Необходими продукти:
1 пуйка (3 - 3.5 кг)
10 резена прошуто (или бекон)
100 мл прясно изцеден сок от портокал
40 мл кленов сироп (или течен мед)
3-4 с.л. зехтин, за намазване на пуйката
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
10-ина гвоздейчета карамфил (или клечки за зъби) за фиксиране на прошутото)
За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на кубчета
3-4 пилешки дробчета, нарязани
150 г гъби, нарязани на кубчета
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
2/3 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно (или щипка сух)
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода
Начин на приготвяне:
Измиваме пуйката и подсушаваме с кухнренска хартия.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо и дробчета със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
В тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около 2-3 минути нарязаното на кубчета месо и дробчетата, добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме лука и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме ориза и запържваме за няколко минути, докато остане само на мазнина.
Доливаме на части 1 чаша вода и разбъркваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Овкусяваме с още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме подсушената пуйка отвътре със зехтин, сол и пипер и пълним с плънката, като от време на време добавяме със супена лъжица вода.
Зашиваме с готварски конец.
Загряваме фурната до 190С или 170С с вентилатор
В малка купа смесваме портокаловия сок и кленовия сироп с около 1/3 от останалата сол и разбъркваме.
Натриваме цялата пуйка със зехтин, намзваме с готварска четка с портокаловата глазура и поръсваме със сол и пипер.
Покриваме диагонално и симетрично (от ляво и от дясно към средата) гърдите на пуйката с резените прошуто (или бекон), като ги препокриваме и фиксираме краишата им с гвиздейчета карамфил (или клечки за зъби), за да не се накъдрят при печенето.
Фиксираме крилата на пуйката към тялото с шишчета за барбекю, като ги подпъхваме под птицата и връзваме краката с готварски конец.
Заделяме около 1/3 от наличната портокалова глазура и с остатъка намазваме отново цялата пуйка и поръсваме със сол и пипер.
Поставяме върху скара в плитка тава, в която сме сипали около 1 чаша вода и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна 3-3.5 часа, като покриваме с фолио, ако започне да се запича твърде бързо и ако е необходимо доливаме от време на време с вода в тавата под пуйката.
Изваждаме изпечената вече пуйка от фурната, намазваме със заделената портокалова глазура, отстраняваме клечките за зъби, ако сме използвали такива вместо карамфил, покриваме пуйката леко с алуминиево фолио и оставяме да си почива 10-15 минути преди да нарежем.
Сервираме с плънката и прецедения сок от печенето.
10 резена прошуто (или бекон)
100 мл прясно изцеден сок от портокал
40 мл кленов сироп (или течен мед)
3-4 с.л. зехтин, за намазване на пуйката
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
10-ина гвоздейчета карамфил (или клечки за зъби) за фиксиране на прошутото)
За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на кубчета
3-4 пилешки дробчета, нарязани
150 г гъби, нарязани на кубчета
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
2/3 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно (или щипка сух)
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода
Начин на приготвяне:
Измиваме пуйката и подсушаваме с кухнренска хартия.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо и дробчета със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
В тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около 2-3 минути нарязаното на кубчета месо и дробчетата, добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме лука и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме ориза и запържваме за няколко минути, докато остане само на мазнина.
Доливаме на части 1 чаша вода и разбъркваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Овкусяваме с още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме подсушената пуйка отвътре със зехтин, сол и пипер и пълним с плънката, като от време на време добавяме със супена лъжица вода.
Зашиваме с готварски конец.
Загряваме фурната до 190С или 170С с вентилатор
В малка купа смесваме портокаловия сок и кленовия сироп с около 1/3 от останалата сол и разбъркваме.
Натриваме цялата пуйка със зехтин, намзваме с готварска четка с портокаловата глазура и поръсваме със сол и пипер.
Покриваме диагонално и симетрично (от ляво и от дясно към средата) гърдите на пуйката с резените прошуто (или бекон), като ги препокриваме и фиксираме краишата им с гвиздейчета карамфил (или клечки за зъби), за да не се накъдрят при печенето.
Фиксираме крилата на пуйката към тялото с шишчета за барбекю, като ги подпъхваме под птицата и връзваме краката с готварски конец.
Заделяме около 1/3 от наличната портокалова глазура и с остатъка намазваме отново цялата пуйка и поръсваме със сол и пипер.
Поставяме върху скара в плитка тава, в която сме сипали около 1 чаша вода и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна 3-3.5 часа, като покриваме с фолио, ако започне да се запича твърде бързо и ако е необходимо доливаме от време на време с вода в тавата под пуйката.
Изваждаме изпечената вече пуйка от фурната, намазваме със заделената портокалова глазура, отстраняваме клечките за зъби, ако сме използвали такива вместо карамфил, покриваме пуйката леко с алуминиево фолио и оставяме да си почива 10-15 минути преди да нарежем.
Сервираме с плънката и прецедения сок от печенето.
Честита Коледа и наздраве, Мина!
ReplyDeleteЧестито Рождество, мила !
ReplyDeleteНека има мир,топлина,хармония и божията благодат да ни изпълни с обич и доброта!
А тази пуйка е направо покъртителна ,ума и дума загубих!
Истинско кралско печиво,перфектна!
Прегръдки за теб и цялото мило семейство!
Весела Коледа, с пожелание да бъдем добри и да правим добро!
ReplyDeleteМина, честита Коледа! Здраве и много семейно щастие ти желая! Весели и вкусни празници. :)
ReplyDeleteЕх, че вкусотийки! Весели празници!
ReplyDeleteЧестито Рождество, Мина! Здраве, любов и много усмивки да има в дома ви! Превъзходно ястие ни поднасяш! Весели празници!
ReplyDeleteМина, тази пуйка изглежда прекрасно примамлива! Много красота ти е внесла на масата. Честита Коледа и весело посрещане на новата година. Поздрави, Дани
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteПерфектно! Весели празници! :)
DeleteПисах ти и във фейсбук..уникални снимки, на вкусна пуйка. Страхотно изглежда. Весела Коледа Мина.
ReplyDeleteНевероятно вкусно изглежда тази пуйка! Дилемата пред мен е дали да търся да си купя половин или да си сготвя цяла. Толкова ми е вкусно това месце, а и с подходящи подправки ... никой не може да устои! :)
ReplyDeleteПоздрави и Весели Коледни и Новогодишни празници, Мина! :)