Както вече съм споделяла, сладоледеното кисело мляко ни е повече от любимо това лято и е дежурен десерт, че и не само десерт, вкъщи... Този път е с боровинки и
като рецепта е абсолютно идентично с малиновото, затова само ще я копирам тук отново :), да се убедите, че само плодовете са заменени...
Необходими продукти:
400 г кисело мляко, за КЕТО над 6-8%
200 г боровинки
2/3 ч захар,
заменяме за КЕТО със стевия на вкус
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 с.л.
Кирш (немска черешова ракия), по избор - или вишновка :),
пропускаме при КЕТО
пресни боровинки и листенца мента, за гарниране (по избор)
Начин на приготвяне:
Блендираме (или пасираме) почистените и измити боровинки, захарта и Кирша.
Добавяме киселото мляко и блендираме до хомогенна смес.
Прехвърляме сместа в купа, покриваме с еластично фолио и оставяме в хладилника за час-два.
Междувременно охлаждаме във фризера съда, в който ще замразяваме йогурта.
Прехвърляме охладеното плодово кисело мляко в замразения съд, затваряме плътно, или покриваме със стреч фолио, и замразяваме за поне 4 часа във фризера, като разбъркваме на равни интервали от време.
Преместваме леденото кисело мляко в хладилника за около 10-15 минути, преди сервиране.
Поднасяме гарнирано с пресни боровинки и свежи листенца мента, по избор.
И освен това ми се иска най-после отговоря на няколкото въпроса, с които преди време ме предизвика
Роси :)
1. Какъв кулинар сте - педантичен, подреден и последователен - или когато готвите настава лек хаос, който разчиствате в последствие? - Винаги извън работата си съм се възприемала като човек на творческия хаос :), но понякога успявам да изненадам дори себе до какъв педантизъм успявам да стигна по отношение на единични рецепти :)
2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента, настроението, наличностите? - Дори и за грижливо планираните рецепти успявам да се повлияя от момента, настроението и наличностите - потребността от импровизация си ми е в кръвта...
3. Какво питие харесвате? - Пак според случая и настроението - чаша ароматно вино или шампанско, чаша бира, или екзотичен коктейл... Май само Бейлис мога да пия чист ;) само с малко лед.
4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо? - ШОКОЛАД!!!
5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия? Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат? - Колкото хора у нас, толкова и вкусове и кулинарни капризи :) и единственото спасение са взаимните компромиси, плюс няколко дребни трика - но много рядко, с които маскирам продукти или подправки, които синът ми е решил, че не обича (без някога да е опитвал)... Само по отношение на рибата не правя компромиси :( и ощетявам всички вкъщи, като приготвям нещо с риба или морски дарове само на Никулден (
и то не всеки път).
6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ? - Да, или поне се опитвам и се радвам на всяка победа, била тя малка или голяма!
7. До колко сте фенове на еко и био кулинарията? Има ли нещо, което преди сте приготвяли и обичали, но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате? - Отчитам ползите и предимствата на природосъобразното хранене и настойчиво се опитвам да ги налагам на домашната трапеза, но без да изпадам в крайности - не съм привърженик на фанатизма в нито една от формите му :) и се опитвам да приготвям любими "вредни" рецепти в по-щадящ вариант. Почти не приготвям пържени картофи, тиквички, мекици и филийки и само мама от време на време ме бойкотира с поднос домашни мекички за закуска на детенце, но нали за това са бабите ;)
8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви? - Риба и морски дарове (освен за Никулден).
9. Коя е рецептата, която постоянно отлагате ? - Френски макарони :)
10. Следите ли често кулинарните блогове, пишете ли коментари или просто разглеждате? - Времето, прекарано в любите ми местенца, никога не ми е достатъчно, но се опитвам да да ги посещавам всички - поне веднъж седмично и да си наваксвам...