лешници, фино смлени, или лешниково брашно
3 с. л. брашно
3 с. л. какао на прах
3 ч.л. бакпулвер

За глазурата:
300 г безсолно масло, на стайна температура
300 г тъмен шоколад 70% , нарязан на парченца или шоколадов дропс
300 г Нутела
50 г вафлени рулца (или пурички, вафли с лешников пълнеж), намачкани

За декориране:
12 бонбона фереро Роше
50 г запечени лешници, едро нарязани
30-50 г вафлени рулца (или пурички, вафли с лешников пълнеж), намачкани

Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната до 180С.
Покриваме дъното на 2 форми с подвижен борд 20-22 см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно).
Пресяваме брашното, какаото и бакпулвера. Добавяме смлените лешници и разбъркваме.
Разбиваме в голяма купа яйцата на пяна с миксер на висока скорост за 3-4 минути, бавно добавяме захарта и продължаваме да разбиваме, докато сместа утрои обема си - около 5-6 минути.
Добавяме на три пъти сухите съставки и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Разделяме тестото равномерно между двете 20-22 см форми и се печем в предварително загрята до 180С фурна около 20-25 минути, или докато забита в центъра клечка излезе чиста.
След като блатовете са готови, оставяме да се охладят във формите за 5 минути, след което ги прехвърля къме да се охладят напълно върху решетка.

На глазурата:
Разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме да се охлади до стайна температура.
Разбиваме с миксер маслото, охладения шоколад и Нутелата, докато се смесят напълно.

Сглобяване на тортата:
След като блатовете се охладят напълно, разделяме напречно всеки от тях на 2 равни слоя.
Изсипваме  вафлените рулца в плик и намачкваме с точилка или чук за пържоли.
Разделяме глазурата на 4 равни части
Намазваме леко от глазурата в центъра на подноса. поставяме отгоре първия блат и притискаме леко, за да го прикрепим.
Стягаме с ринг за торти и изсипваме първата 1/4 от глазурата върху блата и разнасяме равномерно.
Поръсваме с 1/4 от намачканите вафлени рулца.
Повтаряме процедурата и с останалите блатове, като последния блат оставяме непокрит с глазура и оставяме в хладилника да стегне.
Смесваме предварително останалата глазура с намачканите вафлени рулца и измазваме охладената вече торта равномерно от всички страни.
Смесваме едро нарязаните лешници и вафлените корички за глазурата и покриваме тортата отстрани, като си помагаме с длан.
Украсяваме с бонбоните и връщаме тортата в хладилника.
Преди да поднесем, нарязваме и оставяме да се отпусне на стайна температура за около час.





Friday, December 5, 2014

Златни рибки с бутер тесто и пушена сьомга / Smoked Salmon Goldfish Shaped Puffs


По традиция за Никулден на трапезата се поднасят ястия с риба, най-често рибник - пълнен шаран с ориз и орехи, приготвен в тесто... Но ако и за вас в забързаното ежедневие времето е дефицит, а ви се иска да почетете традицията и да зарадвате семейството или гостите си с празнично рибно ястие, ви предлагам елегантно и вкусно решение за ценители!

Кокетните хапки със запечено до златиста хрупкава коричка бутер тесто и фино пушено филе от сьомга са радост за очите и небцето.

Рецептата е специалното ми Никулденско предложение за La Vita e Bella 



Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
100 г пушена сьомга
100 г крем сирене
сол и пипер на вкус
прясно изцеден лимонов сок на вкус
2-3 стръка свеж копър
1 яйце
1 с.л. вода


Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето на рибките - около 15-20 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Овкусете крем сиренето със сол и пипер на вку, добавете няколко капки лимонов сок и ситно нарязан копър и разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете четен брой рибки.
В половината от рибките изрежете център с по-малък рецец - кръг, овал или друга подходяща форма.


Намажете целите рибки с разбито яйце и наложете отгоре рибките с изрязан център.
Подредете на разстояние в застланата с хартия за печене тава и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.


С помощта на пош и накрайник (или коктейлна лъжичка) шприцовайте крем сирене във всяка от рибките.
Нарежете пушеното филе от сьомга на дълги ленти с ширина 2-3 сантиметра, навийте на руло и оформете като розички.
Гарнирайте всяка от рибките с филе от сьомга и стръкче пресен копър.


Поднесете като предястие или коктейлни хапки със сухо бяло вино.





Monday, December 1, 2014

Камембер с малини и бадеми в хрупкава бутер коричка / Baked Camembert in Puff Pastry with Raspberries and Almonds



На всички ни се е налагало да приготвим бързо, ефектно и вкусно предястие или дори десерт за специален случай или семеен празник - и всички знаем, че задачата не е от най-леките.
Колкото и изпитани рецепти да имаме за подобни случаи, желанието да изненадаме гостите и семейството си с нещо ново, различно и неустоимо естествено надделява :)

От опит знам, че с качествено меко сирене, запечено в хрупкава бутер коричка и с акомпанимента на леко запечени ядки и уханно домашно сладко, успявам да очаровам всички на масата.

Запеченият Камембер е отличен парти ордьовър, който можете да сервирате с шампанско, друго пенливо вино или червено вино от сорта на Мерло, или да поднесете като десерт със сладко десертно вино.

Рецептата е публикувана в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на продуктите отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето на запечения Камембер - около 25 минути.

Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр.)
1 питка Камембер (250 гр.)
150 гр. домашно сладко от малини
50 гр. филирани бадеми, леко запечени
1 яйце
1 с.л. вода
свежи малини или сладко от малини, за сервиране


Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Разстелете първата кора бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на основа от форма за торта с диаметър 25 см и остър нож или нож за пица изрежете кръг със същия размер.
Разстелете част от сладкото в средата на изрязаната кора, като оставите около 5 см. ненамазан борд и поръсете с филираните бадеми.


Извадете сиренето от опаковката, обелете хартията и поставете в центъра на намазаната със сладко от малини кора (запазете капака на кутията за изрязването на "капачето" от бутер тесто).
Разстелете равномерен слой сладко върху сиренето и поръсете с филирани бадеми.
Намажете с разбитото яйце борда на кората, който не е покрит със сладко от малини.
Завийте кората на стегнато вързопче около сиренето.
Изрежете с помощта на капака на кутията от втората кора бутер тесто кръг, намажете с разбито яйце, похлупете отгоре като капаче и притиснете, за да се запечата.
Изрежете от останалото бутер тесто фигурки и декорирайте, по избор.
Прехвърлете в застланата с хартия за печене тава и намажете от всички страни с разбито яйце.
Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.
Извадете и оставете 10-ина минути да се охлади.

Сервирайте със свежи малини или сладко от малини и кракери.


От останалото бутер тесто можете да приготвите бутер кракери като го нарежете на квадратчета или ромбчета, набодете с вилица равномерно, намажете с разбито яйце, поръсите с едро смляна морска сол и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 10-12 минути, или до златисто-кафяво. 


Можете да поднесете бутер кракерите заедно със запечения Камембер и сладко от малини...






Sunday, November 23, 2014

Сурова тройно шоколадова торта / Raw Triple Chocolate Cake



Ето и обещаната торта за наскоро отминалия ми имен ден ;) тройно шоколадова и абсолютно здравословна!!


Необходими продукти:

За първия слой:
200 г сурови бадеми, едро смелни
18 фурми, почистени от костилките
100 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени
6 изсушени кайсии, накиснати предварително във вода, отцедени и нарязани на ситно
6 изсушени смокини, нарязани на ситно
3 с.л. сурово какао
настърганата кора от 1 портокал или 2-3 мандарини
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с. л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За шоколадовия мус:
2 големи или 4 малки зрели плода авокадо
150-200 г суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве - за вегани (или на вкус)
2 с.л. кокосово масло
6-8 с.л. сурово какао
1 с.л. чист екстракт от ванилия
40 мл портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За шоколадовата заливка:
4 с.л твърдо какаово масло
2-3 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 с.л. кокосово масло
3 с.л. сурово какао
2 с.л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)

За декориране:
златна боичка на прах, или сурово какао и предпочитан шаблон



Начин на приготвяне:

Идеята е заимствана и фриволно интерпретирана и адаптирана за форма с размер 20-22 см.

Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намаслявамехартията и стените на формата с кокосово масло.
Добавяме едро смлените бадеми, почистените от костилките фурми и отцедените от водата стафиди и кайсии и нарязаните смокини в блендера и обработваме, докато се смесят.
Добавяме останалите продукти за първия слой и блендираме до получаване на лепкаво тесто.
Изсипваме в подготвената форма,  разстиламе равномерно по дъното и оставяме в хладилника да стегне.
Междувременно блендираме продуктите за муса до гладка хомогенна смес.
Изсипваме върху стегналата основа и оставяме в хладилника да стяга.


В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня какаовото масло.
Добавяме кокосовото масло и разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се разтопи и се смеси разтопеното какаово масло.
Прибавяме меда и оставяме да се разтвори, като не преставаме да разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня, поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея и продължаваме внимателно и бавно да разбърквме, докато шоколада се охлади и започне леко да стяга.
Изсипваме върху стегналия вече мус и накланяме формата в различни посоки, докато получим равномерен и гладък шоколадов слой.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за поне час.
Слад като тортата е стегнала достатъчно, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходяща чиния.
Налагаме шаблона, поръсваме със златната боичка на прах или със сурово какао (през сито), внимателно отстраняваме шаблона и съхраняваме в хладилник максимум ден-два, защото след това авокадото и медът започват доста бързо да ферментират :)


Поднасяме тортата охладена и си похапваме без грам чувство за вина, че злоупотребяваме тройно с шоколад :)




Monday, November 17, 2014

Пататник с точени кори / Patatnik - Bulgarian Potato Pie



Родопите са мистична планина, която и до днес владее въображението на жителите и посетителите си не само с магнетичната си природа, древни тайни, забулени в митове и предания, но и с легендарната си кухня.

Едно от традиционните родопоски ястия е „Пататникът“ - известен в някои райони и като „Патетник“, според местното наименование за картофите - патати или патети.

И тъй като много обичам рецепти с история, ми се искаше да попадна на красиво предание за корените на това уникално българско ястие, които да се простират до Орфей и Евредика, но уви – патаникът е по-скоро рожба на нелекия живот в Родопите, а не на древни романтични или страховити истории. Хората от планината са били подтикнати от трудното си ежедневие да сътворят от простичките и достъпни за региона продукти гозба, с която дните им да се преглъщат по-леко и животът им да е по-вкусен... Удивително е как народният гений е съумял от несгодите и недоимъка да сътвори този уникален кулинарен шедьовър!

Пататниът е ястие, което се приготвя на тиган, в тава върху печка с дърва или във фурна от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, като майсторлъкът е основно в печенето – трябва да е на бавен огън, за да не останат картофите сурови – и да е с хрупква коричка.

Може да бъде запечен в тесто или точени кори, като някои от продуктите могат да се пропуснат или заменят – вместо яйца и сирене, да се приготви с кашкавал, или да се добави и магданоз...

Приготвено без кори – ястието се нарича „Гол пататник“, а приготвено с гъби – „Горски пататник“.  Съществува дори и рецепта за „Варен патаник“, но майсторите му усърдно я крият и отказват да я споделят с останалия свят :)

Рецептата е част от кулинарния проект La Vita e Bella


Необходими продукти:

6 бр точени кори Белла
800 г картофи, настъргани на едро и отцедени от водата, ако са по-воднисти
2 средно големи глави лук, нарязани на ситно
2 яйца, леко разбити
150 г сирене, настърхано на едро
100 г кашкавал, настърган на едро (по избор)
60 г краве масло Белла, разтопено 
1 ч.л. сух джоджен, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 с.л. едро нарязан свеж магданоз, по избор


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете едро настърганите картофи, нарязания лук, настърганото сирене, кашкавала, яйцата, солта, пипера, джоджена и магданоза и разбъркайте.
Намажете тиган с тежко дъно с част от маслото.
Покрийте добре дъното на тигана с 4 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тигана и намажете с масло.
Изсипете плънката и притиснете, за да се оформи - и поръсете с масло.


Покрийте плънката с останалите 2 кори, завийте с оставените да висят извън тигана кори и намажете с масло.
Загрейте котлона на средно-ниска степен: 5 или 6 от 10 (или 2 от 4).
Похлупете тигана с капак или друг по-голям съд и запечете на котлона за около час, или до златисто кафяво.
Отстранете капака и обърнете пататника в плитка голяма чиния.
С приплъзване върнете пататника внимателно обратно в тигана, за да се запече и от другата страна, без да покривате този път с капак - за по хрупкава коричка.


След като пататникът е готов, оставете леко да поизстине и поднасете с айрян или кисело мляко.



Tuesday, November 11, 2014

Сурови шоколадови трюфели с кайсия и портокал / Raw Apricot and Orange Chocolate Truffles



Не успях да приготвя планираната за имения си ден торта (отложих я за неделя), че програмата ми през седмицата е повече от претоварена, но все пак успях тази сутрин преди работа и след като изпратих младежа на училище да спретна едни бързи, ароматни, енергизиращи и адски вкусни сурови шоколадови трюфели с кайсия и портокал - да ми е сладко името ;)

Необходими продукти:
за 45-50 трюфела

250 г орехи
12 фурми
12 сушени кайсии, накиснати за 20 минути във вода и отцедени
1 с.л. кокосово масло
3 с.л. какао
настърганата кора от 1 портокал
4-5 с.л. прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л. мед или натурален кленов сироп, по избор

За оформяне:
45-50 бадема
какао за овалване


Начин на приготвяне:

Смиламе в блендер или кухненски робот орехите на едро.
Добавяме останалите съставки (без бадемите и какаото за овалване) и обработваме до хомогенно лепкаво тесто.
С ръце откъсваме малки късчета от тестото, завиваме в средата по един бадем и оформяме на топче.
Овалваме трюфелите в како, подреждаме в кутия и оставяме за малко в хладилника да стегнат :) или поднасяме веднага.



Thursday, October 30, 2014

Многолистни бисквитки с пюре от тиква за Хелоуин / Puff Pastry Pumpkins with Pumpkin Puree



За много хора есента е предпочитан сезон и въпреки че съм запален почитател на лятото, самата аз също не успявам да остана равнодушна към многообразието от специфични есенни багри, вкусове и аромати и някак неволно пренасям тази си слабост и в кухнята - и трапезата ни започва да се обагря в есенни настроения и емоции.

Предложението ми за многолистни бисквитки с пюре от тиква, освен че е бързо и лесно за приготвяне, е много вкусно и особено интересно за малчуганите, които покрай интригуващата форма на бисквитките и неустоимия хрупкав вид на запеченото бутер тесто, ще се влюбят и в ароматния и леко карамелен вкус на глазурата!

Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на многолистните бисквитки отнема от 15 до 20 минути, а приготвянето им - от 10 до 15 минути.

Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
2-3 с.л. кафява захар, за поръсване

За пюрето от тиква: 
100 гр тиква, едро настъргана
50 гр захар
2-3 с.л. вода
1 с.л. разтопено масло
1/2 ч.л. букет подправики (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само предпочитаните от тях


Начин на приготвяне: 

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
В подходящ съд сварете на средно силен огън настърганата тиква, захарта и водата, докато водата почти се изпари.
Добавете подправките и маслото, разбъркайте и оставете настрани да се охлади.
След като сместа се охлади, пюрирайте в блендер или с пасатор.
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете бисквитки с формата на тиква.
Подредете в покритата с хартия за печене тава изрязаните бисквитки на разстояние една от друга.


С остър нож оформете дълбоки надлъжни нарези по бисквитките.
С помощта на сладкарска четка нанесете от пюрето тънък слой върху всяка от бисквитките и поръсете с кафява захар.
Печете в предварително подгрята до 220С или 200С с вентилатор фурна в продължение на 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто-кафяво.
Подредете изпечените бисквитки върху решетка за 4-5 мути - да се охладят.
Поднесете с билков чай, кафе или предпочитана топла напитка.


Така приготвени, многолистните бисквитки са и очарователно лакомство, с което можете да зарадвате децата и семейството си за Хелоуин :)





Sunday, October 26, 2014

Торта с Маскарпоне и бял шоколад / White Chocolate Mascarpone Cake



Торта с маскарпоне и бял шоколад - с мед, портокалов ликьор и орехов крокан - за имения ден на мама...


Да ни е жива и здрава :) и да е сладко името й!!!!

Необходими продукти:

За глазурата:
50 г качествен тъмен (или млечен) шоколад
100 г качествен бял шоколад
20 + 30 г какаово масло (или краве масло)
1+ 2 с.л. портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

За пълнежа:
500 г Маскарпоне
200 г течен мед
1 с.л. чист екстракт от ванилия

300 г качествен бял шоколад
500 + 100 мл млечна сметана
40 мл портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

20 г желатин
50 мл студена вода

200 г орехи
200 г захар
40 мл студена вода
30 г масло

За основата:
12 фурми, почистени от костилките и накиснати за 30 минути в 2 с.л. портокалов ликьор
100 г орехи
1 с.л. кокосово масло (или краве масло)


Начин на приготвяне: 

Върху хартия за печене очертаваме формата, в която ще приготвяме тортата, за да оформим впоследствие основата на тортата.
Разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) в термоусточив съд тъмния шоколад, 20 г какаово (или краве) масло и 1 с.л. ликьор и разбъркваме до хомогенна смес.
Запълваме с помощта на пош и накрайник разтопения тъмен шоколад орнаментите на формата и оставяме да стегне.
Приготвяме латисто кафяв карамел от захарта и водата, добавяме маслото и захарта, разбъркваме, изсипваме върху застлана с хартия за печене работна дъска и оставяме да изстине напълно.
В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) белия шоколад, 100 мл сметана, 30 г какаово (или краве) масло и 2 с.л. ликьор и разбъркваме, докато съставките се смесят.
Покриваме с помощта на пош и накрайник орнаментите от тъмния шоколад с бял, за да не се смсеят тъмния и белия щоколад, както на места се получи при мен ;) и оставяме за кратко в хладилника да стегне.
С помощта на четка нанасяме тънък!! слой бял шоколад по цялата форма - ако стегне - връщаме на водна баня да се отпусне - и оставяме в хладилника да стегне напълно.
*** Ако шоколадовият слой е твърде дебел - при нарязването на тортата глазурата най-вероятно ще се изпонатроши като моята ;)
Междувременно в голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето, меда и ванилията до гладък крем.
Добавяме охладения, но все още течен бял шоколад и разбъркваме, докато се смесят.
В отделна купа разбиваме с миксер 500 мл сметана до меки върхове.
В блендер смиламе карамелизираните орехи до полушаването на едри трохи.
В малка купа или чаша накисваме желатина в студената вода за около 5 минути и разтваряме на водна баня или в микровълнова, като внимаваме да не го прегреем.
Добавяме разтворения желатин към сместа с маскарпонето и внимателно разбъркваме.
Постепенно прибавяме разбитата сметана към шоколадовата смес с маскарпоне и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме половината във формата със стегналия вече бял шоколад, заравняваме и поръсваме с половината от крокана.
Другата половина от крокана смесваме с останалата смес с маскарпоне, разбъркваме внимателно и изсипваме върху слоя крокан, като заравняваме внимателно, като си оставяме около 1 см от формата незапълнена, за да има място за подложката и оставяме в хладилника да стяга.
В блендер обрботваме накиснатите в портокалов ликьор фурми, 100 г орехи, 1 с.л. кокосово или краве масло до меко тесто.
Изсипваме върху хартията за печене, върху която сме очертали основа на формата и разстиламе равномерно, като се стараем да не излизаме от очертанията.
Обръщаме върху постегналата торта, обелваме хартията за печене и с шпатула заравняваме краищата - да не излизат извън форматао
Оставяме тората в хладилника да стегне поне 4 часа.
Разрязваме с горещ сух нож и поднасяме :)




Wednesday, October 22, 2014

Медено лимонено пиле в Мултикукър / Sticky Lemon Chicken in Multicooker



Свжа и много вкусна рецепта, с която човек и без да има специални умения в кухнята ще обере овациите на всички около масата.

Вкусът на пилето е невероятен - дори и младежът, който пословично не обича да смесва вкусове, оцени рецептата като адски сполучлива и "може би най-вкусното месо, приготвяно в мултикукър вкъщи досега"!!

Гост шеф: младежът

Необходими продукти:
6-8 долни пилешки бутчета, измити и подсушени върху кухненска хартия
3 с.л. зехтин
сол и пипер, на вкус
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. соев сос
3-4 с.. течен мед
1 лимон, нарязан на кръгчета
50 мл. (1/4 чаша) вода
1 с.л. свежа мащерка, нарязана на ситно
2 с.л. свеж магданоз, нарязан на едро


Начин на приготвяне:

Настройваме мултикукъра на програма "Пържене" за 25 минути.






Добавяме захтина и пилешките бутчета и поръсваме със солта и пипера и оставяме ястието да се готви.





След около 5 минути обръщаме бутчетата, подправяме със соевия сос и балсамови оцет и разбъркваме.





След още 5-6 минути добавяме нарязания на шайби лимон и водата и леко разбъркваме.





Около 5-6 минути преди да са готови бутчетата, добавяме мащерката и меда и разбъркваме.





Непосредствено преди да приключи зададената програма, добавяме магданоза и леко разбъркваме.






Поднасяме бутчетата с лимоните и соса от готвенето.



Blogging tips