Много шоколадова и разглезваща торта за вчерашния имен ден на мама :)
Необходими продукти:
За брауни блатовете (адаптация по любимата вкъщи рецепта за брауни на Ирина):
250 г масло
250 г тъмен шоколад
200 г захар
150 г кафява захар
4 яйца
2 с.л. Бейлис
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 щипки сол
160 г брашно
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер
За чийзкейк крема:
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
140 г захар
40 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 мл сметана за разбиване
20 мл студена вода
10 г желатин
За глазурата:
200 г крем сирене
50 г заквасена сметана
20 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
140 г пудра захар
200 мл сметана за разбиване
2 с.л. какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме 2 форми с падащо дъно с размер 22 см в диаметър, покриваме с хартия за печене дъната им и оставяме настрани.
На брауни блатовете:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, бейлиса, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото, солта и бакпулвера и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Разделяме сместа на 2 равни части и изсипваме в предварително подготвените форми, като разстиламе сместа равномерно.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 25-30 минути, докато забита в центъра клечка излезе само с няколко полепнали трохи.
Изваждаме блатовете и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
На чийзкейк пълнежа:
Накисваме в студената вода желатина и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня или на ниска мощност в МВ желатина, като внимаваме да не кипне, прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
На глазурата:
В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника.
Сглобяване на тортата:
В десертна чиния или подходящ поднос поставяме първия блат и стягаме с ринг за торти (или ринга от формата за печене, ако не разполагаме с друг).
Изсипваме отгоре чийзкейк пълнежа и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, като оставяме основата му да е отгоре - за лице на тортата.
Покриваме със стреч фолио и оставяме поне за 4 часа в хладилника.
След като тортата е вече стегнала, изваждаме от хладилника и измазваме равномерно отгоре и отстрани с крема за глазурата.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, поръсваме през сито с какао.
Сластна и вкусна :) от първата до последната хапка - да е сладко името на мама ;)