AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, February 28, 2013

Бял боб с ребърца на бавен огън / Slow Cooker White Beans With Vegetables and Pork Ribs




Необходими продукти:

500 г свински ребърца
300 г боб, предварително накиснат (за през нощта) в разтвор от 1 л вода и 1 ч.л. сол
1 глава лук, или 3-4 стръка пресен лук
1 голям или 2 средни картофа
1-2 зелени чушки
1-2 сушени домата, нарязани на лентички - по избор
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
щипка сух девисил
щипка сух джоджен
щипка суха чубрица
1 ч.л. сладък червен пипер
2 до 3 чаши вода


Ingredients:

500 g pork ribs
300 g white beans, pre-soaked (overnight) in a solution of 1 liter of water and 1 tsp salt
1 onion or 3-4 green onions
1 large or 2 medium potatoes
1-2 green peppers
1-2 dried tomatoes, cut into strips - optional
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
pinch of dried lovage
pinch of dried mint
pinch of dried savory
1 tsp paprika
2 to 3 cups water



Начин на приготвяне:

Накисваме боба от предната вечер (или ако ще го готвим вечерта - накисваме от сутринта) в подсолената студена вода.
Измиваме накиснатия боб, прехвърляме в средно голяма тенджера, добавяме около 1 л вода и кипваме на средно силен огън за около 5 минути.
Изхвърляме "първата вода" на боба, изплакваме под течаща вода и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия свинските ребра и ги поръсваме със сол и пипер на вкус.
Подреждаме овкусените ребра на дъното на крок-пота и покриваме с боба.
Добавяме разцепената на 4 глава лук и нарязаните на едро картофи и чушки и нарязаните на лентички сушени домати.
Поръсваме със сухите мерудийки, червения пипер и зехтина и добавяме от 2 до 3 чаши вода.
Похлупваме гърненцето с капака, настройваме уреда на 2-ра степен за 4 часа (или на 1-ва степен за 8 часа - за през нощта) и оставяме да си къкри.
След отреденото за готвене време, отхлупваме крок-пота - и сме готови.
Поднасяме ястието с домашно мариновани люти чушлета ;)

*** А ако белият боб не ни е по сърце, сгъстяваме ястието, като запържим 1 с.л. брашно в 1-2 с.л. зехтин и точно преди да свалим от огъня, прибавим 1/2 до 1 равна с.л. сладък червен пипер.
Изсипваме врящата "запръжка" директно във все още къкрещия боб, разбъркваме и похлупваме вече изключения крок-пот за още около 5 минутки.


Method:

Soak the beans for for about 8 hours in a solution of 1 liter of water and 1 tsp salt.
Wash soaked beans, transfer to a medium saucepan, add about 1 liter of water and boil over medium heat for about 5 minutes.
Throw the "first water", rinse the beans under running water and leave aside.
Wash and dry onto kitchen paper the pork ribs and sprinkle with salt and pepper to taste.
Arrange flavored ribs into the slow cooker pot and cover with the beans.
Add the chopped onion, halved potatoes, peppers and chopped sun-dried tomatoes.
Sprinkle the dry spices, paprika and olive oil and add 2 to 3 cups water.
Cover and cook on high for 4 hours (or on low for 8 hours - overnight).
Serve the dish with homemade pickled chillies ;)

Monday, February 25, 2013

Слънчогледови багети / Sunflower Seed Baguettes


Първоначалната идея беше за слънчогледови пръчици, заимствана от любимата холандска пекарна ДжоВан на Ангел Кънчев 37, но пръчиците някакси сами се заформиха като багети :) и грешката категорично се оказа вярна!!!  За рецептата на тестото се доверих на di_ani @ Опитайте...

Необходими продукти:

1 ч. типово брашно
1 ч.бяло брашно 
1/2 ч. ръжено брашно
1 с.л. овесени трици
1 ч.л. мед
1/2 ч.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая (около 4 г суха мая)

150 до 200 г белено сурово слънчогледово семе
едро смляна морска сол, по избор
вода, за намазване


Начин на приготвяне:

Размиваме свежата мая с около 50 мл. хладка вода и кафявата захар, добавяме около 1 с.л. бяло брашно - разбъркваме и оставяме 10-на минути да "шупне".
В купата на стенд миксер или голяма купа смесваме брашната, триците и солта.
Добавяме шупналата мая, останалата 150 г хладка вода, зехтина и меда и разбъркваме с миксер на средна скорост с приставката за тесто около 7-8 минути - до получаване на меко и гладко тесто.
Покриваме купата с памучна кърпа и оставяме да втаса около час на стайна температура, или около 15-ина минути в предварително загрята до 40С и изключена фурна.
След като тестото е вече втасало, размесваме за кратко и разделяме на 5 равни части, оформяме на топчета и покриваме с памучна кърпа.
Разтегляме всяко от топчетата внимателно на лента и с помощта на дланите си разточваме като "фитил" (пръчица) с дължина около 25 см.
Подреждаме готовите "фитили" върху хартия за печене или леко набрашнена работна повърхност, докато приключим с всички топчета.
Върху хартия за печене изсипваме по 15-20 г сурово слънчогледово семе.
Намазваме от всички страни с вода (или разточваме леко с мокри ръце) всяко от оформените хлебчета и овалваме старателно в отделеното слънчогледово семе, като леко притискаме тестото, за да полепнат семките по него, и ако е необходимо, дооформяме багетките.
Пренасяме в предварително застлана с хартия за печене тава и леко поръсваме с едро смляна морска сол, по избор.
След като всички багети са готови, оставяме да втасат, докато фурната се загрява до 180С или 160С с вентилатор.
Печем на средна скара около 20 минути, или до златисто кафяво.


Поднасяме като разядка или с предпочитана салата - като лек обяд или вечеря, или приготвяме през следващите дни сандвичи ;) ако оцелеят дотогава...




Saturday, February 23, 2013

Пилешки гърди с кисело мляко, песто и чери домати / Chicken Breast with Yoghurt, Pesto and Cherry Tomatoes



Репликата на Роси на едно мое неотдавнашно предложение за пиле с кисело мляко не остави никой вкъщи равнодушен - и побързахме да я пробваме :)

Rossie's Replica on my Slow Cooker Spicy Yogurt Chicken Recipe hasn't left anyone at home indifferent,  so we have been really eager to try it :)

Необходими продукти:

600 г пилешки гърди, без кост и кожа
200 г кисело мляко
2 ч.л. песто
1 ч.л. зехтин
сол и пипер на вкус
1-2 с.л. ситно настърган пармезан
клонка чери домати
зехтин и сол за поръсване на доматите


Ingredients:

600 g chicken breasts, boneless and skinless
200 g yoghurt
2 tsp pesto
1 tsp olive oil
salt and pepper to taste
1-2 tablespoons finely grated parmesan
sprig cherry tomatoes
olive oil and salt for sprinkling thetomatoes


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 190С или 170С с вентилатор
В средно голяма купа разбиваме киселото мляко, пестото, зехтина и солта и пипера.
Потапяме пилешките гърди в кисело-млечната смес и подреждаме в подходящ съд за печене.
Поливаме с останалата част от млечната смес.
Поръсваме със ситно настъргания пармезан.
Добавяме цялата клонка чери домати и ги поръсваме с няколко капки зехтин и щипка сол.
Печем за около 30-35 минути в предварително подгрятата до 190С или 170С с вентилатор фурна.
Изваждаме от фурната и поднасяме топло.

Уникално вкусно, ароматно и крехко - Роси, специални благодарности за идеята, мила!!!


Method:

Preheat the oven to 190Cor 170C with a fan.
In a medium bowl mix the yoghurt, pesto, olive oil and salt and pepper together.
Dip chicken into yoghurt mixture and arrange in a suitable baking pan.
Pour over the rest of the yoghurt mixture.
Sprinkle with freshly grated Parmesan.
Add the whole sprig of cherry tomatoes and sprinkle them with a few drops of olive oil and a pinch of salt.
Bake for 30-35 minutes in the pre heated to 190C or 170C with a fan oven.
Remove from the oven and served warm.

Incredibly delicious, flavorful and tender meat, Rossie - special thanks for the idea, my dear!!!!



Monday, February 18, 2013

Крилца на фурна с горчица и бира / Roasted Chicken Wings with Mustard and Beer



Необходими продукти:

1 кг пилешки крилца
сол и пипер, на вкус
3 с.л. зехтин
1 с.л. едрозърнеста горчица
1 ч.л. мед (или кафява захар)
1 ч. светла бира
1 ч. вода
5-6 цели зърна пипер



Ingredients:

1 kg chicken wings
salt and pepper to taste
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon coarse-grained mustard
1 tsp honey (or brown sugar)
1 cup beer
1 cup water
5-6 whole peppercorns



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Измиваме и почистваме крилцата от връхчетата и оставяме да се отцедят от водата.
В малка купа смесваме зехтина, горчицата и меда и разбъркваме до хомогенна смес.
Натриваме отцедените крилца със сол и пипер и подреждаме в плитка тава за печене.
С лъжица нанасяме върху крилцата сместа с горчицата, като се стараем да я разпределим равномерно.
Доливаме внимателно бирата и водата, без да отмиваме марината от крилцата - аз ползвам  плитката тава на фурната и посоченото количество течност ми е точно, но при по-дълбока тава, течността вероятно би могла и да се редуцира :)
Добавяме и целите зрънца пипер и печем на най-ниска скара в предварително подгрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, или докато сосът почти се изпари, като след 30-та минута, ако е необходимо, покриваме крилцата с алуминиево фолио, за да не прегарят.
Изваждаме от фурната и покриваме с алуминиево фолио за 3-4 минути.
Поднасяме крилцата топли и поръсени със соса от печенето.

Перфектно се допълват с чаша студена бира ;)


Method:

Preheat the oven to 200C or 180C with a fan.
Wash and cut the tips of the wings and leave to drain.
In a small bowl, combine olive oil, mustard and honey and stir to mix.
Rub in the drained wings with salt and pepper and arrange in a shallow baking pan.
Spoon the mustard mixture over the wings, as trying to spread evenly.
Add carefully the beer and water without washing the marinade from the wings (if using a deeper baking pan, the liquid amount could probably be reduced :)
Add the peppercorns and bake on the lowest grill into the preheated to 200C or 180C with a fan oven for about 40-45 minutes or until the sauce has almost evaporated, as after the 30th minute, if necessary, cover the wings with an aluminum foil to prevent burning.
Remove from the oven and cover with an aluminum foil for about 3-4 minutes.
Serve the wings warm, sprinkled with the saucse from baking.

These wings are the perfect complement to a glass of cold beer ;)



Blogging tips