AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 27, 2013

Торта Брауни с Бейлис чийзкейк крем / Brownie Cake with Bailey's Irish Cream Cheese Filling



Много шоколадова и разглезваща торта за вчерашния  имен ден на мама :)

Необходими продукти:

За брауни блатовете (адаптация по любимата вкъщи рецепта за брауни на Ирина):
250 г масло
250 г тъмен шоколад
200 г захар
150 г кафява захар
4 яйца
2 с.л. Бейлис
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 щипки сол
160 г брашно
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер

За чийзкейк крема:
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
140 г захар
40 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 мл сметана за разбиване
20 мл студена вода
10 г желатин

За глазурата:
200 г крем сирене
50 г заквасена сметана
20 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
140 г пудра захар
200 мл сметана за разбиване
2 с.л. какао за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме 2 форми с падащо дъно с размер 22 см в диаметър, покриваме с хартия за печене дъната им и оставяме настрани.

На брауни блатовете: 

Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, бейлиса, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото, солта и бакпулвера и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Разделяме сместа на 2 равни части и изсипваме в предварително подготвените форми, като разстиламе сместа равномерно.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 25-30 минути, докато забита в центъра клечка излезе само с няколко полепнали трохи.
Изваждаме блатовете и оставяме да се охладят напълно върху решетка.


На чийзкейк пълнежа:

Накисваме в студената вода желатина и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня или на ниска мощност в МВ желатина, като внимаваме да не кипне, прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.

На глазурата:

В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника.

Сглобяване на тортата:

В десертна чиния или подходящ поднос поставяме първия блат и стягаме с ринг за торти (или ринга от формата за печене, ако не разполагаме с друг).
Изсипваме отгоре чийзкейк пълнежа и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, като оставяме основата му да е отгоре - за лице на тортата.
Покриваме със стреч фолио и оставяме поне за 4 часа в хладилника.

След като тортата е вече стегнала, изваждаме от хладилника и измазваме равномерно отгоре и отстрани с крема за глазурата.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, поръсваме през сито с какао.


Сластна и вкусна :) от първата до последната хапка - да е сладко името на мама ;)




Monday, October 21, 2013

Свински ребърца с карамелизиран лук в Crock-Pot / Slow Cooker Pork Ribs with Caramelized Onions



Необходими продукти:

600 г свински ребърца
5-6 средно големи глави лук, нарязан на полумесеци
1-2 с. л. зехтин
30 г масло
2-3 стръка мащерка
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
1 с.л. мед
2 ч.л. балсамов оцет
100-120 мл червено вино

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме ребърцата върху кухненска хартия.
Поръсваме с едро смляна морска сол и пипер на вкус от всички страни.
В тиган с тежко дъно сгорещяваме зехтина и запържваме ребърцата и стръкчетата мащерка за по минута - две и от двете страни.
Изваждаме ребърцата  от тигана и подреждаме в Крок-пота.
Разтопяваме в същия тиган маслото, добавяме нарязания на полумесеци лук и задушаваме, докато остане почти само на мазнина.
Добавяме меда и балсамовия оцет и карамелизираме за 1-2 минути.
Отстраняваме, подправяме със сол и пипер и покриваме ребърцата с карамелизирания лук.
Кипваме в тигана виното и поливаме ребърцата и лука.
Включваме Crock-Pota на 2-ра степен за 4 часа.
Сервираме ребърцата веднага след като са готови с картофено пюре, което можем да смесим с част от карамелизирания лук, и чаша любимо вино ;)


Thursday, October 10, 2013

Гръцка мусака с кисело млечна заливка / Greek Moussaka with Yogurt Topping



Необходими продукти:

600 г кайма, телешка или смес
1 голям патладжан
2 средно големи тиквички
500 г картофи
1 голяма глава лук, нарязан на ситно или настърган
1 голям домат, пасиран или настърган
3 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
кимион на вкус
1/2 с.л. червен пипер
2 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
около 2 ч вода + 2-3 с.л. вода или бира - за доомесване на каймата

За заливката:
200 до 400 г кисело мляко (според предпочитанията)
2 големи или 3 малки яйца
2 големи щипки брашно
щипка сол
щипка пипер

За гарниране:
Кисело мляко
копър или магданоз (нарязан на ситно) за поръсване




Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Обелваме патладжана, нарязваме надлъжно на филийки и изкисваме за 20-ина минути в подсолена вода.
Отцеждаме филийките патладжан от водата и нарязваме на кубчета.
Обелваме тиквичките и картофите и нарязваме на кубчета.
В купа смесваме каймата, половината от лука, сол и пипер,  кимион и половината магданоз и размесваме добре, като от време на време добавяме по 1-2 с.л. вода или бира.
В тиган с тежко дъно сгорещяваме зехтина и запържваме останалия лук, патладжана и тиквичките за 5-6 минути.
Прибавяме пасирания домат и задушаваме за още 4-5 минути.
Добавяме червения пипер и картофите и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня, прибавяме на късчета размесената кайма и разбъркваме добре.
Изсипваме в подходящ съд за печене и доливаме с вода, докато се покрие.
Добавяме сол и пипер на вкус, останалия магданоз, разбъркваме и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, или докато остане само на мазнина.
Междувременно разбиваме в купа съставките за заливката.
Изваждаме от фурната почти готовата мусака, заливаме внимателно с кисело млечната смес и заравняваме.
Връщаме във фурната и печем още 10-ина минути, или до златист загар.
Изваждаме от фурната и поднасяме веднага, гарнирана с кисело мляко и ситно нарязан копър или магданоз.



Blogging tips